«Δεν υπάρχει ένας καινούργιος φόρος ο οποίος να έχει μπει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να ακούγεται εδώ μέσα, φόροι, φόροι, φόροι. Δεν μπορεί αυτό το ψέμα να το λέτε και να το ξαναλέτε. Και που το βασίζεται; Έχουμε λέτε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Ναι βέβαια έχουμε και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, γιατί πατάξαμε την φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από ότι μπορέσατε να το κάνετε εσείς και γιατί η ανάπτυξη φέρνει περισσότερα φορολογικά έσοδα. Αυτή είναι η απλή αλήθεια» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην συνεδρίαση της βουλής για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2023.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τον πρώτο προϋπολογισμό εκτός μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που όπως είπε είναι ένα επίτευγμα όλου του ελληνικού λαού και βασίζεται στις θυσίες του.
«Η Ελλάδα κατάφερε να αναβαθμιστεί 11 φορές στην αξιοπιστία της οικονομίας της, πλησιάζοντας πλέον μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Όλα αυτά σε τρία ταραχώδη χρόνια. Έγινε πόλος σημαντικών επενδύσεων στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, την εργασία, την τεχνολογία. Μεταρρυθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε το ψηφιακό κράτος, την εργασία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία. Ο προϋπολογισμός που εσείς χαρακτηρίζεται θλιβερό και άδικο, για τους πολίτες είναι ένα βήμα μπροστά, είναι μια ανάσα. Έχει οικονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο» ανέφερε η πρώην υπουργός.
«Περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 11.9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας. Έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές, την αναπτυξιακή προοπτική, την οικονομική και κοινωνική λειτουργικότητα της χώρας.
Για μας στην Κρήτη για παράδειγμα, για πρώτη φορά ο ΒΟΑΚ θα γίνει πραγματικότητα. το μεγαλύτερο έργο που έχει δει ποτέ η Κρήτη.
Μέσα σε μία τετραετία αυξήθηκαν οι μισθοί, αυξήθηκαν οι συντάξεις, μειώθηκε η ανεργία κατά 11%, και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2022 έφτασε το 5,6%.
Το δημόσιο χρέος μειώνεται από το 186% που ήταν επί των ημερών σας σε 159% του ΑΕΠ για το έτος 2023, η μεγαλύτερη μείωση χρέους επί ΑΕΠ σε όλο την κόσμο.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά τα στοιχεία; Μπορείτε να αφήσετε τον τραμπισμό σας στην άκρη για ένα λεπτό και να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα πήγε μπροστά τα χρόνια αυτά;» πρόσθεσε.
Επίσης η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευσης είπε «προσέξτε όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το να καλλιεργείτε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια κατεστραμμένη χώρα και άρα εάν επρόκειτο να πάρετε την διακυβέρνηση θα έχετε κληρονομήσει καμένη γη, το μόνο που λέτε, ουσιαστικά, στους Έλληνες σήμερα είναι ότι εάν έρθετε στην εξουσία θα πάρετε μέτρα, θα ξαναβάλετε φόρους και θα φέρετε στους Έλληνες πάλι σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Άρα προσέξτε πόσο καταστροφολογείτε κάθε φορά».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λέγοντας: “«Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες» έλεγε ο Λένιν. Τέτοιες βδομάδες βιώνουμε την περίοδο αυτή. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Έχουμε απέναντι μια Τουρκία η οποία ποτέ, στην διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, δεν είχε εκδηλώσει με τόσο έντονο τρόπο τον αναθεωρητισμό της. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εμείς καλούμαστε να προσδιορίσουμε τις εθνικές μας προτεραιότητες” είπε.
«Η πρώτη, στην οποία όλοι είμαστε σύμφωνοι είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η δεύτερη, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι και από τον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σύμφωνοι, είναι ότι, με την Τουρκία πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ένα σημείο επαφής, να συμφωνήσουμε κατά πάσα πιθανότητα ότι διαφωνούμε και να συμφωνήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε αυτή τη διαφορά κατά πάσα πιθανότητα πηγαίνοντας στην Χάγη» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε πως θα επιτευχθεί αυτό;
«Αυτό το ερώτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, γιατί σε αυτό τον τομέα εσείς έχετε καταγράψει συγκεκριμένες αρνήσεις. Και ερωτώ, αυτές οι αρνήσεις εξακολουθούν και ισχύουν σήμερα; Εξακολουθείτε και πιστεύετε ότι κάνατε καλά όταν καταψηφίσατε το Ελληνό-Γαλλικό αμυντικό σύμφωνο; Όταν ταχθήκατε κατά της Ελληνό-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας; Όταν κρατήσατε αποστάσεις από συμφωνίες που οριοθετούν την Ελληνική ΑΟΖ, όπως με την Αίγυπτο; Ψηφίσατε παρών; Γιατί; Ποιος είναι ο λόγος; Αυτό είναι κρίσιμο ερώτημα σήμερα μετά την χθεσινή απόφαση της Αιγύπτου, που οριοθετεί την ΑΟΖ, καλύπτει την Κρήτη και αμφισβητεί το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στην πράξη.
Συμφωνούμε αυτή την στιγμή, ότι το κρισιμότερο από όλα τα θέματα, είναι αφενός η αμυντική θωράκιση της χώρας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να σκεφτεί ούτε στιγμή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια;
Από την άλλη συμφωνούμε ότι θα πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη υπεράσπισης των ελληνικών επιχειρημάτων οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε;
Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει αν κάθε φορά, για εθνικά θέματα, μια διαφωνία στο εσωτερικό καταλήγει πρωτοσέλιδο στον Τουρκικό τύπο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το 23’ δεν μπορεί να συνεχιστεί;» ανέφερε.
«Σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, με το τέλος αυτού του χρόνου να σκεφθούμε καλά και να σκεφτούμε ότι μέσα στη δύνη της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας θέματα. Γιατί σε τελική ανάλυση, για όλους πιστεύω σε αυτή την αίθουσα, πάνω από όλα είναι η πατρίδα» είπε η πρώην υπουργός.
«Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταφέρουν να θωρακίσουν την χώρα. Αυτό συνεχίζει να κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξιοπιστία, ασφάλεια, σταθερότητα. Αυτά πρεσβεύουμε. Αυτά έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα. Το 2023 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ένας χρόνος που θα χρειαστεί το ελληνικό κοινοβούλιο, η εθνική αντιπροσωπεία να είναι μία γροθιά. Ελπίζω ότι μπαίνοντας στο 23’ να το έχετε σκεφθεί καλά και να κάνετε μια προσπάθεια να το αποδείξετε στην πράξη» τόνισε καταλήγοντας η Ντόρα Μπακογιάννη.