Σημεία Ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που έπεσε από τον ουρανό, σε πολιτικό κενό. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, μέχρι και αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων προέκυψαν και οφείλονται σε υποτιθέμενα νομικά και θεσμικά κενά, τα οποία δημιουργούνται από τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις. Δηλαδή ήταν οι τεχνολογικές αλλαγές και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών; Είναι προκλητικό και θρασύτατο να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο.
Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που επέτρεψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη;
Ήταν κάποιο θεσμικό κενό αυτό που επέτρεψε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, το Predator;
Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που σας οδήγησε να παραβιάσετε τη συνταγματική νομιμότητα, να αντιτάξετε το απόρρητο τόσο απέναντι στην ΑΔΑΕ, όσο και απέναντι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή;
Η μεθοδευμένη προστασία των μαρτύρων, του κ. Λαβράνου και του κ. Μπίτσιου, η προστασία του κ. Δημητριάδη ήταν προϊόν κάποιας θεσμικής ανεπάρκειας;
Ο ισχυρισμός της κ. Βλάχου, ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν «ήθελε να πουλήσει την πατρίδα», μήπως είναι αποτέλεσμα μιας αδιανόητης αλαζονείας και μιας αίσθησης ανεξέλεγκτου που υπάρχει λόγω της διαχείρισης της υπόθεσης από τη ΝΔ;
Η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ελέγξει την ΕΥΠ μήπως είναι αποτέλεσμα ψευδοερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα;
Υπάρχει ένα θεσμικό κενό που έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το νομοσχέδιο και το δημιουργήσατε εσείς. Το Μάρτιο του 2021 με τροπολογία των κ. Τσιάρα και Πικραμένου αφαιρέσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους για τις υποθέσεις παρακολούθησής τους. Αυτό έγινε την περίοδο που η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Κουκάκη για την παρακολούθησή του.
Το νομοσχέδιό σας δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Ο ορισμός της Εθνικής Ασφάλειας έχει τέτοιο εύρος και βάθος που χωράει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να αναχθεί σε λόγο εθνικής ασφάλειας που θα νομιμοποιεί μια παρακολούθηση, κατά παράβαση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται 3 χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης η ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.
Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη.
Αυτή η τριετία που πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της παρακολούθησης κάποιου και της ενημέρωσής του, δε σας φαίνεται ύποπτη; Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει το λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΥΠ έρχονταν και επικαλούνταν το απόρρητο, ενώπιον του Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ. Το νομοσχέδιο σας δεν επιλύει τίποτα επ’ αυτού. Έτσι, ο διοικητής της ΕΥΠ δε θα είναι υπόλογος σε καμία ελεγκτική αρχή, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.
Το νομοσχέδιο σας προβλέπει την καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων έπειτα από 6 μήνες. Αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν έρχεται να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του κ. Κοντολέοντος στις 29 Ιουλίου – την ημέρα που κατέθετε την αίτηση για ενημέρωση στην ΑΔΑΕ- έδωσε εντολή να καταστραφεί το πρωτογενές υλικό των παρακολουθήσεων;
Στο νομοσχέδιο σας δεν διευκρινίζετε την έκταση του ελέγχου της ΑΔΑΕ. Την μετατρέπετε σε μια διακοσμητική αρχή.
Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης.
Και το χειρότερο είναι πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Μετά τις εκλογές όλα αυτά αφενός θα καταργηθούν ως νομοθετικές ρυθμίσεις και θα δουν το φως της δημοσιότητας όλες οι πραγματικές πληροφορίες που θα αποδείξουν περίτρανα την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων 40 ετών.