Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πρώτα τα αρνητικά: στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το επίπεδο των τοποθετήσεων ήταν μάλλον χαμηλό.
Κάποιοι ομιλητές έθιγαν κυρίως οργανωτικά παρά πολιτικά θέματα, άλλοι ήταν εκτός χώρου και χρόνου και επανεμφανίσθηκε το, μειοψηφικό, αποτύπωμα της κομπανίας «Ομπρέλα».
Η απουσία στελεχών με πολιτικό εκτόπισμα και προσωπικό κύρος στους κόλπους της Κ.Ε. είναι φανερή και δυσχεραίνει την ανάδειξη κυβερνώσας ομάδας .
Από εκεί και πέρα ο Αλέξης Τσίπρας , με τις τοποθετήσεις του, έβαλε θετικό πρόσημο στη συνεδρίαση.
Ξεμπέρδεψε εύκολα με τις παραφωνίες, «γείωσε» τις αντιρρήσεις για θέσεις στην εξωτερική πολιτική- που έχει ήδη προκρίνει ως πρόεδρος- και μετακίνησε τις αποφάσεις στην Αυτοδιοίκηση σε ένα «όργανο» στο οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο ο ίδιος .
Πρωτίστως όρισε με αποφασιστικότητα ως εκλογικό στόχο του, νέου, ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη. Με το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται πλέον ο ίδιος ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός και το κόμμα ως κορμός της προοδευτικής κυβέρνησης στη «μετά Μητσοτάκη» εποχή- τις δυσκολίες της οποίας περιέγραψε ως «μεγαλύτερες από την εκλογική επικράτηση».
Μετακίνησε την επιχειρηματολογία του στα πεδία της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής και έτσι σήκωσε το γάντι που ρίχνει ο Μητσοτάκης – λέγοντας ότι στις εκλογές θα επιδιώξει τη σύγκριση των κυβερνητικών περιόδων τους.
Στα οικονομικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων του σε θέματα ουσίας.
Ητοι την διαφορά ανάμεσα στη χρεοκοπημένη χώρα με τα άδεια ταμεία και τις μνημονιακές θηλιές που παρέλαβε και την εκτός Μνημονίων Ελλάδα, με ρυθμισμένο χρέος, διαχειρίσιμη οικονομία και γεμάτα ταμεία που παρέδωσε.
Χωρίς να στραπατσάρει την κοινωνία όπως απαιτούσε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης του 2015.
Η σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή το 2015 και το στραπάτσο της, ομοϊδεάτισσας αμφοτέρων, Λιζ Τρας στην Βρετανία, υπήρξε παραστατική.
Σ αυτά πρόσθεσε νέα διάσταση: μετά την πολιτική λογοδοσία Μητσοτάκη στις κάλπες, θα ερευνηθεί και η ποινική λογοδοσία, για υποθέσεις όπως η ΔΕΗ, οι τράπεζες και οι υποκλοπές. Κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.
Η υπεροχή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, εκτός από το τρόπαιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, περιλαμβάνει και τα ελληνοτουρκικά.
Η λειτουργική πολιτική του δεν επέτρεπε στην τουρκική προκλητικότητα να «αναβαθμισθεί» από αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε αμφισβήτηση εδαφών της-όπως κάνει με τη σημερινή κυβέρνηση.
Στα φιλοκυβερνητικά -ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα – οι θέσεις Τσίπρα υποβαθμίσθηκαν ή εξαφανίσθηκαν.
Κανένα πρόβλημα . Είναι πλέον σαν τον Αλέξη Λαναρά- γνωστό ως ΛΕΞ- που όπως σημείωσε ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος στο iEidiseis.gr : «Δεν τον παίζουν τα κανάλια και οι εταιρείες, αλλά γεμίζει τα στάδια …»