ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REALNEWS ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
-Κύριε Πρόεδρε, η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της αλλά δε γίναμε πολύ σοφότεροι για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ευελπιστείτε ακόμα στην αποκάλυψη της αλήθειας, και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Υπήρξε συνειδητή επιχείρηση συσκότισης της αλήθειας εκ μέρους της Κυβέρνησης είτε με την κοινοβουλευτική πρωτοτυπία μιας Εξεταστικής Επιτροπής που προστάτευσε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και κάλεσε μόνο το θύμα είτε σφραγίζοντας με απόφαση Μητσοτάκη όλα τα στόματα επικαλούμενοι το απόρρητο αλά καρτ. Δείχνει το θράσος τους το γεγονός ότι μετά τις δημόσιες απειλές για φυλάκιση της κ. Μπακογιάννη προς όποιον παραβιάσει το απόρρητο, για τη δίκη μου υπόθεση υπήρξε επίκληση του απορρήτου από τον πρώην και τον νυν Διοικητή της ΕΥΠ αλλά ο κ. Ρουμπάτης τα είπε όλα χωρίς πρόβλημα.
Είναι πλέον φανερό στους πολίτες ότι ο λόγος της παρακολούθησης μου ήταν πολιτικός. Αυτό αποδεικνύει η σπουδή να καταστραφεί ο φάκελος αλλά και η απροθυμία να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το λόγο της παρακολούθησης. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να το υποβαθμίσει ως μεμονωμένο επιχειρησιακό λάθος, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη και απασχολεί τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το ευρωκοινοβούλιο. Θα περιμένω λοιπόν το τέλος αυτών των διαδικασιών όχι γιατί είναι προσωπικό γινάτι αλλά γιατί αναδεικνύεται μια συγκεντρωτική και σκοτεινή κουλτούρα διακυβέρνησης. Γιατί το αίσθημα μιας ανεξέλεγκτης εξουσίας, της ατιμωρησίας και της ασυδοσίας είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν, όπως η διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
-Έχετε προαναγγείλει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πόσο αρμόδιες μπορεί να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές για μια εθνική μυστική υπηρεσία;
Στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν υπάρχουν νησίδες ανομίας, υπηρεσίες που λειτουργούν πάνω και εκτός νόμου χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν βάσει του Συντάγματος, των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αρχές που είναι και ευρωπαϊκές. Εκτός όμως των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις μυστικές υπηρεσίες, υπάρχει και το ερώτημα τί έχει κάνει η κυβέρνηση για να μάθουμε ποιος έχει το Predator, ένα κατασκοπευτικό υπερόπλο, το οποίο στοχεύει δημοσιογράφους, πολιτικούς, πιθανόν και επιχειρηματίες και φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τους ίδιους ανθρώπους με τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες; Ίσως και για αυτό ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε από τη Europol να ξεκινήσει έρευνα για τα παράνομα αυτά λογισμικά λόγω κωλυσιεργίας των ελληνικών υπηρεσιών. Μάλιστα μετά από πρότασή μας η PEGA στην επικείμενη επίσκεψη της στη χώρα μας, θα επιδιώξει να συναντηθεί με όλους όσους προσπάθησε να κρατήσει στο απυρόβλητο η Νέα Δημοκρατία.
-Πάντως, αν και για ευνόητους λόγους βρεθήκατε στο επίκεντρο των συζητήσεων, δημοσκοπικά δεν φάνηκε να ευνοείται το κόμμα σας όσο θα περίμενε κανείς…
Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων δεν είναι σημαία πολιτικής ευκαιρίας ούτε και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Η υπόθεση δεν ήταν η σφήνα στις σχέσεις Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ, όπως διάβασα να λέει ο Πρωθυπουργός. Δεν ράγισε η γέφυρα, γιατί γέφυρα δεν υπήρξε. Ούτε χτίστηκε νέα για να μειώσει τα χάσματα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν τα αποκαλυπτήρια του σαθρού συστήματος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντί για επιτελικό αποδείχθηκε να ρέπει στο παρακρατικό. Αντί για δίπλα στον πολίτη, είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα. Αντί για δημοσιονομικά συνετό είναι δημοσιονομικά λαϊκιστικό.
Ο πολίτης δείχνει ανοχή γιατί η εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ήταν τραυματική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. Γι΄ αυτό το διακύβευμα της κάλπης θα είναι Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και στην ασυδοσία. Με τις συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζουμε για τα προβλήματα των πολιτών, έχουμε ήδη μεγαλώσει τη δημοκρατική παράταξη και θέλουμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.
-Κύριε Ανδρουλάκη, έρχονται εκλογές και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Εσείς ο ίδιος έχετε μιλήσει για την ανάγκη κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, δεδομένου και του προεκλογικού κλίματος, όπως εξελίσσεται;
Τα μετεκλογικά σενάρια δεν γράφονται σε κλειστά δωμάτια. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει το σκιάχτρο του Αλέξη Τσίπρα και κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, πολιτεύεται με όρους προσωπικής διάσωσης. Εμείς θα πορευτούμε με όρους κοινωνίας και με την ψήφο των πολιτών θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε τις πολιτικές μας ισότιμα με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και με λύσεις στα μεγάλα θέματα των ανισοτήτων, του δημογραφικού, του κοινωνικού κράτους και της βιώσιμης ανάπτυξης.
-Στο εσωτερικό του κόμματός σας, κύριε Ανδρουλάκη, πόσο έτοιμοι είστε για εκλογές; Σε επίπεδο προγράμματος, αλλά και ψηφοδελτίων;
Σε ένα διάστημα λίγων μόλις μηνών και εν μέσω πυκνών πολιτικών εξελίξεων έχουμε καταφέρει να καταρτίσουμε μια επεξεργασμένη προγραμματική βάση, πτυχές της οποίας ανέδειξα στη ΔΕΘ, και η οποία θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανοίγοντας τον διάλογο με την κοινωνία. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με ανθρώπινο δυναμικό που θα αντικατοπτρίζει το άνοιγμα που έχουμε κάνει στην κοινωνία. Άλλωστε η διαδικασία της αυτοοργάνωσης δεν ολοκληρώθηκε στο Συνέδριο αλλά παραμένει η κινητήριος δύναμη. Είμαστε μάλιστα το πρώτο κόμμα, που απέκτησε εφαρμογή σε κινητά, ώστε να βρισκόμαστε σε καθημερινή και άμεση αλληλεπίδραση με τους πολίτες και ιδίως τη νέα γενιά.
-Κύριε πρόεδρε, πόσο σας ανησυχεί η τουρκική ρητορική, που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με τις προκλήσεις της γείτονος;
Κινήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν γίνονται ανεκτές σε καμία περίπτωση. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Ερντογάν. Δεν αρκούν απλές δηλώσεις υποστήριξης. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται οι εταίροι μας να αφήνουν αυταρχικούς και αναθεωρητές ηγέτες να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο ευρωτουρκικών σχέσεων. Το σημερινό καθεστώς της υπό ένταξης χώρας είναι μια χίμαιρα.
Χρειάζεται μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και βεβαίως την επιβολή εμπάργκο όπλων, όπως έχει ψηφίσει και το Ευρωκοινοβούλιο με πρότασή μου ώστε να σταματήσουν οι εταίροι μας να εξοπλίζουν τον ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου.
-Θεωρείτε χρήσιμη μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτό το κλίμα; Και αν ναι, πόσο πιθανή τη βλέπετε;
Συναντήσεις τέτοιου είδους χρειάζονται προετοιμασία με συγκεκριμένη ατζέντα και στόχευση, διαφορετικά θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά. Ο κ. Ερντογάν αυτό το διάστημα είναι απορροφημένος από την προεκλογική του εκστρατεία και κάθε του κίνηση στο διεθνές στερέωμα γίνεται με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας του.
Όμως ας μην εθελοτυφλούμε. Είναι σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, στην παρούσα φάση όμως δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική διάθεση να προβεί σε εποικοδομητικό διάλογο.
-Κύριε πρόεδρε, πώς είδατε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες; Θεωρείτε ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων;
Η ανακίνηση του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου και η υπογραφή συμφωνίας με τουρκικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων που παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιβεβαιώνουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι πλέον ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις. Όπως είπα προ ημερών και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μιμούνται τη στάση του Πόντιου Πιλάτου, όταν ο κ.Ερντογάν μιμείται την αναθεωρητική ρητορική του κ.Πούτιν.
-Επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος συνεχίζεται. Φοβάστε τη χρήση πυρηνικών;
Για ένα λογικό άνθρωπο θα ήταν αδιανόητο να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου με τη χρήση πυρηνικών και να οδηγήσει την ανθρωπότητα στον όλεθρο. Όμως για να αποφύγουμε τα χειρότερα, πρέπει όσοι απειλούν να γνωρίζουν ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι.
Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία με την βάρβαρη εισβολή και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θύμισε στην Ευρώπη ποσό εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε γεγονότα από το σκοτεινό παρελθόν.
-Προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας με το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται.
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, όμως δεν είναι αλήθεια. Τα τιμολόγια που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές είναι από τα ακριβότερα. Με αποτέλεσμα να απαιτούνται υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία προσέγγισαν το 1,1 δισεκ. ευρω τον Σεπτέμβριο και θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια τον Οκτώβριο.
Καταλήγουμε να επιδοτούμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι τα υπερκέρδη των εταιρειών.
Εμείς αντίθετα επιμένουμε το βάρος να κατανεμηθεί ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες με την επιβολή ενός κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε να μην επιδοτείται η κιλοβατώρα το ίδιο για τον φτωχό και τον πλούσιο, με ουσιαστικά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και φορολογικές ελαφρύνσεις πχ έκπτωση φόρου για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σπίτια και μείωση ΦΠΑ για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά.
-Θέσατε στο δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της φθηνής στέγης. Ποια είναι όμως η διαφορά σας από το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός;
Το πρόβλημα που υπάρχει στην εύρεση αξιοπρεπούς και οικονομικά προσιτής στέγης, δεν είναι κάτι που προέκυψε τον τελευταίο μόνο χρόνο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένα πρόβλημα που ξεκινάει ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και εμποδίζει τους νέους ανθρώπους από το να κάνουν τα πρώτα βήματα στη ζωή τους. Η αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει το πρόβλημα, φαίνεται και από τις προτάσεις που παρουσίασε. Αποτελούν περισσότερο μία ευκαιρία για ανάπτυξη real estate, με τη διάθεση των ακινήτων του δημοσίου σε ιδιώτες με την μορφή της αντιπαροχής, ή την ανακαίνιση κατοικιών με δημόσια χρήματα με μόνη υποχρέωση προς τους ιδιοκτήτες την μακροχρόνια μίσθωση. Πυρήνας στην πρότασή μας είναι αξιοποιώντας τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης και το αποθεματικό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των κατοικιών τους αν συμφωνούν να τα εντάξουν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο σε αυτή τη δεξαμενή. Στόχος μας είναι να πέσει το πολύ υψηλό κόστος στέγης, ώστε να μπορούν οι νέοι και οι οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας κατοικίες. |