Του Νίκου Φυλάγγελου
Η εξέλιξη ήταν μάλλον προβλέψιμη. Από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε… αποσυντονισμό, και αρκετοί προβλέπουν την ανασύνθεσή του, στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών και της ραγδαίας επιδείνωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, λόγω της κρίσης ακρίβειας που συνοδεύει τις άστοχες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, στη χώρα μας ξεκίνησαν τα σενάρια για τον… επόμενο Παπαδήμο.
Δηλαδή, για την εξεύρεση ενός τεχνοκράτη κοινής αποδοχής, που θα μπορούσε να ηγηθεί μετεκλογικά μιας κυβέρνησης πολυκομματικής συνεργασίας, από τη στιγμή που τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί δεν θα επιτρέπουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η πόλωση με το ΠΑΣΟΚ ακυρώνει την προοπτική να αποδεχθεί η Χαριλάου Τρικούπη την πρωτοκαθεδρία του σημερινού πρωθυπουργού σε ένα μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα.
Το πρώτο όνομα που… σέρνεται είναι αυτό του Γιάννη Στουρνάρα, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Λουκά Παπαδήμο, και στο παρελθόν πρωταγωνίστησε επίσης σε αντίστοιχα σενάρια… ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.
Το όνομα που φαίνεται να ψιθυρίζεται περισσότερο στα παρασκήνια ωστόσο, είναι αυτό του Μαργαρίτη Σχοινά, σημερινού Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Για τους… ευνόητους λόγους ότι, ένα τέτοιο παράτολμο εγχείρημα για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, θα πρέπει να έχει την έγκριση και τη στήριξη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Το ερώτημα βεβαίως είναι αν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς… κάνει. Γιατί, αρκετοί κρίσιμοι παράγοντες του “συστήματος” εκτιμούν ότι, το σενάριο και η πρόκληση της ευθύνης τον υπερβαίνουν…