«Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας σε νέες βάσεις. Η κυβέρνηση το εργαλειοποιεί ερήμην και εναντίον της κοινωνίας, καθώς το αντιλαμβάνεται ως Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.
«Η ελληνική κοινωνία φοβάται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει “τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά”», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: «Αυτή η αποτυχημένη συνταγή, της εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας μάς οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, περνάει το σύνολο σχεδόν των δανείων μέσα από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν πρόσβαση μόνο 25.000 από τις περίπου 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις», ενώ «μόνη σε όλη την Ευρώπη συνέδεσε το Ταμείου Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά». «Βγάλαμε τη σκληρή επιτροπεία από την πόρτα το 2018, μετά από τεράστια προσπάθεια και επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, για να την επαναφέρετε τώρα εσείς από το παράθυρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, περιβαλλοντικά βιώσιμες και εργασιακά δίκαιες επενδύσεις» επισήμανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας: «Θα δώσουμε καθημερινή μάχη για το μετασχηματισμό του Ταμείου Ανάπτυξης σε μηχανισμό προώθησης κοινωνικών πολιτικών και αναπτυξιακών σχεδιασμών που θα αφήσουν πίσω τους τη βαριά σκουριά του παρελθόντος».
«Ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, θα ανακατευθύνουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα κονδύλια για να υπηρετήσουμε την ζωτική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.