“Στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης η στρατηγική της πράσινης μετάβασης μετατρέπεται σε εργαλείο κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των πιο ευάλωτων ομάδων, εμβάθυνσης των ανισοτήτων”, γράφει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα newsbomb.gr η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
“Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να δώσει στο σχέδιο ανάκαμψης μνημονιακά χαρακτηριστικά και σκληρό ταξικό πρόσημο. Επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, ότι λειτουργεί, δομικά, ως παράγοντας κρίσης και όχι λύσης. Δημιουργώντας σήμερα τα προβλήματα που θα ταλανίζουν αύριο τον τόπο”, παρατηρεί η ίδια.
“Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει, εδώ και καιρό, σε διάλογο, τις προγραμματικές του θέσεις, που διαπνέονται από την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης, των ανισοτήτων και της φτώχειας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά από τις κρίσεις των μνημονίων και της πανδημίας”.
“Με αναμόρφωση του παραγωγικού συστήματος, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας. Με προστασία της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Με ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα. Με περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Γιατί η πράσινη μετάβαση ή θα είναι δημοκρατική και δίκαιη ή δεν θα υπάρξει”, καταλήγει η Ρένα Δούρου.
Βασικά σημεία του άρθρου της Ρένας Δούρου:
- Η πράσινη μετάβαση είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης της Αριστεράς και της Δεξιάς.
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως οικολογικός Ιανός, μιλά πράσινα και πράττει αντιπεριβαλλοντικά
- Για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, ο πράσινος μετασχηματισμός, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι υπόθεση αποκλειστικά της αγοράς, μερικών μεγάλων επιχειρήσεων, ενός καταλόγου μεγάλων έργων – όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στο σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Με τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας” διέλυσε το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος.
- Καμία από τις παραπάνω διαπιστώσεις δεν δημιουργεί αισιοδοξία για τον εξαγγελθέντα από τον ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα, για τις αρχές του καλοκαιριού, Κλιματικό Νόμο.
- Στην πράξη λοιπόν (και όχι στα επικοινωνιακά λόγια), ο μέχρι σήμερα απολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ζητήματα κλίματος, περιβάλλοντος και ενέργειας, είναι άκρως αρνητικός και προϊδεάζει αρνητικά για το άμεσο μέλλον.
- Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει, εδώ και καιρό, σε διάλογο, τις προγραμματικές του θέσεις, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, προτείνουμε μια Κοινωνική Συμφωνία για τον οικολογικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Με τους πολίτες συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές.
Η «πράσινη μετάβαση» είναι πλέον στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής: από τις ΗΠΑ του Μπάιντεν που μιλούν για οικολογικές επενδύσεις και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ως την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή τον ΟΗΕ και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Όμως δεν πρόκειται ούτε για πολιτικά ουδέτερη έννοια ούτε για κάποιο τεχνοκρατικό θέμα, για “ειδικούς”. Είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης της Αριστεράς και της Δεξιάς.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μεν πάρει θέση, τη συγκαλύπτει υποκριτικά δε. Ως οικολογικός Ιανός, μιλά πράσινα και πράττει αντιπεριβαλλοντικά.