Του Αλέκου Ευγενικού
Η Ευρώπη που μας απογοητεύει διαρκώς και με ένταση τα τελευταία χρόνια, δέχτηκε ένα χτύπημα που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχτεί μοιραία. Η απόφαση των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης να προχωρήσουν σε ανταρσία, να αφήσουν πίσω τους το Champions League, και να δημιουργήσουν τη δική τους, ανεξάρτητη λίγκα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σεισμικές αλλαγές στο πιο λαοφιλές άθλημα.
Οι σύλλογοι αποφάσισαν να βάλουν… μπουρλότο στην Ευρώπη, παρόλο που απειλούνται με κυρώσεις, αποκλεισμό από τα εθνικά πρωταθλήματα και αποκλεισμό των ποδοσφαιριστών τους από τις εθνικές ομάδες. Οι ίδιοι θέτουν ως διακύβευμα την αυτόνομη οικονομική διαχείριση της υπεραξίας του ονόματός τους. Και δεν έχουν πολύ άδικο.
Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ επελέγη ως επικεφαλής της νεοσύστατης Super League, η οποία έχει ήδη 12 ιδρυτικά μέλη, θα αποκτήσει σύντομα άλλα τρία, και θα φτάσει στο σημείο να έχει συνολικά 20, με τις πέντε ομάδες να ελλασσόνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.
Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ από τη Μεγάλη Βρετανία συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Η αρχική ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους Αμερικανούς επιχειρηματίες ιδιοκτήτες αγγλικών ομάδων, και οι υπόλοιποι… ακολούθησαν. Οι ευρωπαϊκές αρχές, οι εθνικές διοργανώτριες αλλά και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, δηλαδή η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασαν άμεσα και συντεταγμένα,
Τα… καλύτερα έρχονται, σε μια περίοδο απογοήτευσης, βαθιάς αμφισβήτησης και οργής, για την αδυναμία της Ενωμένης Ευρώπης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της.