Η αδυναμία όσων… ζουν σε γυάλα, να κατανοήσουν το φαινόμενο Μαραντόνα

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Υπάρχουν εκείνοι που, επίμονα, μονότονα και μάλλον όχι άδικα, υποστηρίζουν ότι η χώρα μας… ξέμεινε στα χρόνια της αρχαιότητας. Ότι, πρακτικά, μετά την Αρχαία Αθήνα, δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς στιγμές φωτεινές και γεμάτες αυτοπεποίθηση, που θα μπορούσαν να μας κάνουν περήφανους για την ελληνική ταυτότητά μας.

Το έθνος μας μοιάζει να προσφέρει μονάχα παρακμή. Εγωκεντρισμό. Μίσος και διχασμό, σε προσωπικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο. Η ατέλεια σεργάνιζε στο εθνικό dna, και ήρθε η επανάσταση των social media να μας αποτελειώσει.

Μια χώρα σε πτώση, σαν τη δική μας, δεν θα μπορούσε να μην επιβεβαιώσει το κακό ριζικό της ακόμη και σε μια στιγμή που ανάγκασε την ίδια την Ιστορία να… αλλάξει δρομολόγιο. Την απώλεια του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ας ξεχάσουμε, όσο μπορούμε, τους… διασκεδαστές που αυτοχαρακτηρίζονται δημοσιογράφοι, και προέβαλαν την είδηση του θανάτου του μεγάλου Ντιέγκο μαζί με τα… φαρμακεία, όπως λέγαμε κάποτε για τις εφημερίδες. Και ας σταθούμε στην παρέλαση παρακμής από τα social media “προσωπικοτήτων”, που επέλεξαν για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο να μοιραστούν μαζί μας την… αγανάκτηση και την απορία τους για τη “φασαρία” για τον Μαραντόνα. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν. Δεν μπορούσαν να το αποδεχτούν.

Οι περισσότεροι, ελιτιστές του… σωλήνα. Αυτοπροσδιορισμένοι ως διαφορετικοί, προοδευτικοί, φιλελεύθεροι, τεχνοκράτες, ψαγμένοι. Στην πραγματικότητα, κοστοβόρες εγωπάθειες, χρόνια εγκλωβισμένες στα αδιέξοδα του περιθωρίου όπου τις έχουν κατατάξει οι απόψεις και η συμπεριφορά τους. Μίζεροι και τραγικοί.

Αυτή φυσικά είναι η μια πτυχή της ανάλυσης. Η περισσότερο ουσιαστική έχει να κάνει με την αδυναμία τους να κατανοήσουν κοινωνικά φαινόμενα σαν το ποδόσφαιρο, την ατελή προσέγγισή τους απέναντι στον ψυχισμό των κοινωνιών, και πόσο γενναιόδωρα επιβραβεύει τους “γητευτές” του.

Τέτοιος ήταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Γητευτής της καρδιάς των μαζών, πασών των γενεών και των εθνών. Πρέπει να έχεις γεννηθεί και να συνεχίζεις να συχνάζεις… σε γυάλα, για να μην το καταλαβαίνεις. Χωρίς φυσικά τη στοιχειώδη γενναιότητα της… αυτοπροστασίας από την τοξικότητά τους.

Όσο φυσικά για τις πολύ γκρίζες πτυχές της ζωής του, την απάντηση τη δίνει η ίδια η Ιστορία: “Δεν με νοιάζει τι έκανες με τη ζωή σου. Με νοιάζει τι έκανες στη δική μου. Τι με έκανες να αισθανθώ”…

 

Best Of

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια...

Τι «ψηφίζει» το Άγιο Όρος για τη διαδοχή Ιερωνύμου

Πηγή: OneVoice Το περιβόλι της Παναγιάς, το Άγιο Όρος, έχει...

Η επιστροφή της λιτότητας (και των… Μνημονίων) στην ευρωζώνη

Η τάση αμφισβήτησης των ανίκανων που συνθέτουν τη γραφειοκρατία...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Δώρα Παντέλη: Η ευτυχία είναι σαν την… πεταλούδα

Περί... ευτυχίας λόγια. Στιγμές χαλάρωσης και αναστοχασμού για τη Δώρα Παντέλη, με την καλή αθλητικογράφο να μοιράζεται τις παρακάτω σκέψεις, με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς...

Η Γιάμαλη “φεύγει”, η Δούση “έρχεται”

Καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιχειρούν την αποτίμηση των αποτελεσμάτων μιας σεζόν που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν είναι πολλά. Και η...

Ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε ότι εργάζεται στον ΣΚΑΪ, λόγω… ξεφωνητού

Η τοξική εικόνα που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια γύρω από τον ΣΚΑΪ, και έχει συνδέσει τα ΜΜΕ του Ομίλου Αλαφούζου με στιγμές απαξίωσης...