Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
Για την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέθεσε κάποιες προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο.
Δόθηκε ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, και ζητήθηκαν οι προτάσεις των πλευρών. Δεν είναι ένα κείμενο, με το οποίο να συναινεί η Ελλάδα ή η Τουρκία για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου.
Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση.
Αποκλιμάκωση σημαίνει αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων
Είναι σαφές ότι η έμπρακτη αποκλιμάκωση, σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την ευρύτερη περιοχή. Αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται και μια συνέχεια και μια συνέπεια όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα κάτι, το οποίο να είναι προς αυτή την κατεύθυνση και αύριο να έχουμε μια άλλη παράνομη Navtex ή μια άλλη προκλητική ενέργεια κάπου αλλού. Άρα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξαναπιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016.
Εμείς θέλουμε τα διμερή ζητήματα να λύνονται πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνής Δίκαιο της Θάλασσας. Η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Με χαρά να καθίσουμε μαζί να συμφωνήσουμε και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, που εδώ και δεκαετίες δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών και επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν δεν καταλήξουμε κάπου, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μπορούμε να καταρτίσουμε από κοινού ένα συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η στάση της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα, έχει υπερβεί κάθε βαθμό πρόκλησης που είχαμε δει στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν και σε ένταση και σε διάρκεια. Επομένως, πριν δούμε κάποιες απτές κινήσεις για αποκλιμάκωση, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Παραμένουμε σε εγρήγορση. Παρακολουθούμε τα θέματα με ψυχραιμία. Είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι θέλουμε μια ειρηνική διευθέτηση της μόνης διαφοράς που έχουμε με τη γειτονική χώρα και προς αυτό συντονίζουμε όλες τις ενέργειές μας σε όλα τα διεθνή fora.
Για τη γερμανική πρωτοβουλία
Είναι γνωστό το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας. Το έχουμε δει και στο παρελθόν στο Βερολίνο, με τη συνάντηση που είχε η κυρία Σουρανή, ο κ. Καλίν και ο κ. Χέγκελ από πλευράς της γερμανικής Καγκελαρίας. Έγιναν και οι γνωστές επισκέψεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών και στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άρα, το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι σαφές και οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση είναι θετική.
Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν παγώνει, σε καμία περίπτωση. Είναι ένα τρίπτυχο που αφορά την ενίσχυση, σε επίπεδο εξοπλιστικό, της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση προσωπικού και την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, που έχει σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και οφέλη τόσο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στη χώρα όσο και για την απασχόληση. Αυτό το τρίπτυχο θα το αναπτύξει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Και όχι μόνο με τους Γάλλους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που πάντα προσπαθεί να έχει διαφοροποιημένες πηγές. Κάνουμε αυτό που χρειάζεται, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με το διαθέσιμο μπάτζετ που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι. Δεν θα ήθελα να μπω σε χρονοδιάγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια επιτυχημένη κατάληξη συζητήσεων για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Για την οικονομία
Η ύφεση είναι μεγάλη γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη. Θυσιάσαμε ένα μέρος της ατομικής και συλλογικής μας ευημερίας, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Στο Β’ τρίμηνο της χρονιάς, περίπου ο ενάμιση μήνας ήταν σε καθεστώς lockdown, που ίσως να περίμενε κανείς κι ακόμη χειρότερα νούμερα. Η πρόβλεψη την οποία είχαμε κάνει είναι συμβατή με την ύφεση που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η ύφεση προέρχεται από το γεγονός ότι είχαμε lockdown. Όποιος δεν το βλέπει και λέει ότι δεν θα υπήρχε ύφεση, μάλλον δεν ζει σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν κάποιος μένει στο σπίτι του, δεν έχει εισόδημα, δεν έχει ανοιχτό το μαγαζί του, δεν υπάρχει καθόλου τζίρος. Είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν δούλευαν και το Κράτος στήριξε το εισόδημά τους για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Όλα αυτά καθιστούσαν σαφές ότι η ύφεση ήταν αναπόφευκτη. Το θέμα είναι, τι θα γίνει όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, ώστε να έχουμε μία ταχεία ανάκαμψη.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Έχουμε επεκτείνει πολλές φορές μέτρα που δούλεψαν, όπως, για παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με ενίσχυση και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά και η αναστολή εργασίας με καταβολή από το Κράτος των 534 ευρώ και άλλα προγράμματα.
Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο, με μέτρα βραχυπρόθεσμα γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον κορονοϊό και μακροπρόθεσμα -όπως της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- που έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ακουμπά όλους τους Έλληνες. Η ύφεση που ανακοινώθηκε -και αυτή που προβλέπουμε για φέτος- δεν επηρεάζει το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός. Το πακέτο που θα ανακοινώσει θα είναι μεγάλο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Θα ακουμπά αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα δίνει αναπτυξιακά εργαλεία και θα ανακουφίζει τα νοικοκυριά μακροπρόθεσμα.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Δεν είναι μόνο οι μάσκες. Είναι ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να είναι στη θέση του την ώρα που θα χτυπήσει το κουδούνι, προκειμένου όλοι, -γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί- να νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια. Είναι το προσωπικό που θα φροντίζει για τον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία. Μιλάμε για πάνω από 9.400 άτομα πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι ήταν περίπου δυόμιση φορές κάτω, περίπου 3.700. Μιλάμε για μια ενίσχυση, όσον αφορά την ανακατασκευή, την επισκευή, τον εκσυγχρονισμό σχολικών αιθουσών. Έχουμε και ένα μεγάλο πακέτο που αφορά τη μεταφορά των μαθητών.
Το Κράτος μετέφερε τα κονδύλια για τις μάσκες στην ΚΕΔΕ, που ανέλαβε τον συντονισμό, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κάθε Δήμος να έχει την επαρκή ποσότητα σε μάσκες. Στις 14 του μηνός θα υπάρχουν οι μάσκες στη θέση τους. Όποιος δεν θέλει να φορέσει μάσκα για κάποιον λόγο, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα, δεν θα μπαίνει στο μάθημα. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και γι’ αυτό έχουμε θεσπίσει καθαρούς κανόνες, ώστε και ο εκπαιδευτικός και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ξέρει πώς να κινηθεί.
Για το θέμα των γηροκομείων
Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ζήτημα πώς θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι σ’ αυτές τις δομές. Το τελευταίο διάστημα, ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων και των ανθρώπων που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προέρχεται από γηροκομεία στα οποία υπάρχουν κρούσματα. Και δυστυχώς εννιά, στα δέκα κρούσματα προέρχονται από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς στις δομές. Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ και θέλουμε να το ελέγξουμε με ένα τρίπτυχο μέτρων που έχει ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες από την αρμόδια Υφυπουργό κυρία Μιχαηλίδου. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής που είχαμε την τελευταία περίπτωση, αλλά και με την Ένωση Περιφερειών, η οποία έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των δομών αυτών, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σήμερα, υπάρχει μια σύσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ, προκειμένου να είναι αυτά ξεκάθαρα. Ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει ένα πλάνο, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε όλες τις δομές που φιλοξενούν ηλικιωμένους, σε όλα τα γηροκομεία μας.
Για το μεταναστευτικό
Σήμερα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στη Μόρια, σε σχέση με τις επαφές που είχε ο Σομαλός, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός. Ευτυχώς, φαίνεται να ήταν στα όρια της δομής και σχετικά απομονωμένος, αλλά έχει γίνει εκτεταμένη λήψη δειγμάτων από τις κοντινότερες επαφές του. Σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμόζουμε, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, περιχαράκωση των περιοχών αυτών, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα στο θέμα της αποσυμφόρησης. Η Μόρια πριν από λίγους μήνες είχε 21.000. Δεν λέμε ότι 13.000 είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανος κανείς, αλλά υπάρχει μια μεγάλη αποσυμφόρηση και μια μεγάλη προσπάθεια.
Χθες, δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια η πρόσκληση για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών στη Λέσβο και τη Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και σ’ αυτό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε περιπτώσεις, όπως αυτή ανθρώπου που είχε πάρει άσυλο και ξαναγύρισε πίσω.