Κ. Μουτσιανας: Ατομική ευθύνη…

 

Του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα*

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Σύμβουλος Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Θεωρώ ότι η λέξη «ατομική ευθύνη» είναι η δεύτερη που εισέβαλλε στο λεξιλόγιο μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Την έφερε στο προσκήνιο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών για να αναλάβουμε οι πολίτες την ατομική ευθύνη να παραμείνουμε στο σπίτι και να σπάσουμε την αλυσίδα διάδοσης του ιού.

Λέξη σχεδόν άγνωστη (;) στο μοντέρνο τρόπο ζωής που ζούμε. Είτε γιατί δεν τη μάθαμε ποτέ είτε γιατί την αφήσαμε τεχνηέντως και σκοπίμως να ξεχαστεί επικαλούμενοι αβάσιμες (μερικώς ή ολικώς) δικαιολογίες. Είτε επειδή δεν μας ανατέθηκε ποτέ επισήμως.

Στις τελευταίες φυσικές καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα μας, το κράτος ήταν «απών». Παντελής έλλειψη οργάνωσης, ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και μια προσπάθεια (μικρο)πολιτικής προσέγγισης συνέθετε την εικόνα μιας κυβέρνησης που έδειχνε απελπιστικά αδύναμη να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και ενός λαού που μετρούσε νεκρούς. Αυτή είναι τουλάχιστον τα τελευταία δείγματα που λάβαμε από το Μάτι και τη Μάνδρα. Δείγματα όπου την «ατομική ευθύνη» δεν την ανέλαβαν ούτε καν οι υπεύθυνοι. Ανεξαρτήτως όπως των τραγικών συμβάντων στο Μάτι και τη Μάνδρα όπου θρηνήσαμε δεκάδες νεκρούς, ως πολίτες έχουμε εκπαιδευτεί στο να επιρρίπτουμε ευθύνες στο κράτος. Ασκούμε κριτική για την καθαριότητα την ίδια ώρα που πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή αφήνουμε τις σακούλες μας έξω από τους κάδους. Αναφωνούμε που είναι το κράτος όταν το ασθενοφόρο αργεί ορισμένα λεπτά την ίδια ώρα που κλείνουμε τις ΛΕΑ.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού η κατάσταση είναι διαφορετική. Το κράτος έδρασε άμεσα, ακούγοντας τους ειδικούς. Ανέπτυξε άμεσα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με στόχο να περιορίσει τις απώλειες. Ξεκίνησε εκστρατεία συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών, λειτούργησε το 112, προχώρησε σε αναστολή λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων και ζήτησε ένα πράγμα: να μείνουμε σπίτι για να μην θέσουμε τον εαυτό μας και τις ευπαθείς ομάδες σε κίνδυνο. Μας ζήτησε να δείξουμε ατομική ευθύνη μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα εξάπλωσης του ιού. Αντί αυτού, ένα μέρος των πολιτών αγνόησε τα μέτρα, συνέχισε να συναθροίζεται και να πηγαίνει στις παραλίες(!), να βλέπει το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων ως μια ευκαιρία για εκδρομή στην επαρχία και να δείχνει μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Και όλα αυτά ενόσω καθημερινά γίνεται έκκληση από τους αρμοδίους να παραμείνουμε σπίτι, να μην μεταφέρουμε τον ιό στους ανθρώπους της επαρχίας και τον πρωθυπουργό να απευθύνει μηνύματα για την τήρηση των μέτρων. Είναι από τις λίγες φορές όπου υπάρχει κράτος και ο άγνωστος χ είναι η ατομική ευθύνη των πολιτών. Και επειδή δεν υπάρχουν ευθύνες να καταλογιστούν στην κυβέρνηση, βλέπουμε ηλικιωμένους να διαπληκτίζονται με τα παιδιά της ΔΙΑΣ, αβάσιμες κριτικές στα social media και “ανέβασμα” στοιχείων αμφίβολης προέλευσης, άστοχους συσχετισμούς της ιδεολογίας του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικό σύστημα υγείας και σχολιασμό χαμηλού επιπέδου.

Η πρώτη λέξη που θεωρώ ότι μπήκε στο λεξιλόγιό μας είναι η «κανονικότητα» στην τροχιά της οποίας φαίνεται ότι μπαίνουμε σταδιακά.

Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Πρέπει με ενότητα, ψυχραιμία και ευθύνη να σταθούμε στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Για να μπορούμε να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και την επόμενη ημέρα.

 

Best Of

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Ο Λούλης δεν είναι… Σπηλιωτόπουλος

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε τον Άρη...

Ο Χατζηδάκης ενισχύει το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ακόμη μια εκδοχή των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς, από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ποιός είπε ότι, στη ζωή δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Εκείνη την Πρωτομαγιά, δύσκολα θα την ξεχάσουν...

Τότε που ο Τόνι Μπλερ ξεκίνησε να αλλάζει τον κόσμο

  Το φως που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι......

Τα δάκρυα αρνούνται να στεγνώσουν…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Τη φετινή Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο Twitter φρόντισε...

Η πιο ανθρώπινη στιγμή μιας γυναίκας που αδίκησε τον εαυτό της

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Ίσως η πιο ανθρώπινη στιγμή της πιο...

Μια φωτογραφία, ως κάδρο δικαίωσης…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Περπατώντας μερικά μέτρα πάνω στο κόκκινο χαλί...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ποιός είπε ότι, στη ζωή δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Εκείνη την Πρωτομαγιά, δύσκολα θα την ξεχάσουν οι γενιές που τη ζήσαμε... Ήταν η Κυριακή 1η Μαϊου του 1994, όταν η πίστα...

Τότε που ο Τόνι Μπλερ ξεκίνησε να αλλάζει τον κόσμο

  Το φως που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι... Ας είναι... Υπάρχουν στιγμές που η λάμψη μιας εκλογικής ηγεμονίας είναι τόσο έντονη ώστε, ακόμη...

Τα δάκρυα αρνούνται να στεγνώσουν…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Τη φετινή Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο Twitter φρόντισε να μας θυμίσει ότι, πολλές φορές, τα δάκρυα αρνούνται να στεγνώσουν. Όπως με την ανάμνηση των...