Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»
και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»
Για το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Το σχέδιό μας έχει τέσσερις άξονες: Τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση επιστροφών και τα κλειστά κέντρα. Την ίδια στιγμή διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά.
Σε ό,τι αφορά τις κλειστές δομές, η Σάμος έχει ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 648 ατόμων. Αυτή τη στιγμή έχει συνολικά πάνω από 7.000. Η κατάσταση στο Βαθύ, είναι τραγική. Λέμε, λοιπόν, ότι στη Σάμο θα κλείσει αυτό το αίσχος που υπάρχει σήμερα. Θα υπάρξει μία κλειστή δομή χωρητικότητας 5.000 με δυνατότητα μιας μικρής επέκτασης, για να αντικαταστήσει αυτό το χάος.Γι’ αυτή την επιλογή είναι ενήμεροι όλοι οι τοπικοί παράγοντες, οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι τοπικοί βουλευτές. Εχουμε συζητήσει αναλυτικά για το σχέδιο αυτό εδώ και πολλές ημέρες μαζί τους. Θέλαμε να γίνει η προετοιμασία και μετά να κάνουμε ανακοινώσεις αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς.
Η δομή στην Σάμο είναι η πιο προωθημένη, προχωράει και θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του Χειμώνα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Θα είναι η πρώτη δομή που θα μπει σε λειτουργία. Οι υπόλοιπες δομές, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι να μπει το Καλοκαίρι. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τους μήνες του Χειμώνα,που λόγω των καιρικών συνθηκών θα είναι μειωμένες οι ροές- τουλάχιστον αυτό δείχνει η εμπειρία των προηγούμενων ετών- ώστε να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.
Το σχέδιό μας λειτουργεί όλο μαζί και όχι αποσπασματικά. Η δημιουργία κλειστών δομών λειτουργεί από μόνη της αποτρεπτικά σε αντίθεση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Αποτρεπτικά επίσης λειτουργεί και το νέο πλαίσιο για την χορήγηση ασύλου, Απαιτεί, ανάμεσα στα άλλα, να είσαι συνεργάσιμος, διότι αν δεν είναι είσαι, χάνεις τη δυνατότητα να ικανοποιηθεί η αίτηση που έχεις υποβάλει για άσυλο.
Κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τη συνεννόηση που χρειάζεται. Για το σχέδιο που ακούσατε χθες υπάρχει πλήρης συνεννόηση εδώ και πολλές μέρες. Εμείς δεν θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τους Δημάρχους απέναντι. Φυσικά τους θέλουμε όλους μαζί. Βλέπουμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως το βλέπουν και εκείνοι. Αλλά, ρωτάω και τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά μας, που έχουν προβλήματα: Προτιμούν αυτό το χάος ή προτιμούν να δουν μια τάξη στο χάος; Εμείς βάζουμε μια τάξη στο χάος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε και τις ροές και να αυξήσουμε τις επιστροφές. Το βασικό ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το σχέδιο που έχουμε βάλει για τις 10.000 επιστροφές το 2020, όταν είχαν γίνει μόνο 1.806 επιστροφές τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι περίπου 34.000-35.000, μπορεί και παραπάνω. Θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό. Η αποσυμφόρηση είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, το βραχυπρόθεσμο που κάνουμε. Ταυτόχρονα, βάζουμε μπροστά όλα τα υπόλοιπα, από τις κλειστές δομές μέχρι την επιτάχυνση του ασύλου και τη φύλαξη των συνόρων, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο μέχρι την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο πλάνο.
Χωρίς τις μεγάλες και σοβαρές Μ.Κ.Ο. το σύστημα θα είχε καταρρεύσει προ πολλού. Άρα πολλές από αυτές επιτελούν πραγματικά πολύ σημαντικό έργο. Υπάρχουν άλλες όμως, οι οποίες λειτουργούν παρασιτικά σε αυτό το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα. Αυτό εμείς το αλλάζουμε. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ελέγχου με στόχο να δώσουμε τα εύσημα σε αυτές που προσπαθούν αλλά να απομακρυνθούν αυτές οι οποίες λειτουργούν παρασιτικά.
Κάνουμε τα πάντα για να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Στη προσπάθεια αυτή εντάσσεται η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο και 800 στα νησιά. Καθώς, επίσης, και η προμήθεια των 10 ταχύπλοων σκαφών, που μπορούν επιχειρησιακά να είναι πιο αποτελεσματικά. Συν την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από το Καλοκαίρι για μεγαλύτερη εμπλοκή των δυνάμεων της FRONTEX.
Από τις επισκέψεις του στο Βερολίνο, το Παρίσι και τη Χάγη, ο Πρωθυπουργός είχε θέσει στο ζήτημα αυτό. Έχουμε πει ότι με την πάροδο των ετών έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του, και από προσφυγικό, που ήταν στην αρχή, τώρα είναι περισσότερο μεταναστευτικό και πολύ λιγότερο προσφυγικό. Ζητήσαμε να αλλάξει η πολιτική της Ένωσης και ο Πρωθυπουργός δήλωσε, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης, 18ης Οκτωβρίου,- ότι θέλουμε ένα Δουβλίνο 4, το οποίο θα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο και με περισσότερη αλληλεγγύη το ζήτημα. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να το αντιληφθούν. Υπάρχουν πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι χώρες που επισκεφτήκαμε, που θέλουν -και αυτό φαίνεται και από την πρωτοβουλία του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών- να κινηθούν στην κατεύθυνση που υποστηρίζουμε και εμείς.