Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ το πρόσωπό του

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή “Επτά” της ΕΡΤ, με τη Βάλια Πετούρη.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του:

Για τον γιορτασμό της επέτειο του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ

Μετά από πολλά χρόνια, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ καταθέτει ο ίδιος στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δεν ξέρω αν αυτό είναι και το μήνυμά σας για την φετινή επέτειο..
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι και σήμερα επίκαιρα περισσότερο από ποτέ γιατί έχουμε έναν μεγάλο αγώνα μπροστά μας ενάντια σε πολιτικές οι οποίες ματώνουν τον ελληνικό λαό. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια, ανεργία, ένταση της εκμετάλλευσης, υποβάθμιση της παιδείας, παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, είναι μεγάλο το κόστος για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν, αυτό εμπεριέχεται και στο σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Το ψωμί είναι το συμβολικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια και οι νέοι άνθρωποι. Βεβαίως έχουμε και ένταση των επικίνδυνων σχεδιασμών στην περιοχή και ευρύτερα στον κόσμο. Απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που οδηγούν σε πολεμικές εμπλοκές τους λαούς και τη νεολαία. Και βεβαίως έχουμε ένταση της κρατικής καταστολής, της κρατικής, της αστυνομικής βίας που χτυπά τη νεολαία και εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.
Κύριε γραμματέα η απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, να κλείσει την ΑΣΟΕΕ πυροδότησε πάρα πολύ μεγάλη ένταση και εδώ έρχεται και εμπλέκεται και η παρέμβαση της αστυνομίας όπου κλιμακώνει την ένταση. Θέλω να μου πείτε αν συμφωνείτε με την απόφαση της Συγκλήτου διότι δεν έγινε χωρίς λόγο, έγινε με αφορμή τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ.
Είναι απόλυτα καταδικαστέα και η απόφαση της Συγκλήτου για lock out η οποία προκάλεσε και πυροδότησε αυτά τα ζητήματα, όπως είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και η στάση της αστυνομίας με την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάργηση του.
Αυτό ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί. Δεν παρανόμησε δηλαδή η αστυνομία μπαίνοντας…
Υποτίθεται ότι είναι για τις παράνομες ενέργειες με βάση όσα έλεγαν οι κυβερνώντες βουλευτές τουλάχιστον κατά τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή. Εμείς είπαμε ότι ανοίγει το δρόμο για άλλα ζητήματα, για τα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων στη διεκδίκηση, όμως η επιχειρηματολογία τους όλη στηρίζεται στις εγκληματικές ενέργειες, τα ναρκωτικά κλπ.
Τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ, εσείς πως τα αξιολογείτε; Δεν είναι ανησυχητικά;
Καταρχήν δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση για τα ευρήματα. Αν πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, ξαναλέω διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια, αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για φοιτητικούς συλλόγους και για φοιτητές. Πρόκειται για διάφορες ομάδες, για τις οποίες το ΚΚΕ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια, μιλήσει πάρα πολλές φορές για το ρόλο που παίζουν. Είναι ξένο σώμα προς το φοιτητικό κίνημα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές…
Το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ το πρόσωπό του είναι γνωστό αυτό…
Στην ουσία πρόκειται για άτομα τα οποία είναι ενεργούμενα τόσο απ’ τη μεριά της αστυνομίας και των κρατικών μηχανισμών όσο κι απ’ τη μεριά αυτών των ομάδων. Είναι αλλητροφοδοτούμενα αυτά τα στοιχεία, τόσο ο κρατικός μηχανισμός, μυστικές υπηρεσίες, όσο και αυτές οι ομάδες.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής, όπως είπα και πριν το ΚΚΕ δεν κρύβει ποτέ την ταυτότητά του και το πρόσωπό του και η δράση του είναι πολύ συγκεκριμένη, και εμφανής, δημόσια, διαφανής…
Γι’ αυτό μιλάμε για περίεργη απόφαση της Συγκλήτου σε μια κρίσιμη στιγμή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να βάλει αλυσίδες στην πύλη της ΑΣΟΕΕ, να κλείσει τη σχολή, να κάνει lock out. Αντίθετα αυτό οδηγεί στο να πυροδοτήσει αντιδράσεις δικαιολογημένες. Όμως οι αντιδράσεις των φοιτητών ήταν δικαιολογημένες ενώ αδικαιολόγητη είναι η συνεχής επέμβαση της αστυνομίας ενάντια στους φοιτητές.
Αυτό θέλω να σας ρωτήσω, τα στοιχεία τα οποία αναφερθήκατε και πριν με τα ευρήματα μέσα στην ΑΣΟΕΕ δεν ήταν ικανά να αμαυρώσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου; Γιατί αυτό ήταν και το σκεπτικό της απόφασης της Συγκλήτου και του κλεισίματος της σχολής.
Καλά για το λαό μας και τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους δεν αμαυρώνεται με τίποτα η επέτειος του Πολυτεχνείου…
Καταλαβαίνετε τι εννοώ, να δημιουργήσουν έκτροπα τα οποία δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν.
Ούτε με τους προβοκάτορες που μπορεί να δημιουργήσουν αυτά τα έκτροπα που λέτε ούτε με την αστυνομική βία και τρομοκρατία. Άρα αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και πρέπει να έχει το λαϊκό κίνημα, το εργατικό κίνημα και το φοιτητικό κίνημα ξεκάθαρη άποψη σε αυτά τα ζητήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει βία, κρατική καταστολή ενάντια σε αγώνες και διεκδικήσεις. Όλα τα υπόλοιπα, τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. Εδώ βλέπουμε ότι πάνε να κάνουν ιδιώνυμο αδίκημα τις μολότοφ, λες και δεν υπάρχει νομοθεσία για παράδειγμα για την οπλοκατοχή, για οτιδήποτε, ακόμα κι ένα σουγιά να βρει ή ένα μαχαίρι ή ένα περίστροφο ή ένα όπλο ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει ζημιά στον άλλον, υπάρχει νόμος που μιλάει για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Άρα το ότι κάνεις ιδιώνυμο τις μολότοφ πας μετά στην πρόθεση, πας ανεξέλεγκτα να επιβάλλεις και να ανοίξεις κερκόπορτες με το νόμο αυτό για άλλα δικαιώματα των εργαζομένων άρα θέλει πάρα πολλή προσοχή και γι’ αυτό τα καταγγέλλουμε αυτά. Διότι δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Μια κοινή λογική τώρα του κόσμου λέει, “πολύ καλό φαίνεται αυτό που κάνουν, αντιμετωπίζουν. Μα δεν αντιμετωπίζουν αντίθετα πυροδοτούν τη βία, πυροδοτούν την αστυνομική αυθαιρεσία, τον κρατικό αυταρχισμό.
Άρα καλώς έκοψαν οι φοιτητές το λουκέτο;
Βεβαίως! Ε, βέβαια, θα μπορούσε και η ΚΝΕ να το κάνει αυτό. Ήταν κάποιες φοιτητικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, βεβαίως ήταν φοιτητές! Ήταν παράνομη η απόφαση της Συγκλήτου. Εγώ λέω δημόσια και σήμερα ότι πρέπει να ελεγχθεί η Σύγκλητος, ο Πρύτανης της συγκεκριμένης σχολής γιατί προχώρησε στο λουκέτο ενώ την προηγούμενη μέρα είχε γίνει η επέμβαση. Μπήκαν μέσα, βρήκαν τα ευρήματα, βγάλανε τις διαπιστώσεις τους κλπ και δεν υπήρχε τίποτα μέχρι το βράδυ που πήρε την απόφαση. Η απόφαση για λουκέτο πυροδότησε όλα τα υπόλοιπα, την επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στη σχολή που δεν υπήρχε κανένας λόγος και μάλιστα την ώρα – και αυτό έχει σημασία και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός – που γινόντουσαν και στην ΑΣΟΕΕ και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια μαζικές συνελεύσεις των φοιτητών, με συμμετοχή, με συζήτηση όπως πρέπει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Για να αποφασίσουν οι φοιτητές και για το νόμο που έρχεται σχετικά με τα ΑΕΙ αλλά και για μια σειρά διεκδικήσεις οι οποίες είναι δίκαιες. Μιλούν για το κόστος ζωής, της μόρφωσης, που δεν έχουν να πληρώσουν οι οικογένειές τους, για τα πτυχία που τα κρεμάνε σε μια κορνίζα διότι δεν έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας ή αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό με βάση την επιστήμη τους, αυτό που αγαπάνε. Και βεβαίως τους διάφορους ομίλους να κάνουν άγριο μπάσιμο στα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση και η Βουλή με την πλειοψηφία που υπάρχει λένε “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Βέβαια αυτή την πολιτική είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεχίζει με πιο εντατικούς ρυθμούς η ΝΔ.
Είστε ανήσυχος για την αυριανή μεγάλη πορεία; Φοβάστε προβοκάτσια;
Πάντα κάποιος θα πρέπει να έχει στο μυαλό του την πιθανότητα προβοκάτσιας. Όμως το ζήτημα είναι ότι θα είναι μια μεγάλη, αγωνιστική, μαζική πορεία. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες φορές…
Αυτό εκτιμάτε ε;
Εγώ σήμερα το πρωί που ήμουν στο Πολυτεχνείο ήταν το κλίμα ήταν αγωνιστικό, οι φοιτητές είναι εκεί. Κάποιοι που μπορεί να θελήσουν να κάνουν επεισόδια και κάθε φορά κάνουν κάποια, για την τιμή των όπλων ή για να εξηγούν το λόγο ύπαρξής τους σε κάποιους μετρημένους οπαδούς τους, δεν θα μπορέσουν να περάσουν. Νομίζω το φοιτητικό, εργατικό, το λαϊκό κίνημα έχει τη δυνατότητα να περιφρουρήσει. Αρκεί βεβαίως και η κυβέρνηση να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη αυτά τα μηνύματα του εργατικού, του φοιτητικού κινήματος και να μην πυροδοτεί με ενέργειες αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας ενάντια σε φοιτητές, ενάντια σε αγωνιζόμενους. Αλλού πρέπει να ψάξει το έγκλημα, γιατί πρόκειται για υπαρκτά ζητήματα. Όμως οι εγκληματικές ομάδες που παρανομούν και δρουν με διάφορα κυκλώματα δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα, με τους φοιτητικούς συλλόγους και με τις φοιτητικές παρατάξεις που δρουν σήμερα.

Για την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο, τη Novartis και την κατάθεση Φρουζή

Πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα της εβδομάδας που είναι η κατάθεση του Κ. Φρουζή στην προανακριτική για το ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν είναι για τη Νοβάρτις η προανακριτική να το θυμόμαστε αυτό…
Εμείς έχουμε σταθερή θέση, θεωρούμε επειδή οι επιτροπές της Βουλής είναι επιτροπές που απαρτίζονται από εκλεγμένους βουλευτές που ανήκουν στις ΚΟ των κομμάτων, άρα τα κόμματα, οι ΚΟ έχουν την ευθύνη να ορίσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει. Τώρα, αν κάποια ΚΟ θεωρεί ότι κάποιος μπορεί να ερωτηθεί κιόλας, να είναι δηλαδή στη θέση του μάρτυρα, την ημέρα εκείνη θα μπορούσε να ερωτηθεί και να μην είναι ερωτών.
Δεν υπάρχει σύγκρουση;
Όχι, διότι κοιτάξτε να δείτε δεν είναι δικαστήριο η επιτροπή της Βουλής. Εξετάζει τους μάρτυρες για να δει τα στοιχεία αυτά, τα οποία καταγράφονται. Αυτοί που ρωτάνε επίσης είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων αν δεν είναι ο ένας θα ρωτήσει ο άλλος. Άρα λοιπόν αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα, γι’ αυτό κρατήσαμε την ίδια θέση, ενώ είδαμε ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ τη μια έλεγε υπερασπιζόμενος τους δικούς του ότι “τα κόμματα πρέπει να ορίζουν τους εκπροσώπους τους” και μετά έβαλε ο ίδιος ζήτημα απ’ τη ΝΔ να εξαιρεθούν άλλοι. Ήξεις αφήξεις είναι σ’ αυτά τα ζητήματα. Έχω να πω το εξής και για τον κ. Φρουζή….
Αν σας διαφώτισε, εμένα αυτή είναι η ερώτησή μου
Αυτά που είπε ο κ. Φρουζής δίνουν το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται δικαιωμένος και στη ΝΔ να φαίνεται εκείνη δικαιωμένη. Και να σας πω το εξής, ο κ. Φρουζής υπερασπιζόμενος τη φαρμακοβιομηχανία του, αυτό έκανε. Υπερασπίστηκε την κερδοφορία, την πώληση των προϊόντων του και γι’ αυτό έκανε επαφές και με κυβερνητικά στελέχη όλων των κομμάτων απ’ όσα έχουν κυβερνήσει! Αυτό είπε ο κ. Φρουζής στην ουσία και αυτό κάνουν τέτοιου είδους υπάλληλοι αυτών των εταιρειών.
Εδώ όμως η προανακριτική έχει συσταθεί για να διερευνήσει αν όντως παρενέβη ο τότε υπουργός δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος. Κι έρχεται ο κ. Φρουζής και δείχνει την κ. Τουλουπάκη και λέει ότι με πίεσε να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα
Σύμφωνοι. Κοιτάξτε να δείτε, για να μη γίνουμε εμείς εδώ προανακριτική επιτροπή, ο καθένας κατονομάζει, τα στοιχεία αυτά θα αξιολογηθούν. Εμείς λέμε όσο γίνεται να πάει σε βάθος η έρευνα και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες, όμως το ζήτημα είναι το εξής, αυτό που είπε το ΚΚΕ. Εάν δεχόντουσαν οι κυβερνητικές πλειοψηφίες πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ την πρόταση του ΚΚΕ να αλλάξει στη συνταγματική αναθεώρηση ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα λυνόταν το ζήτημα. Δεν έχει καμιά δουλειά η Βουλή να γίνεται προανακριτική επιτροπή, να γίνεται δικαστήριο, να ρυθμίζει όλα τα ζητήματα, τα οποία πρέπει να φύγουν απ’ την αρμοδιότητα της Βουλής. Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να λογοδοτούν απ’ τη δικαιοσύνη όπως και ο κάθε Έλληνας πολίτης, δεν έχουν τίποτα παραπάνω οι υπουργοί ούτε κέρατα, ούτε παράσημα διαφορετικά σε σχέση με τον απλό πολίτη.
Άρα δεν έχουν πολιτική ασυλία λέει το ΚΚΕ
Βεβαίως να μην έχουν καμία, διότι τι πάει να πει είσαι υπουργός κύριε; Πρέπει να ελέγχεσαι ακόμα πιο αυστηρά κι απ’ τον απλό πολίτη. Ο απλός εργάτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας κυνηγιέται για ψύλλου πήδημα. Και εδώ έχεις τον υπουργό ο οποίος χειρίζεται σοβαρά ζητήματα να έχει ασυλία και δεν μπορεί η δικαιοσύνη να τον παραπέμψει. Όπως επίσης μαζί με αυτό για τη συνταγματική αναθεώρηση, η δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία. Όταν διορίζεις τον δικαστικό που τον διορίζεις και με πολιτικά, κομματικά κριτήρια, όποιος σου κάνει ή όποιον θεωρείς υποκειμενικά εσύ, μπορείς να παρεμβαίνεις και πιο εύκολα. Και γίνεται παρέμβαση, δεν χρειάζεται να το πούμε το ξέρει ο ελληνικός λαός. Είναι κοινή πεποίθηση ότι όχι μόνο γίνονται παρεμβάσεις αλλά γίνονται και χοντρές στο έργο της δικαιοσύνης απ’ τους εκάστοτε υπουργούς.
Τελειώνει το άρθρο 86 καθώς όλοι ψήφισαν ότι πρέπει να αλλάξει άρα λοιπόν ούτως ή άλλως θα αλλάξει άρα λοιπόν ότι πάθαμε πάθαμε…
Έχουμε κάνει κριτική σ’ αυτό. Στην ουσία η μικρή υποτίθεται βελτίωση που εμπεριέχει η πρόταση των άλλων κομμάτων, δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, ότι πρέπει να τελειώσει, να καταργηθεί αυτό το άρθρο.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Εδώ ο ρόλος του ΚΚΕ είναι καθοριστικός και το αναγνωρίζουν όλοι. Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα συμφωνήσετε τελικώς, βρίσκεστε σε ένα δρόμο προς τη συμφωνία
Καταρχήν να σχολιάσω τα περί καθοριστικού ρόλου. Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ούτε ότι είμαστε ρυθμιστές όπως λένε ή γράφουν διάφοροι ούτε ότι είμαστε απορρυθμιστές του ζητήματος. Εμείς είπαμε απ’ την αρχή το εξής: πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, οικογενειάρχες που ζουν στο εξωτερικό – γιατί φύγανε απ’ την Ελλάδα γιατί δεν είχαν δουλειά, ψάχνανε μια καλύτερη μοίρα, για διάφορους τέλος πάντων λόγους είτε για να σπουδάσουν. Στις εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράζουν τη γνώμη τους εφόσον η πολιτική που ασκείται απ’ την κυβέρνηση που βγαίνει και από τη διάταξη που παίρνουν τα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό, επηρεάζει και αυτούς κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά κλπ. Να έχουν δικαίωμα λόγου μέσω της ψήφου τους. Αυτό ήταν το ζήτημα. Και σ’ αυτό συμφωνούμε. Και πρέπει αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπολοίπων πολιτών Ελλήνων.
Από κει και πέρα όμως είπαμε το εξής. Επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς ισχύει και συνταγματικά το αναχρονιστικό δίκαιο του αίματος που σημαίνει άμα μια προπροπρογιαγιά, προπροπροπαππούς απ’ το 1800 ήταν ελληνικής καταγωγής τότε έχει δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας λόγω αίματος και ο τέταρτης, πέμπτης γενιάς…
Κι αν έχει κι ένα εξοχικό που έρχεται τα καλοκαίρια εδώ άρα υποβάλλει φορολογική….
Είναι τέτοια ζητήματα, επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργό ΑΦΜ, να υπάρχουν μια σειρά τέτοια ζητήματα….
Ενεργό, γιατί ΑΦΜ μπορεί να δημιουργήσει έχοντας ένα εξοχικό, έρχεσαι 15 μέρες το χρόνο, πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, έχεις ΑΦΜ αλλά δεν ξέρεις τι γίνεται στην Ελλάδα, μπορεί να μην ξέρεις ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας…
Για να φτάσω στο διά ταύτα, διότι τώρα δεν είμαστε στην πρώτη φάση όπου τα κόμματα έκθεταν τις απόψεις τους, τώρα έχουμε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει μοιραστεί στα κόμματα, τη μελετάμε. Όμως η πρώτη μελέτη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, φυσικά θα τοποθετηθούμε οριστικά όταν έρθει κανονικά η διαδικασία στις επιτροπές και στην ολομέλεια, η πρώτη ανάγνωση είναι ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα.
Δηλαδή σε ποια ζητήματα;
Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα, έχουν σημασία και οι διατυπώσεις, τώρα δεν την έχω εδώ μπροστά μου. Αλλά αυτό γι αυτά που σας έλεγα πριν, το ενεργό ΑΦΜ για παράδειγμα ή το πόσα χρόνια και πως αποδεικνύεται πως έζησες στην Ελλάδα ή πόσα χρόνια λείπει κάποιος, το πως γίνεται η διαδικασία με τα εκλογικά τμήματα και αν εξασφαλίζεται ο έλεγχος και της αυτοπρόσωπης παρουσίας αλλά και του να μη γίνει νοθεία και αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Και μια σειρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να εγερθούν διότι δεν είναι σαφείς οι διατυπώσεις για τις αλλαγές στο άρθρο 54, υπάρχει και το άρθρο 51, μη μείνουμε όμως τώρα στις διατυπώσεις.
Όχι είστε πολύ σαφής, το ξέρετε πολύ καλά το ζήτημα….
Σας λέω όμως διάφορες πλευρές όπως επίσης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου ή του πλαφόν το οποίο στην ουσία μένει ανοιχτό και συνταγματικά και νομικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού. Δεν θα ανοίξει τώρα αλλά αφήνει ανοιχτό για το επόμενο διάστημα σε κάποιους μήνες, σε ένα χρόνο, δύο χρόνια, να αλλάξει το πλαφόν, να μεγαλώσει που σημαίνει ανισοτιμία της ψήφου. Δεν λέω μόνο το γενικό πλαίσιο με το οποίο διαφωνούμε και με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί νοθεύουν την απλή αναλογική δηλαδή τη γνήσια έκφραση της αποτύπωσης της ψήφου και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εσείς είστε υπέρ της αλλαγής έστω κι αυτής της απλής αναλογικής;
Όχι, είμαστε υπέρ της καθιέρωσης απλής αναλογικής και ανόθευτης.
Όμως η κυβέρνηση θα φέρει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της την πρόταση της αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος το οποίο αν δεν αλλάξει θα ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές. Εσείς τι θα κάνετε εκεί;
Γι’ αυτό το θέτω αυτό. Και γι’ αυτό το συνδυάζω και με το νομοσχέδιο που έρχεται για την ψήφο των αποδήμων, διότι έχουμε απ’ τη μια αλλαγή του εκλογικού σώματος, το οποίο μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα με το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο, όχι μόνο απ’ την ψήφο των αποδήμων αλλά και απ’ το εκλογικό σύστημα που θα φέρει η ΝΔ.
Εσείς θα καταψήφισετε την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση;
Ναι, όμως θα το δούμε αυτό συγκεκριμένα. Η τοποθέτησή μου για να έχετε καθαρή άποψη είναι ότι είναι βασικά αρνητική, έτσι όπως έχουμε δει το σχέδιο νόμου.
Η κυβέρνηση να ακούσει τα κόμματα, να ακούσει όμως και τους Έλληνες του εξωτερικού γιατί περίμεναν πως και πως αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να τους δυσαρεστήσει. Να ακουστούν όλα και να πάμε σε ένα νόμο που θα πάρει πραγματικά τις 300 ψήφους.
Πάντως εμείς τους Έλληνες του εξωτερικού τους ακούμε. Άλλωστε έχουμε κι αρκετές Κομματικές Οργανώσεις σε πολλές χώρες, σε όλες σχεδόν όπου υπάρχει ελληνισμός και κατανοούν απόλυτα αυτό που λέμε διότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Δεν μιλάμε γι’ αυτούς που παραπονιούνται κι έχουν δίκιο οι οποίοι θα καλύπτονται και πρέπει να καλύπτονται έτσι ώστε να διευκολύνονται να ψηφίσουν. Κι αν υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που αναγκάζονται να έρθουν εδώ υπάρχουν τρόποι διευκόλυνσης με τη θέληση των κομμάτων και των κυβερνητικών πλειοψηφιών για να μπορούν να έρχονται και να ψηφίζουν οι λίγοι που πιθανόν δεν θα μπορούν να είναι στις καταστάσεις του εξωτερικού.

Για την εκλογή του ΠτΔ

Πάμε και στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ, για να κλείσουμε αυτό το πακέτο των θεμάτων. Είναι θέμα και το ερώτημα είναι: είναι θέμα να εκλεγεί ένας Πρόεδρος με την απλή πλειοψηφία; Αν υπάρξει μια πρόταση ελκυστική για τα δεδομένα του ΚΚΕ από το χώρο της κεντροαριστεράς ή και της αριστεράς ακόμη, θα ήσασταν διατεθειμένοι να ψηφίσετε;
Κατ’ αρχήν είναι θέμα και είναι προβληματικές οι προτάσεις και των τριών κομμάτων. Δηλαδή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ που λέει με σχετική πλειοψηφία 151 και αν δεν ψηφιστεί να αναλαμβάνει ο πρεσβύτερος, αυτός που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία τελικά. Έίναι απαράδεκτη και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που λέει αν δεν συμφωνήσουμε και δε βγει Πρόεδρος να απευθυνόμαστε στο λαό, που σημαίνει να εκλέγεται ο ΠτΔ από το λαό, οπότε πάμε ουσιαστικά σε δυαδική εξουσία, σε αλλαγή ακόμη και του πολιτειακού συστήματος της χώρας. Και του ΚΙΝΑΛ που λέει να υπάρχουν οι 160 ψήφοι και αν δεν γίνεται μετά να παίρνει παράταση μερικούς μήνες, μερικά χρόνια, μέχρι και μια θητεία, ο ίδιος, να μη γίνονται δηλαδή εκλογές.
Εσείς τι λέτε;
Εμείς λέμε ότι θα μπορούσε να μείνει έτσι, διότι δε μας απασχολεί το ζήτημα. Γιατί όλα αυτά τα κόμματα φέρνουν συνταγματικές αλλαγές και τροποποιήσεις σ’ αυτό το ζήτημα, με το σκεπτικό να μη γίνονται εκλογές. Γιατί αν δε βγει ΠτΔ με το ισχύον άρθρο θα πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να ισχύει αυτό απόλυτα όπως ήταν. Και για να απαντήσω και στο άλλο ερώτημά σας, τον ΠτΔ, το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον θεωρούμε, επίσης, ένα βασικό πυλώνα αυτού του συστήματος, του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, που υλοποιεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ό,τι νομοθετεί δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση και αυτό έχει αποδειχτεί, δεν συγκρούεται, δεν έχει ρόλο τέτοιο, υπογράφει. Άρα ένας οποιοσδήποτε πρόεδρος, ο πιο καλός, ο πιο ευγενικός, ο πιο ικανός και ο πιο …
Αγωνιστής…
Όπως θέλετε βάλτε το, “αγωνιστής”, απ’ τη στιγμή που θα δεχθεί να αναλάβει να γίνει ΠτΔ και θα βάζει τη τζίφρα του, π.χ. στην αμυντική συμφωνία – ο Θεός να την πει αμυντική – ΗΠΑ – Ελλάδας, που οδηγεί τον υπ. Άμυνας να λέει “θα πολεμήσουμε μαζί με τους Αμερικανούς”, όπως στην Κορέα, όπως παντού, σε όλο τον κόσμο τα προηγούμενα χρόνια και θα στέλνουμε στρατεύματα κ.λπ. ή θα ψηφίζει αντεργατικούς νόμους.
Άρα για εσάς δεν είναι θέμα προσώπου, είναι θέμα θεσμού και λειτουργίας του θεσμού.
Η κυβέρνηση διατυμπανίζει πάντως ότι “εμείς το μόνο που αλλάξαμε είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από πιθανές εκλογές. Τα άλλα μένουν ως έχουν”. Αυτό λέει ο υπουργός Επικρατείας.
Ναι, για να μην υπάρχει αστάθεια. Εμείς δε θεωρούμε ότι δημιουργείται αστάθεια επειδή ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με εκλογές. Κι αν δημιουργείται αστάθεια σ’ ένα άδικο σύστημα, καλό είναι αυτή την αστάθεια ο ελληνικός λαός να την αξιοποιήσει προς όφελός του.

Για την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου

Έγινε μια εκδήλωση, μια πολύ σημαντική εκδήλωση, διότι αφέθηκε στα χέρια και τη συνείδηση των παιδιών, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η Ελληνογερμανική Αγωγή και η Γερμανική Σχολή διοργάνωσαν μια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε και ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας …
Ξένη Πρεσβεία έκανε εκδήλωση για Έλληνες μαθητές; Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση!
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
Και μόνο αυτό τα λέει όλα.
Ξέρετε τι έχει ενδιαφέρον σ’ αυτή την εκδήλω10ση; Οι εργασίες των παιδιών της Γ’ Γυμνασίου, οι οποίοι βιωματικά πια αναπαρέστησαν την Ιστορία, γκρέμισαν το τείχος. Να δούμε το βίντεο και αμέσως μετά να μιλήσουμε για το θέμα, το οποίο άλλαξε ουσιαστικά, επηρέασε την ευρωπαϊκή ιστορία. Λοιπόν κ. Γραμματέα η ιστορία άλλαξε, η Ευρώπη άλλαξε. 30 χρόνια μετά πως αποτιμάτε αυτή την ιστορική εξέλιξη;
Τα παιδιά είπαν ορισμένα σωστά πράγματα, είπαν κι ένα τραγούδι του Τζον Λένον που γράφτηκε ενάντια στην επέμβαση των Αμερικανών στο Βιετνάμ, για την ειρήνη των λαών και βεβαίως ενάντια στον αντικομμουνισμό και όλο αυτό που υπήρχε. Μόνο που δυστυχώς τα παιδιά, γι’ αυτό έκανα αυτό το σχόλιο πριν, με εντυπωσίασε ότι ξένη Πρεσβεία οργάνωσε τέτοια εκδήλωση…
Ήταν υπό την αιγίδα της, δεν την οργάνωσε
Ναι, υπό την αιγίδα της, αλλά θα έπρεπε να αποφεύγονται, για να το πω πολύ μαλακά και πολύ απλά, να εμπλέκονται οι Πρεσβείες, είτε γερμανική είτε αμερικανική σε τέτοιου είδους ζητήματα, γιατί θα σας έλεγα το εξής ζήτημα και το θέτω περισσότερο στους τηλεθεατές που μας ακούν. Τείχος υπάρχει και στην Παλαιστίνη και το έχουν χτίσει οι Ισραηλινοί και το χτίζουν κάθε μέρα. Μέσα στην Παλαιστίνη, μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Στη Λευκωσία υπάρχει η πράσινη γραμμή με την τουρκική κατοχή, στα σύνορα Μεξικό – ΗΠΑ ο Τραμπ χτίζει τείχος για τους μετανάστες.
Είναι ευρύτερο το μήνυμα, είναι πολύ επίκαιρο αυτό που λέτε
Σύμφωνοι, το μήνυμα είναι ευρύτερο και έτσι το προσλαμβάνουν, θέλω να πιστεύω, τα παιδιά και η νεολαία της πατρίδας μας, όπως και η γερμανική νεολαία, με βάση τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή τα 30 χρόνια της πτώσης του τείχους.
Την ιστορία πρέπει να τη μαθαίνουμε έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα, με τα δεδομένα της εποχής, με το ποιοι συγκρούονταν εκεί. Εκεί είχαμε να κάνουμε με σύγκρουση καπιταλισμού – σοσιαλισμού, δύο διαφορετικών κοινωνικών συστημάτων. Για παράδειγμα πρέπει να το μαθαίνουμε και σε σχέση με το αποτέλεσμα μιας ιστορικής ενέργειας ή κάποιων ιστορικών γεγονότων….
Ωστόσο ένα τείχος μέσα στην πόλη δεν παύει να είναι ένα τείχος
Ναι, μόνο που πρέπει να πούμε ότι αυτά τα τείχη που συζητούσαμε πριν, στη Λευκωσία και αλλού είναι εκεί που υπήρχε επέμβαση και υπάρχουν σύνορα χωρών. Εδώ υπήρχαν δύο ξεχωριστές χώρες. Πρώτα φτιάχτηκε, ως κράτος, η Ομοσπονδιακή Γερμανία, η Δυτική Γερμανία το Μάιο του 1949 και στη συνέχεια τον Οκτώβρη του 1949 φτιάχτηκε η Ανατ. Γερμανία, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Και το Βερολίνο δεν βρίσκονταν στα σύνορα αυτών των δύο ξεχωριστών κρατών, που είχαν διαφορετικό κοινωνικό σύστημα, ήταν στο έδαφος της Λαοκρατικής Γερμανίας….
Ναι, αλλά με το τείχος κόπηκε στη μέση το Βερολίνο
Ήταν μάλιστα πολύ μακριά απ’ τα σύνορα με τη Δυτ. Γερμανία και ήταν μια πόλη σε ένα άλλο κράτος, διαφορετικό, εφόσον υπήρχαν σύνορα πλέον Δυτ. Γερμανία – Ανατ. Γερμανία. Το Βερολίνο χωρίστηκε το 1961, δηλαδή μετά από 12 χρόνια από το χωρισμό των κρατών. Μέχρι τότε ήταν νοητά τα σύνορα, δηλαδή έλεγαν το σύνορο είναι η Πύλη του Βραδεμβούργου, ο τάδε δρόμος, το τάδε σοκάκι σε όλη την πόλη, από εκεί δεν πήγαιναν αλλά δεν υπήρχε κανένα τείχος. Και αυτό το αξιοποιούσαν δυνάμεις της Δύσης, δηλαδή η Δυτ. Γερμανία, η οποία είχε αξιοποιήσει στελέχη του Χίτλερ, των Ναζί, να τους βάλει στο μηχανισμό. Πέρναγαν πολλοί ναζιστές εκεί – για να ξέρουμε όλη την ιστορική πραγματικότητα – πολλοί πράκτορες όλης της Δύσης, Αμερικανοί κ.α., πέρναγαν από το δυτικό στο ανατολικό Βερολίνο και έκαναν ουσιαστικά υπονόμευση του κράτους, της πόλης, των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Αυτά ήταν τα ιστορικά γεγονότα. Έτσι αναγκάστηκαν να φτιάξουν αυτό το τείχος, έτσι ώστε να υπάρχει και φυσικό σύνορο, εφόσον το δυτικό Βερολίνο ανήκε στη δυτική Γερμανία και το ανατολικό Βερολίνο ανήκε στη σοσιαλιστική ανατολική Γερμανία, για να ξεχωρίζεται. Και μάλιστα πριν γίνει αυτό, επειδή μπήκαν στρατεύματα της δύσης στη Γερμανία, στα σύνορα και προχωρούσαν, ζητήθηκε στη Δυτ. Γερμανία από την τότε κυβέρνηση της Ανατ. Γερμανίας να μην υπάρξει ούτε τείχος ούτε σύνορα, αλλά προκειμένου να υπογραφεί η συνθήκη, που δε θα γίνεται παραβίαση συνόρων ούτε έλευση πρακτόρων ούτε υπονομευτικές ενέργειες στην ηλεκτροπαραγωγή, σαμποτάζ σε εργοστάσια κ.λπ. Αυτά πρέπει να τα ξέρει η νεολαία για το τι συνέβη τότε. Αυτή η ιστορία τελείωσε, 30 χρόνια μετά όμως δε δικαιώθηκε. Και στην Ευρώπη δε δικαιώθηκε αυτό το ζήτημα, όχι γιατί ενώθηκε ο γερμανικός λαός…
Τι εννοείτε δε δικαιώθηκε;
Γιατί αυτό που υπάρχει σήμερα, για παράδειγμα, στην ενιαία Γερμανία είναι πολύ πίσω απ’ αυτό που υπήρχε τότε. Και στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και στα ζητήματα της δουλειάς, της ανεργίας, της φτώχειας που υπάρχει, των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Αυτό δεν έχει να κάνει γενικότερα με την Ενωμένη Ευρώπη;
Βεβαίως έχει να κάνει με την ΕΕ και βεβαίως ναυαρχίδα της ΕΕ είναι σήμερα η Γερμανία, όλοι το αναγνωρίζουν αυτό. Και πολλές πολιτικές ξεκινούν από εκεί, οι οποίες διευρύνονται και μετά πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Άρα δεν είναι η πτώση του τείχους που έχει φέρει αυτή την κατάσταση που περιγράφετε
Όχι, είναι ζήτημα κοινωνικών συστημάτων. Γι’ αυτό σήμερα πάνω από το 50% των Γερμανών που ζουν στην ενιαία Γερμανία βλέπουν με νοσταλγία τη σοσιαλιστική Γερμανία, την Ανατ. Γερμανία και συζητούν γι’ αυτό. Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, δεν το λέω εγώ. Η Μέρκελ τα έδωσε αυτά στη δημοσιότητα, ότι το 55% λένε αυτό.
Η οποία προέρχεται από την Ανατ. Γερμανία…
Και μάλιστα μου έκανε εντύπωση, δεν το ήξερα, ότι τη μέρα που έπεσε το τείχος και γίνονταν όλα αυτά που λένε “με τον κόσμο να ρίχνει με κασμάδες το τείχος”, η κα Μέρκελ είπε ότι είχε πάει για σάουνα, ότι ήταν ένα καθημερινό απόγευμα της ζωής της. Δηλαδή, απ’ ότι καταλαβαίνω με βάση τα λεγόμενά της, τόσο “άσχημα” περνούσαν οι Ανατολικογερμανοί, οι Ανατολικοβερολινέζοι.

Για τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες του ΚΚΕ

Πριν σας ευχαριστήσω κ. Κουτσούμπα να πούμε ότι εκτός από την επέτειο του Πολυτεχνείου έχουμε άλλη μια επέτειο, τα 101 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Κάνετε εκδηλώσεις και θα γυρίσετε πάλι όλη τη χώρα;
Βεβαίως, γιατί με τα 100 χρόνια που γιορτάσαμε πέρσι δεν τελείωσε η ιστορία. Άλλωστε εμείς δε γιορτάζουμε μόνο για να σβήνουμε κεράκια, γιορτάζουμε γιατί θεωρούμε ότι οι επεξεργασίες του ΚΚΕ, η παρουσία του στην ελληνική πολιτική σκηνή, στους αγώνες, είναι για το σήμερα και για το αύριο του λαού μας και αυτής εδώ της χώρας. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους και επεξεργασίες και απ’ αυτή την άποψη οργανώνουμε εκδηλώσεις με βάση την επικαιρότητα. Μόλις προχθές είχαμε μια εκδήλωση για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, πλημμύρες, σεισμοί, δασοπροστασία κ.λπ., σοβαρά προβλήματα. Αυτή την εβδομάδα έχω περιοδεία στην Ήπειρο, στα Γιάννενα, συναντήσεις με φορείς, περιοδείες σε εργοστάσια και ομιλίες και εκδηλώσεις. Συνεχίζουμε την επόμενη εβδομάδα με θεματική εκδήλωση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και τις νέες εξελίξεις που θα έχουμε γύρω απ’ αυτό, που αφορά όχι μόνο τους ήδη συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους και τη νεολαία μας.

Best Of

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Από το ορίτζιναλ (Θεοδωράκης) στην… απομίμηση (Κασσελάκης)

Πηγή: εφημερίδα One Voice                Το αβάπτιστο κόμμα Κασσελάκη παρομοιάζεται...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...

Το επιτελείο Τραμπ «σπρώχνει» σε προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

  Σε αναζήτηση του διαδόχου του Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει...

Imagine…

  Για το πολιτικό Κάμελοτ, ο... αδελφός του Ρόμπερτ Κένεντι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας των ΗΠΑ, με τον πλανήτη σε… αναστάτωση, λόγω και της επικίνδυνης κλιμάκωσης...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος «παίκτης» στο εσωτερικό της ομάδας εξουσίας γύρω από τον Ντόναλντ...