Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, Ευκ. Τσακαλώτου, για το φορολογικό νομοσχέδιο
Για Στουρνάρα
Θέλω να αρχίσω με τα συγχαρητήριά μου στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, από ό,τι φαίνεται –θα δείτε γιατί λέω «από ό,τι φαίνεται»-, έχουμε πείσει τις τελευταίες είκοσι ημέρες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τελικά, στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε ένα πλεόνασμα 2,9%, αλλά θα έχουμε 3,5% και με αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν.
Λέω «από ό,τι φαίνεται», γιατί ενώ πριν από τις ευρωεκλογές για έναν μήνα και πριν από τις εθνικές εκλογές έβγαινε κάθε μέρα σχεδόν και μας έλεγε για το πρόβλημα που έχουμε και πόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δαπανά λεφτά που δεν υπάρχουν και θα έχουμε πρόβλημα, τώρα δεν τον έχω ακούσει ούτε μία φορά να τοποθετηθεί για την Κυβέρνηση. Βέβαια, θα μου πείτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο Μεγάλος Βεζίρης Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!
Για ΕΝΦΙΑ
Πάμε τώρα επί της ουσίας για το νομοσχέδιο. Έχουν μπει δύο τρία θέματα που πρέπει να συζητήσουμε λίγο παραπάνω. Συμφωνούμε ότι αφού πάνω στα δικά μας μέτρα προσθέτετε 205 εκατομμύρια, είναι προφανές ότι βοηθάτε και ένα άλλο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Είμαστε ευχαριστημένοι που βοηθάτε αυτούς που είναι πάνω από 60.000 ευρώ, πάνω από 100.000 ευρώ, πάνω από 150.000 ευρώ, οριακά και πάνω από 350.000 ευρώ. Μπορούμε να το δεχθούμε ότι με τέτοιες περιουσίες μπορεί με 200 εκατομμύρια να τους βοηθήσετε.
Κι εδώ μπαίνει το θέμα για τη μεσαία τάξη. Κατά τη δική μας άποψη και νομίζω ολόκληρου του ελληνικού λαού, οι περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι μεσαία τάξη, με όποια θεώρηση των πραγμάτων θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Θα μου πείτε 20 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύετε για περιουσίες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύετε για περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, άρα, χοντρικά 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μεγάλο το ποσό;
Πώς απαντάει ένας οικονομολόγος, είναι μεγάλο ή δεν είναι μεγάλο; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει στην οικονομική θεωρία στο πρώτο μάθημα μικροοικονομίας σχεδόν στα πανεπιστήμια: Το κόστος ευκαιρίας. Τι θα μπορούσατε να κάνετε, αντί αυτά να τα ξοδέψετε για να βοηθήσετε αυτές τις κοινωνικές ομάδες πάνω από 500.000 ευρώ περιουσία και πάνω ένα εκατομμύριο ευρώ;
Πως επρεπε να αξιοποιηθούν τα χρήματα που η ΝΔ χρησιμοποιεί για ελαφρύνσεις σε περιουσίες άνω των 500.0000
Εγώ έχω δύο προτάσεις και κατεβάσαμε τη μία πρόταση πάλι στον ΕΝΦΙΑ με διαφορετική κατανομή. Άρα, θα μπορούσατε να μην δώσετε τίποτα για τις περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, να το μειώσετε 10% μέχρι 500.000 ευρώ, 20% μέχρι 350.000 ευρώ και πάει λέγοντας και να είναι προοδευτικό.
Το άλλο είναι ότι αυτά τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ δεν θα έκαναν μεγάλη διαφορά ακόμα και στις μεσαίες τάξεις, οπότε κάνουμε δύο νοσοκομεία, κάνουμε πέντε κέντρα υγείας, ξοδεύουμε κάτι διαφορετικό και βγαίνει μια δοσολογία ανάμεσα στη μείωση των φόρων και το κοινωνικό κράτος, για να μπορέσουν να ευνοηθούν όχι μόνο τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα γιατί κι αυτά πηγαίνουν στα νοσοκομεία.
Η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε ένα δημοσιονομικό πλαίσιο
Να το βάλουμε λίγο σε ένα πλαίσιο τι κάνετε εδώ; Αρχίσαμε από τον Σεπτέμβρη με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για 930 εκατομμύρια που γίναν όλα, μετά το 2019 πήραμε άλλο 1,3 δισεκατομμύριο, δηλαδή σύνολο 2,2 δισεκατομμύρια, λίγο πάνω από το 1%, κι έρχεστε εσείς τώρα και προσθέτετε σε αυτό 200 εκατομμύρια.
Ε, τώρα μην υπερβάλουμε δηλαδή ότι αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει και θα ανακουφίσει και θα φέρει την ανάπτυξη. Δηλαδή, φέρνετε 0,1% λίγο λιγότερο του ΑΕΠ τόνωση της ζήτησης. Καλοδεχούμενη; Καλοδεχούμενη, αλλά μην το παρουσιάζετε ότι εδώ αλλάζουν τα πράγματα δεδομένα, ότι έφερε μια καινούργια Κυβέρνηση κάτι για το οποίο πρέπει ο ελληνικός λαός να βγει στους δρόμους και να κάνει ένα πάρτι σαν να είναι τα γενέθλια της βασίλισσας στη Βρετανία! Κάνατε ένα μικρό προσθετικό βήμα 200 εκατομμύρια, 0,1%.