Ο Θάνος Μωραϊτης παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταθέτοντας τις απόψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κείμενο της συνέντευξης του Θάνου Μωραϊτη έχει ως εξής:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Μωραΐτη στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Βλέπουμε, κ. υπουργέ, να διαμορφώνονται δύο πόλοι στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που τους χωρίζει;
Απ.: Το τέλος της μνημονιακής περιόδου οριοθετεί ξανά το πολιτικό σύστημα. Περάσαμε μια δεκαετία ακραίας ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης λόγω των έκτακτων μνημονιακών συνθηκών και την απειλή χρεοκοπίας. Πιστεύω λοιπόν ότι στον πολιτικό χάρτη της χώρας συγκροτούνται δυο πόλοι που θα εκπροσωπούν δυο διαφορετικούς αξιακούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους. Είμαι αισιόδοξος ότι το πολιτικό σύστημα θα βελτιωθεί, θα απαλλαχτεί από παθογένειες και ακρότητες του παρελθόντος και θα αναπτύσσονται συναινέσεις. Όμως υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θα οριοθετούν πολιτικές στην διανομή και την παραγωγή του πλούτου, στο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Θα υπάρχουν κόκκινες γραμμές που θα διεκδικούν ένα παραγωγικό μοντέλο που θα μετασχηματίσει μια οικονομία παρασιτικών μεταπρατών σε μια Ελλάδα που παράγει. Η ΝΔ προτείνει για την χώρα ένα βαλκανικό φιλελευθερισμό που φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και με μια μεταπρατική οικονομία μίξης σαμαρικών Ζαππείων και εμμονικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Πρόκειται για μια πρόταση συνολικού πισωγυρίσματος για την χώρα στην οποία πρέπει να αντιτάξουμε μια ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου που θα στηρίξει μια συμμαχία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Ερ.: Υπό το πρίσμα αυτό διεξάγονται και οι συζητήσεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς;
Απ.: Αυτό είναι το πιο σημαντικό πολιτικό στοίχημα. Στο επόμενο διάστημα να συναντηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση που θα εγγυηθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής. Δεν μπορεί να αφήσουμε τις υπερβολές και τις πληγές της μνημονιακής περιόδου να εξακολουθούν να υψώνουν τείχη άρνησης και να δεσμεύουν ένα ελπιδοφόρο αύριο για την προοδευτική παράταξη. Όσα μπορεί να ενώσουν τους προοδευτικούς πολίτες είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Δεν μπορεί να αφήσουμε το παρελθόν να διαμορφώνει την ατζέντα του παρόντος και να διαλύει αυτήν του μέλλοντος. Κανείς δεν μπορεί πλέον να ανακόψει τον δρόμο προς μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία όσο και να το θέλουν όσοι ζουν και ονειρεύονται ήδη στην αγκαλιά της ΝΔ. Πιστεύω ότι, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου είναι σημαντικό να ανοίξουν με το ΚΙΝΑΛ. Το έδαφος είναι έτοιμο μιας και η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών πλέον το αναμένει και το ζητά.
Ερ.: Ωστόσο, τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, έχουν διαφορετική θεώρηση. Γιατί, εκτιμάτε, δεν πείθονται από το κάλεσμα για συμπόρευση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου;
Απ.: Δεν πιστεύω ότι οι δυο περιπτώσεις που αναφέρατε είναι ίδιες. Το κάθε πρόσωπο κουβαλά την ιστορία του, τις διαχρονικές απόψεις του και την δική του πολιτική, ιδεολογική συγκρότηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει διαχρονικά και έμπρακτα τις απόψεις του για το πώς αντιλαμβάνεται αφενός ένα πολιτικό πολιτισμό συναινέσεων αλλά και την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και σε πολλές περιπτώσεις το έχει πληρώσει. Θεωρώ ότι συνεισφέρει πάντα εποικοδομητικά και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Νομίζω ότι όλες οι πλευρές πρέπει να ακούνε με προσοχή και ενδιαφέρον τις απόψεις του είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Ο ίδιος μίλησε πρόσφατα για τον στόχο μια προοδευτικής παράταξης όπως και για τις κόκκινες γραμμές με την δεξιά.
Ερ.: Για κάποιους η δική σας συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκπληξη. Ορισμένοι δε, ενθυμούμενοι και όσα, δημοσίως, έχετε πει από τις εκλογές του 2015 και μετά, σας επιτέθηκαν υποστηρίζοντας ότι ανταλλάξατε τις θέσεις σας με μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τι απαντάτε;
Απ.: Πρόκειται για αστειότητες. Έχω αποδείξει διαχρονικά με τις επιλογές μου για το πώς πορεύομαι. Οδηγός μου πάντα είναι οι διαχρονικές αξίες μου και απόψεις με τις οποίες φυσικά κάποιος μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί. Αυτές οι αξίες με οδήγησαν στο να αρνηθώ την υπουργοποίησή μου στην κυβέρνηση Σαμαρά με τις πολιτικές της οποία διαφώνησα και συγκρούστηκα. Αυτές οι αξίες με οδήγησαν με άλλους συντρόφους σε ένα διαφορετικό πολιτικό εγχείρημα το 2015. Και βέβαια αυτές οι απόψεις με οδήγησαν στο να μπω σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Σεπτέμβριο του 2015 ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά. Οι δηλώσεις μου είναι η πολιτική μου ιστορία και τα όσα πάλεψα κατά καιρούς με πάθος πρώτα για την χώρα και μετά για την παράταξη. Δεν κρύβομαι από αυτές. Η σφοδρότητά τους αποδεικνύει ότι πότε δεν είχα δεύτερες σκέψεις και ότι υπηρετούσα με πάθος και ανιδιοτέλεια κάθε φορά αυτό που πίστευα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής φόρτισης για όλους. Πολλές από τις θέσεις αυτές δικαιώθηκαν, κάποιες διαψεύστηκαν πικρά.
Η αλήθεια είναι ότι άσκησα αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιες από τις δηλώσεις μου – που φυσικά δεν ανασύρθηκαν τις τελευταίες μέρες, μια και δεν «βόλευαν» – είναι αυτές που από το 2014 μιλούσα για την ανάγκη προοδευτικού μετώπου και διακυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ διέψευσε την προσδοκία αυτή και όντως άσκησα σφοδρή κριτική όπως άσκησα και στο κόμμα μου για τη δεξιά στροφή του και την συγκυβέρνηση με την ΝΔ.
Ερ.: Επί τη ευκαιρία, το περιμένατε το τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου;
Απ.: Ούτε δέχτηκα απλό τηλεφώνημα, ούτε δέχτηκα απλά από το τηλέφωνο. Με τον πρωθυπουργό είχα μια μακρά, ειλικρινή και ουσιαστική κατ’ ίδιαν συζήτηση για το πώς εννοεί και πιστεύει το εγχείρημα μια μεγάλης προοδευτικής παράταξης με όρους μέλλοντος. Από τη συζήτηση αναδύθηκε μια συμφωνία και ταύτιση απόψεων. Αυτή η συζήτηση με έπεισε και αποφάσισα να ανταποκριθώ σε αυτό το κάλεσμα του πρωθυπουργού που δεν είχε προαπαιτούμενα.
Ερ.: Το θέμα που κυρίως απασχολεί τους πολίτες είναι η κοινωνική πολιτική: επιδότηση ενοικίου, προστασία πρώτης κατοικίας κ.α., είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Δεν φοβάστε μήπως η χώρα αυτή δεν διδάχθηκε από τα οικονομικά λάθη που την οδήγησαν στην κρίση;
Απ.: Ο μεγάλος φόβος είναι να επικρατήσουν νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που θεωρούν την κοινωνική πολιτική, το εργασιακό πλαίσιο, τον κατώτατο μισθό, την προστασία των συντάξεων, λάθος και παροχή…
Ο φόβος για το πολιτικό σύστημα είναι να μη αντιληφθούμε πχ ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Όμως παράλληλα με αυτό, απαιτείται η στήριξη όσων έπληξε η κρίση. Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προβεί εις όφελος της κοινωνίας όταν φύσει και θέσει είναι απέναντι της. Το λέω αυτό γιατί ειδικά π.χ. την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά βαφτίστηκαν «μεταρρυθμίσεις» οι διευθετήσεις συμφερόντων, η περικοπή συντάξεων, η αύξηση εισφορών και η κατάργηση του κατώτατου μισθού. Άλλαξε το νόημα της λέξης «μεταρρύθμιση» εκείνη την περίοδο.
Ερ.: Την ίδια στιγμή, ιδίως το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει πτυχές του προγράμματος της ΝΔ, για την Υγεία, το Ασφαλιστικό κ.ο.κ. Πώς τις κρίνετε;
Απ.: Γνωστές συνταγές νεοφιλελεύθερες συνταγές με δόσεις Ζαππείου όπως ανέφερα παραπάνω και με απροκάλυπτο κλείσιμο ματιού σε συμφέροντα γνωστής διαπλοκής τα οποία καλεί να την στηρίξουν με νύχια και δόντια ώστε να κερδίσει στις εκλογές και να εξοφληθούν τα γραμμάτια την επόμενη μέρα. Θα μείνουν όνειρα θερινής νεοφιλελεύθερης διαπλεκόμενης νυκτός.
Ερ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών χαιρετίζεται από το σύνολο σχεδόν, της διεθνούς κοινότητας, με αντίστοιχη αναγνώριση για το ρόλο που έπαιξαν οι δύο πρωθυπουργοί. Εσείς από την επαφή που έχετε με τους πολίτες, συμφωνείτε με τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία συναντά μεγάλη αντίδραση στη βόρεια Ελλάδα;
Απ.: Καταρχάς θα ήθελα να πω κάτι για τα διάφορα επεισόδια ανά την Ελλάδα. Ήμουν από αυτούς που είδα το πρόσωπό μου σε αφίσες ως καταζητούμενος ως προδότης το 2010. Βίωσα τους προπηλακισμούς και την απαξίωση στο πολιτικό προσωπικό που γέννησε την Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να επιτρέψει το πολιτικό σύστημα ξανά τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη αυτή την στιγμή που καλύπτει τέτοια επεισόδια και νοοτροπίες προκειμένου να ικανοποιήσει ένα κομμάτι της που φλερτάρει με την ακροδεξιά. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να απομονώσει με εμφατικό τρόπο αυτές τις συμπεριφορές. Δεν το κάνει συνειδητά για τους λόγους που ανέφερα. Αυτή την ακροδεξιά στροφή θα την βρει μπροστά της η ΝΔ αλλά δυστυχώς θα την βρει μπροστά της και η χώρα. το Από εκεί και πέρα είναι απολύτως σεβαστές οι αγνές διαφωνίες και οι ευαισθησίες των συμπατριωτών μας. Πιστεύω όμως ότι η συμφωνία αυτή ήταν η καλύτερη που μπορούσε να γίνει, είναι πλέον δεδομένη και ανοίγει ένα παράθυρο μεγάλων ευκαιριών για τις δυο χώρες.