Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε στον Χατζηνικολάου πώς σκέφτεται να κυβερνήσει


 
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ANT1»
και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα καλησπερίσω τώρα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε καλωσορίσατε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και βέβαια αυτή είναι μια συνέντευξη σε μια στιγμή πολιτική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Άκουσα τη Νέα Δημοκρατία να χαρακτηρίζει το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου θεατρική παράσταση. Να το χαρακτηρίζει στημένο. Γιατί; Δεν πιστεύετε τους λόγους που εξέθεσε ο κύριος Καμμένος για αυτό το διαζύγιο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όχι. Δεν το πιστεύω για τον απλούστατο λόγο, κ. Χατζηνικολάου, ότι 4 στους 7 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις τους, θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι δύο παραμένουν Υπουργοί. O κ.  Τσίπρας δηλαδή, τους κρατάει Υπουργούς. Και οι δύο οι οποίοι δεν είναι Υπουργοί, δεν διαγράφονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κ. Καμμένου, προκειμένου αυτή να παραμείνει στους 5 βουλευτές, ώστε ο κ. Καμμένος να εξακολουθεί να έχει όλα τα προνόμια του Αρχηγού κόμματος, ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Είναι μια συνεννοημένη υπόθεση. Είναι ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μπορώ να σας πω ότι εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν. Απλά συγχωνεύτηκαν και αποτελούν πια ένα. Η νοοτροπία και η λογική τους, όμως, που οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την πρωτοφανή παρακμή -γιατί τα πράγματα τα οποία βλέπουμε τελευταία, ξέρετε, αντιμετωπίζονται από πολλούς συμπολίτες μας με θυμηδία, με αδιαφορία- συνιστούν μία βαθιά ηθική έκπτωση της πολιτικής ζωής. Αυτά τα φαινόμενα, δυστυχώς, θα μας συνοδεύουν για αρκετό καιρό ακόμη.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ωστόσο, κ. Πρόεδρε είδα σήμερα τον Τύπο, τις εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση να εμφανίζονται ανακουφισμένες. Είδα για παράδειγμα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” τίτλο: “Επιτέλους τέλος”. Και επίσης, να υπάρχει ένας πανηγυρικός τόνος για το άνοιγμα που θα επιχειρήσει τώρα ο κ.Τσίπρας -ήδη το ξεκίνησε χθες με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής- προς τον κεντρώο χώρο. Θέλω να σας ρωτήσω, αν αυτό είναι κάτι που σας προβληματίζει. Αν δηλαδή ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, με τη νέα του στρατηγική, να αλώσει τον λεγόμενο Κεντροαριστερό χώρο και να ενισχυθεί στην πορεία προς τις εκλογές.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καταρχάς, επαναλαμβάνω κ. Χατζηνικολάου, ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για αυτά τα οποία συνέβησαν. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία καινούργια αρχή, παρά μόνο ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, προκειμένου να βολευτούν και οι δύο.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Με τι σκοπό; Για να μπορέσει να ξαναμπεί στη Βουλή;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θα σας εξηγήσω: Ο κ. Καμμένος τυπικά για να μην βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία για τα Σκόπια που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή. Έχοντας, όμως, ταυτόχρονα δώσει την δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να αποσπάσει, όπως φαίνεται, την εμπιστοσύνη της Βουλής για να ψηφίσει τη συμφωνία.  Ώστε να μπορεί (ο κ. Καμμένος) να βγαίνει και να λέει ότι είναι δήθεν Μακεδονομάχος και ενδιαφέρεται για το όνομα της Μακεδονίας. Ποιος; Αυτός ο οποίος έδωσε πρώτη φορά το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει την αρχική συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο και τώρα -επί της ουσίας- δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα -δανείζοντάς του τους βουλευτές του- να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Εγώ καλώ σήμερα όλους τους βουλευτές και κυρίως τους βουλευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι «διεκδικούμενοι», να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους.  Και να αντιληφθούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει δύο πράγματα: Σημαίνει, πρώτον, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση η οποία αμέσως μετά θα φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα ίσον “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημαίνει, επίσης, παράταση μιας κυβέρνησης η οποία κάνει πια μεγάλη ζημιά στη χώρα. Θα έρθουμε, φαντάζομαι, στη συνέχεια στο θέμα της άτυπης αυτής προεκλογικής περιόδου και της ζημιάς που γίνεται από τη συμφωνία.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα έρθω αναλυτικά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Αλλά δεν απάντησα στο ερώτημά σας…
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Αν σας ανησυχεί το άνοιγμά του προς τον Κεντρώο χώρο. Αν δηλαδή θεωρείτε ότι μπορεί αυτό να του δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά στην πορεία προς τις εκλογές.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ο κ. Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, τον κυνισμό, την εξαπάτηση, την εθνική ταπείνωση.  Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία των συνέδεαν και εξακολουθούν να τον συνδέουν με τον κ. Καμμένο. Θεωρώ ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, κ. Χατζηνικολάου, οι οποίοι σήμερα δεν τοποθετούνται στον παραδοσιακό άξονα Δεξιά-Αριστερά ή όταν πιέζονται λένε ότι ανήκουν στον μεσαίο χώρο. Για αυτούς, όμως, και ειδικά για πολλούς νέους ανθρώπους αυτές οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν πια την ίδια σημασία. Αυτό το οποίο θέλουν είναι μια σοβαρή, αποτελεσματική κυβέρνηση η οποία θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Θα μειώσει φόρους, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, θα δώσει έμφαση στη δημόσια Παιδεία, θα ανατάξει το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας. Αυτοί οι συμπολίτες μας, πολλοί από τους οποίους δεν ανήκουν σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω ότι δεν έχουν να προσβλέπουν απολύτως τίποτα από τα όποια επικοινωνιακά ανοίγματα του κ. Τσίπρα. Αντίθετα, πιστεύω ότι από τον δικό μας πολιτικό λόγο, από τη δική μας δημόσια παρουσία αρχίζουν και βλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ωστόσο, σας κατηγορεί η κυβερνητική πλευρά, κ. Πρόεδρε, ότι επί ημερών σας το καράβι της Νέας Δημοκρατίας έχει στρίψει προς τα δεξιά. Έχετε δει τους τίτλους αρκετών εφημερίδων για τον Άδωνι Γεωργιάδη, για τον Μάκη Βορίδη, για τα στελέχη που προέρχονται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τα οποία είναι στην επικοινωνιακή βιτρίνα της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Την ίδια στιγμή με κατηγορούν ότι εντάσσονται στη Νέα Δημοκρατία, αφού πρώτα έχουν περάσει μια περίοδο ως ανεξάρτητοι βουλευτές, βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το μεσαίο χώρο. Θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Πήρατε 4 βουλευτές από το Ποτάμι και από την Ένωση Κεντρώων.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ναι, όντως. Θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση που θέλει να εστιάσει την κριτική της. Η πραγματικότητα, κύριε Χατζηνικολάου, και αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό Κόμμα και κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία -το ξέρετε και εσείς εξάλλου, είστε πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ και έχετε καλύψει πολλές εκλογές- κατάφερνε και πετύχαινε πολύ μεγάλα εκλογικά ποσοστά, ήταν ακριβώς όταν ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια του Κόμματος.  Και από Κόμμα ξαναγινόταν Παράταξη. Αυτή είναι και η δική μου φιλοδοξία και αυτό προτίθεμαι να κάνω από τώρα μέχρι τις εκλογές. Και, ξέρετε, όταν υπάρχει το μείζον διακύβευμα το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάταξη της σταθερότητας της χώρας, από μια εθνική αναγέννηση, οι παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές ξεθωριάζουν. Εγώ συναντώ αρκετό κόσμο και στις περιοδείες μου οι οποίοι μου λένε ότι “εγώ δεν ψήφισα ποτέ Νέα Δημοκρατία, αλλά για πρώτη φορά θα σε εμπιστευτώ”. Και αυτό είναι και βαριά  ευθύνη διότι είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν μας ψηφίζουν κατ΄ ανάγκη επειδή αισθάνονται μια βαθιά ιδεολογική συγγένεια. Πολλοί μπορεί να αποστρέφονται και αυτό το οποίο παραδοσιακά κάποιοι παρουσίαζαν ως Δεξιά ή Κεντροδεξιά. Καταλαβαίνουν, όμως, ότι σήμερα το διακύβευμα είναι άλλο. Να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλά να δοθεί και ψήφος εμπιστοσύνης σε κάτι το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που έχουμε σήμερα.
 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Τώρα, θα πάω αναλυτικά στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ρωτήσω κυρίως για την επόμενη μέρα, αλλά και για το γάντι που σας πέταξε ο κ. Πάνος Καμμένος την Κυριακή στη συνέντευξή του, θα τα δούμε όμως αυτά σε λίγο.  Θέλω να μείνω λίγο ακόμη στην ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη η κυβέρνηση και αν βλέπετε ότι στην περίπτωση που τελικώς το επιτύχει και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις που έρχονται;
 
Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε, αν κρίνω από τις δηλώσεις αυτής της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του κ. Τσίπρα και θέλουν να τον στηρίξουν, θεωρώ, ναι, πιθανό ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να πετύχει τους 151 βουλευτές που τυπικά χρειάζεται για να μπορέσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Της εμπιστοσύνης όμως του λαού δεν πρόκειται να την απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι η πιο σωστή λύση σήμερα, η πιο καθαρή λύση, είναι οι εκλογές. Εκλογές τώρα. Εύχομαι ο κ. Τσίπρας να μην πάρει 151.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα θα σας διακόψω, κύριε Πρόεδρε. Ζητάτε εκλογές από τον πρώτο μήνα που γίνατε Αρχηγός.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Είχα άδικο; Ρωτώ, με την γνώση του τι έγινε στη χώρα αυτά τα 2,5 χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα, κύριε Χατζηνικολάου, ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα. Δεν έγιναν τελικά οι εκλογές. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι το να ζητά η αντιπολίτευση εκλογές, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να τις επιβάλλει. Το αίτημα για εκλογές, όμως, είχε και ένα άλλο νόημα. Είχε ένα νόημα να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς είμαστε απέναντι σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Εκπροσωπούμε μία διαφορετική αντίληψη για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με ένα διαφορετικό ήθος και ύφος εξουσίας – επιμένω, ξέρετε, σ’ αυτό, όσο και αν κάποιοι μπορεί να με χαρακτηρίζουν ρομαντικό – αλλά κυρίως, με  μία διαφορετική άποψη για το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο στην χώρα μας, πώς θα δημιουργήσουμε δουλειές, πώς θα χτίσουμε ξανά τη μεσαία τάξη.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα έρθω σε αυτά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Είχα, λοιπόν, πιστεύω, δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα εξαντλήσουν την τετραετία, πιστεύετε; Ο Πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του στο OPEN την περασμένη εβδομάδα ότι θα το προσπαθήσει.
 
Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αυτήν τη στιγμή τίποτα. Εύχομαι και ελπίζω οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Θεωρώ δύσκολο, σε κάθε περίπτωση, να ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός τον σκόπελο  των Ευρωεκλογών. Αλλά, εκλογές εντός του 2019 θα γίνουν. Τον φάγαμε τον γάιδαρο ή την καμήλα, όπως μας τα έλεγε ο Πρωθυπουργός. Εκλογές θα γίνουν. Το ’19 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Όμως, αυτή η περίοδος, από τώρα μέχρι τις εκλογές, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Πείτε μου ποιος επενδυτής θα έρθει σήμερα  στη χώρα να επενδύσει εάν δεν έχει πολιτική ορατότητα για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Ήδη, είδατε, το πρακτορείο Bloomberg βγήκε με μία ανάλυση και είπε το αυτονόητο, ότι «εδώ που φτάσαμε, καλύτερα να τελειώνει αυτή η υπόθεση, να γνωρίζουμε επιτέλους πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα». Αυτή, λοιπόν, η περίοδος, στην οποία ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει, θα διορίσει και θα τάξει και θα πει πάλι πολλά ψέματα – εδώ είπε τόσα ψέματα όταν ήξερε ότι θα γίνει Πρωθυπουργός  – τώρα που ξέρει ότι θα χάσει, θα πει άλλα τόσα. Αυτό θα κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Είναι καλό και σωστό και είναι καθαρή λύση να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κρατώ το θέμα της οικονομίας για τη συνέχεια, γιατί βέβαια ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, στην συνέντευξή του είπε ότι θέλει αυτόν τον επιπλέον χρόνο για να πάρει θετικά φιλολαϊκά μέτρα. Αλλά, θα έρθω σ’ αυτό στη συνέχεια. Θέλω, πριν, να εξαντλήσουμε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο και οδήγησε σε αυτό που σήμερα ζούμε και θα ζούμε μέχρι την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή. Σας πέταξε το γάντι ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρώην, πλέον, Υπουργός Άμυνας. Είπε «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την άποψη να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας, είμαι έτοιμος να υπογράψω πρώτος πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης». Το ερώτημα είναι απλό, πώς ακούσατε την πρότασή του αυτή; Και αν πράγματι είστε έτοιμος να δώσετε μια τέτοια διαβεβαίωση.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Και αυτό το είπε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, ο οποίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι περίπου θα χύσει το αίμα του για το όνομα της Μακεδονίας. Ο ίδιος κ. Καμμένος που κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο του τον δημόσιο βίο. Ο ίδιος κ. Καμμένος, ο οποίος όταν είχε τη δυνατότητα τον περασμένο Ιούλιο να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, φυσικά και δεν το έκανε. Έρχομαι, όμως, στην ουσία του ερωτήματός σας, διότι έχει ένα ενδιαφέρον. Εάν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία των Σκοπίων θα ήταν “Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής” και οι Σκοπιανοί θα διατηρούσαν “Μακεδονική” Εθνότητα, “Μακεδονική” γλώσσα και “Μακεδονική” ταυτότητα, θα μας άρεσε αυτή η συμφωνία ή όχι; Σε εμένα δεν θα μου άρεσε. Κατά συνέπεια, το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία τελικά είναι αυτά τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό των βορείων γειτόνων μας.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, να το ρωτήσω ευθέως; Έχει αλλάξει η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό ή παραμένει σταθερή.
 
Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όχι. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια θέση με την οποία πορεύτηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε κ. Χατζηνικολάου αναγνώρισε “Μακεδονική” εθνότητα και “Μακεδονική” γλώσσα, διότι ήξερε πάρα πολύ καλά τους εθνικούς κινδύνους που αυτό θα εγκυμονούσε στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η ίδια θέση που διαχρονικά είχε το Υπουργείο Εξωτερικών όταν κάθε φορά που εμφανιζόταν σε οποιοδήποτε διεθνές έγγραφο το προσδιοριστικό “Μακεδονικό” σκέτο, έκανε τα σχετικά διαβήματα. Είναι η ίδια θέση την οποία είχε ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι, όταν δεν συζητήθηκε ποτέ το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας. Να το πω λοιπόν με μία φράση για να το καταλάβουν και πάλι οι τηλεθεατές μας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας;
 
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Είναι και τα δύο.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι είναι μόνο ιθαγένειας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Είναι ζήτημα ταυτότητας. Η συμφωνία είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που υπάρχει και η εθνότητα και η ταυτότητα, αλλά εγώ σας λέω το εξής: Δείτε τι λέει ο κ. Ζάεφ. Πάρτε τις επίσημες δηλώσεις του. Τι λέει ο κ. Ζάεφ; “Για πρώτη φορά πήρα από την Ελλάδα αυτό το οποίο πάντα διεκδικούσα. Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική ταυτότητα, Μακεδονική εθνότητα”. “Είμαστε Μακεδόνες” λέει ο κ. Ζάεφ, το περηφανεύεται και πράγματι η συμφωνία του δίνει τη δυνατότητα να το λέει. Με άλλα λόγια, να μονοπωλεί τη Μακεδονία για λογαριασμό του. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν πρόκειται να το δεχθώ και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος για άλλη μια φορά. Προφανώς και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και σε περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές, δεν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κυρώσει αυτή τη συμφωνία.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, εδώ υπάρχουν ένα δύο ερωτήματα. Μία περίπτωση είναι η συμφωνία να κυρωθεί από τη Βουλή τώρα. Τι κάνετε την επόμενη μέρα;  Αν είστε Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές; Την εφαρμόζετε; Επιχειρείτε να επαναδιαπραγματευθείτε αυτά τα σημεία για τα οποία μόλις μιλήσαμε; Είναι εφικτό κ. Πρόεδρε να επαναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία η οποία θα φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και τη ψήφο της Βουλής;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Είναι χρέος μου να είμαι απολύτως ρεαλιστής και έντιμος με τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας ακούνε σήμερα. Απαιτούν τουλάχιστον αυτό. Σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Από τη στιγμή που η συμφωνία αυτή θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και θα κυρωθεί ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, αν όχι την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Έγινε. Μπήκαν. Δεν ξεμπαίνουν μετά. Τη επόμενη μέρα, όμως, προσέξτε κ. Χατζηνικολάου, δεν μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε από τα δικά μου χείλη, “καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα μας”. Αυτό δεν θα το ακούσετε την επόμενη μέρα. Η δε πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία πορεία μακρά και είναι μια πορεία η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό με το αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και νομίζω ήμουν πολύ συγκεκριμένος σε αυτό το οποίο σας είπα.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Δεν θα επιμείνω σε αυτό, γιατί κατανοώ ότι καλό είναι να μην επιμείνω. Όμως, επίσης κατανοώ ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση και η πορεία της γειτονικής χώρας μπορεί να δώσει ορισμένες ευκαιρίες διορθώσεων στο μέλλον.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Νομίζω ότι  ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό το οποίο είπα και το ερμηνεύσατε σωστά.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, αν δεν περάσει η συμφωνία, γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Μάλιστα ορισμένοι σας κατηγορούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε άλλο πρόσωπο για το θέμα όταν μιλάτε στο εξωτερικό και άλλο πρόσωπο όταν μιλάτε στην Ελλάδα. Ότι είστε πιο συγκαταβατικός δηλαδή.
 
Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Εάν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα ακούγατε την κυρία Μέρκελ να λέει δημόσια εντός και εκτός Ελλάδος, ότι “διαφώνησα με τον κ. Μητσοτάκη”. Θα της έλεγα πίσω από  κλειστές πόρτες κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο λέω δημόσια. Επαναλαμβάνω λοιπόν, αν η συμφωνία δεν περάσει…
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Αν δεν περάσει;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Τότε ξεκινάμε από την αρχή.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Από μηδενική βάση διαπραγμάτευση;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Διαπραγματευόμαστε από την  αρχή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η συμφωνία δεν υφίσταται αν δεν περάσει από τη Βουλή. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε να μη ψηφιστεί από τη Βουλή, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ξεκινάμε νομικά από το μηδέν, είτε να  προκηρυχθούν εκλογές που είναι αυτό το οποίο επιθυμώ εγώ, πριν η συμφωνία κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Κύριε Χατζηνικολάου, η επόμενη Κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από την αρχή.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, αναφέρατε την κυρία. Μέρκελ και δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να ρωτήσω τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες.  Δεχθήκατε πίεση για το θέμα των Πρεσπών και αυτή τη φορά; Και επίσης κατάλαβα από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ ότι είχε μια ενόχληση ή εν πάση περιπτώσει διέψευσε τη σύνδεση που κάνατε ανάμεσα στο θέμα της μη μείωσης των συντάξεων και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Σας το έθιξε;  Και μετά την διάψευσή της, τι έχετε να πείτε για αυτό το θέμα; Ήταν μια κακή εκτίμηση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι ουδέποτε προσωπικά έχω δεχθεί πιέσεις για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.  Εξήγησα από την πρώτη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ποια είναι η θέση μας. Εξήγησα τις εθνικές ευαισθησίες. Εξήγησα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων -όχι μόνο κάποιοι ακροδεξιοί γραφικοί όπως τους παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας, προσβάλλοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων- διαφωνούν με αυτή τη συμφωνία. Και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους εμείς είμαστε απέναντι. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει μάθει να σέβεται και τη διαφορετική άποψη. Και πιστεύω ότι έχω αρκετή εκτίμηση στους κύκλους του για να μπορώ να υπερασπιστώ τη θέση μου. Τα ίδια είπα εντός, τα ίδια λέω και εκτός. Τώρα για το ζήτημα αυτό το οποίο με ρωτήσατε, τι περιμένετε;  Να σας πει η κυρία. Μέρκελ ότι πράγματι υπήρξε κάποιου τέτοιου είδους συνεννόηση; Ξέρετε, υπάρχουν στην πολιτική πράγματα τα οποία γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, έρχομαι σε ένα ερώτημα που στέλνει μια καλή συνάδελφος για να συμπληρώσει τα ερωτήματά μου, η κυρία Χριστίνα Κοραή. Μου λέει, “Νίκο, ρώτησε τον Πρόεδρο αν λάβει η Κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει νόημα στη συνέχεια να κάνει πρόταση μομφής, να απειλήσει με ψήφο δυσπιστίας σε μια επόμενη χρονική φάση σε μερικές εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία”;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θα πείτε στην κυρία Κοραή να κρατήσει και κάποια ερωτήματα να μου θέσει και η ίδια.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Δέχομαι κάθε βοήθεια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Για να το ξεκαθαρίσω αυτό, κ. Χατζηνικολάου, συνταγματικά έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά, όπως ξέρετε, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν προαναγγέλλονται. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η ουσιαστική συζήτηση την οποία έχουμε μπροστά μας είναι η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης. Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο σας είπα πριν: η παροχή εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -θα εξακολουθώ να την αποκαλώ Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη στιγμή που 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο προκειμένου να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- ζημιώνει τον τόπο. Και εύχομαι πραγματικά όλοι οι βουλευτές να το σκεφτούν πάρα πολύ προσεκτικά και η Κυβέρνηση να μην φτάσει τον αριθμό 151 που προσδοκά στην ψηφοφορία της Τετάρτης.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, έρχομαι κύριε Πρόεδρε, μπαίνω στο θέμα της οικονομίας και την πορεία από τώρα μέχρι και τις εκλογές. Το ερώτημά μου είναι λίγο ποδοσφαιρικό.  Μπορεί να γυρίσει το ματς ο κ. Τσίπρας σε σχέση εννοώ με τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος παίρνοντας φιλολαϊκά μέτρα και αναλαμβάνοντας φιλολαϊκές πρωτοβουλίες; Και το ρωτώ διότι τον άκουσα στη συνέντευξή του στο OPEN να λέει ότι ο λόγος για τον οποίον η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα πλειοψηφία στη Βουλή, είναι για να περάσει κάποια τέτοια μέτρα. Τον κατώτατο μισθό, τις 120 δόσεις, μέτρα δηλαδή που θα ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα τον άκουσα να λέει ότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί μεν αλλά σύρεται πίσω του και ψηφίζει αυτά τα μέτρα στη Βουλή.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ο κ. Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε κυρίως τους πιο αδύναμους με την πολιτική του. Ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας αύξησε 29 φόρους, πολλοί εκ των οποίων είναι έμμεσοι φόροι οι οποίοι ζημιώνουν τους πιο αδύναμους. Ο κ. Τσίπρας έκανε 17 παρεμβάσεις που μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας τους τιμώρησε με τον πιο σκληρό τρόπο και ότι αυτοί, τελικά, βίωσαν τις συνέπειες της δικής του πολιτικής. Ξέρετε, και άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν κ. Χατζηνικολάου, μοιράζοντας χρήματα, να «εξαγοράσουν» ψήφους και την στήριξη των πολιτών. Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη σήμερα από ό,τι ήταν στο παρελθόν.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, η απέναντι πλευρά σας κατηγορεί ότι δεν έχετε κοινωνικό πρόσωπο. Ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σκληρή, ότι έρχεται στην εξουσία, για άλλη μια φορά, για να στηρίξει τα συμφέροντα των ολίγων και των μεγάλων και όχι τα συμφέροντα των φτωχών, αυτών που δοκιμάστηκαν από την κρίση τα τελευταία 8 χρόνια. Το ερώτημα είναι απλό και σαφές. Με ποιους τρόπους θα ενισχύσετε τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις, οι οποίες δεινοπάθησαν στα χρόνια της κρίσης και οι οποίες είναι είτε στη φτώχεια είτε στα όρια της φτώχειας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Αναρωτιέμαι πραγματικά, κ. Χατζηνικολάου, όταν η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά – επειδή ξέρετε ότι έχω ένα μεγάλο πάθος με την εκπαίδευση και ειδικά τη δημόσια εκπαίδευση – όταν μιλάω για την ανάγκη να έχουμε πρότυπα σχολεία, ξεκινώντας από τις φτωχές περιοχές της Δυτικής Αθήνας, για να δώσουμε, δηλαδή, ευκαιρίες στα πραγματικά χαρισματικά παιδιά να μπορούν να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για τη ζωή τους, αν αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική η οποία ευνοεί τους πιο πλούσιους ή τους πιο αδύναμους. Όταν μιλάω για ευνομία, για το να μην υπάρχει δηλαδή αυτή η εικόνα του μπαχάλου και της διάλυσης, η οποία δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, άραγε αυτό ευνοεί τους πλούσιους στην Εκάλη και στη Φιλοθέη ή τους πιο αδύναμους, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και δεν μπορεί το παιδί τους να γυρίσει άνετα το βράδυ στο σπίτι; Όταν μιλάμε για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και λέμε ότι θέλουμε να διαθέσουμε 1 δις σε 800.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι το έχουν περισσότερο ανάγκη, αναφερόμαστε στους πιο πλούσιους ή στους αδύναμους; Όταν μιλάμε για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για την κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων – οι μακροχρόνια άνεργοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι παγιδευμένοι σήμερα στη φτώχεια, κύριε Χατζηνικολάου – έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για το πώς μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους δώσουμε δεύτερη ευκαιρία, να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας. Όχι, όμως, με ξεπερασμένα προγράμματα κατάρτισης τρώγοντας, στην κυριολεξία, κοινοτικούς πόρους, αλλά σε συνδυασμό με την οικονομία, με τις επιχειρήσεις, να μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να δουλέψουν και πάλι και να γίνουν παραγωγικοί. Όλα αυτά τα οποία σας λέω περιγράφονται και σε ένα έντυπο που το έχω εδώ. Είναι το έντυπο το οποίο επικυρώθηκε από το 12ο Συνέδριό μας, με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή», και έχει στόχο να μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωή όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε, όμως, με τους πιο αδύναμους, αλλά δεν ξεχνάμε κανέναν. Όταν μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, εμείς λέμε «θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους». Κυρίως για τη μεσαία τάξη.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Πάντως, θέλω να σας υπενθυμίσω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι προϊόν της οικονομικής πολιτικής της Παράταξής σας, επί ημερών κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ξεκίνησε πιο πριν με άλλη ονομασία, σας θυμίζω.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ναι, σ’ αυτό έχετε δίκιο. Αλλά την ονομασία ΕΝΦΙΑ την είδαμε  και μάλιστα τότε, θυμίζω ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου έλεγαν ότι είναι μια προσωρινή κατάσταση, ενώ έχει μονιμοποιηθεί. Και η μεσαία τάξη τον έχει πληρώσει άσχημα τον ΕΝΦΙΑ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η διαφορά μας, όμως, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι εγώ δεν είπα ποτέ στους Έλληνες πολίτες ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ και ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, ο οποίος καταργείται. Έχω πει στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μας ακούνε, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%, οριζόντια, για όλους, εντός μιας διετίας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό αντέχει η οικονομία με βάση τις αναλύσεις που έχουμε κάνει και αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε. Αλλά αυτό θα ωφελήσει όλους, κ. Χατζηνικολάου, όχι μόνο κάποιους. Κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει σήμερα το εισόδημά της να μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, έχω μερικά ερωτήματα από το  twitter. Κατ’ αρχήν, ένας φίλος μου λέει…
 
Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει σήμερα το εισόδημά της να μειώνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα έχω μερικά ερωτήματα από το twitter. Κατ’ αρχήν ένας φίλος μου λέει, Νίκο έβαλες αυτογκόλ στον εαυτό σου, διότι είπες πριν, δεν επιμένω γιατί ξέρω ότι δεν πρέπει να επιμένω. Προφανώς ο φίλος δεν κατάλαβε τι είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Νομίζω ήμουνα πολύ σαφής.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Να το εξηγήσω λοιπόν. Είπα ότι δεν επιμένω γιατί απλούστατα αν υπάρχουν δυνατότητες να διορθωθούν τα όποια σημεία της συμφωνίας χρειάζονται διόρθωση, δεν πρέπει αυτές να τις κάψουμε πολυσυζητώντας τες εσωτερικά, αλλά να τις αφήσουμε εκεί να υπάρχουν για να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Ελπίζω να το κατάλαβε τώρα ο φίλος, ότι δεν ήταν αυτογκόλ, αλλά ο δημοσιογράφος έχει μερικές φορές την ευθύνη να πατάει και λίγο φρένο όταν σε κάτι εθνικά κρίνει ότι αυτό είναι κρίσιμο. Έχω όμως μια δυνατή ερώτηση εδώ φίλου από το twitter, την οποία θα συνδυάσω και με μία δική μου ερώτηση. Ο τυφώνας Κατρίνα λοιπόν, έτσι υπογράφει η φίλη στο twitter,  λέει. Για ρώτα, η Νέα Δημοκρατία πόσο μείωση στα τελευταία χρόνια που ήταν κυβέρνηση τις συντάξεις, τους μισθούς, τις παροχές σε ΑμεΑ;            Και ξέρετε αυτό έρχεται μαζί με μία γενικότερη δυσπιστία κύριε Πρόεδρε απέναντι στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Αισθάνονται οι πολίτες ότι όποιος και αν βρεθεί στην κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτική Βρυξελών, ότι δηλαδή έφυγε ο Σαμαράς, ήρθε ο Τσίπρας, θα έρθει μετά ο Μητσοτάκης, αλλά ή οικονομική πολιτική, εάν οι Βρυξέλες το επιθυμούν, θα παραμείνει αυτή της λιτότητας. Όποιος και να είναι στις επόμενες εκλογές νικητής, είτε ο Μητσοτάκης, είτε ο Τσίπρας, είτε όποιος άλλος. Ότι δηλαδή περίπου δεν έχει μεγάλο νόημα η συζήτηση που κάνουμε εδώ, διότι έρχεται η οικονομική πολιτική και μάλιστα υπάρχουν και αυτά τα υψηλότατα πλεονάσματα. Που θα βρείτε λεφτά να μειώσετε του φόρους όταν θα πρέπει να εξασφαλίζετε 3,5% πλεόνασμα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Βάλατε πολλά ερωτήματα στο τραπέζι. Να ξεκινήσω.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Είναι το ίδιο πλαίσιο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Να ξεκινήσω με το ερώτημα του τυφώνα, λέγοντάς του ή της, ότι προφανώς δεν είμαστε όλοι το ίδιο και πιστεύω ότι αν ρωτούσατε και τον κύριο Τσίπρα δεν θα σας έλεγε ότι η πολιτική μας είναι ίδια. Διαφορετική είναι η πολιτική μας. Διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργία ευημερίας στη χώρα και διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ευημερία πρέπει να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο κύριος Τσίπρας έχει δώσει απτά δείγματα γραφής. Δεν είναι η δουλειά μου και δεν θέλω να μιλάω για το μέλλον, γιατί νομίζω ότι οι πολίτες τον κρίνουνε και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αυτό το οποίο θέλω είναι να πείσω το κάθε καχύποπτο πολίτη , όχι μόνο ότι αξίζουμε καλύτερα, αλλά ότι μπορούμε καλύτερα και ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μπορούνε στα πλαίσια μίας σωστής τεκμηρίωσης και καλής σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας, και να συζητηθούν και να προσαρμοστούν. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο κύριε Χατζηνικολάου να πω σήμερα ότι εγώ από την πρώτη στιγμή δεν θα δεχθώ τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας. Δεν τα δέχομαι, δεν τα υπέγραψα εγώ, άρα δεν με δεσμεύουν. Δεν το κάνω. Κα δεν το κάνω, γιατί γνωρίζω ποια είναι η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τι λέω όμως; Ότι μία κυβέρνηση η οποία θα κερδίσει γρήγορα την αξιοπιστία των πιστωτών και των αγορών, η οποία πραγματικά θα δείξει ότι προχωράει και τολμά σε μεγάλες αγορές, μπορεί μετά από ένα χρόνο, μετά από ενάμισι χρόνο, να συζητήσει και τα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και με αυτό τον τρόπο να βρει χώρο για πιο επιθετικές φορολογικές απαλλαγές και για περισσότερες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Σας λέω κάτι το οποίο το ίδιο λέω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και σας διαβεβαιώνω ότι στις συζητήσεις που έχω κάνει με τους συνομιλητές μου, κανείς δεν μου έχει πει ότι αυτό το οποίο λες είναι παράλογο.         Είμαι λοιπόν πολύ ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μας. Τους λέω τι μπορώ να κάνω, τους λέω τι δεν μπορώ να κάνω. Περιγράφω την εικόνα της χώρας έτσι όπως τν βλέπω, όπως θα την παραλάβουμε. Θα είναι μια εικόνα προβληματική, με μία χώρα η οποία δυστυχώς και σήμερα ακόμα δεν έχει βγει στις αγορές να δανειστεί. Με ένα κόστος δανεισμού, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Εσείς εκτός από δημοσιογράφος, είστε και επιχειρηματίας και το γνωρίζετε καλά ποιο είναι το κόστος δανεισμού σήμερα για τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους, για τον κάθε επαγγελματίας  ο οποίος θέλει να πάρει ένα μικρό δάνειο, ένα κεφάλαιο κίνησης για την εταιρεία του, ποιο είναι το κόστος δανεισμού. Αυτό το πληρώνουνε όλοι. Το πληρώνει η πραγματική οικονομία. Άρα, προτεραιότητα άμεση, μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις. Να αποκατασταθεί η κανονικότητα, να μπορούμε να δανειζόμαστε όπως όλες οι κανονικές χώρες, να λειτουργήσει πάλι το τραπεζικό σύστημα, να πηγαίνετε στην τράπεζα και να μπορεί να σας δώσει δάνειο και να μη βρίσκει όλες τις απίθανες δικαιολογίες για να μη σας δώσει ένα δάνειο, γιατί πολύ απλά δεν έχει ρευστότητα.        Σε αυτά θα επιμείνουμε.
 
Ν.  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ένας φίλος εδώ μου γράφει στο twitter, ο Πρόεδρος λέει είπε πριν, ότι το 30% στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 χρόνια;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Σε δύο χρόνια.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Α, σε δυο χρόνια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Σε δυο χρόνια.  Όχι σε δέκα, δεν μπορώ να προγραμματίζω τόσο μακριά.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα, από πού θα χρηματοδοτήσετε -επιμένουν πάρα πολλοί φίλοι- όλα αυτά που λέτε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Λοιπόν, να το δούμε αυτό. Πάμε να το συζητήσουμε.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και, επίσης, με ρωτάει εδώ ο Δημήτρης Χατζηνικολάου, συνωνυμία είναι, αν θα καταργήσετε τον νόμο Κατρούγκαλου, ώστε οι νέοι συνταξιούχοι να έχουν ίδια σύνταξη με τους παλιούς.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Λοιπόν, πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά.  Καταρχάς στο ζήτημα της χρηματοδότησης της πολιτικής μας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και τα πλεονάσματα θυμίζω.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Για τα πλεονάσματα σας μίλησα.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ναι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Πιστεύω ότι μετά από ένα χρόνο μπορούμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τα πλεονάσματα.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Να τα επαναδιαπραγματευθούμε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, μπορούμε να το κάνουμε σε έναν χρόνο, όταν θα έχουμε κερδίσει μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Λοιπόν, από πού θα βρούμε τα χρήματα.  Ο κ. Τσίπρας έδωσε φέτος ένα κοινωνικό μέρισμα συγκεκριμένο, έδωσε 700 εκατ. Η δική μας επιλογή να δώσουμε 2000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν τολμηρό τρόπο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, ξέρετε πόσο στοιχίζει ετήσια κ. Χατζηνικολάου;  180 εκατ. Προφανώς κάποιες από τις παροχές που έκανε ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούν να γίνουν αν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε από το 2015 στο 2019 κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλι.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Με ποιον τρόπο θα συγκρατηθεί;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Επομένως δεν μιλάτε για απολύσεις ή μιλάτε και για απολύσεις;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Έχω πει ότι δεν μιλώ για απολύσεις.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και υπάρχει και μεγάλη αγωνία για τους συμβασιούχους.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θα μιλήσουμε και για αυτό, γιατί πρέπει να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να γνωρίζουμε όλοι που στεκόμαστε. Λοιπόν, πρώτον δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης αλλά θα γίνονται πολύ πιο λελογισμένες προσλήψεις από αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κεντρικού προγραμματισμού. Έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα και το έχω αποδείξει στο Υπουργείο που ήμουν, κ. Χατζηνικολάου, να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους και να μην υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς και τους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται να συνοδεύουν τα κομματικά γραφεία.  Τα ίδια έλεγε ο κ. Τσίπρας και διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, κοίταζα στο αρχείο μου, μου το υπέδειξε ένας συνεργάτης μου, ότι σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια σε μια συνέντευξη που έδινε σε έναν δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ, είχε πει ότι θα δώσει τέλος στις στρατιές μετακλητών ο κ. Τσίπρας. Ακριβώς πριν από 4 χρόνια -14/1- και τελικά προσέλαβε τον ίδιο τον δημοσιογράφο στον οποίο έκανε αυτή τη δήλωση. Αυτά είναι γνωστά. Έχουν συμβεί, δεν πρέπει να ξανασυμβούν. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυνατότητα και το λέμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει. Υπάρχουν, επίσης, και πολλές δυνατότητες στο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής κ. Χατζηνικολάου. Να μπορούμε να εντοπίσουμε τη μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή. Όταν μιλάμε για τη μείωση π.χ. του ΦΠΑ στην εστίαση, όταν την κάναμε εμείς μονομερώς το 2013-2014, είχαμε μεγάλη διαφωνία, ξέρετε, τότε με την Τρόικα. Μας έλεγε η Τρόικα: “θα έχετε μεγάλη τρύπα στα έσοδα‘‘. Τους λέγαμε: “κάνετε λάθος, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση‘‘. Είχαμε δίκιο εμείς. Σε συνδυασμό, λοιπόν, μια μείωση φορολογίας με περισσότερα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές -να πιάσουμε πραγματικά αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή φοροδιαφεύγουν και υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή σήμερα- αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα γιατί δεν θέλω να μακρηγορώ. Υπάρχει κ. Χατζηνικολάου κάποιος επιτυχημένος Έλληνας σήμερα, ο οποίος αισθάνεται ότι δεν πρέπει να καταφύγει σε φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή για να μπορέσει να αισθάνεται ότι υπάρχει μια ανταποδοτικότητα. Την απάντηση τη γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας που μας ακούν.  Όταν σε μια κοινωνία η φορολογία και η επιβάρυνση της εργασίας είναι τόσο υψηλή, είτε ο κόσμος θα σταματήσει να δουλεύει είτε δεν θα δηλώνει τα εισοδήματά του και αυτό πρέπει να σταματήσει. Και, ναι, αυτό χρειάζεται τολμηρές πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές θα τις εφαρμόσουμε, θα πάρουμε το ρίσκο μας αλλά πιστεύω ότι θα πείσουμε και την ελληνική κοινωνία και τους πιστωτές μας ότι αυτή η πολιτική είναι η σωστή.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ανάπτυξη και επενδύσεις, τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καταρχάς, υπάρχει μια μεγάλη φιλοσοφική διαφορά: Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη η οποία θα είναι το προϊόν ιδιωτικών κεφαλαίων που θα δουλέψουν στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το πιστεύει αυτό, δεν τον ενδιαφέρει. Δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι δημόσιες επενδύσεις γιατί και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, όπως ξέρετε πολύ καλά, το υποεκτελεί. Αλλά, εμείς, κ. Χατζηνικολάου ξέρουμε ποια είναι τα εμπόδια σήμερα και γιατί δε γίνονται επενδύσεις στη χώρα μας. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πάρεις οποιαδήποτε άδεια, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πάρεις οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Ξέρουμε τι προβλήματα υπάρχουν με τις χρήσεις γης. Πας σήμερα και δεν ξέρεις αν η έκταση είναι δασική ή δεν είναι, αν είναι αρχαιολογική. Και μπορούμε να κάνουμε πολύ γενναίες τομές στον αδειοδοτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις. Και ξέρετε, κ. Χατζηνικολάου και κάτι ακόμη: Η εκστρατεία του να «πουλήσουμε» τη χώρα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι μια εκστρατεία που θα την αναλάβω προσωπικά εγώ. Γιατί η χώρα σήμερα πρέπει να κερδίσει αξιοπιστία. Υπάρχουν πολλές σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας σήμερα. Το γνωρίζουν όλοι. Αλλά όλοι σήμερα περιμένουν. Θα έχουμε μία σταθερή Κυβέρνηση; Θα μειωθεί η φορολογία; Θα είναι πιο εύκολο να πάρω μια άδεια; Αν τα δουν αυτά, θα έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα κ. Χατζηνικολάου. Υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια στον κόσμο σήμερα, τα οποία ψάχνουν για ευκαιρίες. Και η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη. Και πιστεύουμε ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Πολλά ερωτήματα γι’ αυτό που είπατε πριν, ότι θα περιορίσετε τις προσλήψεις στο δημόσιο, που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, με ρωτούν εδώ, αρκετοί φίλοι στο twitter, αν οι προσλήψεις των 15.000 εκπαιδευτικών που έχει πει η Κυβέρνηση θα γίνουν ή όχι και αν βλέπετε ότι η Παιδεία χρειάζεται ή όχι ενίσχυση αυτήν την περίοδο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, κ. Χατζηνικολάου, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω. Έχω δεσμευθεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όπως μιλάω, κ. Χατζηνικολάου, για τα πρότυπα σχολεία, για τα πιο χαρισματικά μας παιδιά, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δίνω και στην ειδική αγωγή, για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες και θέλουν ειδική φροντίδα. Άρα, να ξεκινήσουμε με τα παιδιά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Από εκεί και πέρα, όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά -θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Λοιπόν, αφήνω τα χαρτιά μου στο πλάι και πάω στο twitter. Έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα. Για παράδειγμα, με ρωτούν εδώ φίλοι: «Ωραία τα λέει ο Πρόεδρος για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αλλά το κόμμα του χρωστάει δάνεια. Έχει το ίδιο οικονομικό πρόβλημα και φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να μαζέψει τα δάνειά της και να τα εξυπηρετεί».
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Πράγματι, η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά δάνεια. Προϊόν μιας άλλης εποχής, όπου πράγματι υπήρχε μία πολιτική τα κόμματα να μπορούν να δανείζονται, με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Αυτή η πρακτική δεν υπάρχει πια σήμερα. Αυτήν την κατάσταση κληρονόμησα. Τι έκανα εγώ για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χατζηνικολάου; Περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του Κόμματος κατά 70%. Επαναλαμβάνω,  κατά 70%. Παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις, μαζεύοντας, όμως, τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Έκανα και κάτι άλλο, όμως. Απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη. Και τους είπα «ελάτε να στηρίξετε το κόμμα μας, με μία ετήσια συνδρομή, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα σε μια δύσκολη συγκυρία». Και οι νεοδημοκράτες, κ. Χατζηνικολάου, ανταποκρίθηκαν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Και έχουμε σήμερα 155 χιλ. νεοδημοκράτες, οι οποίοι δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο, 1 ευρώ τον μήνα στην Νέα Δημοκρατία, έναν εσπρέσο τον μήνα, για να στηρίξουν οικονομικά το Κόμμα μας. Και δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη τα οποία να έχουν αυτή την βάση για να μπορούν  να εξαρτώνται οικονομικά πολύ περισσότερο από τα μέλη τους. Και θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου γι’ αυτήν την πολύ μεγάλη κίνηση. Έχω κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μου, κ. Χατζηνικολάου, για να μπορέσω να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα. Και πληρώνουμε, χρησιμοποιούμε σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, για να εξυπηρετήσουμε τα παλιά μας δάνεια. Με άλλα λόγια, είμαι υπερήφανος για αυτό το οποίο έχουμε πετύχει, για να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Συλλαλητήριο Κυριακής, πάρα πολλά ερωτήματα, για την Μακεδονία, στο Σύνταγμα. Η ερώτηση είναι απλή: στηρίζει ή δεν στηρίζει η Νέα Δημοκρατία;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η άποψή μας για τα συλλαλητήρια είναι πάντα η ίδια δεν έχει αλλάξει. Από τη στιγμή που είχαμε τα πρώτα συλλαλητήρια, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκδηλώσουν τις απόψεις τους και να διαδηλώσουν με όποιο τρόπο κρίνουν, πάντα ειρηνικα. Και προφανώς θα το κάνουν και για αυτό το μείζον ζήτημα, όπως το έκαναν και στο παρελθόν.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ερώτηση από πολλούς.  Με ποιους θα κυβερνήσει αν δεν είναι αυτοδύναμος;  Και επίσης έχω και ερωτήματα για τους υπουργούς. Αν γίνει Πρωθυπουργός θα δούμε πάλι τους συνήθεις υπόπτους στις υπουργικές καρέκλες, τους ίδιους και τους ίδιους;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Καταρχάς στο πρώτο σας ερώτημα. Έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Με δυνάμεις από το χώρο του κέντρου ή με δυνάμεις δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες θα είναι στο κοινοβούλιο. Προφανώς δεν αναφέρομαι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Καλά αυτή είναι εκτός πολιτικού φάσματος κατ΄ ουσίαν.  Εκτός δημοκρατικού τόξου.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ναι, ένα κόμμα τόσο ακραίο και τόσο χυδαίο στην πολιτική του έκφανση, που πράγματι είναι ένα κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας κ. Χατζηνικολάου είναι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν πρόκειται, είμαι σίγουρος για αυτό, να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.  Διότι αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην ουσία από την πίσω πόρτα. Για αυτό ζητώ όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή, για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμα το οποίο με πολύ ειλικρίνεια παρουσιάζω στον ελληνικό λαό. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, κ. Χατζηνικολάου, με τους ανθρώπους που θεωρώ ότι είναι οι πιο κατάλληλοι να κάνουν τη δουλειά. Δεν θεωρώ ξέρετε ότι υπάρχουν οριζόντια καλοί και κακοί. Μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά και να μην μπορούν να κάνουν μια άλλη δουλειά. Θα αναζητήσω, όμως, και στελέχη εκτός της Νέας Δημοκρατίας για να μπορέσω να στελεχώσω την κυβέρνησή μου αν κρίνω ότι αυτοί μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Δυστυχώς ο χρόνος μας τελείωσε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Όχι τα ερωτήματα όμως.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Δεκάδες ερωτήματα. Για παράδειγμα δεν θίξαμε καθόλου τα θέματα της υγείας. Μου γράφουν αρκετοί φίλοι, τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους, τι θα γίνει με τα 5 και τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία.  Ο χρόνος μας δυστυχώς έχει τελειώσει.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόγραμμα της παιδείας,  η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα της υγείας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και δεκάδες μηνύματα επίσης για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Για αυτά έχουμε μιλήσει πολύ. Για την υγεία δεν έχουμε μιλήσει σε τόση λεπτομέρεια. Είναι η τελευταία πτυχή του προγράμματος για την οποία δεν έχουμε μιλήσει λεπτομερώς, θα μιλήσουμε λεπτομερώς σε μια αναλυτική παρουσίαση που θα κάνουμε στα μέσα Φεβρουαρίου.  Και θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα εκπλήξει και αυτό ευχάριστα.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Ίσως πρέπει ένα πρωί χαλαρά με μπλουτζίν να σας έχω στο ραδιόφωνο και να στέλνουν ερωτήματα μόνο οι ακροατές.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ξέρετε, κ. Χατζηνικολάου, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό, έχουμε κάνει πολλές συνεντεύξεις μαζί. Είμαι πάντα ανοιχτός να απαντώ σε ερωτήματα ακροατών. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ζωντανές αυτές οι συζητήσεις.  Κατά συνέπεια με χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας.
 
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ θερμά κ. Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Και εγώ σας ευχαριστώ.
 
 

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και του... απομονωμένου Ερντογάν, επανέρχεται ανά διαστήματα στην εθνική συζήτηση. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρασκηνιακές...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...