Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια
1. Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών; Τι δείχνει αυτό για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ και τι να αναμένουμε για την επόμενη μέρα;
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρέπει να αναρωτηθούμε τι άλλαξε. Η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου μια χρεοκοπημένη χώρα, με ένα θηριώδες έλλειμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές που εφάρμοσε έδωσε το τελικό συγχωροχάρτι και την αυτοδυναμία στη ΝΔ. Κανένας από τους δυο, δεν ασχολήθηκε με τις αιτίες της κρίσης , αλλά έκαναν μια σιωπηρή σύμπραξη. Έριχναν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Ας κάνουμε την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η Φώφη Γεννηματά, να δούμε την αλήθεια. Εμείς αντέξαμε, είχαμε μία ακόμη εκλογική άνοδο. Αυτό δεν μας κάνει να πανηγυρίζουμε, αλλά αποτελεί μία ισχυρή εκκίνηση. Είναι προφανές, ότι μας περιμένει πολλή δουλειά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αλλά γι’αυτό είμαστε εδώ, αποφασισμένοι και έτοιμοι για τολμηρές αλλαγές.
2. Η Φώφη Γεννηματά εξήγγειλε σειρά οργανωτικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Κατά τη γνώμη σας, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία αναδιοργάνωσης του κόμματος και ποιο θα πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ;
Στις εθνικές εκλογές είχαμε το σύνθημα: «Η προοδευτική ταυτότητα σου είναι η υπερηφάνεια σου». Και γι’ αυτό όλες οι κινήσεις για την αναδιοργάνωση του κόμματος έχουν ως στόχο να αναδείξουν τι περιλαμβάνει η προοδευτική και πατριωτική μας ταυτότητα. Πιστεύουμε σταθερά σε πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη πάντα όμως σε συνδυασμό με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού Κράτους. Υπερασπιζόμαστε την εθνική και λαϊκή ενότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δημόσια αγαθά. Είμαστε απέναντι στις εμμονές και τις ιδεοληψίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πως να συζητήσεις με εκείνους που θεωρούν αποβράσματα, όποιον μπήκε μια φορά στο μέτρο, χωρίς εισιτήριο ή εκείνους που αλλάζουν την τελευταία στιγμή τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπειες που ζούμε καθημερινά πια;
3. Το κόμμα σας θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε κρίσιμα θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος;
Η αντιπολίτευση που θα κάνουμε θα είναι μαχητική αλλά ταυτόχρονα υπεύθυνη και προγραμματική. Όπως δεν είπαμε ποτέ “Όχι σε όλα” στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , έτσι και τώρα Ότι θεωρούμε ότι είναι θετικό και προς όφελος του ελληνικού λαού, θα το υπερψηφίζουμε. Αυτό κάναμε ήδη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Ήταν εξάλλου και στο δικό μας πρόγραμμα, το Σχέδιο Ελλάδα, και τις είχαμε καταθέσει με πρόταση νόμου από τον Δεκέμβρη του 2018. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα, όπως τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Και οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να εκθέσει το σχέδιο του για αυτές τις δεσμεύσεις. Εμείς Θα είμαστε εκεί και για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο αλλά και για τη δημιουργία ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου, που δεν θα αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη.
4. Υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Εμείς ξέρουμε τι είμαστε. Έχουμε ισχυρή πολιτική παρακαταθήκη, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, με ποιους είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα, χωρίς πολιτική ταυτότητα. Ακούμε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό, ανάλογα την τάση που εκπροσωπεί το κάθε στέλεχος.
Η κεντροαριστερά δε μπορεί ποτέ να καταστρέφει όνειρα, να διαψεύδει ελπίδες, να εξυπηρετεί παραθεσμικά συμφέροντα ή να διαμορφώνει συνθήκες χαμηλών κοινωνικών προσδοκιών, όπως έκαναν οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος τα τελευταία 4,5 χρόνια.
Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χαρίζει θέσεις και καρέκλες διαμορφώνονται νέα πολιτικά δεδομένα.
Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την αυτόνομη πορεία, τον προγραμματικό μας λόγο, την αυτοδύναμη στρατηγική της παράταξης µε κανέναν και για τίποτα. Θα αντιπολιτευτούμε ως η πραγματική προοδευτική και Δημοκρατική δύναμη του πολιτικού συστήματος και θα καταθέτουμε διαρκώς προοδευτικές λύσεις απέναντι στη συντήρηση και τις ιδεοληψίες.
5. Είστε ένας νέος πολιτικός. Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να φέρετε τη νέα γενιά κοντά στο κόμμα;
Η κρίση, όπως και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες βλάπτουν σοβαρά τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, οδηγούν σε δημοκρατικό έλλειμμα που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την ανισότητα και τη γιγαντώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι νέοι άνθρωποι ήταν τα μεγάλα θύματα, πάνω από τους μισούς είναι άνεργοι ή δουλεύουν για 300 ευρώ με ημιαπασχόληση και μαύρη εργασία.
Τα πολιτικά κόμματα έμειναν πίσω και έγιναν διαχειριστικά. Επομένως, είναι προφανές πως η νέα γενιά χρειάζεται νέα κίνητρα για τη συμμετοχή της στα κοινά. Ενεργό ρόλο, συναπόφαση και συνεκτέλεση των πολιτικών που ακολουθεί το πολιτικό υποκείμενο, συγχρονισμό με τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι η απαραίτητη βάση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης της νέας γενιάς με την πολιτική.
Επομένως, Οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να ακούν και να πράττουν . Η γενιά μου έχει ανάγκη να μιλήσει για τα προβλήματα της και να ακουστεί. Μόνο έτσι θα πιστέψει ότι οι πολιτικοί δεν είναι εδώ για να λένε εύκολα λόγια αλλά για να δίνουν λύσεις.