Χρήστος Κώνστας: Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

Πηγή: banks.com.gr

 

Περίπου 300 εκατ. Ευρώ είναι το άμεσο ταμειακό όφελος του Ελληνικού Δημοσίου από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή και κατέβασε το κόστος δανεισμού της χώρας στο 1,5%.

Το αρχικό 10ετές ομόλογο (που εκδόθηκε τον Μάρτιο 2019) συνεχίζει να επιβαρύνεται με επιτόκιο 3,875% (και αυτό θα πληρώσει η τελικά η Ελλάδα) αλλά με την επανέκδοση και το νέο πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (1,5%), η χώρα εξοικονομεί σημαντικούς πόρους για να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια ακριβώς ημέρα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δέχεται ισχυρές πιέσεις από βιαστικούς πωλητές, χωρίς μεγάλους όγκους συναλλαγών.

Ο άγριος πόλεμος των δασμών που κήρυξε ο Πρόεδρος Τραμπ, ο ανόητος αναποτελεσματικός οικονομικός εθνικισμός, τα νέου τύπου αναπάντεχα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, η καταστροφική αβεβαιότητα του Brexit που βυθίζει την βρετανική λίρα και η ξαφνική έμπνευση του Σουλτάνου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από τα προβλήματα της οικονομικής τους καθημερινότητα με έξαρση του πολεμικού εθνικισμού, έχουν περιορίσει την όρεξη των επενδυτών παγκοσμίως.

Σ’ αυτό το risk off  διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει πρώτο σε απόδοση στον κόσμο με κέρδη +34% για τον Γενικό Δείκτη και +27% για τον Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

  • Η βαρετή παλινδρόμηση από τις 800 στις 850 μονάδες αποτελεί απλά μια ένδειξη φοβισμένης προσμονής, από μια οικονομία που συχνά έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες των επενδυτών λόγω της ατολμίας των κυβερνήσεών της.
  • Η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει γυρίσει σελίδα κι έχει αλλάξει στρατηγική. Οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εμπνέουν εμπιστοσύνη αλλά τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία θα φανούν πολύ αργότερα.

Γι’ αυτό οι επενδυτές προτιμούν να δανείζουν με επιτόκια χαμηλά αλλά πολύ υψηλότερα από τις άλλες χώρες του Ευρώ και περιμένουν καλύτερες μέρες για την ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Οι Έλληνες βιάζονται και αγωνιούν για τις εξελίξεις έχοντας διανύσει μια οδυνηρή δεκαετία μιζέριας και φορολογικής αφαίμαξης. Αντιθέτως η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά, συζητά εξαντλητικά με όλους τους θεσμικούς παίκτες δεν προσπαθεί να εκπλήξει με θεαματικές και εντυπωσιακές πρωτοβουλίες. Μειώνει φόρους και επιβαρύνσεις, περιορίζει την παρουσία του Κράτους. Προσπαθεί να αποδείξει ότι σκέπτεται και ενεργεί διαφορετικά.

Γι’ αυτό η Ελλάδα σήμερα βγήκε στις αγορές μόνο για 1,5 δις Ευρώ ενώ θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα και φθηνότερα.

  • Eπόμενος στόχος του ΟΔΔΗΧ τώρα είναι και η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου. Θα περιοριστούν οι εκδόσεις ΕΓΕΔ και θα αντικατασταθούν με ομόλογα μέσης διάρκειας.
  • Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου μειώνονται από τα 15,28 δισ. ευρώ στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.

Είναι η στιγμή της αλήθειας. Είτε θα αποδειχθεί ότι η πολιτική των μειωμένων φόρων και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας μπορεί να προκαλέσει την εκτίναξη  του ελατηρίου είτε θα ξαναγυρίσουμε στην παλιά δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική, της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...

I’ m back… Η φράση που άλλαξε (για δεύτερη φορά) τον παγκόσμιο αθλητισμό

  Του Αλέκου Ευγενικού   Μια φράση που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό,...

Η αλλαγή ηγεσίας που… εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ (χειρότερα από κορονοϊό)

  Η 18η Μαρτίου του 2012 καταγράφεται ήδη από τη......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται τεράστια μεγέθη, και αδυνατεί μοιρολατρικά να τα αντικαταστήσει. Στην επέτειο της απώλειας του Οδυσσέα Ελύτη, σαν...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο της να κλιμακώνει την ποσόστωση συναισθήματος στο μυαλό ενός ανθρώπου, διαχειριζόμενη τη φόρτιση των συμβολισμών...