Φώφη Γεννηματά: Να μην επιτρέψουμε μια νέα βαρβαρότητα για τους πολλούς

Άρθρο της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα ¨Μπαμ¨

Κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο καθαρό, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, εις βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των ασθενέστερων. Απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζει το δόγμα “μισή δουλειά, μισός μισθός”. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας. Απουσιάζει η ουσιαστική μέριμνα για τους άνεργους. Η μεσαία τάξη έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε ουσιαστικό μέτρο – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που την αφορά αναβάλλεται.

Οι μικρομεσαίοι αφήνονται έρμαιο στις Τράπεζες, χρηματοδοτήσεις εξαγγέλλονται, αλλά υπονομεύονται στην πράξη από την επιμονή των τραπεζών σε υπερβολικά κριτήρια και εγγυήσεις, ακόμα και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια. Οι αγρότες είναι στο περιθώριο. Απουσιάζει ακόμα και η αναφορά για τα προβλήματα τους.

Ειδικά στον τουρισμό, η Κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα . Ο ΦΠΑ μειώθηκε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα, όχι στην εστίαση ή στη διαμονή όπως είχαμε προτείνει. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Η μείωση του ποσοστού της Προκαταβολής Φόρου παραπέμφθηκε στον Ιούλιο και βλέπουμε. Και τα μόνα μέτρα που έμειναν, αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δουλεύουν ή θα δουλέψουν με μερική απασχόληση. Ο διαχωρισμός της χώρας σε τρεις υγειονομικές ζώνες χωρίς συγκεκριμένα σχέδια εγγύησης της ασφάλειας στην πράξη στις πιο αδύναμες περιοχές, μπορεί να τις καταδικάσει σε μαρασμό.

Εμείς λέμε κάτι διαφορετικό. Ότι το κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Η οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις offshore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα. Το αποδείξαμε με το ενδιάμεσο πρόγραμμά μας “Όρθια Κοινωνία – Ζωντανή Οικονομία”.

Τώρα έχουμε μπροστά μας την διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την χώρα και την Κοινωνία. Το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής. Που πρέπει να έχει προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ. Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη. Να επανασυνδεθούμε με τα μεγάλα ζητούμενα της ζωής κάθε ανθρώπου: την υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα δεν θα γραφτεί σε κλειστά δωμάτια. Τηρουμένων των συνθηκών θα αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική δυνατότητα, με διαδικτυακές συζητήσεις, ασφαλείς συναντήσεις και εργαστήρια από το Ινστιτούτο μας, διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και ένα κάλεσμα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη που θέλει να ακουστεί, να εκφραστεί, να προσφέρει στην Παράταξη. Με στόχο στα τέλη του Σεπτεμβρίου, να οργανώσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας συνδιάσκεψη.

Ήδη οι πρώτες μέρες εξόδου στη νέα πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα βρεθούν απροστάτευτοι σε λίγους μήνες, θα αναζητήσουν αποκούμπι, ένα ασφαλές και αξιόπιστο πολιτικό καταφύγιο, μια ανοιχτή πόρτα ανθρωπιάς, προόδου και δικαιοσύνης. Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι εκεί. Εκεί μας οδηγεί η πυξίδα των αξιών μας, της ιστορίας μας, της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας, ώστε να δώσουμε ευκαιρίες ξανά, στους χαμένους της κρίσης, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, σε όσους βιώνουν διακρίσεις και τίθενται ξανά στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Να μην επιτρέψουμε μια νέα βαρβαρότητα για τους πολλούς, μια νέα κανονικότητα για τους λίγους.

Best Of

Το “ευχαριστώ” του (εορτάζοντα) Κώστα Μπακογιάννη, και μια ματιά… στο μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Γεννημένος την 16η Μαρτίου. Του 1978. Ετών...

Φαήλος Κρανιδιώτης: Ο μόνος αληθινός εχθρός της ΝΔ είναι ο εαυτός της

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Ο μόνος αληθινός εχθρός της Ν.Δ. είναι ο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε συζήτηση...

Μητσοτάκης: Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με θεσμικούς εκπροσώπους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο...

I’ m back… Η φράση που άλλαξε (για δεύτερη φορά) τον παγκόσμιο αθλητισμό

  Του Αλέκου Ευγενικού   Μια φράση που άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητισμό,...

Η αλλαγή ηγεσίας που… εξολόθρευσε το ΠΑΣΟΚ (χειρότερα από κορονοϊό)

  Η 18η Μαρτίου του 2012 καταγράφεται ήδη από τη......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δημήτρης Μιχαλέλης και Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη (ραδιοφωνική) παρέα στους εκδρομείς που επέστρεφαν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δημήτρης Μιχαλέλης και η Κασσιανή Βραχά κράτησαν την καλύτερη παρέα στους εκδρομείς του τριημέρου οι οποίοι επέστρεφαν στην Αθήνα και τα...

Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώθηκε ως εθνική παρακμή…

Η Ελλάδα που μικραίνει διαρκώς. Η Ελλάδα που στερείται τεράστια μεγέθη, και αδυνατεί μοιρολατρικά να τα αντικαταστήσει. Στην επέτειο της απώλειας του Οδυσσέα Ελύτη, σαν...

Τον είδε κανείς να πεθαίνει;

  Το... ατίθασο θηλυκό που λέγεται καρδιά, έχει τον τρόπο της να κλιμακώνει την ποσόστωση συναισθήματος στο μυαλό ενός ανθρώπου, διαχειριζόμενη τη φόρτιση των συμβολισμών...