Τσίπρας: Οι Έλληνες που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, βλέπουν ξανά προοπτική


 
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Σαμοθράκη, για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό, με πολιτικά μηνύματα.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα:
 
“Η στήριξη των νησιών μας, είναι μια από τις βασικές αρχές της νέας εποχής στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας.
Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας πριν μια βδομάδα, ήταν η χρονιά των ιστορικών βημάτων.
Τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Το 2019 μας δίνει τη δύναμη και τη σιγουριά να κάνουμε τα μεγάλα βήματα για την αναγέννηση του τόπου.
Η Ελλάδα δεν χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα.
Ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής.
Χωρίς να απειλεί, αλλά και χωρίς να απειλείται από κανένα.
Το 2019 είναι το έτος που η Ελλάδα ανοίγει ξανά πανιά.
Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που αγαπά τον τόπο, που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπει ξανά προοπτική.
Με εφόδια τη σκληρή δουλειά και το πείσμα των ανθρώπων της χώρας μας.
Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους”.
 
Φίλες και φίλοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι, σήμερα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εδώ στη Σαμοθράκη. Και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι΄ αυτή την τιμητική υποδοχή που μου κάνατε, τη μεγάλη τιμή να με ανακηρύξετε επίτιμο δημότη. Και ξέρετε, δεν είναι μια τυπική  τιμή αυτή, είναι πάρα πολύ ουσιαστική. Είναι  πάρα πολύ ουσιαστική τιμή, όταν προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας και 365 μέρες τον χρόνο υπερασπίζονται τις «Θερμοπύλες». Ταυτόχρονα, όμως, δίνουν  τη μάχη της επιβίωσης, τον αγώνα τον καθημερινό, πολλές φορές σε συνθήκες δύσκολες, όπως και σήμερα.
Είχα αποφασίσει να έρθω στο νησί σας να γιορτάσουμε μαζί τη γιορτή των Θεοφανείων. Χθες, με ενημέρωσαν ότι ακόμα και οι τοπικές αρχές είχαν δισταγμό για το αν θα γίνει η γιορτή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ρώτησα, λοιπόν, τους συνεργάτες μου αν σήμερα θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί στρατιωτικό ελικόπτερο, αν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσαν να έρθουν στο νησί. Μου απάντησαν «οριακά ναι». Τότε, κι εγώ τους είπα, ότι εφόσον στο νησί θα μπορούν να προσεγγίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας, μπορεί να προσεγγίσει και ο Πρωθυπουργός.
Και πιστεύω, ότι έχει μια μεγαλύτερη αξία η σημερινή μου παρουσία εδώ. Διότι, το μήνυμα που θέλω να δώσω σε σας, στους ανθρώπους που βρίσκεστε στο νησί όλο τον χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα μήνυμα στήριξης, συμπαράστασης και έγνοιας για το ότι εσείς δίνετε μια καθημερινή μάχη και η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται και ηθικά – πάνω από όλα ηθικά- αλλά και υλικά δίπλα σας, όλο τον χρόνο, στηρίζοντας τις προσπάθειές σας.
Θέλω, λοιπόν, με αυτή την έννοια να πω, με αυτό το μήνυμα και με αυτή την παρουσία να σηματοδοτήσω ότι καμιά γωνιά του τόπου μας, από την πιο βόρεια ως την πιο νότια, από την πιο δυτική ως την πιο ανατολική, δεν μπορεί να είναι μια ξεχασμένη γωνιά. Κι όπου υπάρχουν Έλληνες που δίνουν τη μάχη να κρατήσουν όρθια την παράδοση του τόπου, την καθημερινή ζωή, να δώσουν τον αγώνα το δύσκολο της επιβίωσης, η Πολιτεία πρέπει να βρίσκεται δίπλα. Και βρίσκεται δίπλα και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως το εννοούμε όταν λέμε ότι στα νησιά μας και ιδιαίτερα δε στα νησιά μας που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης ταυτόχρονα, εκεί χτυπάει η καρδιά της πατρίδας μας.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ στο νησί της Νίκης, στο νησί της μεγάλης ιστορίας και της αρχαίας παράδοσης, είναι διότι θέλω από εδώ να ευχηθώ στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για το 2019. Θα είναι πράγματι μια χρονιά ορόσημο. Η Ελλάδα πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια την προηγούμενη οκταετία, όμως πιστεύω ότι βάλαμε τις βάσεις, τα θεμέλια για να βγούμε οριστικά από αυτή τη μεγάλη, οδυνηρή περιπέτεια της χρεοκοπίας. Και πράγματι, ναι, νικήσαμε. Νικήσαμε όλες τις δυσκολίες που βρέθηκαν απέναντί μας και το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης ανάκαμψης. Θα είναι η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.
Αφήνουμε, όμως, πίσω τις δύσκολες μέρες και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά το διεθνή ρόλο και τη διεθνή θέση της χώρας μας.
Το 2018, πιστεύω, ότι βάλαμε τις βάσεις, τα γερά θεμέλια, πάνω στα οποία τώρα μπορούμε να χτίσουμε. Να χτίσουμε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Από το 2010 ως το 2014 είχαμε την απώλεια περίπου 800.000 θέσεων εργασίας. Έχουμε καταφέρει, από το 2015 ως σήμερα,  να έχουμε 350.000 καινούργιες θέσεις εργασίας. Ο δρόμος, όμως, είναι ακόμα μακρύς, διότι οι πληγές της κρίσης ήταν μεγάλες. Βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του δρόμου για να ανακτήσουμε πλήρως την εργασία στον τόπο μας. Όμως, χτίζουμε πλέον σε γερά θεμέλια. Όπως, επίσης, πιστεύω ότι σε γερά και στέρεα θεμέλια χτίζουμε και σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Μια χώρα, που πιστεύω ότι μπορεί πια να ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση.
Βεβαίως, γνωρίζουμε όλοι μας ότι ζούμε σε έναν τόπο, σε μια περιοχή που είχε πάντοτε δυσκολίες, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και γνωρίζουμε ότι έχουμε και γείτονες πολλές φορές απρόβλεπτους.
Θέλω, λοιπόν,  εδώ από την ακριτική Σαμοθράκη, να στείλω μηνύματα τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι – και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων- ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται – ούτε το έκανα αυτά τα 3,5 χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως Πρωθυπουργός – να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.
Θα υπερασπιστώ -και θα υπερασπιστούμε- αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.
Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Και μιλώ ιδιαίτερα από ένα τόπο που βρίσκεται, επαναλαμβάνω, στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Και απευθύνομαι και στους γείτονές μας προς ανατολάς, που επανέρχονται συχνά με μια αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική.
Δεν το κάναμε ποτέ, ούτε και  τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Θα πω μόνο το εξής: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα. Με την ενεργή, την ενεργητική εξωτερική της πολιτική, αυτή που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Ελλάδα ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από τον διάλογο, μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής. Δεν είναι μια χώρα που απειλεί. Επαναλαμβάνω: Δεν αρεσκόμαστε στα μεγάλα λόγια, αλλά στις πράξεις. Ταυτόχρονα, όμως, έχει την ετοιμότητα εκείνη, των Ενόπλων Δυνάμεών της και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ώστε να είναι και μια χώρα, η οποία δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί από κανέναν. Όσοι είναι αυτοί που προτιμούν τις κραυγές και την επιθετική ρητορική, να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, το αντίθετο, αποτελούν ένδειξη αδυναμίας.
Εμείς θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα τον δρόμο που έχουμε χαράξει, με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα και φυσικά με τη δύναμη της ιστορίας  και των μεγάλων παραδόσεων του λαού μας.
Χθες, είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος Πρόεδρος Ερντογάν, απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο. Εγώ, σήμερα  εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη και κυρίως απευθυνόμενος  σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δυο ακτές του Αιγαίου, δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε το εξής: «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».
Απευθύνω, λοιπόν, το μήνυμα σε όλους και στις δύο ακτές του Αιγαίου, που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την Ιστορία.
Οι δύο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της Ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.
Εμείς, γνωρίζοντας αυτή την Ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας, όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας.
Φίλες και φίλοι,
Η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα σε μια κρίσιμη γωνιά του παγκόσμιου χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων. Μια σημαντική χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει, πολύ πιο έμπειρη πια  και ο ίδιος ο ελληνικός λαός, από τις περιπέτειες των τελευταίων ετών. Αλλά επαναλαμβάνω και με μια μακραίωνη παράδοση και Ιστορία, που αποτελεί την συλλογική μας εμπειρία, πάνω στην οποία βαδίζουμε και χτίζουμε τα βήματά μας για τις επόμενες μέρες που έρχονται.
Και τα βήματά μας αυτά στη νέα εποχή εδράζονται σε συγκεκριμένες αρχές. Και μία από τις βασικές δικές μας αρχές, είναι, αν θέλετε, και η έννοια της ισονομίας, της δικαιοσύνης στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στους πολίτες μας, είτε αυτό αφορά την ταξική τους προέλευση είτε και τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον Δήμαρχο, που μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εδώ στη Σαμοθράκη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας και θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω πει πολλές φορές: Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η πολιτεία οφείλει να έχει στο μυαλό της, στην έγνοια της τους νησιώτες μας, όχι μονάχα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου. Και εμείς πιστεύω ότι αποδείξαμε, μέσα από δύσκολες συνθήκες -δεν κυβερνάμε στα χρόνια της αφθονίας, αλλά κυβερνάμε σε χρόνια δύσκολα- αποδείξαμε ότι από το περίσσευμα πάντοτε είχαμε την έγνοια να στηρίξουμε τους νησιώτες μας.
Και έχουμε προχωρήσει  σε πάρα πολύ σημαντικές θεσμικές τομές στήριξης των νησιών μας. Σε παρεμβάσεις που αποτελούσαν αιτήματα και διεκδικήσεις δεκαετιών, όπως για παράδειγμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Δηλαδή, τη δυνατότητα ενός πολίτη που διαμένει σε ένα νησί να καταβάλει το ίδιο κόστος με έναν  πολίτη που μένει στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφερθεί προς την πρωτεύουσα.
Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ σε ορισμένες κρίσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούν ειδικότερα το νησί της Σαμοθράκης. Και, βεβαίως, παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος. Γιατί άκουσα και τον Δήμαρχο που είπε αρκετές από αυτές. Έκανε μνεία και σε αιτήματα τα οποία είναι εύλογα και στα οποία θα σκύψουμε το επόμενο διάστημα.
– Ολοκληρώνονται, αγαπητές φίλες και φίλοι, τις επόμενες μέρες οι μελέτες ανακατασκευής του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από τις καταστροφικές για το νησί πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2017. Η προμήθεια του εξοπλισμού πρόκειται να λάβει χώρα με χρηματοδότηση 1.350.000 ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
– Εγκρίθηκαν, στα πλαίσια του Προγράμματος Φιλόδημος, 3,3 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα που αφορούν τη βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και για την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης.
– Και όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, πάλι μέσω ΕΣΠΑ.
– Αναφέρθηκα πριν, βεβαίως, στη μεγάλη θεσμική τομή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Στο νησί σας εφαρμόζεται ήδη από την πιλοτική εφαρμογή, από 1ης Ιουλίου, δηλαδή, του 2018. Και τώρα, από 1/1, εφαρμόζεται και στο νησί σας, όπως σε όλα τα υπόλοιπα νησιά. Κατά την πιλοτική εφαρμογή 1.300 κάτοικοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου, ενώ 50 επιχειρήσεις εγγράφηκαν και με την επιδότηση που έλαβαν, καλύφθηκε το 72% του μεταφορικού τους κόστους. Ακόμη, κατά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και για τα καύσιμα, η Σαμοθράκη θα είναι μέσα στα επιλέξιμα νησιά.
– Παραδόθηκε και παρουσιάστηκε το Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το λιμάνι, Δήμαρχε, της Καμαριώτισσας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου, ύψους 273.000 ευρώ, στοχεύοντας στην σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού. Διότι, θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι ένας από τους λόγους, που πολλές φορές οι κάτοικοι του νησιού σας βρίσκονται εκβιαζόμενοι από διάφορους ακτοπλόους, είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν τη δυνατότητα σε πολλά και διαφορετικά σκάφη να προσεγγίζουν το νησί.
– Υπογράφηκε, επίσης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μία πολύ σημαντική απόφαση που ξεμπλόκαρε την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής της Σαμοθράκης. Ένα έργο αναγκαίο για το νησί, που εδώ και πάρα πολύ καιρό λιμνάζει.
– Υλοποιήθηκε η μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης. Υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη Χώρα, σε έκταση περίπου 335 στρεμμάτων. Και για τα δύο αυτά έργα, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση των έργων.
– Και τέλος, να επισημάνω ότι εγκρίναμε το ποσό των 340.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων, που παρατηρούνται στο αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων στη Σαμοθράκη.
Όλες αυτές είναι σημαντικές παρεμβάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για έναν τόπο που πολλές φορές οι πολίτες του, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν την αίσθηση, και όχι αδίκως, ότι ήταν ξεχασμένοι. Και βεβαίως, επαναλαμβάνω, αυτές είναι παρεμβάσεις σε μία περίοδο όχι παχέων αγελάδων για τον δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα και τα δημόσια ταμεία.
Είναι, όμως, και ένα δείγμα γραφής. Μας κατηγορούν πολλοί ότι δώσαμε δυσανάλογο ενδιαφέρον στους μη έχοντες, αδικώντας κάποιους, είτε μεγάλους είτε και μεσαίους. Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε μια περίοδο κρίσης και τα δημόσια οικονομικά δεν είναι άφθονα, αυτόν που πρωτίστως πρέπει να φροντίσεις είναι τον πιο αδύναμο.
Πιστεύω ότι οι νησιώτες και οι νησιώτισσες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και είναι ένα δείγμα γραφής, όταν βοηθιούνται σε συνθήκες κρίσης, η βοήθεια που θα πάρουν και σε συνθήκες της ανάκαμψης που έρχεται –έχει ήδη εμφανιστεί-  θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, θέλω για άλλη  μία φορά να σας ευχαριστήσω, που παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, είσαστε εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας. Και να πω ότι από αυτή την ακριτική γωνιά, έναν τόπο με πλούσια Ιστορία από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, είμαστε εδώ όλοι μαζί για να γιορτάσουμε τη γιορτή των Θεοφανείων, μία πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αλλά, ταυτόχρονα, για να στείλουμε και ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας για τη σπουδαία χρονιά που ξημερώνει για την πατρίδα μας.
Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα  ανοίξει πανιά και θα πάει προς τα μπρος. Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που αγαπούν τον τόπο τους, με αυτούς που  έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους. Με εφόδια την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη δημιουργικότητα, το πείσμα των ανθρώπων αυτής της χώρας, θα προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω οριστικά τις μνήμες, τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων, της χρεοκοπίας, της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας.
Από το νησί, λοιπόν, της Νίκης, στέλνουμε μήνυμα νίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά, γιατί ο ελληνικός λαός, που πέρασε δύσκολα και άντεξε, κρατά το μέλλον σφικτά στα δικά του χέρια.
Καλή χρονιά, χρόνια πολλά. Τις καλύτερες, τις θερμότερες ευχές σε όλους και σε όλες. Να είστε καλά.
 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...