Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία

Όπως γνωρίζετε, γίνεται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Λουίτζι Ντι Μάιο. Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος. Αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν από τους δύο Υπουργούς σε περίπου μία ώρα.  Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πατρίδα μας.

Β. Γέφυρα προς την νέα κανονικότητα

Υπάρχουν αρκετά ακόμη βήματα να διανύσουμε στη Γέφυρα που μας οδηγεί στη «νέα κανονικότητα». Ας μην χαλαρώνουμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας, με την ίδια ένταση, τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό, εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για κορονοϊό. Ήδη, τα τέστ έχουν ξεπεράσει τις 226 χιλιάδες μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως στην περιοχή της Ξάνθης. Όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ. Και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.

Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε έως εδώ: Άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία.

Η υγεία και η ασφάλεια για όλους -για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας- αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει -και δεν πρόκειται να υπάρξει- καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί.

Για αυτό το τριήμερο που πέρασε, δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ. Καθώς η χώρα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο, για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού, θα υπάρξουν, τα επόμενα 24ώρα, λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ξέρουμε όλοι -και θέλουμε να το ξέρουν και οι επισκέπτες μας- ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο με το περσινό. Θα συνδυάζει τη λογική που επιβάλλουν οι καιροί, με το αίσθημα της ευτυχίας. Και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο με την καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό και το ελληνικό καλοκαίρι.

Γ. Για το περιβάλλον και την ηλεκτροκίνηση

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές για τη δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους, που θα φέρει πιο γρήγορα, δυναμική, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη. Βασική παράμετρο στη νέα εθνική στρατηγική αποτελεί η προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. η στροφή προς την πράσινη οικονομία, η στήριξη της απασχόλησης και βέβαια η εφαρμογή συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προχωρά ήδη στην εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων για:

-Την απολιγνιτοποίηση.

-Την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

-Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.

-Τη στήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

-Τις  υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών.

-Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

-Την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

-Τις αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Και βέβαια:

-Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση. «Η Ελλάδα», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου αυτού, «ετοιμάζεται να μπει …στην πρίζα του μέλλοντος». Το σχέδιο αυτό, θέτει δύο παράλληλους στόχους:

Πρώτον: Να ξεπεράσουν, μέχρι το 2025, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τις 24 χιλιάδες και μέχρι το 2030 να είναι μια στις τρεις. Και

Δεύτερον: Να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, ενόψει της δρομολογημένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο -την αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων- κατατίθεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει οικολογικό bonus για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο -τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας- προετοιμάζουμε ελκυστικά κίνητρα: Φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση εργοδοτικών εισφορών για κάθε νέα θέση εργασίας.

Το «master plan» για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- θα είναι σύντομα έτοιμο και φιλοδοξούμε να κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 5 δισ.. Επενδύσεις  που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αναμορφώσουν τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Δ. Σε ό τι αφορά την οικονομία

Όπως γνωρίζετε η Ε.Κ.Τ. προχώρησε σε μια ακόμη αποφασιστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων, αυξάνεται από τα 750 δισ. ευρώ στο 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ευνοϊκότερους όρους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Μάρτιο.  Σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο.  Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.

Είχαν προηγηθεί:

-Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,9%,  τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.

-Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο.

Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης -που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα- υπενθυμίζεται ότι μπαίνει σήμερα, 9 Ιουνίου, σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.200 θέσεις εργασίας. Προβλέπει επιδότηση, για 15 μήνες, του 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις άνεργων πτυχιούχων  έως 39 ετών, από επιχειρήσεις έξυπνης εξειδίκευσης όπως  η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός.

Ε. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

– Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Την Παρασκευή θα απαντήσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία».

– Τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου θα μεταβεί στη Σαντορίνη, εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

 

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα τοπικό lockdown; Ο τελευταίος αριθμός των κρουσμάτων -κυρίως σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα- αλλάζει τον σχεδιασμό σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων, τα δειγματοληπτικά τεστ και τη μη επιβολή καραντίνας στους επισκέπτες από το εξωτερικό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς, αξίζει να επισημάνουμε ότι η ανακοίνωση των 97 κρουσμάτων αφορούσε τέσσερις ημέρες και ήταν εστιασμένη σε δύο κυρίως ζητήματα. Το ένα ήταν η περιοχή της Ξάνθης και το άλλο οι αφίξεις από το εξωτερικό. Όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ήρθαν στη χώρα μας με αυτές τις πτήσεις είναι Έλληνες. Περίπου τέσσερις στους πέντε είναι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Δεν σχετίζονται τόσο με τουριστικά ρεύματα, τα οποία αναμένουμε να αυξηθούν σιγά-σιγά από τις 15 Ιουνίου και μετά και φυσικά με μεγαλύτερη ένταση από την 1η Ιουλίου. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια και θα παρέμβουμε αν αυτό χρειαστεί.

Όσον αφορά την περιοχή της Ξάνθης και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία εξετάζουμε. Καταρχάς, έγιναν πάρα πολλά τεστ. Ήταν μία περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και μήνες. Δεν είναι κάτι τωρινό. Κάναμε 3.013 τεστ, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση.  Θα παρακολουθήσουμε και άλλες εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες θα κρίνουν και το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσεων. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις;  Ενδεχομένως, κρούσματα τα οποία θα πρέπει να κατευθυνθούν σε νοσοκομεία. Αυτό θα είναι ένα καμπανάκι ανησυχητικό. Τέτοια θέματα θα εξετάσει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και θα εισηγηθεί για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, αν αυτό χρειαστεί.

Όσον αφορά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ευρύτερο σχεδιασμό, αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που θα γίνει -πιθανότατα την Πέμπτη- είναι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά τα τεστ – πόσα, πότε, πού, πώς θα γίνονται- καθώς και την  ενίσχυση των υγειονομικών δομών της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζετε το ενδεχόμενο να επαναφέρετε την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών από τους κυρίους Χαρδαλιά και Τσίοδρα; Θεωρείτε ότι η λήξη της καθημερινής ενημέρωσης μπορεί να διαβάστηκε  από ορισμένους πολίτες ως ένδειξη ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό; Σας ερωτώ γιατί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είδαμε να αυξάνονται τα φαινόμενα συγχρωτισμού.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα επανέλθει σε αυτήν τη φάση η επικοινωνία δια ζώσης του κ. Χαρδαλιά και του κ. Τσιόδρα. Θα υπάρχει, όμως, καθημερινή γραπτή  ανακοίνωση με την εξέλιξη των κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. Τα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία όλοι είδαμε, είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για όλους. Αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα. Ας μην χάσουμε τώρα αυτό το χαρακτηριστικό γιατί -όπως είπαμε και πριν- θα το πληρώσουμε. Λέμε στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν, πως να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Και βέβαια θέλουμε τους επαγγελματίες του χώρου δίπλα μας, να είναι σύμμαχοί μας. Γιατί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε με επιτυχία αυτήν την κρίση.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα υπάρξουν εξελίξεις σε σύντομο διάστημα για τον καθορισμό ΑΟΖ με Αλβανία και Αίγυπτο; Και γιατί δεν υπογράφουμε αντίστοιχη συμφωνία με Κύπρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σήμερα, γίνεται ένα ιστορικής σημασίας βήμα με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την Ιταλία. Είναι μια σημαντική ημέρα. Θα έχετε περισσότερα σε λίγο από τους δύο Υπουργούς, τον κ. Δένδια και τον κ. Ντι Μάιο. Αυτό που έχει σημασία μετά είναι να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Και το επόμενο βήμα είναι η κύρωση αυτής της συμφωνίας. Σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε και με τις άλλες χώρες.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Προβληματίζουν την Κυβέρνηση, όσον αφορά την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, οι επώνυμες καταγγελίες ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών περί σοβαρών ανεπαρκειών στις συνθήκες υποδοχής και υγειονομικής αντιμετώπισής τους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κανείς δεν έχει διαπιστώσει τέτοιες σοβαρές ανεπάρκειες. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς. Εδώ και τόσους μήνες έχουμε ελέγξει πάνω από 20.000 επισκέπτες στη χώρα μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν μέσα στις 20.000 βρεθεί κάποιος που κάνει μια καταγγελία -ενώ δεν έχει επιδείξει και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με τις Αρχές- είναι κάτι, το οποίο θα μπορούσε να αναμένει κανείς. Από εκεί και πέρα, κάθε πολίτης, οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, μπορεί να εκφράζει την άποψή του. Τα social media του δίνουν τη δυνατότητα αυτή της αμεσότητας. Εμείς, όμως, κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε προσεκτικά. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη απέναντι, όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της χώρας μας, που έχουν εφαρμόσει υποδειγματικά τα μέτρα που έχουν συστήσει οι ειδικοί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τέτοια φαινόμενα, είμαστε εκεί να τα αντιμετωπίζουμε τοπικά, δίνοντας τις κατάλληλες συμβουλές και τις κατάλληλες απαντήσεις σε όσους έχουν τέτοιου είδους απορίες.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Γερμανία διαμηνύει πως δεν θα επαναπατρίσει πολίτες της αν εγκλωβιστούν σε τουριστικό περιορισμό λόγω καραντίνας; Τι θα κάνετε εάν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πράξουν το ίδιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η κατεύθυνση είναι προς την αντίθετη πλευρά από αυτό που υποδεικνύει η ερώτηση. Αν πάμε λίγες εβδομάδες πίσω, θα δούμε ότι υπήρχε εξαιρετικά μεγάλη επιφυλακτικότητα και από τη Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το άνοιγμα των πτήσεων και των ταξιδιών στο εξωτερικό. Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον ανακοινώσεων της γερμανικής πλευράς και άλλων χωρών, για άνοιγμα των επισκέψεων εκτός συνόρων μετά τις 15 Ιουνίου και ενδεχόμενο απελευθέρωσης μετά τις 5 Ιουλίου. Άρα, βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Αυτός ο δρόμος, όμως, δεν πρέπει να  ναρκοθετηθεί από τυχόν απερίσκεπτες ενέργειες. Γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε  τις συστάσεις των ειδικών, τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ώστε η ομαλότητα στην οποία φαίνεται να πηγαίνουμε να μην διαταραχθεί.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πέραν της περίπτωσης ενός lockdown τοπικού χαρακτήρα, εξετάζει η Κυβέρνηση να πάρει πίσω μέτρα που αφορούν στη γενικότερη επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Ερώτηση σχετικά με την ΑΟΖ. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με την Αίγυπτο;

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Προετοιμάζεται ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και διαπραγματεύσεις για τη χάραξη ΑΟΖ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, αυτές οι συζητήσεις διαρκούν πολλά χρόνια, όπως διαρκούσε και η συζήτηση με την Ιταλία. Είμαστε, σήμερα, σε μια ευχάριστη συγκυρία να έχουμε την υπογραφή της συμφωνίας. Θα προχωρήσουμε στην κύρωσή της και στα επόμενα βήματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Όταν θα έχουμε κάτι τελικό, μόνο τότε θα προχωρούμε σε ανακοινώσεις.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Από τις 15 Ιουνίου και μετά, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από τα κόκκινα αεροδρόμια της EASA;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η λίστα που έχει καταρτίσει ο EASA είναι μια πυξίδα που μας βοηθά να έχουμε μια έγκαιρη, τακτική επικαιροποίηση, ώστε να ξέρουν και οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα τι θα περιμένουν από πλευράς αφίξεων. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, δεν επιτρέπονται πτήσεις από τα αεροδρόμια, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτός είναι ο σκοπός: Να διατηρηθεί αυτό σε όλη τη γέφυρα, μεταξύ 15 Ιουνίου και τέλος Ιουνίου, ενώ από 1ης Ιουλίου θα απελευθερώσουμε και τις πτήσεις  από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Τι θα γίνει με τα ξέφρενα πάρτι σε beach bar και τα παράνομα πάρτι σε βίλες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορεί κανείς να έχει, πάνω από κάθε Έλληνα ή από κάθε επισκέπτη, κάποιον ο οποίος θα τον ελέγχει και θα του υποδεικνύει ποιο είναι το σωστό. Από μέσα μας πηγάζει ποιο είναι το σωστό. Πρέπει να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστασία τη δική μας, των αγαπημένων μας προσώπων και τελικά του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να λέμε συνέχεια: Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, για να μπορέσουμε να βγούμε γρηγορότερα από αυτή την κρίση και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι συστάσεις θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση. Και φυσικά οι έλεγχοι δεν θα είναι μόνο, όπως αυτοί που είδαμε στην Μύκονο, οι άλλοι οι 259 στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Αν χρειαστεί να γίνουν τοπικά lockdown, πώς θα εφαρμοστούν; Θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για όσους είναι στις συγκεκριμένες περιοχές;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών, που αφορούν περιοριστικά μέτρα. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω καμία. Σας είπα ότι ήδη, σήμερα το απόγευμα, η Ειδική Επιτροπή θα εξετάσει ορισμένα από αυτά και αναμένουμε την εισήγησή της για να δούμε εάν θα χρειαστεί να παρθούν κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Τι αλλαγές σηματοδοτεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα καθοριστικής σημασίας βήμα, γιατί έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, που είναι πολύ σημαντικές για την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό σε μια περίοδο που έχουμε δει παράνομες ενέργειες από άλλα κράτη, όπως αυτές που έγιναν από την Τουρκία και την Κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης. Θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά και στα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Ερντογάν, που προτίθεται να κάνει έρευνες συνοδεία φρεγατών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πως «η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει τα όριά της».

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Ελλάδα έχει ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινείται και το έχουμε πει, πολλές φορές: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού. Το στέλνουμε και στη γειτονική χώρα. Θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας να διέπουν τις σχέσεις μας, αλλά θα προασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης… μας τελείωσε

Πηγή: One Voice             Η δικαστική περιπέτεια του Στέφανου Κασσελάκη...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι πρώτες αποφάσεις… ανατροπής, δια χειρός Τραμπ

Στην "ομιλία της νίκης", μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του,...

Η αναίρεση του “ονείρου”, που φρέναρε την πρόοδο της ανθρωπότητας

Dreams do come true. Don't they?... Η αέναη ερώτηση...

Οι… ανομολόγητες φιλοδοξίες του Ρουσόπουλου

Πηγή: One Voice          Στο περιθώριο της σεναριολογίας για την...

Ο Βενιζέλος και ο… πειρασμός της δυαρχίας

Του Μάνου Οικονομίδη Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Η… παρέλαση της Μελόνι συνεχίζεται

  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι πρώτες αποφάσεις… ανατροπής, δια χειρός Τραμπ

Στην "ομιλία της νίκης", μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρτογράφησε τα πρώτα βήματα της νέας διακυβέρνησης της Αμερικής. Από την απέλαση μεταναστών,...

Η αναίρεση του “ονείρου”, που φρέναρε την πρόοδο της ανθρωπότητας

Dreams do come true. Don't they?... Η αέναη ερώτηση του ανθρώπινου γένους αναζητεί εναγωνίως μια καταφατική απάντηση, ώστε η καρδιά να βρίσκει κάθε φορά...

Οι… ανομολόγητες φιλοδοξίες του Ρουσόπουλου

Πηγή: One Voice          Στο περιθώριο της σεναριολογίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μια από τις περισσότερο… σκανδαλιστικές παραμέτρους αφορούσε το πρόσωπο που θα...