Ο Τσίπρας κερδίζει χρόνο όσο… δεν τον καταλαβαίνουν οι αντίπαλοί του


 
 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η Δήμητρα Λιάνη (-Παπανδρέου) έγραψε προ… ετών ένα βιβλίο που επρόκειτο να περάσει στο επίπεδο του μύθου, για την πολιτική ζωή της χώρας. Το βιβλίο αφορούσε τη ζωή της δίπλα στον μεγάλο ηγέτη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, και είχε τίτλο “10 χρόνια και 54 μέρες”.
Το βιβλίο και η διαδρομή του, έρχονται αναπόφευκτα στο μυαλό, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών διακυβέρνησης Τσίπρα, με τον σημερινό Πρωθυπουργό να έχει στρογγυλοκαθίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, περισσότερο από κάθε άλλον προκάτοχό του, στα μοιραία χρόνια των Μνημονίων.
Η Δήμητρα Λιάνη επιχείρησε με το βιβλίο αυτό να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Να παρουσιάσει τη δική της οπτική για τον “μύθο”. Όπως τον έζησε.
Η προσπάθεια ήταν αυτονόητα ατελής. Όχι όμως λανθασμένη. Η σύζυγος του πιο χαρισματικού ηγέτη που πέρασε από αυτόν τον τόπο (εννοείται… με τα αρνητικά του) αποτόλμησε να τον διαβάσει ως άνθρωπο. Να χαρτογραφήσει τον χαρακτήρα του. Και έτσι, να εξηγήσει και τη δική της συμπεριφορά, στάση και επιλογές. Δίπλα και μαζί του.
Το παράδειγμα της Δήμητρας Λιάνη θα έπρεπε να το ακολουθήσουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα. Να τον διαβάσουν ως προσωπικότητα. Να κατανοήσουν τα θετικά και τα αρνητικά του. Να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να τον αντιμετωπίσουν, και να τον νικήσουν. Για να μην γραφτούν… αντίστοιχα βιβλία στο μέλλον.
Τέσσερα χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελάει με νόημα, διαπιστώνοντας ότι… ακόμη να τον καταλάβουν. Γι’ αυτό και του προσφέρουν πολιτικό χώρο και χρόνο επιβίωσης.
 

 

Best Of

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει τα πάντα για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...

Η Γαλλία. Πάντα η Γαλλία. Όλα ξεκινούν από τη Γαλλία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Σε αντίθεση με το έθνος μας, που...

Μήπως είναι… ρωσική τράπεζα η Deutsche Bank, και μας το έχουν κρύψει;

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...

Γιάννης Πρετεντέρης: Είναι πάντα ευκολότερο να υπερασπιστείς εκείνο που υπάρχει, παρά να κατανοήσεις εκείνο που πρέπει να αλλάξει

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: Το Βήμα   Από το 1789, ίσως και παλαιότερα, η Γαλλία είναι η πατρίδα των «κοινωνικών αντιδράσεων». Ενας εμβριθής αναγνώστης του «Αστερίξ» θα...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνά έναν πολιτικό για ενδεχόμενη ανάμειξη σε ποινικές υποθέσεις, αναστέλλεται η κομματική του...