Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα, με συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα “Αυγή”.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ο ελληνικός λαός δε γυρίζει πίσω στο παλιό καθεστώς της κοινωνικής ισοπέδωσης
-Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Οι ευρωεκλογές είχαν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό της χαλαρής ψήφου και της διαμαρτυρίας. Όπως φαίνεται όμως αυτή την φορά οι ευρωεκλογές αποκτούν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης. Θα κρίνει τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις το αποτέλεσμα;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ευρωεκλογές της 26ηςΜαϊου διεξάγονται στο φόντο μιας ιστορικού χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης, που αφορά το παρόν αλλά και την προοπτική της Ευρώπης. Παρατηρούμε βεβαίως την πολιτική άνοδο δυνάμεων που συνδυάζουν την εθνικιστική ρητορική με έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο λόγο, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε σε αρκετές χώρες να αναπτύσσονται και αντίρροπες πολιτικές τάσεις αμφισβήτησης τόσο της λιτότητας όσο και της λογικής των εθνικών αναδιπλώσεων και του εθνικισμού. Η μάχη λοιπόν που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή, δεν μπορεί να κατανοηθεί παρά μόνο εντός αυτού του ευρύτερου πλαισίου.
Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα μετά από το Σεπτέμβρη του 2015, δηλαδή σχεδόν 4 χρόνια μετά, επομένως εκ των πραγμάτων αποκτούν μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Σε αυτές λοιπόν τις εκλογές οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν μόνο με κριτήρια ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά. Και το αποτέλεσμα τους θα βάλει τέλος στην προσπάθεια του κου Μητσοτάκη να παλινορθώσει το παλιό καθεστώς εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα των εκλογών: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σαφές στα εκδοτικά επιτελεία που στηρίζουν τη ΝΔ και επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικονική πολιτική πραγματικότητα αλλά και στους ολιγάρχες και στο πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας της χώρας ότι ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει πίσω στο παλιό καθεστώς της κοινωνικής ισοπέδωσης, της διαφθοράς και της διαπλοκής.
-Πως βλέπετε την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της προοδευτικής συμμαχίας;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προοδευτική συμμαχία δεν κινητοποιεί απλώς αλλά είναι ήδη αποτέλεσμα της συνάντησης των λαϊκών δυνάμεων που στήριξαν την μεγάλη πολιτική ανατροπή του 2015 με δυνάμεις του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου που αναγνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη αποτελεσματική δύναμη για την διακυβέρνηση της χώρας υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για την αντιπαράθεση με την λιτότητα και τον εθνικισμό.
Η προοδευτική συμμαχία χτίζεται στο έδαφος της εξόδου από τα Μνημόνια, της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που έδρασε καταλυτικά, της αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία Μητσοτάκη – Σαμαρά αλλά και της διαρκούς ταύτισης του ΚΙΝΑΛ με την δεξιά σε όλα τα πεδία. Αποδεικνύεται λοιπόν από την επιτυχία του καλέσματος ότι η συνεπής αριστερή πολιτική παρά τις δυσκολίες και τους αναγκαίους συμβιβασμούς έχει την δυνατότητα και να κινητοποιεί και να κερδίζει.
-Μετά το Πάσχα αναμένουμε την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη, όχι όμως σε δημόσιο τηλεοπτικό debate όπως ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά στην βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του Π. Πολάκη που θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης από τη κυβέρνηση…
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κος Μητσοτάκης έχει κάνει τους αντιπερισπασμούς δεύτερη φύση του. Επειδή ακριβώς αδυνατεί να αντιπαρατεθεί επί της πολιτικής ουσίας και εφ όλης της ύλης επιλέγει διάφορα τεχνάσματα επικοινωνιακού χαρακτήρα για να μεταθέσει το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης. Αυτό είναι μια τακτική κοντόφθαλμη και καταδικασμένη σε αποτυχία. Διότι οι πολίτες κατανοούν ότι η πολιτική σύγκρουση αφορά την οικονομία, τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για το κοινωνικό κράτος, τη διαφθορά, την ανεργία, την αγορά εργασίας, το μισθό. Και σε όλα αυτά τα ζητήματα οι θέσεις του κου Μητσοτάκη προκαλούν ανατριχίλα στην μεγάλη κοινωνική πλειονότητα, όπως για παράδειγμα η θατσερική του άποψη για την κατάργηση του οχταώρου, του δώρου Χριστουγέννων, για το ασφαλιστικό Πινοσέτ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση του Πρωθυπουργού δεν πρόκειται να φύγει από το τραπέζι. Ο μόνος ο οποίος φαίνεται πως διαρκώς δραπετεύει, είναι ο κ. Μητσοτάκης.
-Την τελευταία εβδομάδα ακούσαμε από τον Κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ ασκεί έντονη κριτική ενάντια στα επιδόματα και τις ενισχύσεις στους αδύναμους. Πως απαντάτε;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγούμενα. Αυτές οι θέσεις είναι αποτέλεσμα της διαρκούς μετατόπισης της Νέας Δημοκρατίας υπό τις ηγεσίες Σαμαρά και Μητσοτάκη προς τα δεξιά. Η ΝΔ αποτελεί ένα πολιτικό υβρίδιο που γεννιέται από την συνάντηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού θατσερικού τύπου και της εθνικιστικής άκρας δεξιάς. Καταρχάς, το δώρο Χριστουγέννων δεν είναι επίδομα αλλά κατάκτηση των εργαζομένων. Ως προς τα κοινωνικά επιδόματα τώρα, η κριτική της ΝΔ είναι στην πραγματικότητα κριτική στο κοινωνικό κράτος, είναι εγγεγραμμένη στην νέα πολιτική αντίληψη της ΝΔ που υιοθετεί τη λογική του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο καθένας μόνος του και όλοι εναντίον όλων. Ούτε όμως τα κοινωνικά επιδόματα είναι δώρα. Είναι η μέθοδος του κοινωνικού κράτους για την εξισορρόπηση της καταστατικής ανισότητας που παράγει και αναπαράγει η οικονομία της αγοράς. Είναι αναδιανεμητικός μηχανισμός, μηχανισμός προστασίας και ταυτόχρονα μηχανισμός για την επίτευξη της ισότητας των αποτελεσμάτων και όχι απλώς και μόνο της ισότητας ευκαιριών στην οποία αποκλειστικά επενδύει ο φιλελευθερισμός. Πρόκειται εδώ για δύο διαφορετικούς κόσμους.
-Ο πρωθυπουργός μίλησε στους Financial Times για ένα νέο μείγμα πολιτικής θέτοντας το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ποιες άλλες ελαφρύνσεις είναι στο τραπέζι; Έχει γραφτεί για παράδειγμα η επαναφορά της 13ης σύνταξης. Να περιμένουμε νέα μέτρα άμεσα; Θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο και πλέον πανθομολογούμενο ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο πετυχαίνει τους συμφωνημένους στόχους, αλλά επί τρία συναπτά χρόνια υπεραποδίδει. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2019 καθώς και τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός φέτος είναι ήδη επεκτατικός και συμπεριλαμβάνει μέτρα φορολογικών και εισφοροδοτικών ελαφρύνσεων (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κλπ) αλλά και αυξήσεις δαπανών (επίδομα ενοικίου και μόνιμες προσλήψεις στο κοινωνικό κράτος).
Αυτήν ακριβώς τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε. Πάρα πολύ σύντομα θα προσδιοριστεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος και θα ληφθούν άμεσα μόνιμα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή θα καταστρωθεί ένα σχέδιο αποκατάστασης αδικιών με ορίζοντα τετραετίας.
-Θα μπορούσε κάποιος αυτό να το χαρακτηρίσει προεκλογικό τέχνασμα;
Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την κριτική την ακούμε από το 2016, όταν η ΝΔ χαρακτήριζε το κοινωνικό μέρισμα σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ως «προεκλογικό δώρο» για να το καταψηφίσει. Προεκλογικό χαρακτήρισε εξάλλου και μερίσματα του 2017 και του 2018. Προεκλογική χαρακτήρισε και την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου. Προεκλογικές χαρακτήρισε και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που υλοποιήθηκαν εντός του ίδιου έτους. Όλα υλοποιήθηκαν εκτός από τις εκλογές που διαρκώς προβλέπει ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια.
Δεν θέλουν και δε μπορούν να καταλάβουν ότι υλοποιούμε μία πολιτική διαρκούς μετατόπισης των συσχετισμών υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πολλών. Αυτή είναι και η ουσία της νέας οικονομικής πολιτικής που χαράσσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τη στιγμή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.