Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”
Τον θυμάστε τον κ. Σόιμπλε; Ξεχνιέται αυτός ο τύπος; Με τίποτε. Προσφάτως έκανε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Οχι, δεν αναφέρθηκε στους τεμπέληδες Ελληνες με τη ροπή προς την τρυφηλότητα, τους οποίους λυπόταν γιατί τον Γενάρη του 2015 ψήφισαν εκείνους τους ακατονόμαστους κατσαπλιάδες. Τώρα βρίσκεται σε φάση αυτοκριτικής. Ναι, καλά διαβάσατε, σε φάση αυτοκριτικής.
Είπε λοιπόν ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου ότι «το μότο ήταν απορρύθμιση, απορρύθμιση, απορρύθμιση των αγορών μέχρι που όλα τινάχτηκαν στον αέρα». Καλώς τον κι ας άργησε πολύ. Καλοδεχούμενη η ομολογία ότι η πολιτική που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφική, μόνο που σε ορισμένες χώρες άφησε ερείπια στο πέρασμά της. Οταν διάφοροι πολιτικοί και οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες, ο κ. Σόιμπλε και οι φωστήρες με τα πλουμιστά διδακτορικά που τον πλαισίωναν και εξωράιζαν τις επιλογές του συστήματος, τους χαρακτήριζαν τυχοδιώκτες, λαϊκιστές και αριστεριστές.
Επίσης πρέπει να μας πει ο κ. Σόιμπλε ποιος θα πληρώσει για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της κρίσης. Για την ώρα ούτε κουβέντα. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Να αγαπηθούμε δεν λέω, ωστόσο να ξέρουμε τι και ποιους πρέπει να αγαπήσουμε. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογο του Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν ξεχνάμε πως η Ευρώπη μάς βοήθησε. Να την αγαπήσουμε λοιπόν την Ευρώπη που μας βοήθησε. Αφιλοκερδώς μας στάθηκε; Ωραίο καλαμπούρι. Κάποιος από τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη -ένας, βρε αδερφέ, απ’ αυτούς που δεν είναι της λογικής πετάει ο γάιδαρος- ας τον ενημερώσει ότι:
–Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Eurogoup, Γερούν Ντάισεμπλουμ (το κολλητάρι του κ. Σόιμπλε), η πρώτη μέριμνα των Βρυξελλών με το ξέσπασμα της κρίσης δεν ήταν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ήταν πολύ εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Δεν την λες και ανιδιοτελή αυτή τη στάση!
–Την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα την επέβαλαν οι Ευρωπαίοι -για την ακρίβεια η Γερμανία- και από τις κακές προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη καθώς και την εφαρμογή λανθασμένου πολλαπλασιαστή η οικονομία της χώρας επλήγη βάναυσα σε πολλά επίπεδα (κατάρρευση του ΑΕΠ, εκτίναξη της ανεργίας, διάλυση της μεσαίας τάξης). Είναι απορίας άξιον πώς έπεσαν τόσο πολύ έξω οι ειδικοί. Πλήρωσαν κάποιο τίμημα για τις γκάφες (;) τους; Τους αφαλόκοψαν; Σιγά τα αίματα. Αυξήθηκαν οι μισθοί τους, κέρδισαν μπόνους και οι πιο προσοντούχοι πέρασαν στον ιδιωτικό τομέα, για να συνεχίσουν από κει το θεάρεστο έργο τους. Κι αν παραστεί ανάγκη, θα επιστρέψουν σε περίοπτα πόστα (άλλωστε οι περιστρεφόμενες πόρτες γι’ αυτό υπάρχουν). Οσο για αποζημίωση στην ταλαίπωρη χώρα προκειμένου να κλείσει κάποιες τρύπες που προκάλεσαν οι ευφυείς επιλογές τους; Αυτό δα έλειπε. Την επόμενη φορά που θα τους χρειαστούμε και θα τους καλέσουμε να μας ξανασώσουν, ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Να ρωτήσει ο κ. Μητσοτάκης τον ομόσταβλό του στην Αργεντινή (Μάκρι).
–Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ είπε ότι «τσαλακώσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιδιαίτερα μετά το 2015». Οταν όμως του το επισήμαιναν διανοούμενοι και πολιτικοί από όλο το ιδεολογικό φάσμα, αυτός και οι άλλοι οπαδοί της σκληρής λιτότητας και των μηδενικών ελλειμμάτων μάς έλεγαν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ανατρέπουν τις συμφωνίες, απειλούσαν την Ελλάδα με οικονομικό Αρμαγεδδώνα και πέρασαν με πραξικόπημα (όρος που χρησιμοποίησε ο Γιούργκεν Χάμπερμας) τις αποφάσεις του ιερατείου των Βρυξελλών, δηλαδή του Βερολίνου.
Ερώτημα: Αυτήν την Ευρώπη πρέπει να την αγαπήσουμε;
Ανάγωγα
Σωτήριον… έτος 1962. Κυβέρνηση της ΕΡΕ (είχαν προηγηθεί οι εκλογές βίας και νοθείας του 1961) και συναντιούνται ο Κωνσταντίνος Τσάτσος με τον πρόεδρο της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού. Ο Τσάτσος, αναφερόμενος στα θέματα του φοιτητικού κινήματος, είπε στον Ηλιού: «έχετε ιδεολογική υπεροπλία στα πανεπιστήμια και δεν έχουμε άλλο τρόπο να σας αντιμετωπίσουμε από το να σας ταράξουμε στο ξύλο». Ο Ηλιού τού απάντησε ότι «και εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Η σημερινή κυβέρνηση της Δεξιάς ακόμη δεν μας έχει ταράξει στο ξύλο, όπως όμως φαίνεται από ορισμένα δείγματα γραφής της «έχει ταράξει τη νομιμότητα».