Ο Γιάννης Στρατάκης επισημαίνει τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

Γράφει ο Γιάννης Στρατάκης

Πηγή: nooz.gr

 

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο λείπει η γενναιότητα να παραδεχθεί ότι παρέλαβε, τουλάχιστον, ένα νοικοκυρεμένο κράτος, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κληρονόμησε ο Αλέξης Τσίπρας από τονΑντώνη Σαμαρά,  αλλά επιπλέον προσπαθεί με έναν λαϊκίστικο τρόπο να «οικειοποιηθεί» θετικά μέτρα και ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σ΄ αυτές τις λίγες μέρες της νέας κυβέρνησης, υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα αυτής της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου, μιας φλύαρης τακτικής αυτοθαυμασμού, που έχει στόχο να καλύψει τις υπαναχωρήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και μάλιστα, πριν «ο αλέκτωρ λαλήσει τρις…»

– Με τη δήθεν ανάποδη κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, έρχεται και εφαρμόζει ένα κακέκτυπο της ρύθμισης ΣΥΡΙΖΑ με κλιμακωτές μειώσεις, αθετώντας την προεκλογική του δέσμευση για οριζόντια μείωση κατά 30%

– Η κατάθεση ενός μίνι φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή, τις επόμενες ημέρες,  με φορολογικά «πασαλείμματα», έρχεται προς κατευνασμό των ψηφοφόρων του, γιατί είναι αδύνατον για την κυβέρνηση ακόμα και να ονοματίσει, πλέον, τις φοροελαφρύνσεις που προεκλογικά είχε υποσχεθεί, με ισχύ έστω και από το 2020

– Η άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή, ενώ φαντάζει ως ένα φιλολαϊκό μέτρο ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, μια δεύτερη ματιά ενδεχομένως να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι από αυτό και μόνο το μέτρο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα δύο (2) δισεκατομμύρια ευρώ η  Lamda Development  του Ομίλου Λάτση από την οικοδομική δραστηριότητα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

– Το διχίλιαρο για τη  γέννηση κάθε παιδιού, έστω και από το 2020, όπως το είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαθαίνουμε ότι θα δοθεί μόνο σε έγγαμες Ελληνίδες μητέρες κάτω των 30 ετών. Βεβαίως, εάν τελικώς ισχύσει μια τέτοια ρύθμιση θα παραβιάζει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα.

– Η εξαγγελία ότι θα δοθούν φέτος voucher  σε 155.000 παιδιά για παιδικούς σταθμούς έχει μια ισχυρή δόση λαϊκισμού και δεν ανταποκρίνεται ούτε στην προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη, ότι δεν θα υπάρξει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, καθώς οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 172.197. Δικαίως, λοιπόν, ενίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το 2014 επί Σαμαρά είχαν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς μόνο 94.000 παιδιά, ενώ πέρυσι 127.000 και βεβαίως κανείς σοβαρός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι σημερινές επιπλέον 27.000 θέσεις δημιουργήθηκαν στις 10 ημέρες που κυβερνά η ΝΔ.

– Για το Μάτι, πέραν της γενικότερης «τυμβωρυχίας», ακούσαμε χθες έκπληκτοι στα μέσα ενημέρωσης τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι η νέα κυβέρνηση σοκαρίστηκε όταν είδε ότι έχουν διατεθεί από τον ερανικό λογαριασμό των 37 εκατομμυρίων ευρώ μόλις έξι (6) εκατομμύρια προς τους πυρόπληκτους χαρακτηρίζοντας το ως «εγκληματική αδράνεια». Κάποιος βεβαίως έπρεπε να είχε πει στον αξιόλογο κατά τ΄ άλλα κύριο καθηγητή πως: Πρώτον, για ένα εξάμηνο από αυτό τον λογαριασμό δεν επιτρεπόταν βάσει νομοθεσίας να γίνει καμία διάθεση ποσού και δεύτερον, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», γιατί επί κυβερνήσεως ΝΔ το 2007 με τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία με του 87 νεκρούς υπήρξε ο περιβόητος λογαριασμός «Μολυβιάτη» με πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ, από τον οποίο, μόνο μέρος των χρημάτων δόθηκε στους πυρόπληκτους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πέτρος Μολυβιάτης, για να προσθέσει, ότι τα χρήματα που υπήρχαν στον λογαριασμό όταν τον παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, μεταφέρθηκαν στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Προχειρότητα

Πέραν όμως όλων των άλλων, υπάρχουν και τα πρώτα ισχυρά δείγματα προχειρότητας αυτής της, κατά τ΄ άλλα πανέτοιμης, κυβέρνησης.

Μια από τις ηχηρές εξαγγελίες Μητσοτάκη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων,  ήταν το «μεγαλοπρεπές» σχέδιο του για την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο. Όμως, τελικά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας καθώς την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, ανακοίνωσε την ακύρωση της αναγγελίας, διότι το κληροδότημα Τοσίτσα δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης του Πολυτεχνείου.

Ένα δεύτερο παράδειγμα προχειρότητας και σκοπιμότητας έρχεται από το υπουργείο Παιδείας και την υπουργό την κ. Κεραμέως η οποία πριν καν στεγνώσει η μελάνη στην υπογραφή ορκωμοσίας της, άρχισε να καταργεί σχολές  και με την κεκτημένη ταχύτητα που ανέπτυξε αποφάσισε να παρατείνει και την ημερομηνία λήξης των μηχανογραφικών για την επιλογή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από τους φοιτητές, με προφανή, βεβαίως, στόχο να αναιρέσει την λειτουργία ορισμένων.  Η ενέργεια αυτή της κ. Κεραμέως προκάλεσε την αντίδραση φοιτητών και γονέων γιατί όλες οι Σύγκλητοι είχαν στείλει τις αποφάσεις τους και δήλωναν ότι τα Τμήματα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους νέους φοιτητές.

Σε πολύ λίγο χρόνο αυτή η κυβέρνηση έχει καταγράψει λάθη, υπαναχωρήσεις, ρεβανσιστικές πρακτικές, υπερβολές, άκρατο λαϊκισμό και  έναν περίεργο αυτοθαυμασμό που ενισχύεται καθημερινά από αρκετούς αυλοκόλακες. Τελικά, ίσως ο Κυριάκος Μητοστάκης να μην ήταν και τόσο έτοιμος να κυβερνήσει όσο ήθελε να δείχνει…

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η νομοθεσία για τους ομοφυλόφιλους στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Νέα...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε σε... γνώριμα λημέρια. Και με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...