Νίνα Κασιμάτη: Η δημοσιογραφία χρειάζεται… γερό στομάχι

 

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Η Νίνα Κασιμάτη είναι έμπειρη δημοσιογράφος και με την παρουσία της στη δημόσια τηλεόραση δείχνει ότι μπορεί
να κάνει τη δουλειά της με σοβαρότητα και συνέπεια. Παρουσιάζει αυτή την περίοδο μαζί με τον Χρήστο Παγώνη την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στην ΕΡΤ.

Τo τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική και την ενημέρωση. Πώς σας φαίνεται αυτό;

Απολύτως φυσιολογικό. Δεν πρόκειται για γυναικεία«εισβολή» και «επίθεση». Οι γυναίκες εκπαιδεύονται, πέφτουν στα βαθιά και βάζουν στόχους που κάποτε ίσως να φάνταζαν μακρινοί και απλησίαστοι. Γυναίκες και άνδρες συνυπάρχουμε σε όλους σχεδόν τους χώρους, με κοινά προβλήματα και αγωνίες. Το ίδιο ισχύει και στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, που δεν είναι χώροι αγγελικά πλασμένοι. Χρειάζονται γερό στομάχι, αγάπη για αυτό που κάνεις, συμφιλίωση με την ιδέα της καθημερινής έκθεσης και κριτικής, μεράκι και ενίοτε μια ισχυρή δόση επαγγελματικής διαστροφής.

Αν θα έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στη δημοσιογραφία και την πολιτική, τι θα διαλέγατε;

Έχω ήδη επιλέξει. Λίγο-πολύ, αρκετοί από τους συναδέλφους έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Μέχρι στιγμής, δεν έχω υποκύψει στον πειρασμό της… μετεγγραφής. Επειδή, όμως, πιστεύω στη δύναμη της ρήσης «ποτέ μη λες ποτέ», δεν βάζω και το χέρι μου στο Ευαγγέλιο, για το τι μπορεί να συμβεί παρακάτω. Δεν βρίσκω κάτι κακό στις μετακινήσεις, αρκεί αυτές να γίνονται με όρους αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας και όχι βολέματος. Από τη στιγμή που ο δημοσιογράφος φορέσει το κοστούμι του πολιτικού, θεωρώ ότι πρέπει να κρεμάσει τα παπούτσια της δημοσιογραφίας.

Πόσο δύσκολος ή πόσο εύκολος είναι ο κόσμος της πολιτικής για μια γυναίκα;

Όσο εύκολος ή δύσκολος είναι και για έναν άνδρα. Υπάρχουν και δυσκολότεροι χώροι και ρόλοι για μια γυναίκα. Η γυναικεία παρουσία στον χώρο της πολιτικής, κάποιες φορές, έχει αντιμετωπισθεί και ως το αισθητικό συμπλήρωμα στην εικόνα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης, αντίληψη που την αδικεί και την υποβαθμίζει. Οι γυναίκες όμως δεν έχουν να αποδείξουν κάτι. Εξάλλου, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα γυναικών που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες κρατών,τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Τι είναι αυτό που σας τρομάζει;

Αν εννοείτε σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, με τρομάζει αυτό που τρομάζει τον περισσότερο κόσμο, οι ασθένειες. Εκεί συνειδητοποιούμε πόσο αδύναμοι είμαστε και παράλληλα πόσο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας.

Αν εννοείτε σε πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο, η αναξιοκρατία και η έλλειψη του αυτονόητου. Στην Ελλάδα, ακόμα ανακαλύπτουμε την… Αμερική! Με τρομάζει που επιμένουμε να πειραματιζόμαστε σε θέματα και προβλήματα που έχουν λυθεί σε όλο τον κόσμο και με εξοργίζει που δεν καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε στα βασικά και καθοριστικά για την πορεία της χώρας μας.

Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα τού αύριο;

Η διάθεση για φαντασία, δυστυχώς σκοντάφτει στον ρεαλισμό. Με τη φαντασία δεν αλλάζουν πολλά. Η φαντασία είναι μόνο η αρχή και η σπίθα. Αν θέλουμε όμως κάτι καλύτερο, πρέπει να το χτίσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά με τις πράξεις μας. Τότε μπορούμε να φανταζόμαστε και να περιμένουμε τα καλύτερα.

Βιογραφικό

Η Νίνα Κασιμάτη ξεκίνησε από τα περιφερειακά Μέσα της Πελοποννήσου. Επί σειρά ετών ήταν εκδότρια και διευθύντρια της καθημερινής εφημερίδας«Πρωινή Κορίνθου». Παράλληλα συνεργαζόταν με περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ως αρχισυντάκτρια σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Στην ΕΡΤ ξεκίνησε ως ανταποκρίτρια (ΕΡΑ Πελοποννήσου) και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Ενημερωτικών Εκπομπών.

Η Νίνα Κασιμάτη μίλησε στην Εύη Ευσταθίου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος...

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να...

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος μιας θητείας, προκαλεί τρόμο στο επιτελείο του Οβάλ Γραφείου και τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος....

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μας επιτρέπει να έχουμε... σε πρώτο χρόνο πλήρη...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει ακόμη και από το στάδιο της γραφικότητας. Προβληματίζει για το βαθύ έλλειμμα αντίληψης που...