Κικίλιας: Ήρθε η ώρα να θωρακίσουμε και θεσμικά τη Δημόσια Υγεία

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και την εκπομπή “Καλημέρα”, με τον Γιώργο Αυτιά.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

Για το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού

Υπάρχει μηχανισμός πρόληψης και οργάνωσης στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα Υπουργεία, για τη σωστή αντιμετώπιση ενός σοβαρού θέματος Δημόσιας Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ, το ΕΚΕΠΥ, τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, με κοινές ασκήσεις που γίνονται κάθε εβδομάδα, έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο τέτοιο, ώστε να μπορέσουμε, αν χρειαστεί, να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα Δημόσιας Υγείας.

Αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό στην Ελλάδα, θα το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, θα το απομονώσουμε για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Με ψυχραιμία, σοβαρότητα, επαγγελματικά, υπό τις οδηγίες των επιστημόνων. Όχι υπό το κράτος του πανικού ή της κακής αναμετάδοσης fake news.

Σε κάθε Νοσοκομείο και σε κάθε Κέντρο Υγείας της χώρας έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πρώτης επαφής με ένα πιθανό τέτοιο περιστατικό: την ενημέρωση του ΕΚΑΒ, του ΚΕΠΥ και του ΕΟΔΥ, ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας Οργανισμός που είχε δυσφημιστεί, που είχαν ειπωθεί τόσα πολλά για αυτόν, που οι επιστήμονές του, οι εργαζόμενοί του, τα διοικητικά του συμβούλια είχαν βγει “στα μανταλάκια”. Σήμερα, ο Οργανισμός που έχει κάνει ένα ολικό rebrand και ηγείται της προσπάθειας ως άξονας, ως βραχίονας Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Στα θέματα Δημόσιας Υγείας, στα έκτακτα θέματα τα οποία συνιστούν κρίση, η ευθεία οδός της σωστής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, είναι πάρα πολύ σημαντική. Εγώ ο ίδιος θα ενημερώσω τον κόσμο για ό,τι χρειάζεται. Ζητώ από όλους να μην παραπληροφορούν τους πολίτες και να σεβαστούν το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

Ο νέος κορονοϊός είναι ένα παγκόσμιο θέμα Δημόσιας Υγείας, οι καλύτεροι των καλύτερων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Είμαστε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC και παίρνουμε συμβουλές και οδηγίες από αυτούς καθημερινά. Θέλω να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες μας, είναι ένα θέμα το οποίο θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί.

Για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όλες οι χώρες ενημερώσαμε για τους κανόνες και τη μέθοδο που ακολουθούμε με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν.

Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης σε ό,τι έχει να κάνει με την προμήθεια, αν χρειαστεί, αντιϊκών φαρμάκων, εμβολίων, μασκών, ιατρικών μηχανημάτων. Συμφωνήσαμε επίσης, ότι χωρίς συνεργασία και σύμπνοια όλων των χωρών, αλλά και αλληλεγγύη προς την Κίνα και άλλες χώρες, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ένα τόσο μεγάλο θέμα Δημόσιας Υγείας.

Πρότεινα τη δημιουργία ενός ψηφιοποιημένου up to date συστήματος ενημέρωσης και πλατφόρμας από κοινού με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα υπάρχουν καθημερινά όλα τα δεδομένα που έχουμε για περιστατικά. Από πού έχουν έρθει, ποια είναι η πορεία της υγείας τους, ποια η επιδημιολογική αλληλουχία την οποία έχουν και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, έτσι ώστε να πηγαίνουμε παρεμβατικά και να εφαρμόζουμε σωστές πολιτικές υγείας. Να μην υπάρχει σε κάποια γωνιά της Ευρώπης περιστατικό και να μη γνωρίζουν οι υπόλοιπες χώρες τον τρόπο με τον οποίον έχει μπει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την πορεία της υγείας του. Σε αυτή την πρόταση της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει ο Προεδρεύων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας,

Έτσι με ένα πολύ πιο σύγχρονο μοντέλο, γιατί θα είναι ψηφιακή αυτή η πλατφόρμα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά και αυτή την κρίση.

Για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που καταθέσαμε για τη Δημόσια Υγεία. Στην Ελλάδα μιλάμε για περίθαλψη, νοσοκομεία και αντιμετώπιση στην δευτεροβάθμια. Το θέμα της πρόληψης, το θέμα του εμβολιασμού, το θέμα της οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, σε σχέση με το Υπουργείο Υγείας για να συνεργάζονται από κοινού για θέματα Δημόσιας Υγείας, έχουν μείνει ανέγγιχτα για δεκαετίες στη χώρα. Έχει έρθει η ώρα να θωρακιστούμε και θεσμικά.

Για τον επαναπατρισμό δύο Ελλήνων πολιτών από την Ιαπωνία

Στο κρουαζιερόπλοιο που είναι σε καραντίνα στην Ιαπωνία, υπάρχουν και δύο Έλληνες. Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μία επιχείρηση επαναπατρισμού τους, ενδεχομένως για την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε πολύ επιτυχώς η μεταφορά δύο συμπολιτών μας από περιοχή της Κίνας με πτήση στη Μεγάλη Βρετανία, και από εκεί στην Ιταλία, και εστάλη μεταγωγικό πολεμικό αεροσκάφος στη Ρώμη και μετέφερε τους δύο στην Αθήνα και οι άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα στο “Σωτηρία”. Για μία ακόμη φορά τους ευχαριστώ και τους δύο για την άψογη συνεργασία την οποία έχουν με το νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του “Σωτηρία”, οι άνθρωποι ελέγχθηκαν και είναι αρνητικοί.

Με τον ίδιο τρόπο, όποιος συμπατριώτης μας χρειαστεί, από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, θα τον επαναπατρίσουμε σωστά, δομημένα και οργανωμένα.

Ο ΕΟΔΥ, ως ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης, λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και από όλους τους άλλους φορείς, πρεσβείες, προξενεία, σε ό,τι έχει να κάνει με περιστατικά στο εξωτερικό που αφορούν σε Έλληνες πολίτες. Επίσης, ο ΕΟΔΥ με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, έχει στείλει στις πύλες εισόδου της χώρας ειδικές οδηγίες σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα πιθανό περιστατικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα

Κάθε χώρα διέπεται στη διεθνή σκακιέρα από ισχύ και συμφέρον. Η Τουρκία εφαρμόζει την πολιτική της σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και η Ελληνική Δημοκρατία, με μια κυβέρνηση στιβαρή, σοβαρή υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη δική της διπλωματία, τις δικές της σχέσεις, τη δική της πίεση, σενάρια και σχέδια, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα.

Να έχουμε πίστη και στη διπλωματία μας, να έχουμε πίστη και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να έχουμε πίστη σε πολλά πράγματα που έχουν γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού της χώρας, σε ό,τι έχει να κάνει ποιες είναι οι σχέσεις που αναπτύσσουμε στη γεωστρατηγική σκακιέρα και πώς αυτές θα αποβούν υπέρ μας.

 

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος...

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να...

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος μιας θητείας, προκαλεί τρόμο στο επιτελείο του Οβάλ Γραφείου και τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος....

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μας επιτρέπει να έχουμε... σε πρώτο χρόνο πλήρη...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει ακόμη και από το στάδιο της γραφικότητας. Προβληματίζει για το βαθύ έλλειμμα αντίληψης που...