Ευτυχία Κοκκίνη: Οι μάσκες ως τόπος διαφωνίας από καχυποψία ή… πείσμα;

 

Της Ευτυχίας Κοκκίνη

 

Ζούμε σε δύσκολη εποχή. Με την απειλή του covid-19 να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, με πεσμένη διάθεση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν, των περιορισμών που επιβάλλονται αλλά και της αβεβαιότητας για το πότε θα γυρίσουμε στην καθημερινότητα προ πανδημίας.

Ειδικά το Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων και την επιβολή της μάσκας πλέον σε όλους τους κλειστούς χώρους, η χρήση της έγινε πεδίο μάχης κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά διαπληκτισμού γύρω μας. Πλέον η έντονη διαφωνία ξεπέρασε το λεκτικό επίπεδο φτάνοντας σε όρια χειροδικίας, με πρόσφατα επεισόδια αυτά γονέων και καθηγητών στην Κρήτη, αλλά και επιβατών στα μέσα μεταφοράς.

Προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας αρνούνται τη μάσκα με την προφανή δικαιολογία ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο ιός. Με αναφορές σε αληθοφανείς ειδήσεις μη έγκυρων site επιχειρηματολογούν υπέρ μίας παγκόσμιας συνωμοσίας όπου άδεια φέρετρα χώνονται στο χώμα, γιατροί χρηματίζονται, άνθρωποι που πέθαναν από άλλη αιτία αναφέρονται ως θύματα του covid-19, εν γένει ένα ολόκληρο σύστημα κατασκευάζει μύθους με συνιστάμενές περιορισμών της ελευθερίας μας.

Θα μπορούσε να είναι σενάριο μίας ιδανικής ταινίας για τους λάτρεις φανταστικών φιλμ τρόμου, όπου οι πολίτες αποτελούν έρμαια ενός διεθνούς πολιτικού συστήματος, το οποίο θέλει να ελέγχει τα πάντα. Θα μπορούσε, αν δεν είχε καταστραφεί η οικονομία άλλοτε πανίσχυρων κρατών, την οποία ούτε η πιο υψηλή αποτίμηση ενός εμβολίου δεν μπορεί να σώσει. Και κυρίως, αν δεν υπήρχαν γύρω μας περιστατικά συνανθρώπων που νόσησαν, αλλά και άλλων που έχασαν τους δικούς τους. Και ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτά τα περιστατικά, οι παραπάνω υπερβολικές απόψεις θεωρούνται τρόπον τινά ασέβεια. Ακόμη και αν θέλουμε να επικαλεστούμε το απόφθεγμα του Βολτέρου, «Δε συμφωνώ ούτε με μία λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη το δικαίωμα σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις.»

Πέραν όμως του βαθμού συναίσθησης εκάστου εξ’ ημών, αυτό που επιδεινώνει την κατάσταση είναι μία βασική αρχή: όταν κάποιος δεν πιστεύει σε κάτι, δεν προσέχει μην προσβληθεί από αυτό. Συνεπώς, είναι περισσότερο επιρρεπής στο να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του.  Αυτό κάνει τους υπόλοιπους επιφυλακτικούς, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να περιορίζονται περισσότερο οι ίδιοι μην κολλήσουν. Και τα κρούσματα αυξάνονται, και οι ΜΕΘ γεμίζουν και κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για να αντιμετωπιστεί.

Σαφώς, θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι μία μερίδα του κόσμου αγανακτεί που επιβάλλονται περιορισμοί παντού την ίδια στιγμή που επικρατεί το αδιαχώρητο στα μέσα μεταφοράς και πολλοί μετανάστες, επιβεβαιωμένα κρούσματα, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της χώρας. Επιβάλλεται το Κράτος να είχε βάλει στην πράξη τα μέτρα που είχε προαναγγείλει για να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο καταστάσεις. Ειδικά στα μέσα μεταφοράς, το οποίο είναι περισσότερο ελεγχόμενο.

Πέραν όμως των κρατικών παραλείψεων και κυρίως εξαιτίας αυτών, η χρήση μάσκας, η αποφυγή εναγκαλισμών κυρίως με ευπαθή άτομα, αλλά  και η διατήρηση των αποστάσεων σε δημόσιους χώρους αποτελούν όπλα προάσπισης της δικής μας υγείας. Μακριά από την υπερβολική καχυποψία ή την τάση ανυπακοής κόντρα σε κάθε υπόδειξη ή διαταγή. Για να μπορούμε να έχουμε παραμείνει οι περισσότεροι υγιείς όταν η πανδημία φτάσει στο τέλος της.

 

* Η Ευτυχία Κοκκίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και εν συνεχεία στα ΤΕΙ Πειραιά στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μιλάει 4 ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα γαλλικών σε campus στο Παρίσι κατά τα έτη 2002 έως και 2007.

  Εργάζεται σε θυγατρική εταιρία χρηματοδοτικών μισθώσεων Τραπεζικού Ομίλου. Έχειπροϋπηρεσία στον Τραπεζικό κλάδο. Διαθέτει δίπλωμα “Public Relations” από το London Chamber of Commerce and Industry Examinations Board.  

  Λατρεύει τον κινηματογράφο και γράφει εθελοντικά παρουσίαση και κριτική για ταινίες σε siteτης Θεσσαλονίκης το «Φιλμ Νουάρ». Παράλληλα έχει ξεκινήσει να γράφει μυθιστορήματα.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η νομοθεσία για τους ομοφυλόφιλους στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Νέα...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε σε... γνώριμα λημέρια. Και με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...