Η αλλεργία που προκαλούσε πάντοτε στον Σημίτη η… ελληνική κοινωνία

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η διαδρομή και εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης διαμέσου των αιώνων, δεν κατάφερε να απαντήσει επαρκώς και να προσφέρει ρεαλιστικές ισοδύναμες λύσεις σε πυρηνικές απορίες της ζωής. Για παράδειγμα, πότε πρέπει κάποιος να αποσύρεται από την εμπλοκή του στο δημόσιο γίγνεσθαι, να αφήνει το έργο και τη διαδρομή του να υπερασπίζονται την υστεροφημία του, να σέβεται τον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που τον δέχτηκε, τον ανέχτηκε και τον ανέδειξε, να αφήνεται στην κρίση της Ιστορίας.

Με την περίπτωση του “καταλληλότερου”, η εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης… βρήκε τοίχο. Ο Κώστας Σημίτης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. Γιατί οι Έλληνες τον… κλείδωσαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, γιατί μέχρι και σήμερα δεν βρίσκονται αξιοπρεπείς υποστηρικτές του έργου και της διαδρομής του, εκτός φυσικά από τα… καλοταϊσμένα “ορφανά” που θησαύρισαν, όχι μόνο την εποχή του, αλλά και μέχρι σήμερα… στο όνομά του. Γιατί το 2004 αναγκάστηκε να ταπεινωθεί, παραδίδοντας ως “θαμπό δαχτυλίδι” το ΠΑΣΟΚ στον τελευταίο των Παπανδρέου, ανήμπορος να διαχειριστεί ψυχολογικά την εκλογική συντριβή που θα βίωνε απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

Η Ιστορία έχει κρίνει προ πολλού την περίοδο Σημίτη. Την αμαρτωλή περίοδο Σημίτη. Την εποχή της εθνικής λεηλασίας, τότε που οι απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων ήταν… καθημερινότητα κυβερνητικής πρακτικής. Τότε που η αυλή του και ο ίδιος… δεν ήξεραν, δεν έμαθαν, δεν κατάλαβαν, για πληθωρισμό σκανδάλων, μεγάλων και… μεγαλύτερων, από τις εξοπλιστικές προμήθειες, μέχρι τη βίαιη καταλήστευση των μη προνομιούχων, δια του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Με αποκορύφωμα τη… με το ζόρι ένταξη στην ευρωζώνη, με στοιχεία… περίεργα, το κόστος για τα οποία πληρώσαμε αργότερα, και φυσικά με εκείνη τη… στρογγυλοποίηση της ισοτιμίας δραχμής-ευρώ, που φτωχοποίησε περαιτέρω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Έκανε ωστόσο… πλούσιους τους λίγους “τυχερούς” που… προέβλεπαν τι θα συνέβαινε.

Ο Κώστας Σημίτης, η πρωθυπουργία του οποίου ξεκίνησε με την εθνική ταπείνωση των Ιμίων, τη de facto εγκατάλειψη ελληνικού εδάφους, τη σημαία που… πήρε ο άνεμος, και τη γκριζοποίηση του Αιγαίου, την οποία εκμεταλλεύεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μείνει στην Ιστορία ως “ξένο σώμα”. Ξένο σώμα προς το Κίνημα που τον φιλοξένησε στις τάξεις του, παρά τη… γοητεία που του ασκούσε πάντοτε ο αντίπαλος πολιτικός χώρος. Ξένο σώμα προς την ελληνική κοινωνία, την οποία έβλεπε με την υπεροψία ενός αδικαιολόγητου ελιτισμού. Μια κοινωνία που διαχρονικά, του προκαλούσε… αλλεργία, και την οποία καταδίκασε με τις πολιτικές που εφάρμοσε, τη μοιραία για το μέλλον του τόπου οκταετία της πρωθυπουργίας του.

Το νέο άρθρο που υπέγραψε στα “Νέα” για την έκθεση Πισσαρίδη, επί της ουσίας κόντρα και απέναντι στον πολιτικό χώρο που τον… ανέχτηκε, επιβεβαιώνει ότι δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί το σύμπλεγμα της… μη αποδοχής του από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η ιστορική μνήμη… δεν είναι μακέτο. Όσο και να τον υμνούν “ορφανά” και… χαριτωμένες τσιρλίντερς.

Best Of

Στέλεχος μεγάλου κόμματος «φλέρταρε» με την εκλογική αξιοποίηση της«Κιβωτού του Κόσμου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το πόσο… απροετοίμαστο φάνηκε το πολιτικό σύστημα...

«Ψήνονται» γυναικείες συνεργασίες ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική...

Ανδρουλάκης: Έχουμε άλλες αξίες

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα...

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το...

Πόσο απέτυχε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να τη διορθώνει η… Μελόνι

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η διαπίστωση είναι τραγικά μελαγχολική. Η ιδέα...

Ραντεβού για το Παγκόσμιο στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην OPAP Arena

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία σε μοντέρνο και άνετο περιβάλλον Το...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει με ένταση τον ιστορικό του μέλλοντος, αν και ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για το αποτύπωμα...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το γεγονός ότι η... αναλαμπή του Εμμανουέλ Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η "παράσταση"...