Η αλλεργία που προκαλούσε πάντοτε στον Σημίτη η… ελληνική κοινωνία

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η διαδρομή και εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης διαμέσου των αιώνων, δεν κατάφερε να απαντήσει επαρκώς και να προσφέρει ρεαλιστικές ισοδύναμες λύσεις σε πυρηνικές απορίες της ζωής. Για παράδειγμα, πότε πρέπει κάποιος να αποσύρεται από την εμπλοκή του στο δημόσιο γίγνεσθαι, να αφήνει το έργο και τη διαδρομή του να υπερασπίζονται την υστεροφημία του, να σέβεται τον πολιτικό και ιδεολογικό χώρο που τον δέχτηκε, τον ανέχτηκε και τον ανέδειξε, να αφήνεται στην κρίση της Ιστορίας.

Με την περίπτωση του “καταλληλότερου”, η εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης… βρήκε τοίχο. Ο Κώστας Σημίτης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. Γιατί οι Έλληνες τον… κλείδωσαν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, γιατί μέχρι και σήμερα δεν βρίσκονται αξιοπρεπείς υποστηρικτές του έργου και της διαδρομής του, εκτός φυσικά από τα… καλοταϊσμένα “ορφανά” που θησαύρισαν, όχι μόνο την εποχή του, αλλά και μέχρι σήμερα… στο όνομά του. Γιατί το 2004 αναγκάστηκε να ταπεινωθεί, παραδίδοντας ως “θαμπό δαχτυλίδι” το ΠΑΣΟΚ στον τελευταίο των Παπανδρέου, ανήμπορος να διαχειριστεί ψυχολογικά την εκλογική συντριβή που θα βίωνε απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

Η Ιστορία έχει κρίνει προ πολλού την περίοδο Σημίτη. Την αμαρτωλή περίοδο Σημίτη. Την εποχή της εθνικής λεηλασίας, τότε που οι απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων ήταν… καθημερινότητα κυβερνητικής πρακτικής. Τότε που η αυλή του και ο ίδιος… δεν ήξεραν, δεν έμαθαν, δεν κατάλαβαν, για πληθωρισμό σκανδάλων, μεγάλων και… μεγαλύτερων, από τις εξοπλιστικές προμήθειες, μέχρι τη βίαιη καταλήστευση των μη προνομιούχων, δια του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Με αποκορύφωμα τη… με το ζόρι ένταξη στην ευρωζώνη, με στοιχεία… περίεργα, το κόστος για τα οποία πληρώσαμε αργότερα, και φυσικά με εκείνη τη… στρογγυλοποίηση της ισοτιμίας δραχμής-ευρώ, που φτωχοποίησε περαιτέρω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Έκανε ωστόσο… πλούσιους τους λίγους “τυχερούς” που… προέβλεπαν τι θα συνέβαινε.

Ο Κώστας Σημίτης, η πρωθυπουργία του οποίου ξεκίνησε με την εθνική ταπείνωση των Ιμίων, τη de facto εγκατάλειψη ελληνικού εδάφους, τη σημαία που… πήρε ο άνεμος, και τη γκριζοποίηση του Αιγαίου, την οποία εκμεταλλεύεται σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μείνει στην Ιστορία ως “ξένο σώμα”. Ξένο σώμα προς το Κίνημα που τον φιλοξένησε στις τάξεις του, παρά τη… γοητεία που του ασκούσε πάντοτε ο αντίπαλος πολιτικός χώρος. Ξένο σώμα προς την ελληνική κοινωνία, την οποία έβλεπε με την υπεροψία ενός αδικαιολόγητου ελιτισμού. Μια κοινωνία που διαχρονικά, του προκαλούσε… αλλεργία, και την οποία καταδίκασε με τις πολιτικές που εφάρμοσε, τη μοιραία για το μέλλον του τόπου οκταετία της πρωθυπουργίας του.

Το νέο άρθρο που υπέγραψε στα “Νέα” για την έκθεση Πισσαρίδη, επί της ουσίας κόντρα και απέναντι στον πολιτικό χώρο που τον… ανέχτηκε, επιβεβαιώνει ότι δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί το σύμπλεγμα της… μη αποδοχής του από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η ιστορική μνήμη… δεν είναι μακέτο. Όσο και να τον υμνούν “ορφανά” και… χαριτωμένες τσιρλίντερς.

Best Of

Η υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη σε μια (τουριστική) συνεργασία με την Τουρκία… από το μέλλον

Κοινή διακήρυξη για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας -...

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα

Τις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που...

Μαριάννα Νικολαϊδου: Ένα κάδρο εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας, με φωτεινές πινελιές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο δεύτερος (μετά τον Τραμπ) μοιραίος για τη δυτική Δημοκρατία “πλανητάρχης”

Από τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Τζο Μπάιντεν. Η διαδρομή...

Η ανάγκη να συμβιώνουμε αρμονικά με έναν (ισόβιο) γείτονα

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η ουσία...

Λευτέρης Κουσούλης: Ένα μαύρο πέπλο ανομίας πάνω από τη χώρα

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις συνθήκες φθοράς που καταγράφονται εδώ και...

Νίκος Μπογιόπουλος: Οι υποκλίσεις, γενικώς, δεν είναι καλό πράμα…

Του Μανώλη Κομνηνού   Στο θέμα που προέκυψε με τον Υπουργό...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ο δεύτερος (μετά τον Τραμπ) μοιραίος για τη δυτική Δημοκρατία “πλανητάρχης”

Από τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Τζο Μπάιντεν. Η διαδρομή της θλίψης, που επιδείνωσε την παρακμή της αμερικανικής Δημοκρατίας, και κατά συνέπεια συνολικά της δυτικής...

Η ανάγκη να συμβιώνουμε αρμονικά με έναν (ισόβιο) γείτονα

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η ουσία όσων συζήτησε και συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο αντίκτυπος σε επίπεδο υφολογίας, ψυχολογίας...

Λευτέρης Κουσούλης: Ένα μαύρο πέπλο ανομίας πάνω από τη χώρα

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις συνθήκες φθοράς που καταγράφονται εδώ και χρόνια και έχουν εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία, ανέδειξε ο Λευτέρης Κουσούλης, με ανάρτηση στον προσωπικό...