Το μήνυμα Χατζηδάκη για το πώς θα αλλάξει η ΝΔ την Ελλάδα


 
Τοποθέτηση Κωστή Χατζηδάκη
στην παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
για τα μεγάλα έργα
 
Οι υποδομές δεν είναι μόνο μεγάλα έργα. Είναι βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι επιτάχυνση της ανάπτυξης. Είναι νέες δουλειές. Ανάπτυξη και νέες δουλειές σε μια χώρα που σέρνεται 10 χρόνια στον βάλτο της κρίσης.
Το πρόγραμμα για τα μεγάλα έργα που παρουσιάζουμε σήμερα εκφράζει ακριβώς αυτή την αντίληψη. Αντιμετωπίζει τις υποδομές όχι ως μια αποκομμένη προσπάθεια, αλλά ως κεντρικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν φτάνει όμως να δώσει κανείς προτεραιότητα στις υποδομές. Στα οδικά και σιδηροδρομικά έργα. Στα έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Στις ενεργειακές συνδέσεις. Στις ψηφιακές υποδομές.
Ο σχεδιασμός που σήμερα παρουσιάζουμε λαμβάνει υπόψη του 3 βασικές προτεραιότητες, αντίστοιχες με 3 μεγάλα προβλήματα:
 

  1. Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο πρόβλημα. Η χώρα δεν έχει αρκετά ώριμα έργα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι κανένα μυστικό. Το γνωρίζει όλος ο τεχνικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την επόμενη μέρα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, καινούρια εργαλεία που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, σεβόμενοι τη διαφάνεια.

o   Σήμερα παρουσιάζουμε ένα από αυτά τα εργαλεία. Είναι οι προτάσεις καινοτομίας για νέα έργα, που θα κατατίθενται από ιδιωτικούς φορείς, θα αξιολογούνται και αν εγκρίνονται, στη δημοπράτησή τους θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Με όρους δικαιοσύνης και με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
 

  1. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα έργα που χρειαζόμαστε. Καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν αρκούν και η χώρα δυστυχώς έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2060.

o   Θα εργαστούμε για να αλλάξουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Εντωμεταξύ, όμως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Τις συμβάσεις παραχώρησης. Τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Τις Συμβάσεις Επιπέδου Υπηρεσιών (SLA). Έτσι θα επιτρέψουμε την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με διαφανείς διαδικασίες. Χωρίς το κράτος να χρειαστεί να βάλει βαθιά και αμέσως το χέρι στην τσέπη.
o   Βλέπει, άλλωστε, κανείς πώς προχώρησαν στη διαχείριση απορριμάτων οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα σε περιπτώσεις όπως η Ήπειρος, η Ηλεία και οι Σέρρες. Είναι ορατό είναι δια γυμνού οφθαλμού. Το ίδιο ορατό είναι και το μεγάλο κενό στην Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση απορριμμάτων, λόγω της δογματικής προσέγγισης της κ. Δούρου και, φυσικά, των ομοϊδεατών της στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δογματισμοί καταδικάζουν την Αττική να μην έχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
 

  1. Και κλείνω με την τρίτη προτεραιότητα: Τον εθνικό σχεδιασμό. Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τομέα υπάρχουν διαχρονικές αδυναμίες: Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδίου και αδυναμία συντονισμού της κεντρικής διοίκησης με τις περιφέρειες. Το ότι υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αλλά και διαφορετικοί υπουργοί και περιφερειάρχες, δεν σημαίνει ότι είμαστε διαφορετική χώρα. Πρέπει να υπάρξουν, επιτέλους, κοινοί παρονομαστές. Ένας βασικό σχεδιασμός, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

o   Όσα παρουσιάζουμε σήμερα δεν ξεκινάνε από το μηδέν. Λαμβάνουμε, φυσικά, υπόψιν, όλα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη.
o   Προχωρούμε στον σχεδιασμό μας, ξεκαθαρίζοντας ενόψει περιφερειακών εκλογών ότι οι περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία, για να σέβεται ο σχεδιασμός  των έργων τα χρήματα των φορολογουμένων και να υπάρχει πραγματική προστιθέμενη αξία.
o   Παρουσιάζουμε, όμως, και μια σειρά από νέα έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρομαι, ενδεικτικά, στο νέο έργο σύνδεσης της Υλίκης με την Ελευσίνα. Ένα έργο που θα μειώσει αισθητά την κίνηση στον Κηφισό. Ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει την Ελευσίνα και τη Δυτική Αθήνα.  Αναφέρομαι επίσης και στηνεπέκταση της Αττικής Οδού προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, που θα μικρύνει τις αποστάσεις από και προς το παραλιακό μέτωπο και θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των κατοίκων της Αττικής.
 
Αυτή είναι η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.
Η χώρα δεν μπορεί να χάνει άλλο χρόνο. Ο τεχνικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να καταδικάζεται στην ανεργία. Τα νέα παιδιά δεν μπορούν να εξορίζονται στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε μιζέρια. Χρειάζονται γρήγορες και χειροπιαστές λύσεις.
Με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ευχαριστώ τον πρόεδρο για τη συνεργασία μας και την ενεργό του συμμετοχή στην εκπόνηση του προγράμματος.
Τον Κώστα Καραμανλή και τους άλλους τομεάρχες για τη στενή μας συνεργασία.
Τον Γιώργο Στεργίου και όλη την ομάδα της Γραμματείας Προγράμματος για την πολύ σοβαρή δουλειά που έκαναν.
Ξεκινάμε λοιπόν! Πολιτική με έργο!

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι στόχοι της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Έχουν διοργανωθεί εννέα εκλογές για...

Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι

 Ο τοίχος των ευχών που συγκίνησε τη δημοφιλή τραγουδίστρια...

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της σχετικής κλήρωσης. Στόχος του προγράμματος...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι στόχοι της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου Πηγή: liberal.gr   Έχουν διοργανωθεί εννέα εκλογές για τη Βουλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτύχησα να έχω ψηφίσει σε όλες και, «πρώτα ο Θεός»,...