Πέτσας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το βλέμμα του στο μέλλον

 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ «ALPHA»

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΛΙΔΑ ΜΠΟΛΑ

 

Τα πρώτα φορολογικά μέτρα

Με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει τη Δ.Ε.Θ. από φόρουμ παροχολογίας του παρελθόντος σε φόρουμ λογοδοσίας. Είπε  αυτά που θα κάνει η Κυβέρνηση σε έναν ορίζοντα 12 μηνών και οι πολίτες να τον κρίνουν ξανά τον Σεπτέμβριο του 2020. Βεβαίως κάποια από όσα ανακοίνωσε ήταν γνωστά εδώ και τέσσερα χρόνια. Άκουσα ότι και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος πήρε μειωμένο ΕΝΦΙΑ, στο εκκαθαριστικό του φέτος. Φαντάζομαι ότι αναγνωρίζει πως η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που είδε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ (οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μέχρι 60 χιλ. ευρώ), αλλά και όσοι είδαν μείωση  25% και 22% (οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000) είναι η μεγάλη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης. Στο μεταξύ έχει ήδη ανοίξει  η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις  και καλούμε όλους, όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να κάνουν χρήση. Το εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Η μεσαία τάξη είναι όλη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που θα δει μείωση στους φόρους που πληρώνει από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, αλλά και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Προχωρούμε επίσης σε μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται από το 22% στο 9% και όλη η φορολογική κλίμακα γίνεται μικρότερη με καταληκτικό φορολογικό συντελεστή, χαμηλότερο από 45%. Οχτώ στους δέκα φορολογούμενους δηλώνουν μέχρι 20.000 ευρώ. Εννέα στους δέκα αγρότες μέχρι 10.000. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα αφορά όλες τις εταιρείες. Και, όπως ξέρετε, το βασικό ζήτημα είναι να στηρίξουμε τη ραχοκοκαλιά που είναι η μεσαία επιχειρηματικότητα.

 

Για την κριτική ΣΥΡΙΖΑ

 

Είδα μια αντίφαση σε αυτά τα δύο πράγματα που είπε ο κ. Τσακαλώτος σε σας. Είπε στην αρχή ότι τα θεώρησε πολύ λίγα αυτά, το 1,2 δις που άκουσε από το οικονομικό επιτελείο. Και είπε από την άλλη, ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Ή είναι λίγα ή δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτό που έχω να πω είναι ότι μαζί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τη φορολογία εισοδήματος του 2020, είναι 1,5 δις ευρώ. Στη Δ.Ε.Θ. του 2016, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει μειώσεις φόρων 1,9 δις ευρώ σε δύο χρόνια, από τα οποία τα 1,4 δις θα ήταν τον πρώτο χρόνο. Στον πρώτο χρόνο υπάρχει μείωση φόρων 1,5 δις, όπως είχε πει ήδη το 2016.

 

Σύμμαχός μας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

 

Το 2019, τον Μάιο, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε δημοσιονομικό κενό για το 2019, 2 δις ευρώ, περίπου, 1,1% του Α.Ε.Π.. Λίγο μικρότερο κενό προέβλεπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην έκθεσή του. Τώρα, όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει καθόλου δημοσιονομικό κενό το 2019. Δεν θα λείπουν, λοιπόν, αυτά τα 2 δις. Θα πιάσουμε τον στόχο μας, παρά το γεγονός ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ πιο πριν από ό,τι είχαμε πει. Γιατί; Γιατί αυξήθηκαν τα έσοδα, δείγμα εμπιστοσύνης. Δεν είναι ένας τρομερά καινούριος φορολογικός μηχανισμός που απέδωσε, αλλά η εμπιστοσύνη. Η προσδοκία του πολίτη για  χαμηλότερους φόρους  τον κάνει  να είναι πιο συνεπής. Πέραν της εμπιστοσύνης, είναι το γεγονός ότι το Κράτος έρχεται και μειώνει δαπάνες. Πώς μειώνει δαπάνες; Με τις επισκοπήσεις δαπανών, τα spending reviews, στα οποία έχουν δώσει μεγάλη έμφαση και ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Σταϊκούρας, ώστε από τα Υπουργεία από κάτω να έρθουν μειώσεις δαπανών.

 

Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική

 

Η ανάπτυξη είναι στον πυρήνα όλης της πολιτικής μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια και από αυτούς που προβλέπονταν και πιστεύουμε ότι θα το δούμε. Στόχος μας είναι η αναπτυξιακή δυναμική να είναι τέτοια, που να διατηρήσει έναν μέσο όρο 4% μέσα στην επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα έχει χάσει περίπου 25% του Α.Ε.Π. της στην περίοδο της κρίσης. Έχει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική, αρκεί κάποιος να την ξεκλειδώσει. Πώς ξεκλειδώνει αυτό; Με εμπιστοσύνη -κάνουμε ό,τι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε- και με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες φέρνουμε. Έχουν ψηφιστεί ήδη αρκετά νομοσχέδια και έρχονται και άλλα.

 

Για Εξεταστικές

 

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει το βλέμμα του στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας όπως περιμένουν οι πολίτες. Ζητήματα που έχουν να κάνουν, ενδεχομένως, με μια κακοδιαχείριση στη Δ.Ε.Η., θέματα ευθυνών για το 2015, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Novartis και όλα τα υπόλοιπα, θα τα κρίνει η Βουλή. Η Βουλή για να τα κρίνει, όμως, πρέπει κάποιος να τα φέρει εκεί. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

 

Για το 2015 φαίνεται τώρα -όπως δήλωσε και ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στην  «Εφημερίδα των Συντακτών»-  ότι είναι ένα αίτημα και της αντιπολίτευσης. Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε εμείς στη συνταγματική αναθεώρηση θα αλλάξουμε το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να μπορούν να καταθέτουν τέτοιες προτάσεις και κόμματα της μειοψηφίας, όχι μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία. Άρα, μπορεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εφόσον το επιθυμεί, να το καταθέσει η ίδια.

 

Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είναι πολύ πρώιμο για να συζητηθεί το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το απάντησε, σε σχετική ερώτηση, χθες ο Πρωθυπουργός. Είναι πρώιμο το ζήτημα αυτό και θα έρθει όταν έρθει ο καιρός του. Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτή είναι η απάντηση, την οποία δίνει η κυβέρνηση. Έχουμε αρκετούς μήνες ακόμη μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες όπως τις έχουμε σχεδιάσει για αυτό το εξάμηνο.

 

Για Συμφωνία Πρεσπών

 

Ο κ. Μητσοτάκης, και στο εσωτερικό -χθες για παράδειγμα- και στο εξωτερικό, στις συναντήσεις του και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, επανέλαβε τη βασική μας θέση: Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών  είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία και μας έφερε σε αρκετά προβλήματα και με το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, το οποίο έχει πάρα πολλές παρενέργειες.

Είχαμε πει πριν την υπογραφή και πριν την κύρωσή της -αφού κάναμε ό,τι μπορούσαμε κοινοβουλευτικά για να μην φτάσει σε αυτό το στάδιο- ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί, θα δεσμεύει τη χώρα και δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.  Κάνουμε τώρα -και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες. Όπως ξέρετε πολύ καλά έχουμε αναδείξει το ζήτημα της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων και όλων όσων συνδέονται με την έννοια «μακεδονικός, μακεδονική, μακεδονικό». Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν τα ζητήματα του ανοίγματος και του κλεισίματος των κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα προχωράει, αν δεν ικανοποιούνται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ δεν έχει κανονιστεί κάτι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι.

Ελληνοτουρκικά

Με τον κ. Ερντογάν, είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ότι θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του Ο.Η.Ε.. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, όχι διμερές. Και είναι ένα ζήτημα σωστής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, που σημαίνει, από την πλευρά της Ελλάδας θα αυξηθούν οι επιστροφές και να φυλάσσουμε φυσικά τα σύνορά μας, με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας. Και από την πλευρά της Τουρκίας, να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ασυδοσία.

 

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος...

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να...

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος μιας θητείας, προκαλεί τρόμο στο επιτελείο του Οβάλ Γραφείου και τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος....

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μας επιτρέπει να έχουμε... σε πρώτο χρόνο πλήρη...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει ακόμη και από το στάδιο της γραφικότητας. Προβληματίζει για το βαθύ έλλειμμα αντίληψης που...