Ο Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς όλους…


 
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο Ευρωκοινοβούλιο στην εκδήλωση
«Η Ψήφος των Αποδήμων και το Φαινόμενο Brain Drain/Brain Gain»
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Έχω τη βεβαιότητα ότι εσείς που έχετε επιλέξει να ζήσετε μακριά από την Ελλάδα βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά. Και μερικές φορές αισθάνομαι ότι η Ελλάδα μας πληγώνει πράγματι περισσότερο όταν την βλέπουμε από μακριά και όταν ο νόστος για την επιστροφή στην πατρίδα συνδυάζεται με μία δικαιολογημένη αγανάκτηση. Γιατί αυτά τα οποία βλέπουμε στο εξωτερικό να γίνονται και να θεωρούνται αυτονόητα δεν μπορούν επιτέλους να γίνουν και στην πατρίδα μας; Για αυτό και προσβλέπω πάρα πολύ στη δική σας ενεργό συμμετοχή, στη δική σας στήριξη, στη δική σας παρουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν μέσα στο 2019.
Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο Πρόεδρος: παρακαλούμε όσοι δεν έχετε τη βεβαιότητα ότι θα έρθετε να ψηφίσετε στις εκλογές της 26ης Μαΐου να εγγραφείτε στους σχετικούς καταλόγους μέχρι την προθεσμία της 29ης Μαρτίου ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε έστω για τις ευρωεκλογές από εδώ. Αν μπορείτε να κατεβείτε, να το κάνετε. Διότι η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, αφορά και τις περιφερειακές εκλογές, αφορά και τις δημοτικές εκλογές. Και στις περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ξεκάθαρο πολιτικό χρώμα. Άρα η παρουσία σας στην Ελλάδα θα σας επιτρέψει να ψηφίσετε και σε αυτές τις εκλογές που έχουν την δική τους σημασία.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας ζητήσω προσωπικά όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, όποτε και αν έρθει αυτή -μακάρι να έρθει μία ώρα αρχύτερα, η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών- είτε σε ένα μήνα είτε το αργότερο σε έξι μήνες, σας ζητώ πραγματικά να κάνετε τον κόπο να κατεβείτε στην Ελλάδα και να ψηφίσετε. Να κάνετε τον κόπο όχι μόνο γιατί η εκλογική αυτή μάχη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για το μέλλον το δικό σας, για το μέλλον των παιδιών σας, αλλά και γιατί θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να έρθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε σε εθνικές εκλογές, ώστε να στείλετε με αυτόν τον τρόπο και μία απάντηση σε αυτό τον πρωτοφανή εμπαιγμό μίας κυβέρνησης η οποία δήθεν ενδιαφέρεται στα λόγια για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού -όσων δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- αλλά στην πράξη δεν κάνει απολύτως τίποτα για να σας δώσει την δυνατότητα να ψηφίσετε από το μόνιμο τόπο διαμονής σας, όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.
Θέλω να υπενθυμίσω -επειδή αυτό αποτελεί και ένα από τα δύο θέματα της σημερινής εκδήλωσης- ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη για το πώς μπορεί να ψηφίζει ο Έλληνας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους από το εξωτερικό, από τις πρεσβείες και από τα προξενεία. Και αυτό θα το κάνουμε πράξη εντός έξι μηνών από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση του τόπου. Δεν θα χρειαστεί ξανά να ψηφίσετε από την Ελλάδα και να κάνετε αυτό το ταξίδι για να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία. Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών.
Δεν μπορούμε να ζητάμε μεγαλύτερη εμπλοκή των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελούν τόσο μεγάλο πλούτο για την πατρίδα μας, αν δεν κάνουμε το αυτονόητο. Να σας δώσουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία από το μόνιμο τόπο διαμονής σας. Και να σας πω και κάτι ακόμα; Για αριστερή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των πολλών, αποτελεί βαθιά ταξική πολιτική το να υποχρεώνεις κάποιον να πληρώσει 500-1.000 ευρώ για να έρθει στην Ελλάδα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα -διότι τελικά αυτό θα μπορέσουν να το κάνουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Οι πιο φτωχοί συμπολίτες μας κάτοικοι του εξωτερικού δεν θα μπορούν να κάνουν αυτή τη δαπάνη.
Αλλά συνιστά και μία μεροληπτική ταξική πολιτική να μην έχετε το δικαίωμα να ψηφίζετε από το μόνιμο τόπο διαμονής σας. Κάντε λοιπόν τον κόπο στις ευρωεκλογές όσοι δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να έρθετε, να ψηφίσετε από εδώ. Από τις Βρυξέλλες, από τη Γερμανία, απ’ όπου είναι ο μόνιμος τόπος διαμονής σας. Θα μιλήσω στη συνέχεια για τη ξεχωριστή σημασία των ευρωεκλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση, στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, κάντε αυτήν την προσπάθεια, όσο το δυνατόν περισσότεροι, με την υποστήριξη των τοπικών μας οργανώσεων, να έρθετε στην Ελλάδα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Φίλες και φίλοι, καθώς περπατούσα για να έρθω σε αυτήν την όμορφη αίθουσα, σκεφτόμουν πόσο υπερήφανος είμαι που στέκομαι σήμερα μπροστά σας ως ο επικεφαλής της παράταξης που πριν από 40 χρόνια έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Της παράταξης για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δίνοντάς το όνομά του σε μία γέφυρα. Και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση που αρμόζει σε έναν άνθρωπο που, κόντρα στο ρεύμα των καιρών εκείνη την εποχή, είχε το θάρρος και την τόλμη να κάνει μία πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, και να πει ότι “το μέλλον της Ελλάδος είναι στην Ευρώπη και εγώ θέλω για την πατρίδα μου ένα ασφαλές αγκυροβόλιο”. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο ανεξίτηλα την ιστορική κατεύθυνση της χώρας. Είμαι επίσης πολύ υπερήφανος που καθώς ερχόμουν, πέρασα και από την αίθουσα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ενός άλλου πολιτικού που τότε είχε υπογράψει τη συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία έβαλε το θεμέλιο για το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Το λέω αυτό,  διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, φίλες και φίλοι, ότι η ιστορία τελικά και όλα αυτά τα οποία έγιναν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δικαίωσαν την Παράταξή μας. Δικαίωσαν τη Νέα Δημοκρατία και τις ιστορικές επιλογές που έκαναν οι ηγεσίες πριν από εμάς. Αλλά, εάν η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 40 χρόνια, πριν από 4 χρόνια, αγαπητέ Βαγγέλη, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θέλω να σας θυμίσω την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην οποία βρεθήκαμε όλοι μας το Καλοκαίρι του 2015, όταν τότε  υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κληθήκαμε να πάρουμε μία δύσκολη απόφαση. Μία απόφαση η οποία όταν την πήραμε, με πλήρη συνείδηση, γνωρίζαμε ότι είχε κομματικό κόστος. Κάναμε όμως το σωστό για την Πατρίδα διότι χωρίς τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρώπη, δεν θα ήταν μέλος της Ευρωζώνης. Εμείς με το θάρρος μας απέναντι στο λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Αυτή είναι η ιστορική μας παρακαταθήκη και στηριζόμενοι σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, προσερχόμαστε να δώσουμε τη μάχη -και σε αυτήν την κάλπη- για την Ευρώπη του μέλλοντος, την Ευρώπη την οποία θέλουμε. Το κάνουμε έχοντας πλήρη σεβασμό στις αξίες και στην ιστορία της Παράταξης και επιτυγχάνοντας ,πιστεύω,  έναν επιτυχημένο, επιτρέψτε μου την προσωπική αξιολόγηση, συνδυασμό εμπειρίας και ανανέωσης στο ευρωψηφοδέλτιο του οποίου επικεφαλής έχει την τιμή να είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο συνδυάζει βαθιά εμπειρία, γνώση των Ευρωπαϊκών ζητημάτων, αλλά και βαθιά κατανόηση και εμπειρία της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Με νέα πρόσωπα, κάποια από τα οποία βρίσκονται εδώ στις Βρυξέλλες, όπως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Γιαννής. Με πρόσωπα τα οποία φέρνουν σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο γνώσεις, την προσωπική τους εμπειρία, αλλά και τη δική τους ξεχωριστή προσωπική ιστορία. Και βέβαια η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται σε αυτήν την αναμέτρηση με καθαρές θέσεις και χωρίς να επενδύει και να στηρίζεται σε τερτίπια, όπως αυτά τα οποία προωθεί η κυβέρνηση.
Σε συνεννόηση με τους υποψήφιους βουλευτές μας συναποφασίσαμε ότι η Νέα Δημοκρατία και οι εν ενεργεία βουλευτές μας δεν θα κάνουν χρήση της τροπολογίας Κουντουρά.  Δεν πρόκειται να παραμείνουν βουλευτές μέχρι να διαπιστώσουν αν θα μπορούν να εκλεγούν ευρωβουλευτές. Διότι εμείς, αγαπητέ Βαγγέλη, δεν το παίζουμε δίπορτο σε αυτή την Παράταξη. Έχουμε το δικό μας ξεχωριστό σύστημα και κώδικα αξιών και δεν μπορούμε να δεχθούμε μια λογική μονά-ζυγά δικά μας, μονά βουλευτές, ζυγά ευρωβουλευτές. Είμαστε βολεμένοι και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Αυτό το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας είναι βαθιά ανήθικο και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο είχαμε πει στη Βουλή επανειλημμένα: ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή. Υπήρξε πολιτική συναλλαγή για να μπορέσει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπήρξε πολιτική συναλλαγή επίσης για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.  Αποδεικνύεται στην πράξη. Τώρα εξαργυρώνονται τα γραμμάτια αυτής της πολιτικής συναλλαγής. Τις συναλλαγές όμως να τις κάνουν μόνοι τους, η Νέα Δημοκρατία έχει τον δικό της κώδικα αξιών και δεν συμμετέχει σε αυτές.
Φίλες και φίλοι, οι ευρωεκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές.  Είναι σημαντικές για το μέλλον της Ευρώπης, είναι σημαντικές διότι από παντού η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε αμφισβητείται. Αμφισβητείται στον πυρήνα της από λαϊκιστές είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, οι οποίοι με πολύ μεγάλη ευκολία μπορεί να φορτώνουν τις δικές τους αδυναμίες πάντα σε κάποια κακή, απρόσωπη, γραφειοκρατική Ευρώπη. Αμφισβητείται όμως και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι συχνά δεν βλέπουν τα αποτελέσματα μιας Ευρώπης η οποία μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη.  Δεν είμαι αυτοί οι οποίοι θα ισχυριστούμε, σε καμία περίπτωση, ότι η Ευρώπη τα έκανε όλα καλά. Αυτό το οποίο θα σας πω όμως είναι ότι η Ευρώπη ήταν, είναι και παραμένει το κοινό μας σπίτι.
Θα αγωνιστώ, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη.  Και αυτή θα είναι η πρόκληση την επόμενη μέρα. Και αυτή θα είναι και η πρόκληση, ενδεχομένως, και για τη δική μας τη γενιά, διότι ίσως έχει έρθει η ώρα και η  ηγεσία της Ευρώπης να περάσει σε αυτό το οποίο και ο φίλος μου ο Μαργαρίτης Σχοινάς συχνά αποκαλεί “γενιά του Erasmus”. Παιδιά, δηλαδή, τα οποία γνώρισαν την Ευρώπη μέσα από αυτή την πολύ όμορφη διαδικασία, είδαν την κρίση της Ευρώπης να εκτυλίσσεται μπροστά τους, αλλά έχουν σχέδιο και άποψη για το πώς μια καλύτερη και αναδιαρθρωμένη Ευρώπη μπορεί να ξαναγίνει ένα σημείο επαφής και επικοινωνίας με πολίτες οι οποίοι σήμερα αισθάνονται αποξενωμένοι.
Το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φίλες και φίλοι, όπως ίσως γνωρίζετε, πήρε σήμερα μια γενναία και δύσκολη απόφαση.  Αποφάσισε την αναστολή επ΄ αόριστον της συμμετοχής του Fidesz, του Κόμματος του κ. Όρμπαν, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και έκανε πολύ σωστά.  Θέλω να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ουσιαστικά το πρώτο από τα μεγάλα Κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο ανοιχτά και ξεκάθαρα έστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να δεχόμαστε στις τάξεις μας ένα Κόμμα που μιλά για ανελεύθερη Δημοκρατία, το οποίο δεν σέβεται βασικές αρχές και αξίες της κοινής ευρωπαϊκής μας διαδρομής και το οποίο υιοθετεί και στο προσφυγικό μια στάση η οποία δεν παραπέμπει σε μια Ευρώπη της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε θέση, έκανε το σωστό.
Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται πλήρως και μια επιχειρηματολογία την οποία ακούω -ολοένα και λιγότερο τελευταία- που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά με τον κ. Όρμπαν. Ο κ. Όρμπαν στις πρακτικές του περί ανελεύθερης Δημοκρατίας, στον τρόπο με τον οποίον θέλει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα, μοιάζει με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο οποίος υιοθετεί τακτικές που υπονομεύουν το κράτος δικαίου, που αμφισβητούν την διάκριση των εξουσιών, που υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να φτιάξει μία ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα του κάνουν το χατίρι και θα του στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στις επόμενες ευρωεκλογές και  εθνικές εκλογές.
Ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, ασχέτως του αν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ή με λίγους μήνες διαφορά, είναι στην ουσία ένα πακέτο εκλογικών αναμετρήσεων. Και αν οι εθνικές εκλογές γίνουν αργότερα, αν πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα τελικά ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, τότε οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα. Και στο πρώτο ημίχρονο η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, για να το πω πολύ απλά, να βάλει πολλά γκολ και να πετύχει μία ξεκάθαρη πολιτική νίκη τόσο ισχυρή που την επόμενη μέρα κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Για αυτό και λέμε ότι οι ευρωεκλογές, εκτός από την ευρωπαϊκή ατζέντα -την οποία αναπτύσσουμε-, έχουν και ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα γιατί θα είναι η πρώτη ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες μετά από σχεδόν 4 χρόνια να εκφραστούν. Σκεφτείτε ότι έχουν μεσολαβήσει σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς καμία κάλπη, είναι ασυνήθιστο, δεν νομίζω ότι έχει γίνει ποτέ από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και οι πολίτες μπορούν να κάνουν δύο πράγματα. Να στείλουν ένα μήνυμα λέγοντας “ως εδώ με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του”, αλλά αυτό το μήνυμα να το στείλουν στηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό δεν υπάρχει χαλαρή ή αδιάφορη ψήφος στις ευρωεκλογές. Η τιμωρία του κ. Τσίπρα περνάει μέσα από την ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταστήσουμε απολύτως σαφές μέσα από τις κομματικές μας οργανώσεις και μέσα από τον δικό σας πολιτικό λόγο. Διότι οι ευρωεκλογές, σε αυτή τη συγκυρία, έχουν αυτό το ξεχωριστό πολιτικό χαρακτηριστικό.
Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν ή δεν πρέπει να ξαναψηφίσουν τον κ. Τσίπρα. Αλλά θέλω πολύ γρήγορα να συγκρατήσετε τέσσερις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στους Έλληνες πολίτες, τους εξαπάτησε ωμά. Το βέβαιο είναι ότι έταξε πράγματα και έκανε τα ακριβώς ανάποδα. Ο δεύτερος είναι ότι έπνιξε τους Έλληνες στους φόρους. Και αν σήμερα ανάμεσά μας υπάρχουν παιδιά της γενιάς του brain drain,που έφυγαν από την Ελλάδα -και θα έρθω στη συνέχεια στους δικούς σας προβληματισμούς- ένας από τους λόγους που φύγατε είναι και το γεγονός ότι το κοκτέιλ φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών έγινε πια τόσο βαρύ που μία δουλειά στο εξωτερικό είναι πολύ πιο ανταγωνιστική.
Ο τρίτος λόγος που πρέπει να καταψηφιστεί ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία εξακολουθεί, κάθε μέρα που περνά, να παράγει αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα μας. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας συνιστά μέγιστο σφάλμα και βαθιά εθνική υποχώρηση σε σχέση με αυτά τα οποία είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βλέπετε ότι δυστυχώς προστίθενται συνέχεια και νέα προβλήματα τα οποία είχαμε επισημάνει και τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας: η ταυτότητα των μακεδονικών προϊόντων της βορείου Ελλάδας αμφισβητείται σήμερα διότι η Συμφωνία των Πρεσπών περίπου έχει δώσει το επίθετο “μακεδονικό” σε κάποιον άλλον. Άρα, όταν τα μακεδονικά προϊόντα προσέρχονται σε εκθέσεις στο εξωτερικό κάποιοι αμφισβητούν ότι μπορούν να παρουσιαστούν με αυτό τον τρόπο. Και θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτά τα κακώς κείμενα και να υπερασπιστούμε το brand της Μακεδονίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται ακριβώς σε αυτό το όνομα το οποίο είναι τόσο ταυτισμένο με την Μακεδονία μας.
Και ο τέταρτος λόγος, φίλες και φίλοι, για τον οποίο πρέπει να καταψηφιστεί ο κ.Τσίπρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι δίχασε τους Έλληνες με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης. Ήμουν στη Θράκη, και πηγαίνοντας από το ένα χωριό στο άλλο, “έπεσα” στο διαδίκτυο σε κάποιες παλιές συζητήσεις στη Βουλή μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν σκληρές αναμετρήσεις. Πολύ σκληρές και πολύ σκληρή η μάχη την οποία δώσαμε εκείνη την εποχή. Υπήρχε όμως ένα επίπεδο ευπρέπειας και ποιότητας και ένας βασικός σεβασμός σε ένα πλαίσιο κανόνων και από τους πολιτικούς αντιπάλους, το οποίο όλοι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να παραβούν.
Όλα αυτά φίλες και φίλοι έχουν πάει περίπατο σήμερα. Το Κοινοβούλιο έχει ευτελιστεί και ο πολιτικός διάλογος είναι θύμα παραπληροφόρησης, συστηματικής προπαγάνδας και λάσπης, η οποία επιδιώκει μόνο ένα πράγμα. Να διχάσει τον ελληνικό λαό, μπας και ο κ. Τσίπρας καταφέρει να περισώσει κάτι από την εκλογική του δύναμη. Και νομίζω ότι αυτός ο διάλογος σε μία χώρα η οποία πρέπει να φύγει μπροστά, η οποία πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον, ηχεί τόσο κούφιος και τόσο ανούσιος, ειδικά στα αυτιά ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι περιμένουν από εμάς να τους μιλήσουμε για το πώς θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και πώς θα δώσουμε,  την ευκαιρία στα νέα τα παιδιά να έχουν την επιλογή να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα.
Ξέρω πολύ καλά ότι το να φύγει κάποιος από την Ελλάδα δεν είναι εύκολη απόφαση. Και βέβαια ο καθένας  σήμερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον έχει την επιλογή να ζήσει στην Ελλάδα ή να δουλέψει στο εξωτερικό.  Και εμένα τα παιδιά μου ζούνε, σπουδάζουν στο εξωτερικό και μπορεί και να δουλέψουν στο εξωτερικό. Αλλά, θέλω, να έχετε τη δυνατότητα, εάν το θέλετε, να γυρίσετε στην Ελλάδα. Να μην είστε αναγκασμένοι να ζείτε στο εξωτερικό επειδή η Ελλάδα δεν σας δίνει αρκετές ευκαιρίες. Και αυτό βέβαια περνάει μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών.
Το πρώτο είναι η δημιουργία νέων και καλών δουλειών. Ο βασικός λόγος για τον οποίον πολλοί νέοι έφυγαν από την Ελλάδα είναι  πολύ απλός. Δεν υπήρχαν δουλειές και οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα -και ανήκουν στη γενιά του brain drain- είναι αυτοί οι οποίοι πήραν και ρίσκα. Δεν είναι εύκολο να σηκωθείς να φύγεις από την Ελλάδα και να δουλέψεις στο εξωτερικό, να στήσεις από την αρχή μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Το κάνανε όμως γιατί αισθάνθηκαν κάποια στιγμή ότι η Ελλάδα τους έπνιγε. Προτιμούσαν να ζήσουν και να δουλέψουν στο εξωτερικό από το να είναι άνεργοι στην Ελλάδα και τους δικαιολογώ απόλυτα. Αλλά, για εμάς, υποχρέωσή μας, είναι να δημιουργήσουμε αρκετές νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση, ώστε όλοι εσείς που δουλεύετε στο εξωτερικό, να έχετε την επιλογή, εάν το θελήσετε, να επιστρέψετε στην Ελλάδα και να μπορέσετε να ζήσετε, να φτιάξετε την οικογένειά σας, τη σταδιοδρομία σας.
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Θα σας χρειαστεί η Ελλάδα. Γιατί το λέω αυτό;  Εφόσον γίνει πράξη το όραμά μας για μία μεγάλη αναπτυξιακή ορμή, για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% -όχι αυτό το αναιμικό 2% το οποίο έχουμε σήμερα- η  Ελλάδα θα χρειαστεί εκτός από οικονομικό κεφάλαιο, και ανθρώπινο κεφάλαιο. Και σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην αγορά εργασίας υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις και των προσφερόμενων δεξιοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Μέχρι να καρποφορήσει μία πολιτική για την παιδεία, για την κατάρτιση, στην οποία πιστεύω πάρα πολύ, οι πρώτοι οι οποίοι θα κληθείτε να γεφυρώσετε αυτό το χάσμα, είστε εσείς. Γι αυτό σας λέω ότι η Ελλάδα θα σας χρειαστεί και τελικά θα υπάρχουν ευκαιρίες. Αρκεί να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε μία λογική η οποία θα φέρει επενδύσεις, θα φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας.
Χθες έκανα μία σύντομη πρωινή επίσκεψη στο Ελληνικό και πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι με έπιασε η καρδιά μου. Μία τεράστια έκταση. Ξεχνάει κανείς πόσο μεγάλη είναι, μέχρι να πάει και να τη δει. Όσο βλέπει το μάτι σου, βλέπεις αυτήν την έκταση παντελώς αναξιοποίητη να μαραζώνει. Θα έπρεπε στο Ελληνικό σήμερα στην κατασκευή και μόνο αυτής της νέας επένδυσης -η οποία μπορεί να αλλάξει την όψη όχι μόνο της Αθήνας αλλά την όψη της Ελλάδος και να γίνει σύμβολο αυτής της νέας φωτεινής, αισιόδοξης Ελλάδας που θα κάνει αυτό το reboot το οποίο χρειάζεται η χώρα μας για να μπορέσει να φύγει τολμηρά στο μέλλον- να δουλεύουν 50.000 άνθρωποι. Υπάρχουν δυνατότητες να προσελκύσουμε εταιρίες οι οποίες θα έρθουν στην Ελλάδα και θα επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είτε υπάρχει στην Ελλάδα είτε μπορεί να έρθει από το εξωτερικό.  Δυνατότητες ατελείωτες στον τουρισμό, σε logistics, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε πάρα πολλούς κλάδους όπου η Ελλάδα έχει φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό θα κάνουμε εμείς.
Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα είναι χαμηλότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για καλές νέες δουλειές. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό ξέρουμε να κάνουμε. Είμαστε το μεγάλο φιλελεύθερο κεντροδεξιό Κόμμα που πιστεύει στην ιδιωτική οικονομία και στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Και ναι, οι Έλληνες της γενιάς του brain drain θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από αυτή την πολιτική.  Αλλά πιστεύω ότι εσείς που ζείτε στο εξωτερικό δεν θέλετε μόνο αυτό, δεν θέλετε μόνο δουλειές. Θέλετε και κάτι ακόμα το οποίο μπορεί να ακούγεται πιο αφηρημένο, αλλά για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλετε αξιοκρατία. Θέλετε την πίστη και τη δυνατότητα ότι αν γυρίσετε στην Ελλάδα και παλέψετε και δουλέψετε, θα αντιμετωπιστείτε με αντικειμενικά κριτήρια και θα κριθείτε για τη δουλειά σας και δεν θα σας προσπεράσει κάποιος με μέσο στη γωνία.
Αυτό για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Πώς δηλαδή θα χτίσουμε την επόμενη μέρα μια κοινωνία ίσων ευκαιριών στην οποία ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, αλλά δεν θα υπάρχουν εκ των προτέρων προνομιούχοι και αδικημένοι. Αυτό είναι μια στάση ζωής.  Μια στάση ζωής την οποία πιστεύω ότι μπορείτε να μεταλαμπαδεύσετε στην Ελλάδα διότι ζείτε σε κοινωνίες οι οποίες, δυστυχώς για την Πατρίδα μας, είναι πιο αξιοκρατικές, πιο προχωρημένες. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την παρακαταθήκη της επόμενης μέρας. Για την Ελλάδα έτσι όπως τη φανταζόμαστε και έτσι όπως τη θέλουμε.
Για όλα αυτά λοιπόν θα μιλήσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές.  Στις ευρωεκλογές θα μιλήσουμε περισσότερο για την ευρωπαϊκή μας ατζέντα.  Για τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισχυρή φωνή, σε μια Ευρώπη η οποία εκ των πραγμάτων αλλάζει. Διότι οι μεγάλες ατζέντες της επόμενης μέρας για την Ευρώπη είναι ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες της Ελλάδας.  Το ζήτημα της προστασίας των συνόρων. Μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της είναι ένας κοινός τόπος που φαίνεται να συνενώνει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλιστές. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι θα κάνουμε πράξη την πολιτική αυτή στην Ελλάδα. Προστατεύοντας τα σύνορά μας με τη βοήθεια της Ευρώπης και ακολουθώντας μια πολιτική η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα όσων χρειάζονται πραγματική προστασία, των προσφύγων. Αλλά για τους οικονομικούς μετανάστες θα ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε δυστυχώς όλους να τους υποδεχθούμε στην Πατρίδα μας και στην Ευρώπη διότι έχουμε και εμείς τα δικά μας ζητήματα.
Στη συζήτηση που γίνεται για την ανάπτυξη, τα μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, η δική μας κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα το διαπραγματευτεί και θα θέσει τις κεντρικές προτεραιότητες. Νέα αγροτική πολιτική και το πώς θα περάσουμε τους αγρότες μας από μια εποχή επιδοτήσεων σε μια εποχή όπου θα επιδοτούμε την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογία. Όλα αυτά θα τα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση. Και είναι συζητήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν μαζί με την Ευρώπη. Όπως μαζί με την Ευρώπη και καλή τη πίστει πρέπει να γίνουν και συζητήσεις που αφορούν το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας. Για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας -το έχω πει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω και εδώ – εμείς την επόμενη μέρα εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θέλουμε να κάνουμε μια ξεκάθαρη συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας και να τους πούμε μια απλή αλήθεια. Τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως τα διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας είναι υπερβολικά υψηλά, το γνωρίζουν όλοι.  Μας τα ζήτησαν και μας τα επέβαλαν οι ευρωπαίοι και τα δέχθηκε ασθμαίνων ο κ. Τσίπρας επειδή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του διότι όλοι ήθελαν την Ελλάδα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό. Eπειδή κανείς δεν μας εμπιστευόταν ότι μπορούσαμε να κάνουμε τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που ο τόπος χρειάζεται. Και πρέπει να σας πω ότι ως προς το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων είχαν κάθε δίκιο. Όπως εμείς είμαστε καχύποπτοι, κάθε δίκιο έχουν και οι πιστωτές μας να είναι καχύποπτοι. Διότι πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μία συζήτηση όπου θα προτάξουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και θα επιχειρήσουμε να διεκδικήσουμε -καλή τη πίστει και με διάλογο, χωρίς ακραίες συμπεριφορές- μία σταδιακή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και αυτό θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύουμε ότι έχουμε την αξιοπιστία -και έχω προσωπικά την αξιοπιστία- να επιχειρήσω αυτή τη συμφωνία, να τη συζητήσω και να τη διαπραγματευτώ με τους πιστωτές μας. Άρα, η θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι εξαιρετικά κρίσιμη, και αυτό τελικά θα είναι και το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών.
Έχω πάντα μαζί μου -και ζητώ και από τις οργανώσεις μας πάντα να το δείχνουν- ένα πολύ ωραίο φυλλάδιο το οποίο βγάλαμε στο Συνέδριό μας, με τίτλο «Για μία καλύτερη ζωή» που παρουσιάζει συνοπτικά το πλαίσιο των πολιτικών μας παρεμβάσεων για μία σειρά από πεδία πολιτικής. Και αν μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε θα δείτε ότι είναι ένα τολμηρό πρόγραμμα το οποίο πραγματικά απευθύνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων. Διότι δεν θα κουραστώ να το λέω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά λαϊκό Κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το Κόμμα εκείνο το οποίο δεν αναγνωρίζει ταξικές διαφορές ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Εμείς είμαστε εδώ για όλους τους Έλληνες και είμαστε εδώ πρωτίστως για τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες, αυτοί έχουν περισσότερο ανάγκη την πολιτική μας, αυτοί θα είναι οι ωφελημένοι από την πολιτική μας. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι σήμερα βουλιάζουν στη φτώχεια, αν καταφέρουν να βρουν μία δουλειά και επανεκπαιδευτούν θα είναι ωφελημένοι από την πολιτική μας. Ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που σήμερα με 500, 600 ευρώ δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα βγάλει πέρα, εάν η επιχείρησή του πάει καλά και αναπτυχθεί, τότε θα πάρει και αυτός μεγαλύτερες αυξήσεις.
Ο μακροχρόνια άνεργος, λοιπόν, θα είναι ωφελημένος, ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα θα είναι ωφελημένος. Ο δημόσιος υπάλληλος, επίσης. Γιατί τι θέλει ο δημόσιος υπάλληλος; Θέλει να είναι μέσα σε μια διοίκηση η οποία δεν θα τον ταλαιπωρεί με περιττή γραφειοκρατία, θα τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του. Ο δάσκαλος στο σχολείο ο οποίος πασχίζει σήμερα να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας, αν του δώσουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να διδάσκει το μάθημα όπως το θέλει αντί να του υποδεικνύει το Υπουργείο με κάθε λεπτομέρεια πώς πρέπει να το κάνει, και αυτός θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες και να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μεγάλη πολιτική μάχη η οποία τελικά θα καθορίσει το μέλλον της πατρίδας μας.
Θέλω, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την παρουσία σας. Ειδικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας -είναι πολλά εδώ- θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για ό,τι έχετε κάνει για τη Νέα Δημοκρατία.  Γιατί έχετε κάνει πολλά για τη μεγάλη μας παράταξη. Και όπως είπε ο Βαγγέλης πριν, όταν τα πράγματα πάνε καλά για το κόμμα είμαστε όλοι χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Αλλά δεν ξεχνώ ότι υπήρχαν εποχές που δεν πήγαν καλά τα πράγματα για το κόμμα μας. Και αν η Νέα Δημοκρατία έμεινε όρθια -είχε δίκιο ο Βαγγέλης που είπε ότι μείναμε όρθιοι σε πολύ δύσκολες συγκυρίες- το οφείλουμε σε εσάς. Ότι η Νέα Δημοκρατία έμεινε όρθια, ότι δεν ακολούθησε την πορεία του μεγάλου μας πολιτικού αντιπάλου και ότι σήμερα έχει τη δυνατότητα και πάλι να διεκδικεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα -κρατήστε το αυτό το ξέρετε εσείς που ζείτε στην Ευρώπη- και ισχυρότερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και αυτό το οφείλουμε σε εσάς.
Θέλουμε να μεγαλώσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να τη διευρύνουμε. Θέλουμε να έρθουν πίσω σε μας άνθρωποι οι οποίοι μας ψήφισαν στο παρελθόν και μας εγκατέλειψαν στην πορεία, αλλά θέλουμε και ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν ποτέ.  Οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι το μείζον διακύβευμα έτσι όπως σας το περιέγραψα θα πουν “ναι εγώ θα κάνω το βήμα να ψηφίσω για πρώτη φορά τη Νέα Δημοκρατία, να την εμπιστευτώ, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα στο οποίο δυστυχώς έχουμε περιέλθει ως χώρα”. Και εκεί είναι που θα χρειαστούμε όλη τη βοήθειά σας. Ο καθένας από εσάς ξεχωριστά γνωρίζει κάποιον ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα μας ψηφίσει.  Ο οποίος το σκέφτεται, ο οποίος προβληματίζεται. Αυτούς πρέπει να πείσουμε για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να κάνουμε πραγματικά τη μεγάλη διαφορά. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όπως η προηγούμενη γενιά μας παρέδωσε μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, και όπως εμείς κρατήσαμε -όπως σας είπα- την Ελλάδα στην Ευρώπη, έτσι θα ξαναχτίσουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά σε γερά θεμέλια. Στα θεμέλια τα οποία απαιτούν οι καιροί που αλλάζουν. Και θα ξανακάνουμε την Ελλάδα υπερήφανη, ισχυρή, αισιόδοξη και χαμογελαστή στην Ευρώπη όπως μας αξίζει. Γιατί αξίζουμε καλύτερα από αυτό που έχουμε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, για το θερμό σας χειροκρότημα, για τον ενθουσιασμό σας. Σας θέλουμε όλους κοντά μας στις εκλογές που έρχονται. Να είστε καλά, ευχαριστώ πάρα πολύ.

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος...

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να...

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η δημοφιλία Μπάιντεν… στα πατώματα. Όπως του πρεσβύτερου Μπους (όταν έχασε τις εκλογές)

Η προοπτική να μετατραπεί ο Τζο Μπάιντεν σε Πρόεδρος μιας θητείας, προκαλεί τρόμο στο επιτελείο του Οβάλ Γραφείου και τους επιτελείς του Δημοκρατικού Κόμματος....

Ο Τραμπ είναι… αυτή τη στιγμή Πρόεδρος των ΗΠΑ

Η μεθοδικότητα των πολιτικών αναλυτών, των εταιρειών δημοσκοπήσεων και των ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μας επιτρέπει να έχουμε... σε πρώτο χρόνο πλήρη...

Ποιός θα εξηγήσει στον Κασσελάκη ότι δεν μπορεί να περιφέρεται ως… διασκεδαστής;

Η κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει ακόμη και από το στάδιο της γραφικότητας. Προβληματίζει για το βαθύ έλλειμμα αντίληψης που...