Μ. Κοττάκης: Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος


 
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
ην περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι επισκέφθηκα τα κομματικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Οχι για να… εγγραφώ μέλος του κόμματος, βεβαίως, αλλά για να μετάσχω ως ερωτών σε τηλεοπτική συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο της εκπομπής «Focus» της ΕΡΤ.
Ο συνάδελφος Πάνος Χαρίτος μού έκανε την τιμή να με προσκαλέσει σε αυτήν. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσο παρέμεινα στο πολυώροφο κτίριο υπό το βλέμμα του Λένιν ένιωσα άνετα: Και επειδή μου είχε κάνει στο παρελθόν η Αλέκα Παπαρήγα την τιμή να μου δώσει δύο ζωντανές τηλεοπτικές συνεντεύξεις εκεί, στον έβδομο όροφο, αλλά, κυρίως, διότι, όταν συζητάς με κομμουνιστές, ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις. Είναι άνθρωποι ντόμπροι, ίσιοι, ξέρουν να λογαριάζονται. Οι ιδεολογικές διαφωνίες διαφωνίες και οι λογαριασμοί λογαριασμοί.
Ο Κουτσούμπας, ένας κατά βάση πρόσχαρος Στερεοελλαδίτης, καχύποπτος στην αρχή, πιο ανοιχτός όσο περνούσε η ώρα, έκανε μία μάλλον καλή εμφάνιση για το κομματικό του ακροατήριο. Τον αισθάνθηκα μόνο να ταλαντεύεται (για να μην πω «δυσκολεύεται») σε δύο ερωτήσεις μου. Η πρώτη ήταν αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει τυχόν πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό. Η αλήθεια είναι ότι οι κομμουνιστές θα δυσκολευτούν πολύ να ψηφίσουν μαζί με τη δεξιά παράταξη πρόταση για την πτώση της «πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνησης», έστω και αν αυτή κατάντησε συστημικότερη του συστήματος μετά τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Ποτέ δεν θα πάρουν στην πλάτη τους τέτοιο βάρος. Γι’ αυτό και ο γραμματέας στο τέλος, έπειτα από ντρίπλες και ταλαντεύσεις, είπε την αλήθεια. Δεν θα την ψηφίσουν, θεωρούν «γελοιότητες» τυχόν πρόταση μομφής λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.
Η δεύτερη ερώτηση που δυσκόλεψε τον γραμματέα είναι «αν είναι ώριμες οι συνθήκες να ενταχθεί και να διδαχθεί ο Εμφύλιος στα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία μας». Την πρώτη φορά που υπέβαλα την ερώτηση (με ονομαστική αναφορά στα σχέδια του κυρίου Γαβρόγλου), την προσπέρασε. Ή δεν την άκουσε ή δεν θέλησε να την ακούσει. Τη δεύτερη φορά απάντησε θετικά: «Προφανώς και είναι ώριμες οι συνθήκες διότι…» Είναι κατανοητό γιατί ο γραμματέας αρνήθηκε να απαντήσει αρχικώς στην ερώτηση που ζητούσε να μάθει τι θα κάνει το ΚΚΕ αν το πιέσει από αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας, τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής και την ένταξη του Εμφυλίου και της δικτατορίας στα σχολικά βιβλία Ιστορίας. Ο κ. Κουτσούμπας γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει αυτά τα θέματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με την ελπίδα ότι θα συγκινήσει τους παλαιούς αριστερούς και θα ανακτήσει μέρος από το χαμένο κοινωνικό πρόσημό του. Το να εντάσσεις τον Εμφύλιο στα βιβλία που διδάσκονται οι 17άρηδες ψηφοφόροι είναι σαν να πατάς τον κάλο μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που δεν κατάφερε να χωνέψει την ήττα σε Γράμμο Βίτσι και φέρει στις πλάτες της τη ρετσινιά αυτής της εξέλιξης.
Πόσο «πονάει» το κατάλαβα, άλλωστε, κατά την αναχώρησή μου. Στο ισόγειο του κτιρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα ανταρτών, μεταξύ των οποίων και βαρέα όπλα! Η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ για τον Εμφύλιο, λοιπόν, δεν συνιστά μια ιδεολογική επιλογή με στόχο την αναβίωση των θολών διαχωριστικών γραμμών, μια επιλογή για να προκαλέσει εμάς από την από εδώ πλευρά. Κατά βάση -για τους μυημένους- αποτελεί εσωκομματικό θέμα διαχείρισης των τραυμάτων της ευρύτερης Αριστεράς για να συσπειρώσει την από εκεί πλευρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με αποφάσεις που δεν κοστίζουν τίποτα να συγκινήσει τη γενιά της Αντίστασης. Αναζήτησα μετά την προβολή της συνέντευξης στην ΕΡΤ το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περισσός, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ (εξαιρετικοί επαγγελματίες οι «σύντροφοι» και οι «συντρόφισσες» που το στελεχώνουν).
Η διαίσθησή μου ήταν σωστή. Η ερώτησή μου αλλά κυρίως η απάντηση του γραμματέα για τον Εμφύλιο είχαν -όχι τυχαία- παραλειφθεί. Αντιθέτως, υπογραμμίστηκε το άνοιγμα που κάνει ο γραμματέας του ΚΚΕ στα πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑ.Ε., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΣΟΚ να πυκνώσουν τις τάξεις των οργανώσεων του ΚΚΕ. Οι μισοί στον Περισσό θέλουν αυτό το πολιτικό άνοιγμα -πρώτος ο Κουτσούμπας-, οι άλλοι μισοί όχι (το εφήρμοσε πρώτη η Αλέκα Παπαρήγα με την ένταξη της Λιάνας Κανέλλη στα ψηφοδέλτια του κόμματος πριν από χρόνια).
Καταλήγω: Τώρα που θα ανοίξει ο διάλογος για τον Εμφύλιο λοιπόν (αύριο ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας τις αλλαγές), εμείς της από εδώ πλευράς πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για το παιχνίδι που παίζεται μεταξύ Περισσού και Κουμουνδούρου. Προφανώς και ο στόχος τους είναι ο καθαγιασμός της Αριστεράς στα σχολικά βιβλία και στις σχολικές αίθουσες, αλλά, προπάντων, αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι ο «συντροφικός ανταγωνισμός» στο όνομα της μνήμης και της Ιστορίας. Πολιτική κερδοσκοπία στο ναδίρ με όπλο το χρώμα του αίματος.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιερώνυμος δεν ελέγχει την Ιεραρχία. Ούτε… τους πιστούς

Η στρατηγική επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να... επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η νομοθεσία για τους ομοφυλόφιλους στις σχέσεις της Εκκλησίας με τη Νέα...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε σε... γνώριμα λημέρια. Και με αφορμή την παρουσία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...