Χρήστος Σταϊκούρας: Αφετηρία ισχυρής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης το 2022

Γράφει ο Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Yστερα από μια χρονιά που σημαδεύθηκε από έντονη αβεβαιότητα και ισχυρές αναταράξεις, εξαιτίας αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων (υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή) και γεωπολιτικών εντάσεων, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στο κατώφλι ενός νέου έτους-ορόσημου για τη διαμόρφωση του μεταπανδημικού τοπίου.

Ετους την ανατολή του οποίου η χώρα μας ατενίζει με ρεαλιστική αισιοδοξία, παρά τη ρευστότητα που εξακολουθεί να προκαλούν – παγκοσμίως – η COVID-19 και η άνοδος των τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Αισιοδοξία η οποία εδράζεται σε στέρεες βάσεις: στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική οικονομία μέσα στη δίνη της πανδημίας, στην υψηλή ανάκαμψη που πέτυχε – παρά τις πολυεπίπεδες κρίσεις – το 2021 και στη δυναμική που αυτή κληροδοτεί στο 2022, όπως αναγνωρίζουν όλες οι αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών.

Τα παραπάνω είναι καρπός και επιστέγασμα:

Της εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία προσαρμόστηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν η υγειονομική κρίση και οι άλλες, εξωγενείς, παγκόσμιες δοκιμασίες, συνεχίζοντας, παράλληλα, να έχει στο επίκεντρό της τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
Της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ευρύτατου και αναγνωρισμένης – εντός και εκτός συνόρων – αποδοτικότητας πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Πακέτο που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσε στην αγορά τη δυνατότητα να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και απέτρεψε τα «λουκέτα», που ορισμένοι είχαν προεξοφλήσει.
Της περαιτέρω αναβάθμισης της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σειρά εγκωμιαστικών δηλώσεων για την Ελλάδα από ξένους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα. Δηλώσεις όπως αυτή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, όπου τόνισε: «Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι ως Ελληνες». Αίσθημα βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού μας, που όμως είχε «ξεθωριάσει» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Αίσθημα που αναγεννάται και ενδυναμώνεται, χάρη σε όσα, με σκληρή και μεθοδική δουλειά, πετύχαμε όλοι μαζί – πολιτεία και πολίτες – αυτή την ταραχώδη περίοδο.
Ως κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών, με τις παραπάνω πολιτικές πετύχαμε στρατηγικούς στόχους, όπως η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών, η συρρίκνωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα, επιδείξαμε πρωτοφανή αντανακλαστικά και ετοιμότητα στην αξιοποίηση ιστορικών ευκαιριών, όπως είναι τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθε- κτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Και πράγματι, καμία ευκαιρία δεν χάθηκε. Η Ελλάδα – ούσα σε θέση να επωφεληθεί από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – δανείζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της με αρνητικά επιτόκια στην αγορά χρήματος και αντλεί πόρους από την αγορά κεφαλαίων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Πετύχαμε το πιο εντυπωσιακό comeback οικονομίας στην ευρωζώνη, διαγράφοντας, σχεδόν, σε ένα έτος το «αποτύπωμα» της πανδημίας, με το ΑΕΠ της χώρας να κατα- γράφει την καλύτερη επίδοση στην ευρω- ζώνη το γ’ τρίμηνο του 2021, καθώς και την καλύτερη εγχώρια επίδοση των τελευταίων 10 ετών.

Καταφέραμε, έτσι, να ενισχύσουμε, με μόνιμο τρόπο, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει να αποδοθεί «μέρισμα ανάπτυξης» στην κοινωνία και να καταστεί εφικτή η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Αλλωστε, στόχος είναι ό,τι δημιουργείται ως οικονομικό και αναπτυξιακό πλεονέκτημα να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο.

Αποδεικνύεται ως εκ τούτου ότι πετύχα- με πολλά και θέσαμε τις βάσεις για ακόμα περισσότερα. Θέσαμε τις βάσεις ώστε η νέα χρονιά να είναι η αφετηρία μιας πορείας ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης, πράσινης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

«Πυξίδα»
Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωράμε, με αυτοπεποίθηση αλλά και προσεκτικά βήματα, θέτοντας φιλόδοξους αλλά καθ’ όλα εφικτούς στόχους. Στόχους-«πυξίδα» στην ανοδική πορεία της χώρας μας, οι οποίοι στο πεδίο της οικονομίας συνοψίζονται στα εξής:

1. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια.

2. Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με ση- μαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγμα- τικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022. 3. Εξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

4. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022. Πράγματι, από το 2021, συστημικά τραπεζικά ιδρύμα- τα πέτυχαν μονοψήφιο ποσοστό.

5. Δημοσιονομική ισορροπία το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη, από το 2023.

6. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

Στα περίπου δυόμισι χρόνια της θητείας μας, αποδείξαμε, ως κυβέρνηση, ότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, κατακτώντας σταθερά τους στόχους που θέτουμε. Το ίδιο θα πράξουμε και το νέο έτος. Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε με την ίδια ορμή και βούληση στον δρόμο που έχουμε χαράξει.

Συνεχίζουμε με σχέδιο και όραμα, την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμι- στικής, υπεύθυνης, αξιόπιστης, αποτελεσμα- τικής και δίκαιης οικονομικής πολιτικής, με στόχο μια Ελλάδα δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Συνεχίζουμε, ώστε η ισχυρή ανάκαμψη του 2021 να μετουσιωθεί σε ισχυρή προοπτι- κή για το 2022, η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται, η αγορά εργασίας να διευρυνθεί με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να βελτιωθεί και η οικονομία μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Συνεχίζουμε, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα-πρότυπο και να συνεχίσει να εμπνέει ακόμα και ανεπτυγμένες οικονομίες, σαν τη γερμανική, όπως πρόσφατα παραδέχθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών της.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπουργός Οικονομικών.

Best Of

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε...

Ο Τσίπρας, η Δούρου και ο Παππάς έχουν να πουν κάτι για το φλερτ Κασσελάκη με την Κωνσταντοπούλου;

Το φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Αναζητείται… παρκάρισμα του Μαργαρίτη Σχοινά σε ΔΕΚΟ

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον...

Κωστής Χατζηδάκης: Ακολουθούμε έναν δρόμο κοινής λογικής

Την προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ακινήτων του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια

 Προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς της χθεσινής κλήρωσης Δέκα...

Οι Αμερικανοί ποντάρουν και πάλι στον Γκαντζ, για να… απαλλαγούν από τον Νετανιάχου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός παράγοντας...

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε...

Θανάσης Αυγερινός: Τα… παπαγαλάκια και η προετοιμασία της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Ο Τσίπρας, η Δούρου και ο Παππάς έχουν να πουν κάτι για το φλερτ Κασσελάκη με την Κωνσταντοπούλου;

Το φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια

 Προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς της χθεσινής κλήρωσης Δέκα χιλιάδες λόγους για να γιορτάζει κάθε μήνα έχει ένας τυχερός παίκτης του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη,...

Οι Αμερικανοί ποντάρουν και πάλι στον Γκαντζ, για να… απαλλαγούν από τον Νετανιάχου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός παράγοντας ρισκάρει. Η ουσιαστική διαφορά με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι ότι, οι τρέχουσες εκδοχές της υπερδύναμης,...

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε ως πολίτες και τηλεθεατές, είναι η... ανεξήγητη προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου και του κόμματός του. Ο...