Την υποχρέωση να σταθεί η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη δίπλα στις γυναίκες πρόσφυγες από την Ουκρανία, υπογράμμισε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης, κ. Ylva Johansson.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στάθηκε ιδιαίτερα στον υψηλό κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι με σχετική ερώτηση η Επιτροπή Δικαιωμάτων των γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει εξετάσει όλες αυτές τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της σεξουαλικής βίας σε ζώνες συγκρούσεων, της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου, της παραμονής γυναικών στην Ουκρανία καθώς και των κινδύνων εμπορίας ανθρώπων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι σήμερα, κυρίως γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση.
Στη χώρα μου, την Ελλάδα, έχουν καταφύγει πάνω από 20.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται.
Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο εντός της ηπείρου μας και είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τα κράτη μέλη τόσο οικονομικά όσο και υλικοτεχνικά.
Η Ε.Ε. διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να διασφαλίσει ότι όσοι διαφεύγουν από τον πόλεμο δεν θα πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην προστασία των ανηλίκων, την πρόληψη του trafficking και της έμφυλης βίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών στα κέντρα υποδοχής και να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες για την έμφυλη βία και οι μηχανισμοί υποβολής καταγγελιών είναι άμεσα διαθέσιμοι σε όλε τις ευάλωτες ομάδες.
Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τις γυναίκες από την Ουκρανία με τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και τα παιδιά παρέχοντας τους πρόσβαση σε σχολεία και νηπιαγωγεία».