Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών και την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με δυναμική παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισε την ανάγκη να προστατεύεται αποτελεσματικά κάθε παιδί που αντιμετωπίζει κίνδυνο μέσω της νέας νομοθετικής πρότασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι τρία στα τέσσερα παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών υφίστανται τακτικά τιμωρία και ψυχολογική βία από γονείς ή φροντιστές, τονίζοντας ότι το 3% των παιδιών, ηλικίας από 2 έως 4 ετών, δεν αισθάνονται ασφάλεια στο σπίτι, 9% στο σχολείο και 8% στο διαδίκτυο.
Η κυρία Βόζεμπεργκ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το διάστημα της πανδημίας παρατηρήθηκε ανησυχητική αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα παιδιά, ενώ παράλληλα υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση στο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Σύμφωνα με επίσημες ευρωπαϊκές έρευνες τρία στα τέσσερα παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών υφίστανται τακτικά τιμωρία και ψυχολογική βία από γονείς ή φροντιστές. Ποσοστό 3% παιδιών, ηλικίας από 2 έως 4 ετών, δεν αισθάνονται ασφάλεια στο σπίτι, 9% στο σχολείο και 8% στο διαδίκτυο.
Είναι αυτονόητο ότι τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν δραματικά σε εφήβους με πολύωρη καθημερινή ενασχόληση στο διαδίκτυο. Το διάστημα της πανδημίας και του lockdown παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα παιδιά, καθώς επίσης αυξήθηκε ανησυχητικά η βία κατά ανηλίκων μέσω διαδικτύου και ειδικότερα το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα θύματα αυτού του εγκλήματος που επιτέλους τολμούν να μιλήσουν, προβάλλουν την ανάγκη μίας νέας νομοθετικής πρότασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της πλέον αποκρουστικής πράξης.
Συνάδελφοι,
Έχουμε πρωταρχική υποχρέωση να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί που αντιμετωπίζει κίνδυνο. Πιστεύω συμφωνείτε ότι αν, ως ευρωπαϊκή οικογένεια, δεν έχουμε επίκεντρο τα παιδιά και το μέλλον τους δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».