Βασίλης Ταλαμάγκας: Οι επιπτώσεις από μια νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας

Πηγή: OneVoice

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ   ΣΤΗΝ Ε.Ε.

 

 

Ακριβώς είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν την 1η Μαΐου,  από την προς Ανατολάς Διεύρυνση της ΕΕ με την εισδοχή οκτώ ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς,  τα νέα μέλη είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την οικονομία τους. Η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η ελευθερία των ΜΜΕ ενισχύθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία, αλλά και στην Πολωνία η κατάσταση βελτιώνεται μετά την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης.

Οι επόμενοι υποψήφιοι έχουν χτυπήσει προ πολλού την πόρτα της Ευρώπης .

Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων φιλοδοξούν να προσχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν, ενώ καθεστώς υποψήφιας χώρας έχουν λάβει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η  ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Σερβία και Κόσοβο πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές τους πριν γίνουν μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμη την οριστική διευθέτηση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες,  καθίστανται όμηροι διμερών διαφορών ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η προσχώρηση της Ουκρανίας θα αποτελούσε ένα τεράστιο πείραμα για την συνοχή της Ευρώπης . Πρόκειται για μία τεράστια, αγροτική χώρα, τραυματισμένη από τον πόλεμο και με άλυτα  σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα .

Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση   του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Αυτό θα σήμαινε ότι χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, που σήμερα επωφελούνται τα μέγιστα από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα πρέπει πλέον να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττουν. Μπορεί να είναι αυτό βιώσιμο;

Δυστυχώς η λεγόμενη Ευρωπαϊκή νομενκλατούρα κοιτάζει περισσότερο το γεωπολιτκο  στοιχείο και λιγότερο την Ευρωπαϊκή  οικονομική επιβίωση των χωρων .

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες , αποτελούν γενεσιουργες αιτίες κοινωνικών αναταραχών και φυγόκεντρων κινήσεων από τον Ευρωπαικο πυρήνα.

Με αυτό το σκηνικο μπορεί να υπάρξει νέα  Διεύρυνση;

Αν αποφασιστεί  άμεσα , τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεγαλώσουν στο έπακρο . Πολλοί πιστεύουν ότι  τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αλλά και οι νέες ισορροπίες μετα τις  εκλογές στις ΗΠΑ,   πιθανά να ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αλλαγή πολιτικής .

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την δικια της ξεχωριστή σημασία,  θα έχει η Γερμανία , η οποία σαν κράτος διανύει  την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της .

Η Γερμανική δυστοπια δεν αφορά μόνο στα νούμερα της οικονομίας,  αλλά κυρίως στην υποχώρηση της για ότι αφορά την σχέση επιρροής σε άλλες χωρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Το βράδυ της ενάτης Ιουνίου,  όταν φανούν οι νέες ισορροπίες στην Ευρώπη θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα .

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή "Συνδέσεις", με...

Ο Κασσελάκης στον… φυσικό χώρο του. Ένα Fashion Show

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δηλώνει σε όλους...

Η διείσδυση Τσίπρα (και) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για την τηλεόραση...

Ο Τσίπρας και… οι άλλοι. Ποιός μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά

Την ώρα που ακόμη και η άλλοτε υποσχόμενη Ρένα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Η επιτομή της παράνοιας της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Είναι πραγματικά απίθανο οι λαοί...

Άρης Πορτοσάλτε: Η επιστροφή Τσίπρα θα ανακούφιζε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Καθαρά ο Α. Τσίπρας μπροστά,...

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία κατώτερο της συγκυρίας, δυσκολεύεται ακόμη και να καταλήξει σε συμβιβασμό για το πώς θα μοιραστούν...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί την 14η Ιουνίου. Με διαφορά δυο ετών, από το 1987, στο 1989. Εθνική Ελλάδας γειά σου......

Γιώργος Χαρβαλιάς: Η επιτομή της παράνοιας της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Είναι πραγματικά απίθανο οι λαοί της Ευρώπης να ψηφίζουν υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και, την επόμενη μέρα, μια χούφτα διορισμένων γραφειοκρατών να...