«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κατατίθεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα από το 2019, ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων του Μαξίμου με ολιγάρχες και επιχειρηματίες με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.
Υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αυστρία υπήρξαν το έναυσμα για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κίνηση, υπενθύμισε ότι «ο καγκελάριος της Αυστρίας και φίλος του κ. Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες για ένα σκάνδαλο που μάλλον μοιάζει με παρωνυχίδα μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα». «Ποσό 1 εκ. ευρώ φέρεται να δόθηκε σε χρηματοδοτήσεις ώστε ο κ. Κουρτς να μπορεί να χειραγωγεί την αυστριακή κοινή γνώμη με “πειραγμένες” δημοσκοπήσεις αλλά και με διάφορους δημοσιογράφους που είχαν αναλάβει το προσωπικό του λιβάνισμα», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Οι λίστες Πέτσα, η πρώτη και η δεύτερη, οι χρηματοδοτήσεις στο Enterprise Greece ώστε να γίνει μια καμπάνια διεθνούς προβολής της χώρας αξίας εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά οι αναθέσεις δημοσίων έργων στον ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό αδιαφάνειας, διαπλοκής και επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Την ίδια στιγμή οι θεσμοί, όπως φαίνεται, δεν λειτουργούν», πρόσθεσε, «ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί το σύνολο των στοιχείων των επίμαχων δημοσκοπήσεων της Opinion Poll στη Βουλή, ώστε να μπορέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να πράξει το θεσμικό της καθήκον».
«Η κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ήρθε, επομένως, μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της κυβέρνησης αλλά και μετά από αυτό το σημαντικό πολιτικό γεγονός που συνέβη στην Αυστρία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφωνήσει λόγο στην τελετή βράβευσης του κ. Κουρτς για …την προσφορά του στην ελευθερία της ενημέρωσης!».
«Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον πλουραλισμό στην ενημέρωση είναι ενδεικτική», σημείωσε, λέγοντας ότι «από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιβολή ενός καθεστώτος μονοφωνίας στη συντριπτική πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης». «Υπάρχει συνεχής προσπάθεια απόκρυψης και αποσιώπησης των θέσεων και των παρεμβάσεων όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του συνόλου της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι «είναι εξίσου ενδεικτικό ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική, φαίνεται πως στηρίζεται από το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».
Αναφερθείς ειδικότερα στις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι «πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος της διαφοράς, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που έδινε το σύνολο των δημοσκοπήσεων ήταν 15,5 μονάδες, ενώ στην κάλπη τελικά καταγράφηκε διαφορά 8,5 μονάδων». «Μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να έπεσαν σε τόσο μεγάλο βαθμό έξω;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε πολλές άλλες προηγούμενες αναμετρήσεις στην κάλπη. «Για όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε. Να διερευνηθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία μέσω των ιδιοκτητών της έχει κάποια ειδική σχέση με την κυβέρνηση», τόνισε.
«Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που τίθενται και μέσα στην κοινωνία», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.