Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης εξυπηρετεί όσους θέλουν να ξηλώσουν εργασιακά κεκτημένα

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  στο κεντρικό δελτίο του STAR, με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

 

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα και ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα. Κι εγώ ευχαριστώ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι η μέρα τέτοια που θα ξεκινήσουμε με τα εθνικά θέματα. Είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τον Τούρκο Πρόεδρο, το θέμα είναι έχουν πραγματική ουσία αυτές οι επαφές; Εσείς τι περιμένετε με βάση την προκλητικότητα που έχουμε συνηθίσει από την Άγκυρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, δεν περιμένω και πάρα πολλά από τη συνάντηση, αν και είναι η πρώτη τετ α τετ και άρα ουσιαστική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Ερντογάν. Εγώ είχα αρκετές τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν, υπήρξε επί των ημερών μου μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τα μεγάλα ζητήματα στις σχέσεις μας και εμείς επιχειρήσαμε ως Κυβέρνηση τότε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα προσέγγισης χωρίς όμως να καταφέρουμε να φτάσουμε έως το τέλος.

Λέω όμως ότι δεν είμαι αισιόδοξος διότι εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά να πετάξει το τενεκεδάκι προς τα κάτω, στο δρόμο. Δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει αυτό το momentum όπου η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη φορά, θα έλεγα, στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της. Η τουρκική κυβέρνηση εννοώ, ο κ. Ερντογάν, και από την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να το αξιοποιήσει με ποιο τρόπο; Τι είναι αυτό δηλαδή το διαφορετικό που θα κάνατε εσείς, για παράδειγμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Χάγη με βάση το διεθνές Δίκαιο και με κόκκινες γραμμές, σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λοζάννης, το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για γκρίζες ζώνες ή για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για προσφυγή στη Χάγη. Άρα, εσείς μια τέτοια προοπτική θα την στηρίζατε, καταλαβαίνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Αλλά εκτιμώ –και γι’ αυτό λέω ότι δεν περιμένω τίποτα- ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρές αβαρίες στο εσωτερικό του και άρα έχει αποφασίσει να μη διεκδικήσει να θέσει επί τον τύπον των ήλων τα ζητήματα και να διεκδικήσει έναν διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα road map, σε έναν οδικό χάρτη επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Περιμένετε θερινό moratorium ή περιμένετε θερμό καλοκαίρι σαν το περσινό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μόνο που μπορεί να κερδίσει από αυτή τη στρατηγική ο κ. Μητσοτάκης είναι ενδεχομένως ένα moratorium θερινό. Δηλαδή, στο άμεσο μέλλον να μην έχουμε την προκλητική συμπεριφορά που είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, που έφτασαν να κάνουν έρευνες σχεδόν 6,5 μίλια έξω από τα νησιά μας.

Όμως αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο. Το λέω αυτό διότι τούτη την ώρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία έχει μια συμπεριφορά η οποία είναι υποκριτική: ζητάει τούτη την ώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αναθεωρημένη τελωνειακή σχέση, την αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης. Μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το πάρει αυτό η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Και επίσης θα έλεγα ότι μέσα από συζητήσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο η Τουρκία κερδίζει.

Διότι η Τουρκία παριστάνει στη διεθνή κοινότητα το καλό παιδί, ότι κάθεται καλόβουλα να συζητήσει, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, είναι αυτή που έχει προκλητική συμπεριφορά, είναι αυτή που πλέον των 45 ετών κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τον τελευταίο χρόνο βέβαια δεν της βγαίνει αυτό αλλά θέλω να μείνουμε στα εθνικά θέματα να σας ρωτήσω αν σας ενόχλησε που είδατε την ομάδα στο ποδόσφαιρο της Βόρειας Μακεδονίας να κατεβαίνει ως «Μακεδονία» με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτείται από το κράτος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή παρακολουθώ ποδόσφαιρο σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι χώρες του κόσμου και όλοι οι τηλεσχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων όλης της Ευρώπης και του κόσμου θα έλεγαν ότι «παίζει η Μακεδονία». Τώρα, λένε ότι «παίζει η Βόρεια Μακεδονία» και αυτό αναγράφεται  παντού. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση. Να συνειδητοποιούμε πού βρισκόμαστε.

Από εκεί και πέρα, εσείς αναφέρεστε στο σηματάκι το οποίο αφορά την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όπου εκεί αντί να λέει FNM λέει FM, αν δεν κάνω λάθος, δεν θυμάμαι τα αρχικά, το αντίστοιχο της ΕΠΟ εδώ. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι δημόσια οντότητα με την έννοια ότι είναι ιδιωτικού δικαίου οργανισμός αυτός. Εντούτοις, όπως και το Εμπορικό Επιμελητήριο άλλαξε όνομα και θα μπορούσε να έχει αλλάξει κι αυτή, αν η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει στη βάση της καλής πίστης και στη βάση μιας συμφωνίας η οποία βάζει τις βασικές αρχές, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί.

Και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω, κυρία Ζαχαρέα, ότι η ελληνική κυβέρνηση ενοχικά αντιμετωπίζει το ζήτημα. Εδώ δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τρεις συμβάσεις, τρία μνημόνια συνεργασίας τα οποία είναι προς όφελος της χώρας. Το ένα από αυτά μάλιστα αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Και γιατί δεν τα φέρνει προς κύρωση; Γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, του κ. Σαμαρά κι άλλων βουλευτών, οι οποίοι δεν θέλουν να αποτυπωθεί μια κωλοτούμπα στη συμπεριφορά τους.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα, κατά τη γνώμη σας η συμφωνία που έχετε υπογράψει εσείς δεν έχει αφήσει παραθυράκια για να βλέπουμε τέτοια φαινόμενα. Ορθώς δηλαδή έχει διαμαρτυρηθεί με επιστολή του ο κ. Δένδιας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Δένδιας ορθώς έχει διαμαρτυρηθεί, όφειλε όμως να είχε φροντίσει να διαμαρτυρηθεί πιο έγκαιρα, διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεται κανείς.

Η μεγάλη εικόνα όμως την οποία πρέπει να συγκρατήσει ο μέσος πολίτης που μας παρακολουθεί, είναι ότι τούτη την ώρα θα έβλεπε να παίζει μια «Μακεδονία». Έτσι θα αναγραφόταν, έτσι θα την εκφωνούσαν όλοι οι τηλεσχολιαστές και όλοι οι φίλαθλοι σε όλη την Ευρώπη. Ενώ τώρα παίζει μια χώρα, η οποία λέγεται Βόρεια Μακεδονία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να καταγράψουμε.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πριν περάσουμε στο θέμα της πανδημίας και στο θέμα της οικονομίας, έχουμε επικαιρότητα σήμερα καθώς ξεκινούν οι πανελλήνιες. Πολλά παιδιά και οι γονείς τους μαζί με την αγωνία δίνουν μια μάχη για το μέλλον τους. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα και σε σχέση με τη βαθμολογία, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει σηκώσει αντιπολιτευτικά, παρότι από το υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένα εύλογο επιχείρημα, το οποίο είναι «μα καλά, να περάσει κάποιος με βαθμολογία 3;»; Γιατί το έχουμε δει κι αυτό να συμβαίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί 100.000 οικογένειες που τα παιδιά τους ξεκίνησαν να γράφουν σήμερα σε μια χρονιά, η οποία ήταν η πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πρωτόγνωρη!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα παιδιά αυτά φέτος δεν μπόρεσαν τον περισσότερο χρόνο να βρεθούν δίπλα στους δασκάλους τους, στους καθηγητές τους, να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους, να έχουν το χρόνο να βγουν έξω να ξεσκάσουν. Ήταν με ένα βιβλίο κλεισμένοι στο σπίτι.

Και αυτή τη χρονιά, αυτή τη σκληρή χρονιά γι’ αυτά τα παιδιά επέλεξε η κ. Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης να κάνουν μια αλλαγή που θέτει εμπόδια για 25 με 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Με την αιτιολογία, ότι δεν πρέπει, λέει, τα παιδιά να μπαίνουν με χαμηλούς βαθμούς. Μα είναι πανελλαδικές εξετάσεις, όπου θα μπουν αναλόγως με το πόσοι είναι εισακτέοι, αυτοί θα μπουν. Είτε γράψουν 9 είτε γράψουν 15, είτε γράψουν 17, θα μπουν όσοι είναι εισακτέοι. Μειώνει λοιπόν τους εισακτέους φέτος.

Και το κάνει αυτό προφανέστατα για να ευνοήσει ιδιωτικά συμφέροντα και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν φέτος μια πολύ μεγάλη πελατεία μπροστά τους 30.000 παιδιών. Διότι ταυτόχρονα η κ. Κεραμέως έσπευσε τη χρονιά που μας πέρασε να περάσει δυο τροπολογίες που η μία εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των κολεγίων και η άλλη αναγκάζει τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους να εγγράψουν τους αποφοίτους των κολεγίων στα μητρώα τους.

Κυρία Ζαχαρέα, έχω καταθέσει τέσσερις συνεχόμενες φορές ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να έρθει να μου απαντήσει προφανώς διότι δεν έχει επιχειρήματα. Προφανώς δεν συνέχισα να τον ρωτώ διότι σέβομαι την αγωνία αυτών των παιδιών σήμερα που ξεκινάνε αυτή τη μεγάλη  μάχη, όμως θα επιμείνω μόλις τελειώσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα αναγκάσω τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή να απαντήσει γι’ αυτό το ζήτημα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πρόεδρε, για σας δεν υπάρχει ένα ηθικό θέμα να είναι φοιτητής αυτός που γράφει 17 και αυτός που γράφει 2,5;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτός που γράφει 2,5, κυρία Ζαχαρέα, θα μπορεί να μπει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του και η μητέρα του να γραφτεί και να πάρει ένα πτυχίο το οποίο με βάση όσα ψηφίζει εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο με το πανεπιστήμιο της χώρας;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό που θέτετε είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, είναι το ίδιο ζήτημα. Αυτοί που μας κυβερνάνε, ο κ. Μητσοτάκης, η κ. Κεραμέως, δεν έχουν περάσει ούτε απ’ έξω από ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ήταν παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές εξετάσεις, πήγαν κατευθείαν στο εξωτερικό και δεν έχουν επίγνωση ούτε το τι σημαίνει να δίνεις εξετάσεις, ούτε ακριβώς το ποιο είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το υποτιμούν οι ίδιοι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στην πανδημία θέλω να έρθω, πρώτα στο ιατρικό  κομμάτι. Αν κατά τη γνώμη σας έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα, αν ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ή αν πιστεύετε, ανησυχείτε, φοβάστε ότι μπορεί τέλος Οκτώβρη να έχουμε ένα τέταρτο κύμα και να χρειαστεί να ξανακλείσει η χώρα, όπως λένε ορισμένοι εκ των επιδημιολόγων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είμαι εγώ ο ειδικός και αυτός που θα απαντήσει αν θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα. Εγώ αυτό το οποίο οφείλω να καταμαρτυρήσω είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι συμπολίτες μας, ότι η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 3.000 κρούσματα και 100 νεκρούς. Αν εσείς αυτό το θεωρείτε λογικό, εγώ δεν μπορώ να εκφέρω κάποιο άλλο επιχείρημα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως τώρα έχουμε ανοίξει, οι επιδημιολογικοί δείκτες πέφτουν και έχει έρθει η συζήτηση στο κομμάτι αν θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Αν κάποιοι αρνηθούν αν θα πρέπει να αλλάξουν θέση στον τομέα που εργάζονται και επίσης τι θα πρέπει να γίνει με διευκολύνσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω ευθέως σε αυτό  που λέτε. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι αυτό το οποίο δεν αποτιμάται σε όλη αυτή τη συζήτηση για την πανδημία είναι το γεγονός ότι είχαμε στην πρώτη φάση 400 απώλειες και στη δεύτερη φάση πάνω από 12.000. Άρα, 31 φορές περίπου περισσότερες απώλειες στη δεύτερη φάση από ό,τι στην πρώτη φάση. Κάτι δεν πήγε καλά στη δεύτερη φάση

Αυτό που δεν αποτιμάται επίσης και δεν συζητιέται καθόλου στον δημόσιο διάλογο είναι και στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων είχαμε ένα ποσοστό θνητότητας γύρω στο 60% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 30 με 35%. Και δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ του Αγρινίου που είχε 100% θνητότητα, κάτι το πρωτοφανές, αλλά και σε άλλες έξι πόλεις της χώρας -που εκεί δεν είδα να παραιτείται κανένας διοικητής νοσοκομείου- 100% θνητότητα. Κάτι φταίει εκεί.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: 100% στο Αγρίνιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε 100% στο Αγρίνιο, 100% στον Πύργο, 100% στην Κέρκυρα, 100% στην Έδεσσα, 100% στις Σέρρες, 100% στην Κόρινθο, 100% στο Κιλκίς και συνολικά στις ΜΕΘ στη χώρα μας πάνω από 60% θνητότητα ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 30 με 35%. Κάτι συμβαίνει εδώ, κάτι δεν κάναμε καλά.

Κλείνω αυτή την παρένθεση. Το είπα αυτό για όσους θεωρούν ότι όλα έχουν πάει τέλεια και όλα τα κάναμε καλά και ότι έχουμε εξαιρετική απόδοση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν ξέρω αν είναι εξαιρετική η απόδοση να είμαστε έκτοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε θνητότητα ανά ποσοστό κρουσμάτων.

Έρχομαι όμως στο ερώτημά σας. Αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 28% του πληθυσμού, δηλαδή λιγότερο από το 1/3. Να το πάρουμε ανάποδα; Πάνω από το 70% του πληθυσμού είναι μη εμβολιασμένο. Είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση για τα προνόμια του 30% και για τις διευκολύνσεις του 30%; Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μήπως όμως αν την ανοίξουμε τώρα θα παρακινηθούν και εκείνοι που δεν πήγαν να εμβολιαστούν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν, ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο να πείσεις κάποιον ότι  κινδυνεύει η ζωή του για να πάει να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ότι θα μπει σε ένα μπαράκι ή σε ένα εστιατόριο.

Θα έβλεπα επίσης ότι θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση ότι οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερους ελέγχους. Θα πρέπει να δώσουν ένα rapid test πριν μπουν σε έναν δημόσιο χώρο, γιατί αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη σημασία του να αισθάνονται όλοι ασφαλείς και είναι θέμα ασφάλειας για τον διπλανό σου.

Από εκεί και πέρα όμως, με αυτά τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όταν το 70% δεν έχει εμβολιαστεί, νομίζω ότι είναι άστοχο να ανοίγει αυτή η συζήτηση και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το κρίσιμο είναι, επαναλαμβάνω, να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, διότι κι εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι βλέπω για ηλικίες που έχει ανοίξει εδώ και καιρό ο εμβολιασμός, όχι γι’ αυτές που άνοιξε τον τελευταίο μήνα, εννοώ για τις μεγάλες ηλικίες ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 40% που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Των 65 και πάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτό είναι που μας φοβίζει όλους για την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο που μπορεί να είναι κι αυτό ένα κύμα θανατηφόρο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συμφωνείτε να υπάρξει νομοθεσία που να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως είναι για παράδειγμα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα λοιπά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι μια μεγάλη και δύσκολη συζήτηση. Ανοίγει στην Ελλάδα ενώ δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είναι μια δύσκολη συζήτηση η οποία κατά την άποψή μου προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του καθενός και της καθεμιάς.

Επαναλαμβάνω ότι εγώ θα ήθελα να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο να μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, άρα είναι στην πρώτη γραμμή επαφής με τον ιό, ότι είναι προς όφελος της ίδιας τους της ζωής, να εμβολιαστούν.

Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους, παρά να τους εξαναγκάσουμε τους ανθρώπους. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες και είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά επαναλαμβάνω φοβάμαι πάρα πολύ μια διαδικασία μιθριδατισμού, δηλαδή να συνηθίσουμε σιγά σιγά στην αναγκαιότητα, εντός εισαγωγικών, παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών και συνταγματικών δικαιωμάτων και συνταγματικών ελευθεριών.

Άρα, εγώ λέω ας αξιοποιηθεί η καμπάνια. Πού πήγαν όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχει δώσει η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης για να πείσει τους πολίτες; Γιατί δεν έχουν πειστεί; Μήπως δεν έγινε καμπάνια; Μήπως τελικά ήταν πρόσχημα προκειμένου να δοθούν χρήματα σε μέσα ενημέρωσης για να λιβανίζουν την κυβέρνηση, αντί να κάνουν καμπάνια;

Γιατί οι συμπολίτες μας δεν έχουν πειστεί; Όλοι οι πολιτικοί με εξαίρεση τον Βελόπουλο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δίνουμε μάχη για τον εμβολιασμό. Γιατί να υπάρχουν αυτά τα υψηλά ποσοστά; Μήπως δεν έγινε σωστή διαχείριση με την υπόθεση του AstraZeneca, που όλοι κατηγορούσαν εμένα -που δεν είπα και κάτι φοβερό, είπα ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν-, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να δίνεις δυνατότητα επιλογής στους πολίτες για το ποιο εμβόλιο θα αξιοποιήσουν.

Άρα κατά την άποψή μου είναι σύνθετα ζητήματα αυτά και εγώ θα ήθελα να προτάξουμε…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλά, η διανομή βέβαια έγινε κεντρικά από την Ευρώπη αλλά θέλω να περάσουμε στην οικονομία για να προλάβουμε.

Είναι σκληρή η κριτική που ασκείτε στην οικονομία, αυτό το λέω γιατί όλοι ελπίζουμε να μην έχουμε μια έξαρση του ιού από το φθινόπωρο, άρα η οικονομία θα είναι σε πρώτο πλάνο ξανά, παρ’ ότι από την πλευρά της κυβέρνησης λένε ότι και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπεράσουν το 3,5% και οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων πήγαν καλά, τι είναι αυτό που εσάς σας φοβίζει και στην οικονομία κάνετε τόσο σκληρή κριτική;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που με φοβίζει είναι αυτό που νιώθει ο μέσος πολίτης σήμερα, αυτό που νιώθει ο εργαζόμενος ο οποίος βλέπει την κυβέρνηση να νομοθετεί κατάργηση του 8ωρου, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας με ίση αμοιβή…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο εργασιακό το πάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο στο εργασιακό, το πηγαίνω σε όλους τους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν έχουν ρευστότητα να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, οι έμποροι που βλέπουν τον νέο πτωχευτικό νόμο και την πιθανότητα να χάσουν τα σπίτια τους και να κατασχεθεί η περιουσία τους;

Αυτό που με φοβίζει, κυρία Ζαχαρέα, είναι ότι η Ελλάδα πέρασε οκτώ δύσκολα χρόνια. Οκτώ δύσκολα μνημονιακά χρόνια τα οποία δεν τα βίωσαν με την ίδια ένταση και με την ίδια πίεση όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Και ήρθε και μια πανδημία, την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος, και από αυτή την πανδημία έχουν υποστεί ζημία ασύμμετρη κάποιες κοινωνικές ομάδες και κάποιοι κλάδοι, που θα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ανακάμψουν από κάποιους άλλους. Άρα, το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι συμπολίτες μας. Η Ελλάδα έχει 17% ανεργία, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: 37 δισ. όμως σε μέτρα στήριξης, δεν μπορείτε να πείτε ότι είναι και λίγο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 37 δισ.  ήταν αυτά που αφήσαμε εμείς στον κ. Μητσοτάκη ως μαξιλάρι για να κοιμάται ήσυχος, αλλιώς θα είχαμε χρεοκοπήσει! Τα μέτρα στήριξης ήταν γύρω στα 14 δισ. ευρώ, το οποίο δεν είναι αμελητέο ποσό, θα συμφωνήσω μαζί σας. Την ίδια στιγμή όμως, το μέγεθος της ύφεσης ήταν 8,5%. 8,5% ύφεση ήταν μια πολύ μεγάλη ύφεση, είναι τόσο μεγάλο που νομίζω ότι τα χρήματα αυτά, κυρίως ο τρόπος με τον οποίο δόθηκαν, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια συνέχεια η οποία θα είναι ευθύγραμμη για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ούτε με το πακέτο ανάκαμψης που θα έρθει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πακέτο ανάκαμψης είναι μια ελπίδα. Το κρίσιμο όμως είναι αν πρώτον θα υπάρξει απορροφητικότητα των χρημάτων αυτών έγκαιρη και δεύτερον αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, ή θα δοθούν για άλλη μια φορά σε πέντε – δέκα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή η ανάπτυξη που θα έχουμε -γιατί θα έχουμε ανάπτυξη, όταν έχουμε μια ύφεση 8,5%, λογικό είναι μετά να έχεις ανάπτυξη- αν θα είναι συμπεριληπτική, αν θα αφορά τον εργαζόμενο που θα δει μείωση ή αύξηση μισθού. Με το νέο νομοσχέδιο θα δει μείωση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Για το εργασιακό νομοσχέδιο τώρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν θα αφορά το μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει με λουκέτο στην επιχείρησή του, αν θα αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, αν θα αφορά τη μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό μένει να το δούμε. Εργασιακό, η κριτική σας και εκεί είναι πολύ σκληρή. Από ό,τι ακούμε οι δημοσιογράφοι, πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ονομαστική ψηφοφορία. Θα καταψηφίσετε εσείς όλα τα άρθρα ή υπάρχουν και κάποια άρθρα που θεωρείτε εσείς ότι είναι θετικά, γιατί και ο κ. Χατζηδάκης σήμερα στη Βουλή έθεσε αυτό το ερώτημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτάτε αν υπάρχουν άρθρα στο νομοσχέδιο που είναι θετικά; Ξέρετε μια παροιμία που λέει «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι»; Φέρνει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του κ. Χατζηδάκη, που είναι ο πιο πρόθυμος υπουργός να κάνει τις δύσκολες και βρώμικες δουλειές από την εποχή της Ολυμπιακής έως σήμερα, φέρνει τη βαθιά επιθυμία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των εργοδοτικών συλλόγων στη χώρα μας και τη βαθιά επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν κατάφεραν σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, γιατί και οι προηγούμενες της Δεξιάς αρνήθηκαν να το περάσουν.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είστε σίγουρος; Γιατί και ο ΣΕΒ διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό το νομοσχέδιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τα μάτια του κόσμου, εντάξει. Προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, δεν έχω καμία αμφιβολία.

Ναι, είμαι σίγουρος διότι επί τρία χρόνια στο μνημόνιο διακαής πόθος όλων όσοι αρχικά θέλησαν και κατάφεραν με αντιστάσεις να ξηλώσουν εργασιακά κεκτημένα και συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες βεβαίως τις επαναφέραμε εμείς, τον κατώτατο μισθό τον οποίο τον επαναφέραμε εμείς, ήταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Το εργατικό κίνημα παγκοσμίως έχει στηθεί και οι μεγάλοι εργασιακοί αγώνες και οι μεγάλες απεργίες από το 1886 πάνω σε ένα αίτημα: το 8ωρο. Και έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και λέει «είναι παρωχημένο». Και κάνει το 8ωρο 10ωρο με ίση αμοιβή. Και αυξάνει και τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών, δίνοντας ένα ωκεανό φτηνών υπερωριών στους εργοδότες. Και έρχεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δουλεύει ο εργαζόμενος Κυριακή, για να γίνει λάστιχο ο εργαζόμενος.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πως το εξηγείτε όμως εσείς ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, η ΗΒΗ, ο Παπαστράτος, η Alpha Bank, γιατί εκεί λειτουργεί, και πιστεύετε ότι δεν θα λειτουργήσει αλλού;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πού λειτουργεί; Τι ακριβώς λειτουργεί; Μιλάτε για τράπεζα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Η Παπαστράτος δεν είναι τράπεζα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στις τράπεζες κυρίως εφαρμόστηκαν τα εξοντωτικά ωράρια. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας, εδώ δεν έχει να κάνει με μια διαφωνία θα έλεγε κανείς επί της πολιτικής. Εδώ είναι με ποιο όραμα και με το ποια είναι η αντίληψή σου για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας.

Στις μέρες μας έγινε μια μεγάλη συζήτηση για ένα συνέδριο γονιμότητας το οποίο από μια πολύ οπισθοδρομική και αντιδραστική οπτική ήρθε να απαντήσει σε ένα υπαρκτό πρόβλημα της χώρας, το δημογραφικό. Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες να δουλεύουν 10ωρα και Κυριακές; Πώς θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι οικογένεια; Πώς θα στηριχτούν; Με τι μισθούς; Μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας ή μονάχα τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών;

Ποια είναι η αντίληψη τελικά αυτής της κυβέρνησης, πέρα από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, που εγώ το λέω και το πιστεύω: θεωρώ ότι αυτό είναι ένα γραμμάτιο σε αυτούς που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη προεκλογικά. Αλλά πέρα από αυτό, η αντίληψή τους είναι ότι η οικονομία θα γίνει πιο δυνατή μέσα από μια λογική ανταγωνιστικότητας να χαμηλώνουμε τον μισθό, να ελαστικοποιούμε τις σχέσεις εργασίας. Είναι λάθος. Δεν έχουμε να ανταγωνιστούμε τη Βουλγαρία, έχουμε να ανταγωνιστούμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τέλος πάντων, ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι θα αποδειχθεί ότι είναι υπέρ του εργαζόμενου. Αυτό θα φανεί στην πορεία. Άλλες διατάξεις όπως είναι η άδεια πατρότητας, η σεξουαλική παρενόχληση, εσείς αυτά τα βλέπετε θετικά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές είναι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που θα έπρεπε… Ορθώς περνάνε στην ελληνική νομοθεσία, αλλά επαναλαμβάνω είναι ο φερετζές για να καλύψει μια πολύ μεγάλη αμαρτία. Και να ξέρουμε, και κλείνω με αυτά για τα εργασιακά, ότι ήδη υπάρχει πολύ άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν το 60% της εργασίας, στην Ελλάδα μόλις το 15%. Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν αυτά εφαρμοστούν.

Αλλά εμείς δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι η κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση όλα αυτά που περνάει ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα τα ανατρέψουμε. Αλλά θα έρθουμε να επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων, διότι πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική αν δεν στηρίξει την εργασία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Την προανακριτική, πώς τα βλέπετε αυτά που γίνονται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γελάω.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μου πείτε αν ο κ. Παππάς είναι ακόμη στο γκρουπ των τόσο στενών συνεργατών σας όπως ήταν το 2015 και ποιες ακριβώς ήταν ή είναι τώρα οι σχέσεις σας με τον κ. Καλογρίτσα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Καλογρίτσα. Μια φορά μόνο τον έχω δει.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όσα λέει στην προανακριτική για σας είναι ψέματα; Είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πώς να τα χαρακτηρίσω;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πιστεύω, κυρία Ζαχαρέα, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι αστείο να κρέμεται από τα όσα λέει ο κάθε επιχειρηματίας και ιδιαίτερα ο κ. Καλογρίτσας. Όμως δεν αποδίδω καμία ευθύνη στον κ. Καλογρίτσα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στον κ. Παππά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι η εξεταστική αυτή που είναι ένα απόλυτο φιάσκο για το πολιτικό σύστημα. Θα έπρεπε να είχε, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας αν είχε την ελάχιστη ευθιξία, να είχε τερματιστεί όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στην εξεταστική την έκθεση με τη ροή του χρήματος, που φανερώνει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά δυο ιδιώτες και ότι τα χρήματα αυτά, τα 3 εκατομμύρια που δεσμεύτηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο όταν έγινε η κατάθεση της προσφοράς η οποία απερρίφθη τελικά. Στο τέλος, ο κ. Καλογρίτσας αντί να τα γυρίσει πίσω όπως ενδεχομένως όφειλε στον κάτοχό τους, τα αξιοποίησε για ίδιους σκοπούς. Άρα, δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, με το χέρι στην καρδιά: αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα αφήνατε τον κ. Παππά να χειριστεί το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εν λευκώ και όπως το χειρίστηκε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί διαρκώς με ρωτάτε για τον κ. Παππά;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί αυτός ήταν ο αρμόδιος υπουργός που χειρίστηκε τα ζητήματα τότε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να ξέρετε και εσείς και όλοι όσοι μας ακούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια στρατηγική, μια επιλογή και είχε συλλογικές αποφάσεις. Μπορεί να έκανε λάθη, μπορεί να έκανε σωστά, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα να προσωποποιούμε τις αποφάσεις και τις πολιτικές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ήταν συλλογικές αποφάσεις και συλλογικές ευθύνες, εννοείτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ όμως θα ήθελα να σας αντιστρέψω το ερώτημα. Ξέρετε εσείς άλλη κυβέρνηση η οποία να επιχείρησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Εσείς είστε πάρα πολλά χρόνια δημοσιογράφος. Ήσασταν ευτυχής που επί 20 και πλέον σχεδόν 30 χρόνια δεν υπήρχαν άδειες τηλεοπτικές και τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν παράνομα και λειτουργούσαν παράνομα;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ούτε και τα ίδια δεν το ήθελαν αυτό, αλλά αυτή είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήσασταν ευτυχής με το γεγονός ότι κάθε τέλος Δεκεμβρίου έρχονταν στη Βουλή χαριστικές τροπολογίες για να χαρίζουν φόρους και να χαρίζουν εν πάση περιπτώσει…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα πρέπει να κάνουμε μια συνέντευξη μόνο γι’ αυτό το θέμα, οπότε θέλω να περάσουμε στα δάνεια των κομμάτων. Είναι ένα θέμα το οποίο το έχετε ανεβάσει τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι «από το 2016 εμείς δεν παίρνουμε δάνεια, τακτοποιούμε τα οικονομικά μας, πληρώνουμε τόκους οι οποίοι είναι μεγάλοι και όχι κεφάλαιο». Πώς ακούτε εσείς αυτά τα επιχειρήματα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, εσείς αν είχατε κάποιον ο οποίος γεννά, όχι 30 εκατομμύρια το χρόνο χρέη που θα είχε στην επιχείρησή του, 3 εκατομμύρια, 1 εκατομμύριο, 500 χιλιάδες, θα τον επιλέγατε για τη διαχείριση της πολυκατοικίας σας;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κοιτάξτε, αυτό το επιχείρημα είναι λίγο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα τον επιλέγατε. Εμείς έχουμε επιλέξει όμως για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του το 2016 και κάθε χρόνο φορτώνει τον Έλληνα φορολογούμενο με 30 εκατομμύρια ευρώ, 128 εκατομμύρια σε 5 χρόνια. Στον Έλληνα φορολογούμενο τα φορτώνει. Αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα  που αφορά και τη δημοκρατία και την ποιότητα του πολιτεύματος και την ισονομία στον τόπο…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ένα λεπτό, η Νέα Δημοκρατία απαντά «εγώ δεν φορτώνω γιατί εγώ δεν παίρνω άλλα δάνεια, αποπληρώνω τα υπάρχοντα».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πρέπει ν’ απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν απαντά, δεν έχει επιχειρήματα, γι’ αυτό κρύβεται και γι’ αυτό οδήγησε και τον Πρόεδρο της Βουλής σ’ αυτό τον πρωτοφανή αυτοεξευτελισμό, να καταγραφεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που έκλεισε τα μικρόφωνα πολιτικού αρχηγού και δη του αρχηγού της αντιπολίτευσης και του διάβαζαν σκονάκια για να μου απαντήσει. Να έρθει ν’ απαντήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης. Έταξε στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ότι θα εξυγιάνει τα οικονομικά του κόμματός του. Είναι έτσι; Έτσι είναι.

Έταξε ότι δεν θα παίρνει ούτε ευρώ από την επιχορήγηση την κρατική. 9 εκατομμύρια η κρατική επιχορήγηση, τα 3,5 μόνο πάνε στις τράπεζες. Ξέρετε εσείς καμία ιδιωτική επιχείρηση που να έχει 50.000 χρέος, όχι 30 εκατομμύρια το χρόνο, η οποία να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, να έχει φορολογική ενημερότητα, να μην έχει λουκέτο, όταν έχει ένα χρέος το οποίο ξεπερνά 30 φορές το ετήσιο ενεργητικό;

Αυτό είναι αδιανόητο και είναι αδιανόητο και απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα που έχουμε βάλει μια τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρώσταγε 9 εκατομμύρια, σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν μπορεί όμως εμείς να κάνουμε μια χρηστή διαχείριση και η Νέα Δημοκρατία να έχει καταγραφεί το 2019 ως το κόμμα που παρότι υπερχρεωμένο έκανε την ακριβότερη διαφήμιση με βάση τα στοιχεία της Google στο διαδίκτυο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ:  Για τις δημοσκοπήσεις. Δεν φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να τσιμπάει όσο θα θέλατε κι εσείς, πιστεύω, και με την εκτίμησή σας-σχόλιο, για το εάν θα είμαστε μπροστά σ’ έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς κυβέρνησης. Αν είναι κάτι που…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Για πότε το λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλη την περίοδο αυτή που διανύουμε το ζυγίζει, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι η πολιτική του παράγει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια και θα παράξει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Είχαμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που και ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του, που έδωσε μια διαφορετική εικόνα έξω από αυτή που είναι. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, ο πτωχευτικός, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης τι σημαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπήρξε κι ένα διάλειμμα, ορθώς κατά την άποψή μου, χαμηλών αντιπολιτευτικών τόνων από τη δική μας την πλευρά. Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα. Η δική μου δέσμευση είναι ότι δεν θ’ αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η δική μου δέσμευση είναι ότι το επόμενο διάστημα θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω στη Βουλή, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, ν’ αναδείξουμε την αλήθεια.

Η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μια εναλλακτική προοπτική για τη χώρα.

Η χώρα χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη. Και δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη ούτε και δικαιοσύνη χωρίς δημοκρατία.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Best Of

Νικήτας Κακλαμάνης: Να επενδύσουμε στη σύνεση

Με έκδηλη συγκίνηση, ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθύνθηκε στην Ολομέλεια...

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Τα «γκρίζα κοστούμια» απογοητεύτηκαν από τον Κασσελάκη

Πηγή: One Voice           Η καθήλωση του ΚΙΔΗ σε ποσοστά…...

Κώστας Καραμανλής: Nα βάλουμε στην άκρη τις μεμψιμοιρίες, την μικροπολιτική, τη διχόνοια

Ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μαζί με τον Τραμπ, επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο και ο… Τσόρτσιλ

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, σηματοδότησε...

Η γειτονιά γκρινιάζει για την… άνεργη Κάμαλα Χάρις

Μετά την αποχώρησή της από τον Λευκό Οίκο, η...

Νικήτας Κακλαμάνης: Να επενδύσουμε στη σύνεση

Με έκδηλη συγκίνηση, ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθύνθηκε στην Ολομέλεια...

Η… εκδικητικότητα του Τραμπ

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μετά...

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μαζί με τον Τραμπ, επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο και ο… Τσόρτσιλ

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, σηματοδότησε και την ταυτόχρονη επιστροφή της... προτομής του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η προτομή, δώρο προς τον Πρόεδρο Λίντον...

Η γειτονιά γκρινιάζει για την… άνεργη Κάμαλα Χάρις

Μετά την αποχώρησή της από τον Λευκό Οίκο, η Κάμαλα Χάρις επέστρεψε στο σπίτι της στο Μπρέντγουντ της Καλιφόρνια, και η έλευσή της συνοδεύτηκε...

Νικήτας Κακλαμάνης: Να επενδύσουμε στη σύνεση

Με έκδηλη συγκίνηση, ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής Κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση...