Τσίπρας: Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να αναπνεύσει ελεύθερα από τον κ. Μητσοτάκη

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη Φαίη Σκορδά

 

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εδώ στον ΣΚΑΙ, στο «Πρωινό μας» να υποδεχτούμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί μας ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Καλώς ορίσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Χαρά μου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι μεγάλη μας τιμή. Μεγάλη μας χαρά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δική μου είναι η χαρά και η τιμή και με υποδέχεστε και με ένα τραγούδι των παιδικών μου αναμνήσεων. Των εφηβικών μου, όχι των παιδικών μου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ωραίο, κλασικό κομμάτι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Καθίστε. Πώς σας φαίνεται το πλατό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πλατό είναι για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Είχα έρθει και την προηγούμενη φορά εδώ στους «Αταίριαστους» και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν σας είδα, αλλά είδα όλο τον κόσμο που κατέβηκε κάτω και σας υποδέχτηκε. Τους δημοσιογράφους από την δική μας εκπομπή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι πολύ ευχάριστο να βλέπω ότι υπάρχει ακόμα και στον ΣΚΑΙ ένα κοινό το οποίο είναι πολύ φιλικά προσκείμενο σε εμένα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σε όλα τα κανάλια, φαντάζομαι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ πάντως θέλω να σας πω ότι για πρώτη φορά σε αυτή την προεκλογική περίοδο επιχείρησα κάτι το οποίο δεν τολμούσα τις προηγούμενες, και έκανα μεγάλο λάθος. Να ανοίξω αυτό τον κύκλο της παρουσίας και της συζήτησης σε αυτό που ονομάζουμε μεσημεριανές εκπομπές, “μεσημεριανάδικα”. Τα λένε κάπως υποτιμητικά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Στην ψυχαγωγία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ψυχαγωγία. Ανακάλυψα ότι γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις πιο χαλαρές, πιο ανθρώπινες, αλλά και πολιτικές, ουσιαστικά πολιτικές.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ουσιαστικές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, ουσιαστικές. Και σκέφτομαι μήπως τελικά αρχίσω να κάνω περισσότερες συνεντεύξεις με εσάς, παρά με τους συναδέλφους σας των σκληρά πολιτικών εκπομπών.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Νομίζω ότι χρειάζεται ένα μέτρο. Εδώ πάντα είστε ευπρόσδεκτος όποτε και να το θελήσετε. Είναι πολύ χαρούμενη η μαμά μου αυτή τη στιγμή, γιατί είστε αγαπημένος της. Τώρα χαίρεται που μας βλέπει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να της δώσουμε πολλά χαιρετίσματα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Μαμά πολλά φιλιά. Στην κυρία Εύα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πού μένει η κυρία Εύα;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Στο Κιλκίς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την αγάπη μου. Πόσο χρονών είναι η μαμά σας;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εγώ είμαι 43, καταλαβαίνετε. Δεν τολμώ να πω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί είναι το target group μου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι ε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές οι ηλικίες είναι το target group μου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Όχι πιο μικρές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει προφανώς αστειεύομαι, διότι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι το φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ. Το φόρτε του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα μικρότερα νεανικά κοινά, αλλά εγώ δέχομαι πολύ μεγάλη αγάπη από ηλικιωμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα από ηλικιωμένες κυρίες που μου το εκφράζουν κάθε φορά που βρίσκομαι σε περιοδείες…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Τώρα που θα ακούσει η μαμά μου το “ηλικιωμένη κυρία”, πάει, τη χάσαμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά δεν ξέρω. Γι’ αυτό ρώτησα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Όχι, δεν είναι τόσο μεγάλη. Πλάκα κάνω. Σας αγαπάνε, λοιπόν, θέλετε να πείτε και οι άνθρωποι μιας μεγαλύτερης ηλικίας; Το καταλαβαίνετε αυτό. Υπάρχει ένα δέσιμο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη κυρίως από αυτούς τους ανθρώπους που εν τοιαύτη περιπτώσει βρίσκονται σε μια περίοδο της ζωής τους που δεν μπορούν να είναι πάρα πολύ ενεργοί. Είναι αυτό που λέμε απόμαχοι της δουλειάς, δηλαδή συνταξιούχοι. Γι’ αυτούς αναφέρομαι. Πιθανότατα έπεσα έξω με την κυρία Εύα, να μας συγχωρήσει, διότι, εντάξει, είναι ένας κόσμος που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια και τα προηγούμενα χρόνια, θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Και οφείλουμε να έχουν τον σεβασμό μας, την αγάπη μας και την έγνοια μας.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δίκιο έχετε. Τώρα, σε λίγες ώρες έχουμε τις εκλογές. Πώς αισθάνεστε στην τελική ευθεία; Αγωνία μεγάλη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι κάθε πολιτικός οφείλει να τις βλέπει ως τέτοιες. Εγώ έχω πολύ καλή σχέση με τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν με τρομάζει ποτέ. Και πάντοτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, όπως λένε, έπαιρνα τα πάνω μου. Νομίζω ότι η επαφή με τον κόσμο, η συναναστροφή με τον κόσμο, αυτό που γεμίζει έναν άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δίνει ενέργεια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν εγώ είμαι κλεισμένος μέσα στα γραφεία, μέσα σε τέσσερις τοίχους, εκεί δεν αντέχω. Εκεί πέφτω και ψυχολογικά. Όταν είμαι έξω στον κόσμο νομίζω ότι αυτό μου δίνει δύναμη.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και ασφάλεια, άρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ασφάλεια -είναι μια δύσκολη λέξη η λέξη ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, ναι, σου δίνει δύναμη, γιατί πρώτα απ’ όλα επικοινωνείς με τον κόσμο και δέχεσαι και καταλαβαίνεις τα μηνύματα του κόσμου. Είναι άλλο να σου τα μεταφέρουν κάποιοι άλλοι, δείχνοντάς σου κάποιες μπάρες μετρήσεων και άλλο να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που τους προβληματίζει. Ποιο είναι αυτό που λες λάθος. Όταν μιλάς στον κόσμο -και εγώ αυτές τις μέρες έχω μιλήσει σε δεκάδες συγκεντρώσεις από στήθους, χωρίς χαρτιά, χωρίς autoque που χρησιμοποιεί κυρίως ο κ. Μητσοτάκης. Και εκεί καταλαβαίνεις εάν αυτό που λες κάνει γκελ, το δέχεται κάποιος ή δεν το δέχεται ή δεν τον αγγίζει, και εκεί τεστάρεις τον πολιτικό σου λόγο και είναι η πιο αυθεντική μορφή επικοινωνίας.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Παρακολούθησα τώρα αυτές τις ημέρες πάρα πολλές σας συνεντεύξεις, τις τελευταίες συνεντεύξεις που δώσατε και σε πολιτικές εκπομπές και σε πιο ψυχαγωγικές εκπομπές και θαύμασα το πόσο επικοινωνιακός είστε, μιλάτε πάρα πολύ ωραία, είστε πολύ ωραίος στην κουβέντα. Αυτό που δεν μου έκανε ….

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για τα καλά σας λόγια, αλλά πείτε και τα κακά τώρα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Κάτι που δεν μου άρεσε, μου ξένισε αρκετά, είναι ότι όταν αναφερόσαστε στον κ. Μητσοτάκη κάποιες φορές είσαστε λίγο επιθετικός σε προσωπικό επίπεδο. Δηλαδή, ίσως επειδή τις είδα και μαζεμένες τις συνεντεύξεις, ήταν και οι τελευταίες, δεν ξέρω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνατε φροντιστήριο πριν έρθω.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Πάντα. Όχι αυτό που νομίζετε. Τις συνεντεύξεις είδα. Και πραγματικά στον λόγο σας είσαστε πολύ γοητευτικός. Φαντάζομαι δεν είμαι η πρώτη που το λέει, το ξέρετε και εσείς. Είχατε πει δεν νιώθει, δεν αισθάνεται, ακούει μόνο τους επικοινωνιολόγους, δεν θα το πω και σκράπα. Δηλαδή, λέω, γιατί αυτό; Ένας άνθρωπος ο οποίος πατάει γερά στα πόδια του, όπως λέτε και εσείς, δεν λειτουργείτε με το να αποστηθίσετε ένα κείμενο. Τα λέτε όλα από καρδιάς και μιλάτε, έχετε μια πολύ ωραία σκέψη. Για ποιο λόγο να χαλάσει αυτό τον χρόνο για να μιλήσει για ένα άλλο πολιτικό αρχηγό άσχημα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε κολλητοί, ούτε φίλοι, ούτε θα χαλάσουν οι σχέσεις μας. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Και αυτό στο οποίο αναφερθήκατε είναι μια πολιτική κριτική και νομίζω ότι είναι πολύ πιο επιεικής και πολύ πιο ανθρώπινη από το να τον λες τον άλλο ψεύτη, κλέφτη, απατεώνα. Πολλά από αυτά τα οποία έχει πει στη Βουλή για εμένα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ούτε αυτό είναι ωραίο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω λοιπόν ότι αυτό το οποίο…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Η προσωπική επίθεση. Δηλαδή για το 2023 από πολιτικούς αρχηγούς…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι προσωπική επίθεση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Μα, όταν λες τον άλλον ακόμα και ψεύτη και κλέφτη, ότι δεν αισθάνεται, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό. Εγώ αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι αυτό που είπατε, ότι είναι σκράπας, ότι είναι ανίκανος, ότι είναι άχρηστος. Λέω ότι είναι ένας πολιτικός ο οποίος δείχνει ακριβώς επειδή έχει αυτό το background μιας καταγωγής οικογενειακής και μιας διαδρομής που τα βρήκε λίγο πιο εύκολα στη ζωή του επειδή λέγεται Μητσοτάκης. Και ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός και δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μόνο με τη δική του προσπάθεια, χωρίς να λέω ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος. Αλίμονο. Αυτό το βασικό χαρακτηριστικό που νομίζω ότι έβγαλε τέσσερα χρόνια τώρα από τη διακυβέρνησή του, είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε έλλειψη ενσυναίσθησης. Δηλαδή ότι δεν έχει τη δυνατότητα, όπως ένας άλλος οποιοσδήποτε πολιτικός, ο οποίος όμως έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια που είχε οικονομικά προβλήματα και ξέρει τι θα πει να μην έχεις χαρτζιλίκι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Όλο αυτό δεν είναι επί προσωπικού;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνουμε; Όταν ο άλλος σε κυβερνάει…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Γενικά ιδανικά μπορεί έτσι να είναι η πολιτική.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην το παίρνετε προσωπικά αυτό. Εδώ είναι μια πολιτική αντιπαράθεση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Το ίδιο θα ρωτούσα και τον κ. Μητσοτάκη αν ήταν εδώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι όταν κάποιος σε κυβερνάει, πρέπει να ξέρεις αυτός που σε κυβερνάει για ποιο λόγο έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αυτό είναι το καίριο χαρακτηριστικό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά τα τέσσερα χρόνια συν τις πολιτικές μας διαφορές που είναι γνωστές και νομίζω ότι συμβάλουν καθοριστικά στο να έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, αλλά κυρίως και διαφορετική πολιτική.

Δηλαδή, εγώ δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει κρίσιμο, καθοριστικό ρόλο, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολύ μεγάλων προκλήσεων. Η νεοφιλελεύθερη σχολή, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να είναι διακοσμητικό. Τα πάντα μπορεί να τα λύνει η αγορά. Εγώ θεωρώ ότι κάποια βασικά πράγματα στη ζωή μας, όπως η Υγεία, όπως η Παιδεία, όπως το νερό που είναι δημόσιο αγαθό -δεν μπορεί να το ιδιωτικοποιήσεις το νερό. Είναι θέμα δημόσιας υγείας, διότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία έχει σκοπό το κέρδος.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές εξηγώ.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εγώ απλώς ανθρώπινα δεν θα μου άρεσε από κανένα πολιτικό αρχηγό να εστιάζει στα κακά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τι να εστιάζω; Να λέω “τι γκόμενος είσαι εσύ”;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Όχι στα καλά τα δικά σας. Και μόνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Σκορδά, έτσι είναι η πολιτική αντιπαράθεση και έτσι πρέπει να είναι. Και πρέπει να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα του ’23…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Προφανώς έτσι λειτουργείτε όλοι οι πολιτικοί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με λίγο. Στην Ελλάδα του ’23 νομίζω ότι η πολιτική αντιπαράθεση τελικά είναι πολύ πιο πολιτισμένη από ό,τι στην Ελλάδα του ’80. Εγώ την έζησα λίγο.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σχετικά με το εξωτερικό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι κάποια χρόνια μεγαλύτερός σας και θυμάμαι τα “πράσινα” και τα “γαλάζια” καφενεία εκείνη την εποχή. Την δεκαετία του ’80 εγώ ήμουνα παιδί, αλλά το θυμάμαι. Θυμάμαι την ένταση, την πόλωση. Τσακωνόντουσαν οικογένειες. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών -μπορεί εγώ με τον κ. Μητσοτάκη όπως λέτε να είμαστε δυο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, τελείως διαφορετικές αντιλήψεις και τελείως διαφορετικοί και ως χαρακτήρες, ενδεχομένως, αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε έναν πολιτικό πολιτισμό. Διαφωνούμε. Προφανώς στην πολιτική αντιπαράθεση, έχουμε μια έντονη αντιπαράθεση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και έτσι πρέπει να είναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τουλάχιστον από την πλευρά μου και στη Βουλή και στον δημόσιο λόγο, ναι, υπάρχουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, αλλά είναι χαρακτηρισμοί που δεν ξεπερνούν τα όρια και στη διαπροσωπική μας σχέση μπορούμε να πούμε μια καλημέρα. Δηλαδή δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω μαζί του. Και στο debate κάποιοι το παρατήρησαν αυτό κάνοντας μάλιστα και χιούμορ, ότι κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, όποτε είχε, συζητάγαμε, κουβεντιάζαμε. Μπορούμε να πούμε…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και αυτό είναι ένα ωραίο σημαντικό μήνυμα και προς τα έξω. Έστω και back-stage όταν φαίνεται αυτό, δείχνεις έναν πολιτισμό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν έχω κάποιο σύμπλεγμα να μιλήσω ακόμα και με τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι πολιτικός μου αντίπαλος. Δεν είναι εχθρός, με την έννοια ότι…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Τι λέγατε στα διαλείμματα στο debate;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σχολιάζαμε διάφορα πράγματα. Μάλιστα μου σχολίασε, γιατί εκείνη την ημέρα είχα δώσει μια συνέντευξη στην κ. Μπάρκα στο Mega, και μου είπε ότι είδα τη συνέντευξή σου και ήταν καλή. Και του λέω, εντάξει, σε αντέγραψα. Άρχισα και εγώ να πηγαίνω σε αυτές τις εκπομπές. Σου πιστώνω ότι εσύ το ξεκίνησες.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ωραίο. Τις τελευταίες μέρες εδώ στην εκπομπή ασχοληθήκαμε με ένα θέμα σχετικά με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σαββόπουλος και μετά τις τοποθετήσεις της κυρίας Ακρίτα, του κ. Πολάκη. Η δική σας θέση ποια είναι; Το παρακολουθήσατε φαντάζομαι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παρακολούθησα λίγο.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είδατε και το μετά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, το παρακολούθησα λίγο. Κατ’ αρχάς εγώ θέλω να εκφράσω μόνο θετικά συναισθήματα για τον Διονύση Σαββόπουλο. Να του ευχηθώ και περαστικά γιατί είχε μια περιπέτεια στην υγεία του. Τον σέβομαι, τον εκτιμώ, το έργο του εκτιμώ πάρα πολύ και πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Τελείως διαφορετική η δική σας θέση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το λέω έτσι από καρδιάς αυτό. Εγώ τον εκτιμώ τον Διονύση Σαββόπουλο και είναι ένας άνθρωπος που εν πάση περιπτώσει είναι ήπιων τόνων. Έχει την άποψή του. Και εάν είναι η άποψή του αυτή, είναι δικαίωμά του να την εκφέρει. Εγώ θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Είδα ότι υπήρξε μια μεγάλη κριτική από κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ  πολιτικούς. Ίσως έχει μια δικαιολογία αυτό, διότι με κάποιους καλλιτέχνες που έχεις ταυτίσει τα εφηβικά σου χρόνια, τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σου και τα ιδανικά σου, τους αγώνες σου, ερωτεύεσαι αυτούς τους ανθρώπους και αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή. Αλλά δεν είναι έτσι. Νομίζω ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος στην πολιτική του τοποθέτηση δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ. Δηλαδή ήταν, ας πούμε, υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το ’90, όταν απέναντι ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν είναι κάτι καινούργιο, ουσιαστικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει. Εν πάση περιπτώσει, και να έχει αλλάξει, είναι δικαίωμά του.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εσείς δεν είστε τόσο έντονος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας λόγος παραπάνω να τον υποστηρίξει, διότι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται. Και είναι μια δύσκολη στιγμή τώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και εν πάση περιπτώσει, μόνο αγάπη και εκτίμηση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και εσείς έχετε καλλιτέχνες όχι με αυτή την ιστορία, σαφώς, που δημόσια σας στηρίζουν. Πολλοί καλλιτέχνες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : Ναι, εντάξει. Κάποιοι ναι, κάποιοι όχι δημόσια. Εδώ τώρα θέλω να πω κάτι, μιας και το λέτε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Κάποιοι και δημόσια όμως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποιοι και δημόσια.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ο κ. Κραουνάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποιοι άλλοι, ιδίως τις δύσκολες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν μεγάλο θέμα να βγούνε δημόσια και να το πούνε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Φοβόντουσαν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι υπήρχε ένα μπούλινγκ μαζικό από μερίδα των μέσων ενημέρωσης, το οποίο για έναν καλλιτέχνη δεν είναι εύκολο πράγμα. Διότι ο καλλιτέχνης θέλει να απευθύνεται σε όλα τα κοινά. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ας το αφήσουμε αυτό. Νομίζω ότι ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα της έκφρασης, της άποψης και το δικαίωμα να αποφασίζει πότε θα μιλήσει και πότε όχι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ και μας έχει απασχολήσει και στις εκπομπές τέλος πάντων που παρουσιάζω, έχει να κάνει τα τελευταία χρόνια με το “me too” και τις γυναίκες. Σχετικά με τις κακοποιήσεις σε επαγγελματικό περιβάλλον, στις προσωπικές σχέσεις. Έχουμε φτάσει στις γυναικοκτονίες η μία μετά την άλλη. Όταν εσείς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσατε ως αντιπολίτευση όλα αυτά τα γεγονότα, όλη αυτή την επικαιρότητα, είχατε οραματιστεί κάτι; Ότι σκέφτομαι ότι θα αλλάξει με αυτό τον τρόπο. Θα αλλάξω το νομοθετικό πλαίσιο. Εκεί είναι το πρόβλημα που δεν προστατεύονται στο τέλος. Θα αλλάξω το πώς η αστυνομία υπερασπίζεται μια γυναίκα. Δεν ξέρω τι. Πώς εσείς το είχατε αισθανθεί και τι σκέφτεστε να κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα να πω ότι αυτή η εξέλιξη που ξεκίνησε από το εξωτερικό και εξαπλώθηκε και στη χώρα μας είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Δηλαδή, το να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλλουν τον βιασμό ή την απόπειρα βιασμού ή την κακοποίηση που έχουν υποστεί. Και αυτό το λέω, γιατί; Γιατί δεν έγινε τώρα ξαφνικά μια έκρηξη και υπήρξαν αυτά τα περιστατικά. Υπήρχαν πάντοτε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ήταν έτοιμη η κοινωνία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω εάν ήταν έτοιμη η κοινωνία. Διαμορφώθηκε ένα κλίμα θετικό για να μπορέσουν οι γυναίκες να βρούνε τη δύναμη να μιλήσουν. Τώρα ποιο είναι το πρόβλημα όμως που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πάλι συλλογικά; Άντε και βγαίνεις και μιλάς και μπράβο μας που έχουμε όλοι ενθαρρύνει το να βγεις και να μιλήσεις. Μετά; Τι γίνεται μετά; Αν αρχίζεις να μετανιώνεις που μίλησες, διότι τελικά θα είναι μόνο κόστος και δεν θα βρεις πουθενά το δίκιο σου, εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα.

Εγώ θεωρώ, γιατί με ρωτήσατε τι κάναμε, εμείς κάναμε κάποια πράγματα τα οποία κατά την άποψή μου είναι σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι ξεκινήσαμε και βλέπω ότι το συνέχισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -και να το λέμε ότι όταν κάποια πράγματα συνεχίζονται είναι θετικό- και φτιάξαμε μέσα στα αστυνομικά τμήματα ειδικά γραφεία για να μπορούν οι γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν την κακοποίηση, να απευθυνθούν και να είναι κάποιες γυναίκες αστυνομικοί σε ένα περιβάλλον όχι αυτό που είναι το σύνηθες περιβάλλον μέσα στην Ελληνική Αστυνομία, που δεν μπορεί μια γυναίκα να περάσει ούτε απ’ έξω. Αυτό ήταν μια πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση που κάναμε.

Το δεύτερο είναι ότι εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες την έννοια του ότι θα μπορεί να υπάρχει… Μάλλον δεν χρειάζεται η απόδειξη του βιασμού, αλλά αρκεί η μη συναίνεση του θύματος. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή. Είναι αυτό που λέμε “όταν λέμε όχι, εννοούμε όχι”. Αυτή ήταν η μετάφρασή του στο νομικό πλαίσιο. Διότι μια γυναίκα η οποία είχε βιαστεί, θα έπρεπε μέχρι πρότινος να περάσει έναν δεύτερο βιασμό στο δικαστήριο για να αποδείξει και να δείξει τα πειστήρια.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να δείξει τα πειστήρια του βιασμού της. Τρομακτικό. Ενώ τώρα αρκεί να μπορεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε στην κακοποίηση προφανώς στη σεξουαλική πράξη. Άρα, αυτές, νομίζω, ότι ήταν δυο σημαντικές τομές. Φτάνουν αυτές; Δεν φτάνουν.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Έχει πολύ δρόμο ακόμα. Και νομοθετικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει, νομίζω, να ενισχύσουμε τις δομές εκείνες ώστε να μπορεί η κάθε γυναίκα που κακοποιείται να αισθάνεται ασφάλεια να δηλώσει την κακοποίησή της. Και κυρίως πρέπει να διαμορφώσουμε εκείνο το πλαίσιο και στην ελληνική Δικαιοσύνη που να αποδίδεται με ταχύτητα και χωρίς να περνάει μια γυναίκα μια δεύτερη κακοποιητική διαδικασία. Είναι θέματα τα οποία κατά την άποψή μου θέλουν δουλειά. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι πως η ελληνική κοινωνία αρχίζει και διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αντίληψη. Το γεγονός ότι…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Υπάρχει ακόμα ο αντίλογος και δεν είμαστε τόσο εκπαιδευμένοι σε εισαγωγικά. Γιατί ακόμα και τώρα ακούμε το γιατί τώρα και πάντα υπάρχουν αυτές οι φωνές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δηλαδή θέλει χρόνο ακόμα και από την πλευρά του κόσμου. Να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε. Λέμε στις γυναίκες, μιλήστε, αλλά εντέλει μέσα σε 10 μέρες ακούς γύρω γύρω πράγματα τα οποία την κάνουν να αισθάνεται ακόμα πιο άσχημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δηλαδή, είναι και θέμα πολιτικής και κράτους, αλλά είναι και θέμα παιδείας κόσμου για το πώς αντιμετωπίζει μια τέτοια ιστορία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, κυρίως είναι θέμα διαμόρφωσης και διαπαιδαγώγησης της κοινής γνώμης. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτό που και εσείς επιτελείτε εδώ είναι πολύ σημαντικό. Να διαπαιδαγωγείτε τον κόσμο που σας παρακολουθεί. Διαμορφώνετε την κοινή γνώμη με έναν τρόπο. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, νομίζω. Εγώ για παράδειγμα είμαι πατέρας δυο παιδιών, αγοριών. Το ότι μπορώ σήμερα να τους μιλήσω γι’ αυτό, γιατί το βλέπουνε, το παρακολουθούνε…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι μια αφορμή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι σημαντικό. Και, ξέρετε, το να μπορέσεις να μιλήσεις στα παιδιά σου, στα αγόρια κυρίως και να τους πεις ότι πρέπει να αγαπάνε τον άνθρωπο. Ότι δεν μπορεί να φέρονται, επειδή είναι πιο δυνατοί, με κακοποιητικό τρόπο σε ένα κορίτσι. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 54 γυναικοκτονίες, πάνω από 54 περιστατικά δολοφονίας γυναικών από τους συντρόφους τους, τους άνδρες τους, τους συζύγους τους, τους συντρόφους τους. Αυτό είναι τρομακτικό νούμερο. Είναι τρομακτικό νούμερο. Και όταν εμείς ξεκινήσαμε να λέμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος “γυναικοκτονία”, κάποιοι πολύ συντηρητικοί μας λέγανε ότι είσαστε “αριστερούληδες”, “φλούφληδες” κλπ, τι είναι αυτά που λέτε, δεν υπάρχει αυτός ο όρος, δεν υπάρχει γυναικοκτονία. Το να τον καθιερώσεις ως όρο και στο νομικό πλαίσιο είναι ένα βήμα. Διότι είναι ένα αλάρμ. Είναι ένα αλάρμ.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν ήξερα ότι ο όρος ξεκίνησε από εσάς. Δεν το γνώριζα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι από εμένα προσωπικά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εννοώ η συζήτηση αυτή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τους προοδευτικούς, εν πάση περιπτώσει, δημοσιολογούντες και πολιτικούς και από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε πολύ επιτακτικά το θέμα ότι πρέπει να καθιερωθεί αυτός ο όρος.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Να πάω σε ένα άλλο κομμάτι. Εντωμεταξύ, σας κάνω μια ερώτηση και δεν βάζετε τελεία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άντε να προσπαθήσω.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Θα μπορούσατε κάλλιστα να είσαστε παρουσιαστής. Το πάτε μόνος σας σερί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επειδή είμαι, κοντεύω τα 50, θυμάμαι τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο, εάν τον θυμάστε γιατί ήσασταν μικρή εσείς τότε, που έκανε μόνος του εκπομπές στο Κανάλι 29 τότε, και κάποια στιγμή έφερε δίπλα του μια παρουσιάστρια την οποία τη λέγανε Αγάπη και δεν της μιλούσε ποτέ. Κάποια στιγμή τη ρωτούσε “τα είπα καλά Αγάπη μου”;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Αυτό ήταν! Να προχωρήσω σε ένα άλλο κομμάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ η άποψή σας γιατί είστε ένα κόμμα προοδευτικό και έχει να κάνει με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Σχετικά με τον γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια, με την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια. Ποια είναι η θέση σας; Και εάν δεσμεύεστε; Έχω δει τοποθετήσεις σας για το πώς χειριστήκατε το θέμα όταν ήσασταν στην εξουσία και σκέφτεστε ότι θα το προχωρήσετε. Σωστά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτά τα θέματα. Πριν από μια δεκαετία, μπορεί πολλά από αυτά να ήταν πολύ σκληρά ταμπού. Νομίζω -και ιδίως αλλάζει το κλίμα πολύ ραγδαία και στη νέα γενιά, στα νέα παιδιά…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είστε υπέρ εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως και είμαι υπέρ, γιατί πιστεύω ότι δεν μπορεί το κράτος να είναι αυτό το οποίο θα ορίσει ποιος θα αγαπάει ποιον και ποιον άνθρωπο θα αγαπάμε. Είναι θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός. Εμείς θα ορίσουμε -το κράτος- ποιον θα αγαπήσει ο καθένας; Και εάν θα είναι του ίδιου φύλου ή διαφορετικού φύλου; Και εάν δυο άνθρωποι είναι μαζί και είναι σύντροφοι και ο ένας είναι για τον άλλον, να μη μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα; Και εάν ένας άνθρωπος μπει στο νοσοκομείο, να μη μπορεί ο άνθρωπός του να πάει και να του σταθεί; Αυτά είναι απάνθρωπα πράγματα. Εμείς λοιπόν προχωρήσαμε και κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Και όταν το ξεκινήσαμε αυτό, είχαμε αντιδράσεις και λέγανε “μα τι κάνετε” και κάποιοι μέσα από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Είμαι περήφανος που το κάναμε αυτό.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και τώρα θεωρείται κάτι δεδομένο. Ότι έπρεπε να είχε γίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Αυτό ήθελα να σας πω. Ότι η κοινωνία το αποδέχτηκε απολύτως ομαλά και φυσιολογικά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Γιατί υπήρχαν και πρακτικοί λόγοι όμως που έπρεπε να γίνει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και προχωρήσαμε σε μια ακόμα πιο δύσκολη μεταρρύθμιση τότε. Την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο ήταν πιο δύσκολο, διότι δεν μπορούσε να το κατανοήσει πολύ εύκολα η κοινή γνώμη, διότι αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού και κυρίως αυτά τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε μια τρομακτική εσωτερική σύγκρουση. Τα διεμφυλικά παιδιά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Έχει προχωρήσει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Το νομοθετήσαμε. Έχει τη δυνατότητα μετά τα 16 του ο καθένας να επιλέξει. Και αυτό, θυμάμαι τότε ,είχαμε μεγάλη αντίδραση. Και μάλιστα είχε βγει και ο κ. Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι είναι πιο φιλελεύθερος σε αυτά τα πράγματα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είδατε τώρα τι κάνετε; Μου το πάτε στον κ. Μητσοτάκη. Γιατί; Εγώ εσάς ρωτάω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνω τώρα! Να μην σας στενοχωρήσω τώρα; Αλλά είχε βγει και είχε πει ότι είχε συναντήσει κάποιον στον Υμηττό εξωγήινο και έκανε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά. Εντάξει τώρα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Για την υιοθεσία. Απαντήστε μου λίγο. Γιατί εγώ μέσα μου αισθάνομαι ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για τον γάμο. Για την υιοθεσία πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Δεσμεύεστε ότι θα το κάνετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω μια πολιτική ατάκα και θα σας το πω. Θεωρώ στην πολιτική ότι το πολύ κρίσιμο θέμα είναι να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και όταν έχουμε μια άποψη, με θάρρος να την υπερασπιζόμαστε.

Κατ’ αρχάς να πάμε για τον γάμο. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του δικαιώματος γάμου, πολιτικού γάμου, προφανώς, μην τα μπλέκουμε αυτά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σαφώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλα τα του κράτους, άλλα τα της εκκλησίας. Για όποιον αγαπάει ο καθένας. Άρα, να δώσουμε τη δυνατότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια, εάν το επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο να αλλάξουμε όλο το οικογενειακό δίκαιο. Να το εκσυγχρονίσουμε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε και τη δυνατότητα και τεκνοθεσίας. Εγώ έχω υπόψη μου πολλά ζευγάρια φίλων, μάλιστα παιδιά τους είναι φίλοι με τα παιδιά μου στο ίδιο σχολείο και νομίζω ότι αυτό το οποίο θέλουν τα παιδιά είναι αγάπη.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ομόφυλα ζευγάρια, εννοείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Αυτό το οποίο χρειάζεται ένα παιδί είναι ένα περιβάλλον αγάπης για να μεγαλώσει. Και ξέρω και πολλά άλλα παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών που δεν έχουν αυτό το περιβάλλον της αγάπης και έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Άρα, αυτό είναι το κρίσιμο κατά την άποψή μου.

Λένε πολλοί ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα. Και εγώ σας λέω, κυρία Σκορδά, για ποιες μεγάλες κοινωνικές τομές στην κοινωνία μας, κοινωνικές τομές -είχαμε πει κάποτε είναι η ώρα για την ψήφο των γυναικών; Είχανε πει κάποτε είναι η ώρα; Κάνανε ένα βήμα μπροστά και προχωρήσανε. Αυτό το θεωρούμε δεδομένο. Για την ισότητα των φύλων ή για την ισότητα σε σχέση με τη φυλή ή το χρώμα των ανθρώπων; Ποτέ δεν ήταν η ώρα έτοιμη. Κάποτε πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και αυτός είναι ο ρόλος τους. Να είναι μπροστά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Η παράμετρος την οποία εσείς βάζετε στο κέντρο, που είναι η αγάπη, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική και σε αυτή συμφωνούν όλοι. Εσείς, καταλαβαίνω, δεν θέλω να μείνουμε σε αυτό, ότι τότε δεν είχατε, δεν ήταν το κλίμα, δεν ήταν οι συνθήκες ίδιες; Ήθελε κι άλλο χρόνο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για ποιο πράγμα;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Για να γίνουν αυτά πράξεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πας βήμα-βήμα. Σκαλί-σκαλί. Δεν θα ανέβεις δυο δυο τα σκαλιά γιατί μπορεί να πέσεις. Ένα-ένα τα σκαλιά.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σωστό κι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και θα το συνεχίσετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και βεβαίως θα συνεχίσουμε. Το πρώτο μεγάλο βήμα που ήταν σας είπα το σύμφωνο συμβίωσης. Και θα συνεχίσουμε. Ναι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σχετικά με το γονέας α’, γονέας β’, αυτό που ακούμε τώρα, γίνεται μια έντονη συζήτηση νομίζω και στη Γαλλία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να, υπάρχει τώρα μια πολύ μεγάλη αντίδραση για αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αντίδραση από πολύ συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Εδώ ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, κατά την άποψή μου, είναι αναγκαίος. Δεν  υπάρχει γονέας α‘ και γονέας β’. Υπάρχουν οι γονείς ενός παιδιού. Είναι ο γονιός ο οποίος έχει ένα όνομα με το οποίο το γνωρίζει και μια προσωπικότητα που το γνωρίζει το παιδί. Εγώ θεωρώ ότι -και απάντησα σε σχέση με αυτό, διότι έχω και την εμπειρία, ότι δεν είναι καθόλου αφύσικο, ίσα ίσα είναι πάρα πολύ φυσιολογικό- ένα παιδί να μεγαλώνει με αγάπη ακόμα και όταν οι γονείς του είναι ένα ζευγάρι το οποίο έχει αποφασίσει να ζει με αγάπη, να ζούνε μαζί δυο σύντροφοι του ίδιου φύλου.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Οι απαντήσεις τώρα που μου δίνετε είναι οι απαντήσεις που περιμένω από έναν άνθρωπο προοδευτικό, σύγχρονο, μέσα στα πράγματα και από έναν προοδευτικό χώρο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αυτά που πιστεύω. Δεν ξέρω εάν σας ικανοποιεί.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ίσως εγώ το βλέπω διαφορετικά. Γιατί αναφερθήκατε, και έγινε και ένας ντόρος μεγάλος νομίζω, και για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Αυτοί οι άνθρωποι που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, όταν το ακούνε τώρα αυτά από εσάς, τι σκέφτονται;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι σκέφτονται…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δηλαδή θεωρείτε ότι είχαν ψηφίσει έτσι από αντίδραση; Έχουν κάποια “πιστεύω” τόσο ακραία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ, κυρία Σκορδά, θα λέω πάντοτε τις απόψεις μου και τις θέσεις μου, τα πιστεύω μου. Και ο ρόλος μου όχι μόνο ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός προοδευτικού πολιτικού, είναι να ανοίγω δρόμους και να ανοίγω και μυαλά, εάν μπορώ. Δηλαδή αυτό είναι το κρίσιμο.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Υπό αυτή την έννοια, θέλετε να τους κερδίσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι τώρα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Παρακαλώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολλή σπέκουλα έχει πέσει σε αυτό. Οι 600.000 άνθρωποι που ψηφίσανε τη Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε φασίστες όλους. Υπάρχουν φασίστες με τους οποίους όχι απλά είμαστε σε σύγκρουση, αλλά στέλνουν και μέλη μας στο νοσοκομείο κάποιες στιγμές. Και υπάρχουν και οι λαϊκοί άνθρωποι. 600.000 άνθρωποι. Οι οποίοι, για κάποιους λόγους που φταίει το πολιτικό σύστημα γι’ αυτούς τους λόγους, και φταίμε και εμείς γι’ αυτούς τους λόγους.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Μετά από δολοφονία όμως, μετά από αυτά, πώς συνεχίζουν να ψηφίζουν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη η δική μας. Είναι σαν να λέμε τώρα -αυτή τη στιγμή στη Γαλλία η Λεπέν έχει φτάσει το 40%. Το ξέρετε; Και έχει πάρει όλα τα λαϊκά στρώματα που ήταν στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας της προηγούμενης δεκαετίας. Άρα τι θα πούμε στους…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Άρα τι χαρακτηριστικά έχουν αυτοί οι άνθρωποι; Μπορούν να δεχτούν αυτές τις προοδευτικές αλλαγές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θα πούμε; Θα πούμε ότι θα τους αφήσουμε στη Λεπέν; Δεν θέλει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω τους λαϊκούς ανθρώπους που πήγανε με τη Λεπέν; Το ίδιο θα πούμε και εδώ.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι θέμα ιδεολογίας, όμως. Όχι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε με να έχω μια διαφορετική εκτίμηση για το πόσο κατά πόσο είναι θέμα ιδεολογίας στη χώρα μας η ψήφος των πολιτών.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι θέμα αντίδρασης, δηλαδή; Άγνοιας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης και αίσθησης ότι εδώ υπήρξε μια εντύπωση ότι είναι αντισυστημικό πράγμα αυτό. Δεν ήταν αντισυστημικό. Ο φασισμός ποτέ δεν είναι αντισυστημικός. Συστημικότατος είναι. Πάντοτε. Το είδαμε αυτό σε όλες τις εκφάνσεις, ότι ο φασισμός στη Γερμανία υπήρξε η πιο συστημική δύναμη, η οποία περιέθαλψε και ανέδειξε όλο το οικονομικό σύστημα εκείνη την περίοδο. Με τον Χίτλερ ήταν. Όλο το σκληρό σύστημα το οικονομικό των μεγάλων εταιρειών -μετά γίνανε και πολυεθνικές- στήριζαν τον Χίτλερ.

Άρα, εδώ λοιπόν η σύγκρουσή μας, η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική. Αλλά αυτό δεν θα μας κάνει να είμαστε ανόητοι και να θεωρούμε ότι οι άνθρωποι κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και πήγανε, ψηφίσανε ένα κόμμα φασιστικό, ότι θα τους βάλουμε απέναντι και θα τους πούμε φασίστες. Είναι ανόητο αυτό κάποιος να το πιστεύει. Και άκουσα χθες και τον κ. Κουτσούμπα να λέει τέτοια πράγματα. Και το θεωρώ αδιανόητο. Πρώτα απ’ όλα το θεωρώ αδιανόητο διότι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το μόνο του μέτωπο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Δεξιά, αλλά εν πάση περιπτώσει θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Και δεύτερο το θεωρώ αδιανόητο γιατί αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι παρασύρθηκαν και πήγανε και ψηφίσανε κάποτε τη Χρυσή Αυγή, είναι εργάτες, είναι λαϊκοί άνθρωποι και πρέπει να τους προσεγγίσουμε με έναν τρόπο. Διότι το ταξικό τους συμφέρον δεν είναι εκεί, είναι από εδώ. Εμείς την άλλη μέρα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν εργασιακά δικαιώματα, να αυξηθεί ο μισθός τους, να έχουν μια προοπτική αξιοπρέπειας. Δεν θα τους δώσει η Δεξιά. Εκτός εάν μας λέει ότι δεν έχει σημασία όποιος και εάν βγει. Ας βγει ο Μητσοτάκης. Εάν αυτό πιστεύει, τι να πω.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά είναι και τα θέματα ιδεολογίας που φαντάζομαι -ελπίζω να είναι το “παρασύρθηκαν” μια φορά μόνο από αντίδραση. Μακάρι να είναι έτσι και να μην είναι διαφορετικά. Να μην έχει να κάνει…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς επιμένετε σε αυτό.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Επιμένω γιατί στην καθημερινότητα κάθε μέρα βλέπουμε εγκληματικότητα, βλέπουμε ανθρώπους να φέρονται στους ξένους με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Τα βλέπουμε όλα αυτά. Να βρίζουν όλη μέρα μέσα στα social.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο, κυρία Σκορδά, εάν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα μας. Αλίμονο. Αλίμονο. Αλλά τα θέματα της ιδεολογίας, έχετε δίκιο, εδώ είναι διαρκές μέτωπο και μια διαρκής αντιπαράθεση. Και πρέπει να σας πω ότι εδώ μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της Κεντροδεξιάς στη ρητορική της Ακροδεξιάς. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι διεθνές και ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αλλά έχουν μια μετατόπιση.

Όταν δηλαδή υιοθετείς ως ένα κόμμα εξουσίας Κεντροδεξιό, για τη Ν.Δ. εννοώ, τη ρητορική της Ακροδεξιάς και του μίσους. Όταν το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μη δίνεις δικαιώματα στους μετανάστες για να μπορούν να εργάζονται στη χώρα και να τους στερείς το ΑΜΚΑ -αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνανε. Και δεν έχουμε εργατικά χέρια ετούτη την ώρα να πάνε να δουλέψουν στην οικοδομή, στην ύπαιθρο. Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε αυτό.

Όταν υιοθετείς τη λογική και πας και κάνεις φετίχ τον φράχτη και φωτογραφίζεσαι στον φράχτη κάθε τρεις και λίγο λες και είσαι -όπως έκανε ο Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής-, μετά μην μας φωνάζεις κιόλας για το θέμα του ότι η Ακροδεξιά γιγαντώνεται και φουσκώνει. Και όταν παίρνεις διαρκώς στο εσωτερικό σου στελέχη της Ακροδεξιάς. Πριν από 15 χρόνια…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εγώ τώρα θέλω εσάς να ακούσω όμως, όχι τι κάνει κάποιος άλλος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ μιλάω τώρα. Πριν 15 χρόνια, όταν ήταν αρχηγός της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής, ούτε που θα διανοούταν κανένας ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βορίδης θα ήταν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Ούτε που θα το διανοούταν. Δεν σας αρέσει να μιλάμε βαριά πολιτικά, αλλά τι να κάνουμε;

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν μου αρέσει. Όχι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε δυο μέρες πριν τις εκλογές.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν έχω χρόνο. Διαφορετικά, με χαρά. Να περάσουμε λίγο, γιατί είναι αρκετά τα θέματα τα κοινωνικά, που τουλάχιστον εδώ σχολιάζουμε συνέχεια στην εκπομπή. Να περάσουμε στην παιδική εγκληματικότητα και πώς το βλέπετε όλο αυτό. Είστε και μπαμπάς δυο παιδιών. Που γίνεται στα σχολεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, φαινόμενα μπούλινγκ, επιθέσεων. Γίνεται ένας χαμός και κάθε μέρα έχουμε μια άσχημη επικαιρότητα. Πώς το σχολιάζετε εσείς; Και τι σκέφτεστε και για τους νέους να κάνετε από εδώ και πέρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο αυτό και πρέπει να μας προβληματίσει. Η βία και το μπούλινγκ, ο εκφοβισμός στα σχολεία. Και ένα φαινόμενο το οποίο δεν το βλέπουμε μόνο στα δημόσια σχολεία. Είχαμε ένα γεγονός πριν από λίγες μέρες σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Νομίζω ότι για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών, μάλλον στον τρόπο που τα παιδιά μας στα σχολεία μαθαίνουν να εκτιμούν τη διαφορετικότητα, το διαφορετικό. Διότι, γιατί έχουμε αυτές τις επιθέσεις; Γιατί έχουμε αυτό τον εκφοβισμό και την κακοποίηση κάποιων παιδιών μέσα στις σχολικές μονάδες; Διότι αυτά τα παιδιά έχουν μια διαφορετική παρουσία, συμπεριφορά. Και εκεί νομίζω ότι είναι το πάρα πολύ κρίσιμο. Δηλαδή μια κοινωνία και ένα σχολείο που θα μαθαίνει…

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν θα έπρεπε να το είχαμε λύσει ήδη αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έπρεπε, αλλά λέω ότι μια κοινωνία και ένα σχολείο που μαθαίνει στα παιδιά από τη μικρή ηλικία ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι παράξενο, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Κανένας δεν είναι ίδιος.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Αντί όμως να γίνονται βήματα μπροστά, βλέπουμε στην πραγματικότητα να αυξάνονται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δηλαδή το θέμα της διαφορετικότητας έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια και σε δημόσια συζήτηση και από τα σχολεία, κιόλας. Δηλαδή δεν είναι κάτι τόσο φρέσκο και αντί να βλέπουμε να καλυτερεύει η κατάσταση, χειρότερη γίνεται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, δυστυχώς.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι θέμα οικογένειας, θεωρείτε; Ή είναι θέμα παιδείας που αφορά στο εκπαιδευτικό κομμάτι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ένα σύνολο.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σύνολο πραγμάτων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι και οικογένειας προφανώς που σιγά σιγά νομίζω ότι και αυτό -να πούμε κάποια θετικά. Εγώ έχω εκπλαγεί πόσο γρήγορα έχει αρχίσει και μεταστρέφεται αυτό το στερεότυπο που κυριαρχούσε σε όλη την ελληνική κοινωνία σε σχέση με το διαφορετικό στους νέους ανθρώπους. Τα νέα παιδιά σήμερα, στην πλειοψηφία τους, προφανώς, -υπάρχουν και οι συντηρητικές απόψεις-, αλλά είναι πολύ μπροστά στο ζήτημα της διαφορετικότητας σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο και σε σχέση προφανώς με τη φυλή. Δηλαδή βλέπω ότι αυτά τα στερεότυπα αρχίζουν και ξεπερνιούνται. Όμως στα σχολεία πρέπει να κάνουμε δουλειά ακόμα. Και εμείς είχαμε προσπαθήσει με τις θεματικές εβδομάδες, ώστε να μπαίνουν μέσα στα σχολεία ειδικοί ψυχολόγοι και να ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις. Είχαμε προχωρήσει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο, εκείνη την εποχή, αλλά πολύ αξιόλογο πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων μέσα στις σχολικές δομές, στις σχολικές μονάδες και μας λέγανε κάποιοι, μα βάζετε αυτά τα παιδιά δίπλα στα δικά μας.

Είχαμε κάνει κάποιες σημαντικές προσπάθειες και προφανώς σε ό,τι έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, που σας είπα ότι ήμασταν πάρα πολύ μπροστά σε αυτές τις πρωτοβουλίες που πήραμε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Να περάσουμε λίγο, μια και μιλάμε για τους νέους που ψηφίζουν τώρα για πρώτη φορά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 17 – 21.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και τι σκέπτεστε εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 450.000 λένε ότι θα είναι.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Τι σκέφτεστε εσείς για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένα παιδί 17-18 χρονών. 18 που τελειώνει το σχολείο και παίρνει την απόφαση να πάρει τη ζωή στα χέρια του, να βρει ένα σπίτι, να ξεκινήσει τις σπουδές του. Το νοίκι είναι όσος ο μισθός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά πρέπει κατ’ αρχάς να κάτσουμε και εμείς, που είμαστε σε μια άλλη ηλικία, να καταλάβουμε τον τρόπο που επικοινωνούν, σκέφτονται, να τους ακούσουμε. Δεν είναι εύκολο. Μη νομίζετε ότι ξέρουμε τους κώδικες επικοινωνίας τους. Αλλά σίγουρα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι είναι ίσως η πρώτη γενιά, νέα γενιά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τους προηγούμενους. Από τις προηγούμενες γενιές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει πολύ βαθιά να μας προβληματίσει και ως χώρα και ως κοινωνία και ως πολιτικούς.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ρίχνετε βάρος σε αυτό το κομμάτι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάρα πολύ βάρος. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά, ακόμα και στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν πάντα πίσω, στις νέες γενιές τον δείχνουν πάντα μπροστά. Δείχνουμε βάρος γιατί είναι το μέλλον. Και εάν δεν επενδύσουμε στο μέλλον δεν μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα, την κοινωνία. Και δείχνουμε βάρος γιατί, ξέρετε κάτι; Γιατί γερνάμε κιόλας σαν χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα. Το μεγάλο θέμα αυτής της χώρας είναι ότι σε 10 χρόνια θα έχει ξανά πρόβλημα εάν συνεχίσουμε έτσι σε σχέση με το Ασφαλιστικό, για παράδειγμα, που το λύσαμε εμείς, κάναμε μια μεγάλη τομή. Θα έχουμε ξανά προβλήματα, γιατί γερνάει ο πληθυσμός. Γιατί τα νέα παιδιά που σπουδάζουν εδώ, κάνουν μεταπτυχιακά εδώ, ή κάνουν έξω και φεύγουν. Φεύγουν και μένουν και βρίσκουν μια δουλειά αξιοπρεπή έξω και δεν ξανάρχονται. Αυτό είναι τεράστιο θέμα. Διότι το παραγωγικό δυναμικό της χώρας με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου σπουδάζουν και καταρτίζονται και φεύγουν έξω και μπαίνουν σε μια άλλη δομή οικονομίας να στηρίξουν.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Το πιο σημαντικό είναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν εδώ πρέπει να γίνουν κάποιες τομές. Και εγώ νομίζω ότι η μεγαλύτερη τομή που πρέπει να κάνουμε είναι, πρώτο, σε σχέση με την εκπαίδευση, να μην στερούμε τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση σε αυτά τα παιδιά.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε, κατά την άποψή μου, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο, είναι το ζήτημα της στέγης. Γιατί πώς θα φτιάξουν οικογένειες; Πώς θα γίνουν ζευγάρια, εάν δεν μπορούν να ζήσουν μαζί; Μέχρι τα 35, ζούνε στα παιδικά δωμάτια των γονιών τους. Αυτό είναι τρομακτικό που συμβαίνει, και συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Έχουμε το μεγαλύτερο –διάβαζα κάποια στοιχεία της Eurostat– τα ακριβότερα ενοίκια στην Ελλάδα, ενώ έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς. Πώς θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις αυτό; Χρειάζονται ριζικές τομές. Γι’ αυτό εμείς έχουμε μελετήσει, έχουμε εκπονήσει κι έχουμε ανακοινώσει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που δεν εξαντλείται μονάχα στην επιδότηση ενοικίου. Λέμε διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου για νέα ζευγάρια και διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων.

Αλλά θέλουμε να κάνουμε δυο τομές. Η πρώτη είναι η Τράπεζα Στέγης. Δηλαδή να πάρουμε όλες τις κατοικίες εκείνες οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες και ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να δώσουμε κίνητρα και σε ιδιοκτήτες να φέρουν τα σπίτια τους, να φτιαχτεί μια τράπεζα στέγης για να δοθεί προσιτή οικονομικά κατοικία με κοινωνικά κριτήρια σε νέους ανθρώπους.

Και το δεύτερο είναι το Airbnb. Κυρία Σκορδά, είναι τεράστια μάστιγα. Δεν θα έχουμε σπίτια να βρίσκουμε για να νοικιάζουμε στις μεγάλες πόλεις, εάν συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Και τι λέμε; Δεν λέμε να το απαγορεύσουμε για τα Φυσικά Πρόσωπα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Θα μπούνε φίλτρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Να πω τι θα μπει. Θα απαγορευτεί στα Νομικά Πρόσωπα. Τα Φυσικά Πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα. Εάν εσείς έχετε ένα, δυο, τρία. Αλλά τα Νομικά Πρόσωπα, έρχονται εταιρείες μαζικά και αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Και από το εξωτερικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μετά λέμε γιατί έχουμε πρόβλημα στεγαστικής κρίσης.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Άρα θα μπούνε φίλτρα σε κάποιους ναι, σε κάποιους όχι. Τώρα μου λένε, προχώρα με τις ερωτήσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην σας αγχώνουν. Αφήστε τους να λένε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Τώρα ήθελα ένα πολύ σύντομο σχόλιο, πριν σας χαιρετίσω και ευχηθώ καλή επιτυχία, σχετικά με τις δομές. Δομές που φιλοξενούν τα παιδιά. Θέλω ένα σχόλιο. Ένα σχόλιο μόνο. Είστε υπέρ του να κλείσουν οι δομές; Να υπάρξει αυτή η από-ιδρυματοποίηση; Το είχαμε ακούσει από τη Δόμνα Μιχαηλίδου εδώ στην εκπομπή, γι’ αυτό σας ρωτάω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αναγκαίο να συμβεί αυτό.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Συμφωνείτε και εσείς σε αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο, χωρίς να πετάξουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στον δρόμο. Αλλά είναι αναγκαίο να συμβεί.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Είναι αναγκαίο, πιστεύετε και εσείς. Πολύ ωραία. Τι να ευχηθώ; Καλή επιτυχία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχηθείτε καλή δύναμη πάνω απ΄ όλα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Δεν ξέρω τώρα εάν υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα για εσάς, διακοπές φαντάζομαι δεν θα κάνετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το δύσκολο για μένα. Και αυτό που λένε και τα παιδιά. Τι θέλεις τώρα να ξαναμπλέξεις; Πάλι δεν θα σε έχουμε δίπλα μας. Αλλά, εντάξει, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός, σε δύο μέρες, έχει την ευκαιρία να κρίνει, να συγκρίνει, να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. Θεωρώ ότι την εκλογική αναμέτρηση θα την κρίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η ψήφος των νέων ανθρώπων και των αναποφάσιστων. Και νομίζω ότι έχουν στα χέρια τους μια κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και να ευχηθώ να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ανανεώνουμε το ραντεβού μας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όποτε θέλετε, διότι πέρασε ο χρόνος χωρίς να το καταλάβω. Και δεν με ρωτήσατε και τίποτα έτσι πολύ της επικαιρότητας.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Για τον Κατρούγκαλο τι να ρωτήσω; Για τον Κατρούγκαλο να ρωτήσω; Θα έπρεπε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Επειδή ήταν χθεσινοβραδινό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μιας και το λέτε, να πω μονάχα αυτή τη φράση.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Μου το λέγανε να ξέρετε πριν μπούμε. Μου λέγανε ρώτα, ρώτα, ρώτα. Λέω, δεν θέλω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην πολιτική κάποιες φορές είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Όταν απευθύνεσαι στον ελληνικό λαό με ένα Συμβόλαιο και το λες και Συμβόλαιο Αλλαγής, δεν μπορείς να δώσεις το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσει. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα αυτό το Συμβόλαιο. Και ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, που αδικήθηκε όλα τα χρόνια τα μνημονιακά, αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση. Να δώσουμε ανάσα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Άρα, δεν θα υπάρξουν αυτές οι επιπλέον εισφορές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να δώσουμε ανάσα. Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές, αλλά θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, θα υπάρξει η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη.

Αλλά να κλείσω με αυτό, μου δίνετε και μια ευκαιρία. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος, εκτός, με την ευθιξία δική του και αποφασιστικότητα δική μου, ο Καραμανλής των Τεμπών, εντός ψηφοδελτίου. Ο ένας εκτός, διότι κατανοεί και ο ίδιος τι θα πει ευθιξία, ότι έκανε λάθος. Ο άλλος δεν έκανε κανένα λάθος και θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Πώς το έλεγε ο Κουτσούμπας; Αυτοί είμαστε. Συγκρίνετέ μας.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Εγώ σας προτιμώ όταν μιλάτε μόνο για εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ανανεώνουμε το ραντεβού;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δυο μέρες πριν τις εκλογές; Δυο μέρες πριν τις εκλογές δεν είναι εύκολο να μιλάω μόνο για εμένα.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Σωστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το καταλαβαίνετε.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Ανοιχτή η πρόσκληση. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή δύναμη.

Φ. ΣΚΟΡΔΑ: Καλή επιτυχία.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...