Τσίπρας: Είμαστε η μόνη εναλλακτική στην παντοδυναμία Μητσοτάκη

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό “Starκαι τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας απόψε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα, κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με το πιο απλό, το αυτονόητο που θα σας ρωτούσε αυτές τις μέρες οποιοσδήποτε καθόταν απέναντί σας: Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας και είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα που είχε την 21η Μαΐου; Κάπως πέρασαν οι μέρες και ίσως κι εσείς μπορείτε να κάνετε μια αποτίμηση με περισσότερη ψυχραιμία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, επειδή είναι η πρώτη μου τηλεοπτική συνέντευξη μετά από ένα οδυνηρό για εμάς αποτέλεσμα, ένα σοκ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε στο πρώτο μέρος της συνέντευξης, να προσπαθήσω να μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια και να μην κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Για εμάς ήταν ένα σοκ. Ένα σοκ το οποίο μας δημιούργησε πολύ μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Δεν το περιμέναμε. Ως εκ τούτου, τούτη την ώρα αυτό που προέχει για εμάς, είναι να ξεπεράσουμε αυτό το σοκ, να συγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Άρα, στο τι έφταιξε, δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό, στους αντιπάλους μας. Αυτοί πάντοτε τη δουλειά τους έκαναν -οι αντίπαλοί μας-, ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι, αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση.

Ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια του αποτελέσματος σ’ εμάς. Στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμά μας, στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην, πολλές φορές, εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας, στην εικόνα μας και στον στρατηγικό εγκλωβισμό μας σ’ ένα όραμα δικό μας που ήταν και είναι η απλή αναλογική, που όμως το πολιτικό σύστημα δεν ήταν, όπως απεδείχθη, ώριμο να αποδεχθεί.

Και ήταν στρατηγικός εγκλωβισμός, διότι την ίδια ώρα που εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασιών, προγραμματικών συγκλίσεων για να πάει η χώρα μπροστά, δεν βρίσκαμε ανταπόκριση από κανέναν άλλον. Άρα ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι το οποίο φαινόταν μη ρεαλιστικό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα, καταλαβαίνω απ’ αυτό που λέτε ότι εσείς δεν θεωρείτε ότι κακώς ψηφίσατε την απλή αναλογική το ’16, ότι δεν ήταν λάθος δηλαδή αυτό το οποίο έγινε τότε, αλλά οι προοδευτικές λεγόμενες δυνάμεις -φαντάζομαι κυρίως το ΠΑΣΟΚ εννοείτε- δεν μπόρεσαν αυτή την ευκαιρία, δεν ήθελαν, μάλλον, να την αγκαλιάσουν. Δεν ήταν ότι ήταν λάθος που ψηφίστηκε η απλή αναλογική.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μετανιώνουμε γιατί ήταν και παραμένει και όραμα και, αν θέλετε, διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου. Και το όραμά μας ήταν να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα. Να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που να έχουμε κυβερνήσεις με προγραμματικές συγκλίσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας. Εντούτοις, απεδείχθη ότι ούτε το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, την ανωριμότητα αυτή του πολιτικού συστήματος να αποδεχθεί την απλή αναλογική ακολούθησε σε μεγάλο ποσοστό και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με δεδομένο όμως ότι είχε κάνει αυτή την προεκλογική στρατηγική, δεν ήταν κατά κάποιον τρόπο επιπόλαιο το ότι πήρατε το ρίσκο αφού θέλατε μια συνεργασία με μια άλλη πολιτική δύναμη, να είχατε κάνει νωρίτερα, κάποιους μήνες πριν, μια βολιδοσκόπηση για να δείτε αν θα είχατε πάρει μια θετική απάντηση; Γιατί αν το ξέρατε ότι θα είχατε πάρει μια αρνητική απάντηση, μπορεί ενδεχομένως να πηγαίνατε και με ένα άλλο αφήγημα στις κάλπες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είναι θέμα αφηγήματος. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας απ’ αυτό το οποίο έχει η Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς, εμείς καταθέσαμε το αφήγημά μας, την πρότασή μας για το πώς πρέπει η χώρα να κυβερνηθεί, για το τι πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα. Για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για την ακρίβεια, για τη δυνατότητα να έχουν όλοι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην κόβεται όπως κόβεται τώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, για τους πλειστηριασμούς.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, αλλά αυτό περιελάμβανε κι ένα «ναι» απ’ το ΠΑΣΟΚ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς καταθέσαμε δημόσια τις προτάσεις μας και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν μια στάση εχθρική απέναντι στην προοπτική συνεργασίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Το κατάλαβα, αλλά δεν θα έπρεπε να το είχατε διερευνήσει από πριν αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα σας λέω, η διαρκής απεύθυνσή μας ήταν και μια διαρκής διερεύνηση. Η άρνηση όμως δεν μπορούσε να μας οδηγήσει, θα ήταν αναντίστοιχο στο να ακυρώσουμε μια δική μας επιλογή και να βγούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι πλέον εμείς αλλάζουμε και θέλουμε την αυτοδυναμία. Θα ήταν ακόμα πιο αναντίστοιχο.

Αυτός ήταν ένας στρατηγικός εγκλωβισμός. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι, κατά την εκτίμησή μου, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη και βασικότερη αιτία αυτού του αποτελέσματος, που δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε εμείς, δεν το περίμενε κανείς…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε να κάνει με το τσουνάμι των τελευταίων ημερών που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου και την ατζέντα της συζήτησης σε σχέση με το παρελθόν, το πολύ μακρινό παρελθόν, του 2015, τις ημέρες της κρίσης και όχι με βάση τα όσα συνέβησαν από το 2019 έως το 2023.

Οι πολίτες πήγαν στην κάλπη συζητώντας την παραπληροφόρηση, ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν να αυξήσει τις εισφορές. Και δεν πήγε στην κάλπη συζητώντας ότι ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Διότι την 1η του Ιούνη τελειώνει…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Οι δηλώσεις Κατρούγακλου ή Φωτίου, δεν έχουν κι εκείνες μερίδιο ευθύνης στο ότι οι πολίτες σύμφωνα με τη δική σας γνώμη δεν πήραν το σωστό μήνυμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αναφέρομαι, δεν θέλω να μιλήσω ονομαστικά, αλλά όταν αναφέρομαι σε αστοχίες στελεχών, περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές αστοχίες που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα βάζατε μέσα και τη δική σας δήλωση σε σχέση με τους πολίτες που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν τη Χρυσή Αυγή; Θα διατυπώνατε την άποψη αυτή τώρα μ’ ένα διαφορετικό τρόπο; Ή εμμένετε στην άποψη που διατυπώσατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμμένω στην άποψη ότι οι πολίτες δεν είναι να τους χαρίσει κανένας, και αυτή η δήλωση διαστρεβλώθηκε βεβαίως πάρα πολύ. Αλλά εμμένω στην άποψη, δεν αναφέρθηκα στους Χρυσαυγίτες, σ’ αυτούς που στέλνουν τα στελέχη μας στο νοσοκομείο ή έχουν εγκληματική δραστηριότητα. Αναφέρθηκα στους πολίτες που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια ως δήθεν αντισυστημική δύναμη τη Χρυσή Αυγή. Και νομίζω ότι το ίδιο που είπα εγώ, λίγες μέρες αργότερα το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σκέρτσος.

Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου. Αλλά το βασικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου είναι ότι και εγώ μαζί δεν κατάφερα να επιβάλλω τη συζήτηση ή να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας, που είναι το με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία, τι θα γίνει με τα μεγάλα ζητήματα, τι θα γίνει και πώς θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα μπροστά, που είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το RRF. Που είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα πάμε σ’ αυτά. Αλλά πριν πάμε σ’ αυτά, είπατε στην αρχή κάτι, ότι θέλετε να μιλήσετε με απόλυτη ειλικρίνεια για το βράδυ εκείνο των εκλογών. Ήταν ένα σοκ για σας είπατε, βέβαια ήταν κάτι που δεν περίμενε και κανένας, ούτε πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι… Τι σκεφτήκατε εκείνο το βράδυ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πολιτική, εγώ τουλάχιστον συμμετέχω στην πολιτική αλλά δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Αυτό που σκέφτηκα ήταν η παραίτηση. Ήταν το πρώτο συναίσθημα και δεν είναι και φευγαλέο, ήταν κάτι που με βασάνισε αρκετές ώρες και μέρες.

Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ, συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω. Δεν έχω δικαίωμα απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στο 1.200.000 ανθρώπους που μας ψήφισαν εκείνη την Κυριακή της ήττας, απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας, δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω και να τους αφήσω μόνους σε μια δύσκολη στιγμή. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο υπερίσχυσε, είναι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να ανασυγκροτηθούμε και να δώσουμε μια νέα μάχη. Διότι μπροστά μας δεν έχουμε έναν επαναληπτικό αγώνα, το σκορ της προηγούμενης κάλπης δεν θα βρεθεί στις επόμενες κάλπες.

Θα ήθελα να το παρομοιάσω, αν μου επιτρέπετε, με αθλητικούς όρους. Δεν είναι επαναληπτικός αγώνας, αλλά είναι η δεύτερη προσπάθεια ενός άλτη που έβαλε ψηλά τον πήχη, πέρασε από κάτω και τώρα πρέπει να συμμαζέψει την ψυχολογία του, να δει τα λάθη του, να δει την περπατησιά του για να έχει στη δεύτερη προσπάθεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να περάσει τον πήχη.

Αυτό κάνουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε και κυρίως με το βλέμμα και την καρδιά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που ήρθε όχι ως πυροτέχνημα το 2012, αλλά για να στηρίξει τους αδύναμους, τα λαϊκά στρώματα, τη μεσαία τάξη, να επιβάλλει όρους δικαιοσύνης. Και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο αυτό. Είναι κρίσιμο διότι αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί στην κρίσιμη τελική κάλπη, γιατί αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη που θα δώσει η κυβέρνηση, θα έχουμε μια αναντιστοιχία σε ό,τι αφορά και τη δημοκρατική λειτουργία αλλά κυρίως μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση, που θα επιβάλλει μια ατζέντα που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Βγήκε ο κ. Γεωργιάδης και μίλησε για 180 βουλευτές προκειμένου να κάνουν συνταγματική αναθεώρηση μόνοι τους. Ποτέ άλλοτε στην τρίτη Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, ένα κόμμα να θέλει να κάνει μόνο του αναθεώρηση. Γιατί άραγε; Ποια ατζέντα κρυφή έχουν; Θέλουν την ιδιωτικοποίηση του νερού; Τι ακριβώς θέλουν;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό έχει διαψευσθεί πάρα πολλές φορές και σε όλους τους τόνους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά νομίζω ότι όταν αυτό δηλώνεται από επίσημα χείλη, δεν αρκεί μια διάψευση ότι δεν θέλουμε, πρέπει να ανοίξει η ατζέντα για το ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις που έχουν για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά, ας μην πάμε τόσο μακριά…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Πριν φτάσουμε στην ατζέντα της 25ης, θέλω να μας δώσετε κάποια διευκρινίσεις γι’ αυτές τις μέρες σε κάποια ζητήματα δικά σας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψαν. Καταλαβαίνω ότι κάθε αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος, πηγαίνοντας σε μια εκλογική αναμέτρηση, έχει το άγχος μη βγει κάποιος και κάνει τη γκάφα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πληρώσαμε ακριβώς στην εκλογική αναμέτρηση εμείς…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εσείς σκέφτεστε να το περιχαρακώσετε αυτό με κάποιον τρόπο; Γιατί ακούσαμε ότι θα βγαίνουν μόνο 10-15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι δεν πρέπει να βγαίνουν, οι αντίπαλοί σας είπαν ότι αυτό ενέχει κάποιου είδους σταλινικής αντιμετώπισης… Πώς το έχετε σκεφτεί, πώς το έχετε σχεδιάσει; Θα βγαίνουν δηλαδή μόνο τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής που είδαμε χτες, προχθές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι κάτι περίπλοκο. Είναι απλά ότι λάβαμε το μήνυμα των πολιτών και το μήνυμα της κοινωνίας, που θέλει από μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγκρότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειμμα ελευθερίας λόγου. Το αντίθετο, για τον υπερβολικό του πλουραλισμό κατηγορείται.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ακριβώς. Το οποίο κάποτε λέγατε ότι είναι η δύναμή σας. Τώρα θα το δείτε λίγο διαφορετικά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι η δύναμή μας, αλλά όπως συλλογικά ένα κόμμα έχει την ευθύνη να βγάζει τον αρχηγό του, τον εκπρόσωπό του, έτσι συλλογικά έχει και την ευθύνη τις ημέρες των εκλογών, αλίμονο, δεν μιλάμε για τις υπόλοιπες μέρες, τις ημέρες της κρίσιμης προεκλογικές περιόδου, να επιλέγει τα πρόσωπα που δημόσια θα το εκπροσωπούν.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα μιλάμε γι’ αυτό τον μήνα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Όχι για τον μήνα, για τις τρεις εβδομάδες μιλάμε, δεν μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι πάγιο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μιλώντας πάντως γι’ αυτές τις δηλώσεις, την πρώτη εβδομάδα είχαμε κάποια στελέχη να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Σύνδρομο Στοκχόλμης και ούτω καθεξής. Πώς τo ακούσατε εσείς αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το άκουσα με πολύ μεγάλη δυσφορία. Διότι είναι πολύ μεγάλο λάθος, ιδίως από προοδευτικούς ανθρώπους, να ομνύουμε στη δύναμη του λαού και στην αξία της λαϊκής βούλησης, αλλά όταν δεν μας αρέσει αυτή η λαϊκή βούληση, να κατηγορούμε τονλαό. Νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε τις ευθύνες σ’ εμάς και να διορθώσουμε τα λάθη μας εμείς και όχι να κατηγορούμε τον λαό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είπατε όμως κι εσείς ότι αυτό το αποτέλεσμα το οδυνηρό, είναι οδυνηρό και για την κοινωνία και για όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, το πιστεύω αυτό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Με ποια έννοια το είπατε εσείς αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με την έννοια που σας είπα πριν από λίγο, ότι θα είναι οδυνηρό για τη δημοκρατία, «δυσλειτουργικό» -αυτό τον όρο χρησιμοποίησα πιο πριν-, να έχουμε μια παντοδυναμία ενός μόνο κόμματος και μάλιστα ενός κόμματος που στην προηγούμενη διακυβέρνησή του έδειξε ότι δεν σέβεται και τόσο πολύ το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Φανταστείτε λοιπόν έναν ανεξέλεγκτο Μητσοτάκη, τι άλλο θα κάνει σε σχέση με τις παρακολουθήσεις; Παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Ή τι άλλο θα κάνει σε σχέση με βλέψεις ή προθέσεις γι’ αναθεώρηση του Συντάγματος ή για επιβολή πολύ σκληρών πολιτικών; Ξέρετε, κυρία Ζαχαρέα, λίγες μέρες πέρασαν μετά τις εκλογές και είδαμε τρία γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι εδώ και απαιτούν προγραμματικές απαντήσεις.

Θα τα απαριθμήσω πολύ σύντομα. Το επιτελικό ψηφιακό φιάσκο, με τις εξετάσεις τις ενδοσχολικές. Δεύτερη μέρα δεν λειτούργησε το σύστημα. Μίλαγαν για ένα μεγάλο επίτευγμα ψηφιακό και βλέπουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε εξετάσεις.

Το δεύτερο ήταν το ζήτημα που προσπάθησα να θέσω λίγο πριν σε σχέση με το έλλειμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Κοιτάξτε, εμείς ήμασταν μια κυβέρνηση μέσα στα μνημόνια και δώσαμε τη δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, να περάσουν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και σήμερα δεν έχουμε μνημόνια. Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε, από την 1η Ιουνίου και μετά, εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσους δεν έχουν να πληρώσουν 720 ευρώ τις εισφορές…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Γιατί τότε ο κ. Σκέρτσος, ο εκπρόσωπος, είπε ότι ήταν μια ρύθμιση που την είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, είχαμε ψηφίσει την παράταση –αυτό είναι τώρα, πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα. Είχαμε ψηφίσει την παράταση το 2022. Το να μην υπάρχει άλλη παράταση είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Σκέρτσος μας είπε ότι είναι ευθύνη επίσης του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε την απλή αναλογική και το φιάσκο το επιτελικό με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα έριξε στην κυβέρνηση την υπηρεσιακή, που είναι τριών ημερών κυβέρνηση. Αυτό είναι θράσος.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τις προαγωγικές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις προαγωγικές, με συγχωρείτε, τις ενδοσχολικές. Δηλαδή ήταν κυβέρνηση 4 χρόνια και φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση των τριών ημερών; Καλό είναι να προσπαθήσουμε τουλάχιστον σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση να μιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής, να μην πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα. Να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας, τα προγράμματά μας. Γιατί ο ελληνικός λαός ανεξάρτητα τι ψήφισε, και σέβομαι απόλυτα την ετυμηγορία του της 21ης Μαΐου, για την 25η Ιουνίου θέλει να ξέρει με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να σας το ρωτήσω αυτό. Η κάλπη είναι άδεια και αυτό το λένε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω και το τρίτο που το παρέλειψα; Το ατύχημα στο Πέραμα. Το ατύχημα στο Πέραμα, μάλιστα, ειρωνεία της τύχης, ένα εργάτης, εργατικό ατύχημα, έχασε τη ζωή του…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, το δείξαμε το ρεπορτάζ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ειρωνεία της τύχης, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι πήρε 38% στο Πέραμα, έγινε μπλε το Πέραμα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εντάξει, ήταν ένα ιδιωτικό συνεργείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι και γι’ αυτό φταίει ο κ. Μητσοτάκης..

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, δεν λέω αυτό. Λέω όμως ότι το γεγονός ότι έχει καταργηθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Είναι πολύ σοβαρό θέμα ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι εντατικοί και υπάρχει μια εργοδοτική ασυδοσία που μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια ζωής. Όχι μόνο στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο λέω είναι ότι το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι πώς θα κυβερνηθεί και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη μέρα. Εμείς θέλουμε την επόμενη μέρα να υπάρχει εργασιακή ασφάλεια. Θέλουμε να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, θέλουμε να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να μην προχωρήσουν 700.000 πλειστηριασμοί, θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια που τρώει το εισόδημα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όταν μιλάτε για νίκη -όχι μόνο εσείς, και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-, πώς το προσδιορίζετε αυτό; Τι είναι νίκη για σας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ’ αρχάς μιλήσαμε για ανατροπή των συσχετισμών. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν πετάμε στα σύννεφα, κυρία Ζαχαρέα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δηλαδή; Όταν λέτε ανατροπή των συσχετισμών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα ότι είναι το δεύτερο άλμα του άλτη που πρέπει να περάσει αυτή τη φορά τον πήχη, αλλά δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ δυσμενές αποτέλεσμα για εμάς το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης του Μάη. Ως εκ τούτου, λοιπόν, εμείς, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, δεν είμαστε κόμμα συμπλήρωμα, κυβερνητικό συμπλήρωμα της Δεξιάς. Άρα δεν έχουμε κανέναν άλλο στόχο, παρά μονάχα να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάσας και στήριγμα για την κοινωνία. Να μη σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό σημαίνει ότι ανταγωνίζεστε και το ΠΑΣΟΚ, ποιος θα κάνει την πιο δυνατή αντιπολίτευση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε μια ευκαιρία, όταν απλώναμε το χέρι της συνεργασίας. Και αυτό αντί να ανοίξει τη συζήτηση, έκανε μονομέτωπο αλλά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με απασχολεί το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Με απασχολεί η Δεξιά πολιτική, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος που είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, μια νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική που, κατά την άποψή μου, είναι πάρα πολύ επιζήμια για την κοινωνία. Και επαναλαμβάνω κάτι που σας είπα πριν: από τα 5 κόμματα της Βουλής, δεδομένου ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μονάχα να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ουσιαστικά αυτές οι δυο προτάσεις ανταγωνίζονται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που όλοι γνωρίζουμε, ακριβώς επειδή δεν είναι αναμέτρηση της απλής αναλογικής, ότι είναι η αναμέτρηση που θα δώσει την αυριανή κυβέρνηση.

Συνεπώς θεωρώ, αν μου επιτρέπετε, αλαζονικό και ολίγον μου δείχνει μια έπαρση αυτό που διαρκώς κάνει τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, να βγαίνει στα μπαλκόνια και να λέει ότι ένα είναι το κόμμα κατέρχεται στις εκλογές διεκδικώντας την διακυβέρνηση του τόπου. Όχι, είναι αλαζονικό αυτό, πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Μπορεί να μας νίκησε, -ναι, μας νίκησε, εγώ ήμουν ο πρώτος που τον πήρα τηλέφωνο να τον συγχαρώ για τη νίκη του-, εντούτοις είναι πολύ αλαζονικό και καθόλου δημοκρατικό να θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να μη θέλει να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά, να αρνείται να προσέλθει σε debate ενώ το είχε πει, έστω των πέντε ή και των δύο που είχε υποσχεθεί και να θεωρεί δεδομένο ότι τρέχει σ’ αυτές τις εκλογές μόνος του. Νομίζω ότι όποιος μ’ έναν τέτοιο αλαζονικό τρόπο φέρεται, δεν κάνει το καλύτερο δυνατό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Φαντάζομαι κι εσείς όμως δεν θα περιμένετε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εβδομάδες να καλύψει 20 μονάδες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ίδιος λέει ότι οι κάλπες θα είναι άδειες την Κυριακή των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε πιθανότητα, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, για να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Από ‘κει και πέρα, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να θέλω να σας πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι είναι ένας πολύ δύσκολος συσχετισμός για μας…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας πω κάτι με αφορμή κάτι που μας είπατε νωρίτερα. Είναι προς τιμήν σας το ότι μείνατε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και δίνετε αυτή τη μάχη με δύσκολους όρους, σε δύσκολες συνθήκες. Θα μπορούσατε να μην το κάνετε, να πείτε «έχασα, ευχαριστώ πάρα πολύ, αναλαμβάνω την ευθύνη μου, γεια σας» και αυτή τη στιγμή κάποιος άλλος, κάποια άλλη να είχε την “καυτή πατάτα”.

Δεν είναι αυτονόητο ότι θα είχαν όλοι τη δική σας στάση, σίγουρα όμως δεν μπορεί να σκέφτεστε το μετά της 25ης Ιουνίου. Θα σκεφτόσασταν, για παράδειγμα, ένα συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, όπου όλα τα ζητήματα -ακόμα και αυτό της ηγεσίας δεν θα ήταν ταμπού;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε 4 δύσκολες εβδομάδες. Και αυτές οι τέσσερις δύσκολες εβδομάδες έχουν την κατάληξη, που είναι η λαϊκή ετυμηγορία η τελική και η πιο κρίσιμη. Δεν πηγαίνω λοιπόν βάζοντας το κάρο μπροστά απ’ το άλογο. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά, άν δεν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μόνο που θέλω να σας επαναλάβω, για να μη θεωρήσετε ότι υπεκφεύγω της ερώτησής σας, είναι αυτό που σας είπα όταν με ρωτήσατε σε σχέση με τις αποφάσεις μου μετά την 21η του Μάη. Δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Δεν λιποτακτώ. Ούτε χθες ούτε σήμερα ούτε αύριο θα το κάνω. Θα είμαι παρών.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, αλλά μετά τις 25 Ιουνίου, όποια απόφαση και να πάρετε δεν θα θεωρείται λιποταξία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Και επαναλαμβάνω: όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία, ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μη βουτήξει στη θάλασσα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ξέρετε, επειδή μου είπατε «θα είμαι απόλυτα ειλικρινής», θα σας πω κι εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια τι ακούω. Ακούω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μείνει εύκολα αφού έχασε με 12 μονάδες. Αλλά από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώθετε ότι υπάρχει ένα υπαρξιακό αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εσάς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή. Αλλά παρ’ όλα αυτά, νιώθω ότι τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή. Όταν ένα κόμμα το οποίο ήταν κόμμα του 4% έκανε μια πολύ μεγάλη διαδρομή στο 30%, 35% έχει φτάσει -τώρα είναι χαμηλό το ποσοστό του, 20%-, εντούτοις φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει και πιο δύσκολα. Και στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Γιατί προδικάζετε ότι δεν θα ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός; Εγώ θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν προδικάζω τίποτα, αλλά πρέπει να σας ρωτήσω τα πάντα. Ό,τι ακούω, ό,τι βλέπω, ό,τι διαβάζω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα κάνω τα πάντα για να ανατραπεί και θέλω να με πιστέψετε σ’ αυτό που σας λέω, διότι είναι πολύ ειλικρινές. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη μέρα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι αν θα συνεχιστούν πολιτικές που θα διευρύνουν τις ανισότητες, την αδικία. Η χώρα θα περάσει δύσκολες μέρες, είτε έτσι είτε αλλιώς θα έχουμε δυσκολίες στο επόμενο διάστημα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ισχύει αυτό, αλλά ισχύει και το «κόμμα με τραβάει απ’ το μανίκι».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ήταν ένα ωραίο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και θα έχετε ακούσει κι εσείς τις φήμες, ότι θα δώσετε το δαχτυλίδι στον Χαρίτση ή στην Αχτσιόγλου. Εγώ δεν θα σας το ρωτήσω αυτό, γιατί ξέρω ότι απόψε δεν θα μου το απαντήσετε αυτό, αλλά θα σας ρωτήσω και κάτι πολύ γενικότερο. Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία σε 5 χρόνια από τώρα είναι έτοιμη να δει μια γυναίκα επικεφαλής κόμματος; Το βλέπουμε στην Ευρώπη, αλλά μήπως εμείς εδώ στην Ελλάδα θα κάνουμε πολλά χρόνια για να είμαστε έτοιμοι να το δούμε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί, δεν είχαμε τη Φώφη Γεννηματά την αείμνηστη; Και παλιότερα η Αριστερά πρωτοστάτησε…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εννοώ πρωθυπουργό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το εύχομαι. Θα ήταν μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία. Από ‘κει και πέρα, νομίζω ότι το κρίσιμο κάθε φορά, για να μη μιλάμε μόνο με όρους συμβολικού και επικοινωνιακού και εικόνας, το κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια γυναίκα, αλλά ποια πολιτική θα εφαρμόσει η γυναίκα αν καταφέρει, και το εύχομαι κάποια στιγμή στη χώρα να έχουμε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό -μη υπηρεσιακή όμως, γιατί είχαμε και την κ. Θάνου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω στον λίγο χρόνο που μας απομένει, να πούμε δυο κουβέντες για τα οικονομικά. Αυτές τις μέρες παίρνουμε τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, όπως ξέρετε. Εσείς θα αλλάζατε τα σημερινά κλιμάκια και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, διότι είναι μια συζήτηση την οποία πρέπει να κάνουμε πολύ αναλυτικά, πιστεύω, για το με ποιο σχέδιο και ποιο πρόγραμμα μπορεί η χώρα να έχει μια προοπτική και η κοινωνία να πάρει στήριγμα και ανάσα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να το κάνουμε αυτό. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα, το οποίο λοιδορήθηκε. Και λοιδορήθηκε ακριβώς απ’ αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν προγραμματική συζήτηση. Είναι κοστολογημένο άρθρο προς άρθρο και έχει ένα κόστος 5,2 -5,5 δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ το πρώτο έτος εφαρμογής.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τελικά θα πάνε τα προγράμματα για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο, στο Γραφείο Προϋπολογισμού; Δεν εννοώ μόνο το δικό σας, όλων των κομμάτων. Δηλαδή αυτές τις τρεις εβδομάδες θα μπορούσαν να πάνε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε λίγο, είναι πάρα πολύ υποτιμητικό όλο αυτό το πράγμα. Κυβέρνησα μαζί με όλους μου τους συνεργάτες -μ’ αυτούς έχω φτιάξει αυτό το πρόγραμμα, τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Χουλιαράκη, την κ. Αχτσιόγλου, τον κ. Χαρίτση-, τις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας και ξέρω τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία. Εμείς βγάλαμε τα πλεονάσματα, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος.

Και έρχονται τώρα κάποιοι οι οποίοι κάνουν προπαγάνδα και μας λένε ότι, «ξέρετε κάτι; Είσαστε ελέφαντες». Κι εμείς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες πηγαίνοντας στον κτηνίατρο να μας εξετάσει. Λοιπόν, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, ούτε εσείς θα το κάνατε. Εμείς καταθέτουμε με επάρκεια, με απόλυτη ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη τις προτάσεις μας στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Διαστρεβλώνουν, πολλαπλασιάζουν, μεγεθύνουν, τετραπλασιάζουν…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Άρα δεν το βρίσκετε χρήσιμη ιδέα αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας κουβεντιάσουμε λοιπόν. Πόσο κοστίζει να μειώσουμε τον ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο, στο 6%; Πόσο κοστίζει; 1,3 δισεκατομμύρια κοστίζει. Πόσο κοστίζει να μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; 1,5 δισεκατομμύριο κοστίζει. Ας πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Δεν κοστίζει 4, που είπε ο κ. Μητσοτάκης στο debate.

Όταν έχουμε δώσει 10 δισεκατομμύρια στις επιδοτήσεις μόνο του 2022 -δεν μιλάω για τις απευθείας αναθέσεις- κι όταν έχουμε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια αυξημένα έσοδα από τη διατήρηση του ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα, είναι δυνατό να γίνεται αυτή η συζήτηση; Ας μας πουν ότι δεν το θέλουν, δεν το επιθυμούν, το θεωρούν λάθος πολιτικά, έχουν άλλο σχεδιασμό. Όχι να γίνεται μια συζήτηση πάνω σε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Τόσο κοστίζει, τι να κάνουμε, δεν κοστίζει παραπάνω. Αντέχει ο προϋπολογισμός γι’ αυτό το μέτρο και υπάρχουν και μια σειρά από μέτρα…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς στους φόρους στα μερίσματα επιμένετε; Γιατί είχαμε και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σήμερα που θα ήθελα να τις σχολιάσετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων δεν θα δώσει μεγάλα έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο. Είναι μικρά τα έσοδα που θα δώσει στο Δημόσιο Ταμείο. Η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει σημαντικά έσοδα. Αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν, όταν δημιουργήθηκαν, έπρεπε να φορολογηθούν εκτάκτως. Και αν ξαναδημιουργηθούν, πρέπει να φορολογηθούν εκτάκτως.

Αλλά αυτή τη στιγμή, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των μεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών φτιάχνει ΙΚΕ, κεφαλαιουχικές εταιρείες, το να πεις ότι θα σου αυξήσω τη φορολογία, -εντάξει, αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα το κάνεις. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή την ώρα το κρίσιμο είναι τούτο.

Το κρίσιμο τούτη την ώρα είναι να μιλήσουμε για θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή το θέμα των πλειστηριασμών, 700.000 νοικοκυριά αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους το επόμενο διάστημα. Έχει τόσο μεγάλο κόστος να ρυθμίσεις την πρώτη κατοικία, την προστασία της και να πας σ’ έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για τον πιστωτή;

Η εργασιακή ζούγκλα, να ρυθμίσεις την εργασιακή ζούγκλα, να δώσεις δικαιώματα στους εργαζόμενους, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, να έχουμε Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας, κοστίζει; Μηδενικό είναι το κόστος. Να καταργήσεις τους φραγμούς στην Εκπαίδευση. Να δώσεις δυνατότητες αξιοπρέπειας και στους νέους ανθρώπους αλλά και στους συνταξιούχους.

Δεν έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, είναι μια άλλη πολιτική, είναι μια άλλη αντίληψη. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Είναι μια άλλη αντίληψη. Εγώ λέω λοιπόν ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο για τους Έλληνες πολίτες, αντί να γυρνά όλη την Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «είμαι ήδη ο νικητής και θα σαρώσω και δεν υπάρχει αντίπαλος», να καθίσει και να σεβαστεί τη δημοκρατία…

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν το λέει αυτό πάντως, συνέχεια λέει «όχι αλαζονεία, όχι αλαζονεία». Αυτό λέει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και την ίδια στιγμή λέει, «τρέχω μόνος μου, δεν υπάρχει άλλο κόμμα», εντάξει. Η αλαζονεία δεν είναι ένας τίτλος, είναι αυτά τα οποία λες. Εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτό το οποίο εγώ προτείνω και καταθέτω είναι να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Είναι οι εκλογές που θα κρίνουν ποιος θα μας κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να γνωρίζουν, διότι όταν θα απομακρυνθούν απ’ αυτό το ταμείο, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Αυτό είναι το κρίσιμο ταμείο, η εκλογή της 25ης Ιουνίου.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε για τη συζήτηση που είχαμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι κλέφτες των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν μπορούν να τα “δανείσουν μακροχρόνια” στα… θύματα της κλοπής

Ακόμη ένας εθνικός μύθος, μεγαλύτερος του... Τουρκοφάγου Μενέντεζ και του... απομονωμένου Ερντογάν, επανέρχεται ανά διαστήματα στην εθνική συζήτηση. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρασκηνιακές...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...