Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν (και του Ρόναλντ Ρίγκαν)… μας τελείωσε

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Μια μεγάλη και ηχηρή προειδοποίηση για όσους δείχνουν ανοχή στα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν. Για τους αφελείς που πιστεύουν ότι μια ακραία ιδεολογία, συμπεριφορά και οι κομιστές τους, μπορούν να ενσωματωθούν σε έναν μεγαλύτερο οργανισμό, και να… γίνουν άνθρωποι. Να ενστερνιστούν τις αρχές της συναίνεσης, της σύνεσης, της συνεννόησης της μετριοπαθείας.

Αυτό είναι το πολιτικό χαστούκι που δέχτηκε η ιστορία του σημαντικότερου κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή της σημαντικότερης Δημοκρατίας στον κόσμο. Της Δημοκρατίας που ενσωμάτωσε τις διδαχές της αθηναϊκής κληρονομιάς, για Θεσμούς που μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά ο ένας τον άλλο.

Όπως αναμενόταν, η Λιζ Τσέινι εκτοπίστηκε από την ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικανών, όπως… απαιτούσε ο Ντόναλντ Τραμπ και η παρέα των ακραίων που, χάρη σε εκείνον κυριαρχούν ολοκληρωτικά στο κόμμα. Η ουσία ωστόσο βρίσκεται στα απογοητευτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Σχεδόν το 60% της κοινωνικής βάσης του κόμματος συμφωνεί με τις απόψεις Τραμπ. Και φυσικά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον, όχι τόσο των Ρεπουμπλικανών, αλλά της ίδιας της Αμερικής.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κερδίσει εκλογές του μέλλοντος. Για τη Γερουσία το 2022, ενδεχομένως και τον ίδιο τον Λευκό Οίκο το 2024. Το ανησυχητικό ερώτημα είναι, ποιά ταυτότητα θα έχει το κόμμα αυτό. Γιατί είναι προφανές ότι, το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν και του Ρόναλντ Ρίγκαν… μας τελείωσε.

 

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος