Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν ετοιμάζεται να ανακτήσει τον… έλεγχο της Αμερικής

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ακόμη και στα απόνερα της θύελλας Τραμπ, που τους ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν, στην πολιτική αφετηρία και την ιδεολογική καρδιά τους, το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν. Και με αυτή την ταυτοτική παραδοχή ετοιμάζονται να ανακτήσουν τον… έλεγχο της Αμερικής, σε δυο φάσεις. Στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, και στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ήδη μετατόπιση του ρεύματος στην αμερικανική κοινωνία, με τη ριψοκίνδυνη πρόβλεψη ότι προσλαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης και μη αναστρέψιμης εκλογικής συμπεριφοράς. Σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, τον Νοέμβριο του 2022, στις Ενδιάμεσες Εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν ως το απόλυτο φαβορί για να ανακτήσουν τον έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου.

Μια προοπτική που προσεγγίζεται ήδη ως… εφιαλτική από το επιτελείο του Λευκού Οίκου, καθώς θα συνεπάγεται ότι, στο δεύτερο μισό της θητείας του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να μπλοκάρουν και να υπονομεύσουν την ατζέντα των πολιτικών επιλογών του.

Με τελική στόχευση τις προεδρικές εκλογές του 2024, ώστε να απομακρύνουν το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις από το Οβάλ Γραφείο.

Το σχετικό μήνυμα του Μάικ Πομπέο, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και, πάνω από όλα πρώην Διοικητή της CIA, μέσω Twitter, “μιλάει” μόνο του.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής