Το Ισραήλ αναπολεί (ήδη) τον Νετανιάχου…

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η βόλτα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε αγορά της Ιερουσαλήμ, ήταν καλά μελετημένη και προγραμματισμένη, ώστε ο “Βασιλιάς Μπίμπι” να γνωρίσει την αποθέωση, και να σταλεί το σχετικό πολιτικό μήνυμα… προς όλους.

Ο πρώην και μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχει καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά και μακριά από την εξουσία. Οι δικαστικές διώξεις εις βάρος του δεν δείχνουν να ραγίζουν την πανίσχυρη εικόνα που έχει εδραιώσει στη… μισή τουλάχιστον κοινωνία του Ισραήλ, και οι αστοχίες του Ναφτάλι Μπένετ στην πρωθυπουργία, διευκολύνουν την υλοποίηση της στρατηγικής του.

Ο Νετανιάχου βλέπει τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο Λικούντ διαρκώς αυξημένα ποσοστά, κάτι που σημαίνει ότι, ανοίγει ο δρόμος μιας θυελλώδους επικράτησης, με φόντο τις επόμενες εκλογές, κυρίως επειδή η συμμετοχή των μικρών δεξιών κομμάτων στην κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας Λαπίντ-Μπένετ, σπρώχνει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του “γερακιού” της Μέσης Ανατολής.

Οι εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη φυσικά θα παραμένουν πάντοτε ως… αγκάθι, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ωστόσο έχει και άλλες φορές στο παρελθόν διαψεύσει τις πιθανότητες. Πάντα υπέρ του.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής