Το (ανελέητο) τρολάρισμα της κοινωνίας στο «σύστημα»

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “One Voice”, την Κυριακή 19 Μαϊου 2024

 

 Στο προοίμιο κάθε συντακτικού αποτυπώματος εθνότητας του δυτικού κόσμου, σεργιανίζει η διαρκής και ανθεκτική στη φθορά του χρόνου και της συγκυρίας προτροπή προς τους πολίτες, να παραμένουν ενεργοί και μάχιμοι. Σε δημιουργική εγρήγορση για την υπεράσπιση του αγαθού της Δημοκρατίας, του λιγότερο ατελούς πολιτεύματος που επινόησε η ανθρώπινη σκέψη.

 

Εμείς οι Έλληνες, έχουμε το πρόσθετο βάρος, ιστορικό, ηθικό και συναισθηματικό, να διατηρούμαστε σε προχωρημένη εγρήγορση ως ενεργοί πολίτες, από τη στιγμή που το έθνος μας, έστω και στην παρηκμασμένη και φθοροποιό τρέχουσα εκδοχή του, προσεγγίζεται από την ανθρωπότητα και την ανατροφοδοτούμενη Ιστορία, ως το μαιευτήριο της Δημοκρατίας.

 

Περί «πατριωτισμού» ο λόγος, το πώς εκδηλώνεται, το τι σημαίνει, το τι συνεπάγεται. Πώς μετασχηματίζεται σε εποχές ακραίας και ανατροφοδοτούμενης αβεβαιότητας, ανασφάλειας, σύγχυσης, όπως είναι η περίοδος που ξεκίνησε για τη χώρα μας με την εθνική τραγωδία των Μνημονίων, τότε που ο τελευταίος των Παπανδρέου εκφώνησε το μοιραίο διάγγελμα από το Καστελόριζο.

 

Οι «κρυμμένες αλήθειες» των δημοσκοπήσεων

 

Σε ένα τέτοιο αφόρητο πλαίσιο καθημερινότητας, η ελληνική κοινωνία δείχνει να το διασκεδάζει, με το ανελέητο «τρολάρισμα» προς το σύστημα, μέσω των δημοσκοπήσεων. Που έχουν απαξιωθεί, για τη σκανδαλώδη αδυναμία τους να καταγράψουν σωστά και να ερμηνεύσουν… ακόμη πιο σωστά, τις τάσεις που επικρατούν σε επίπεδο κοινωνικού υποβάθρου, ως αναπόφευκτη γεωμετρία «συρρίκνωσης» της Δημοκρατίας.

 

Έτσι όπως εκδηλώνεται αυτή, με τα σοκαριστικά ύψη στα οποία καταγράφεται με συνέπεια η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες την τελευταία δεκαετία, ειδικά από τις εκλογές του 2015 και μετά. Η αποχή ισούται με παραίτηση από τη συμμετοχή και την παρέμβαση στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντός μας, λειτουργεί ως αυτοάνοσο νόσημα για τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, απονομιμοποιεί θνησιγενείς πλειοψηφίες και δυσφημεί τη διεθνή ηχώ της χώρας, ως ένα έθνος με βιωματική απόσταση ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

 

Στις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες… ξεδίνουν. Τρολάρουν με ενθουσιασμό. Και το «σύστημα» βρίσκεται σε διαρκή αδυναμία κατανόησης όσων συμβαίνουν γύρω του, με συνέπεια να δυσκολεύεται να επικαιροποιήσει τα θεμελιώδη αφηγήματά του, να πείσει και να συγκινήσει τις κοινωνικές δεξαμενές στις οποίες απευθύνεται και τις οποίες (υποτίθεται) ότι εκφράζει.

 

Ο Ελύτης το είχε χρωματίσει τόσο μελαγχολικά, με την ποίησή του. Το άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, ξεχάσαμε να το κάνουμε. Η φθορά μας πρόλαβε. Και παγιώνεται ως αναπότρεπτη παρακμή. Διαρκείας.

 

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή "Συνδέσεις", με...

Ο Κασσελάκης στον… φυσικό χώρο του. Ένα Fashion Show

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δηλώνει σε όλους...

Η διείσδυση Τσίπρα (και) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για την τηλεόραση...

Ο Τσίπρας και… οι άλλοι. Ποιός μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά

Την ώρα που ακόμη και η άλλοτε υποσχόμενη Ρένα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Η επιτομή της παράνοιας της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Είναι πραγματικά απίθανο οι λαοί...

Άρης Πορτοσάλτε: Η επιστροφή Τσίπρα θα ανακούφιζε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Καθαρά ο Α. Τσίπρας μπροστά,...

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η νέα κρίση της ευρωζώνης. Και τα νέα… Μνημόνια (που έρχονται)

Η... χαρωπή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ένα πολιτικό προσωπικό ακραία κατώτερο της συγκυρίας, δυσκολεύεται ακόμη και να καταλήξει σε συμβιβασμό για το πώς θα μοιραστούν...

Η επέτειος της… εκδίκησης της “Μαυριτανίας”

  Η δική μας 24η Ιουνίου. Που ήρθε να διαδεχθεί την 14η Ιουνίου. Με διαφορά δυο ετών, από το 1987, στο 1989. Εθνική Ελλάδας γειά σου......

Γιώργος Χαρβαλιάς: Η επιτομή της παράνοιας της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: newsbreak.gr Είναι πραγματικά απίθανο οι λαοί της Ευρώπης να ψηφίζουν υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και, την επόμενη μέρα, μια χούφτα διορισμένων γραφειοκρατών να...