Θανάσης Μαυρίδης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα καταφέρει και πάλι

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή: liberal.gr

 

Ζητούν από το κράτος αντιπλημμυρικά έργα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστροφές σαν και εκείνες της Θεσσαλίας. Αυτό και μόνο το «αίτημα» ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια μιας σοβαρής συζήτησης και εντάσσεται στην στρατηγική συγκεκριμένων «κύκλων» στην προσπάθεια αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κοινωνία, πάντως, δεν ενδιαφέρεται για τα καμώματα της καμαρίλας. Θέλει προτάσεις και λύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει την μαύρη προπαγάνδα (και) άλλοτε φίλιων δυνάμεων και να κυβερνήσει. Θα τα καταφέρει και τα δυο!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κρατικός μηχανισμός νοσεί. Δεν είναι κάτι νέο, συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Και είναι επίσης γεγονός ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους δεν μπορεί να αποδώσει μέσα σε 4 χρόνια. Γι αυτό πρέπει να ελέγχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το αν έχει κάνει αρκετά για να αλλάξει το κράτος. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και με αντικειμενικό στόχο να γίνει στο τέλος η δουλειά. Αλλά με το να εγκαλεί κάποιος τον πρωθυπουργό γιατί δεν υπήρξαν έργα στην Θεσσαλία που θα απέτρεπαν την καταστροφή, είναι κάτι που βιάζει την κοινή λογική. Κι επειδή η «κριτική» αυτή προέρχεται από νοήμονες ανθρώπους, σίγουρα ξέρουν τι κάνουν. Ο στόχος τους δεν είναι να αποκτήσουμε ένα σύστημα να προστατεύσουμε την χώρα από την πτώση μετεωριτών, που δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα, αλλά να «εκτεθεί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος είναι ο λόγος; Σε μία ρηχή αγορά φτάνει ένας ικανός παίκτης για να αλλάξει τις ισορροπίες. Αντίστοιχα, σε ένα πολιτικό σκηνικό χυλό, όπως το ελληνικό, μπορεί ένας πλούσιος άνθρωπος να αναστατώσει τον μικρόκοσμό μας, μόνο και μόνο επειδή εκείνο το πρωινό σηκώθηκε «ανάποδα».

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα άλλο σύστημα πολιτικής προστασίας. Όχι για να «προλαβαίνει» τις φυσικές καταστροφές. Επειδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Αλλά για να μπορεί να σώζει ζωές και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους πληγέντες. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας, πρέπει να έχουμε και ένα αποτελεσματικό κράτος. Δεν μπορεί να λειτουργεί τέλεια η πολιτική προστασία και να είναι παιδική χαρά όλος ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός. Και δεν μπορεί να καταφέρουμε την ανασυγκρότηση του κράτους και την ίδια ώρα η αρρωστημένη ελίτ της χώρας να συμπεριφέρεται όπως οι γαιοκτήμονες του μεσαίωνα.

Αλυσίδα είναι τα πράγματα. Κι αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να … ξεδοντιάσουμε δημοσιογράφους, δικαστές και όποιον έχουμε άχτι από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι αρκετό να κάνουμε μία σοβαρή δουλειά για να αφήσουμε κάτι στον επόμενο, μια άκρη στο νήμα για να βγει κάποτε η χώρα από τον Λαβύρινθο. Η δική μας δουλειά, λοιπόν, είναι να το θυμίζουμε αυτό συνεχώς στην κυβέρνηση. Κι η δουλειά του πρωθυπουργού είναι να μην ξεχνάει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στο εκλογικό σώμα.

Μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με δεδομένη την επίθεση που δέχεται αυτή την στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τα έχει καταφέρει και άλλες φορές, θα τα καταφέρει και τώρα. Οι αντίπαλοί του γνωρίζουν καλά ότι έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο φτιαγμένο από μέταλλο. Θα πρέπει να βρουν κάτι περισσότερο από αυτό που κάνουν αυτή την περίοδο.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Οι… θιασάρχες (επιθεώρησης) που βρήκαν (σκληρό) ανταγωνισμό (με τον Κασσελάκη)

Ανορθογραφίες Έχετε μήνυμα Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Στον περίπου έναν χρόνο...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι μνήμες. Τα δάκρυα. Η οργή…

  Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δεν θα...

Κάποτε ο άνθρωπος έφτανε… στο φεγγάρι

  Η επέτειος της προσελήνωσης. 20 Ιουλίου του 1969. Το...

Άρης Ραβανός: Θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Διαβάσαμε πριν λίγες...

Μανώλης Κοττάκης: Ο ελληνικός δημόσιος βίος θα περιπέσει σε δίνη διάρκειας

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι μνήμες. Τα δάκρυα. Η οργή…

  Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δεν θα περάσει. Οι μνήμες δεν θα περάσουν. Τα δάκρυα δεν θα περάσουν. Η οργή δεν θα...

Κάποτε ο άνθρωπος έφτανε… στο φεγγάρι

  Η επέτειος της προσελήνωσης. 20 Ιουλίου του 1969. Το πλήρωμα του Apollo 11"πατάει" στο φεγγάρι, με τον Νιλ Άρμστρονγκ να περπατάει στο έδαφος της...

Άρης Ραβανός: Θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Διαβάσαμε πριν λίγες ώρες από ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι με τις κατάλληλες ενέργειες του γραφείου του ανεστάλη προσωρινά πλειστηριασμός του σπιτιού...