Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Ο πραγματικός κόσμος κινείται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς από εκείνους που αντέχουμε οι εγχώριοι δημοσιολόγοι, είτε «αγορεύουμε» στην Πλατεία του Κολωνακίου, είτε στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ο σύγχρονος κόσμος μας είναι τεχνολογία, κώδικας, τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική. Κι η Ελλάδα σε αυτό τον κόσμο μοιάζει με ένα απομονωμένο χωριό στην άκρη του κόσμου. Όχι γιατί δεν διαθέτουμε το απαραίτητο προσωπικό, αλλά διότι ούτε το κράτος ούτε οι εγχώριες επιχειρήσεις αντέχουν τόση «πρωτοπορία». Γι’ αυτό είναι σημαντική η χθεσινή πρωτοβουλία Μητσοτάκη.
Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο υποφαινόμενος δημιουργούσε ένα άλλο site, ένας στενός συνεργάτης μας, σχετικός με το αντικείμενο της τεχνολογίας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη και το τεχνολογικό πάρκο που είχαν φτιάξει εκεί. Πριν από 17 χρόνια! Επιστρέφοντας στην Αθήνα είχε πέσει σε κατάθλιψη. «Η Τουρκία», μας έλεγε, «θα κάνει θαύματα στον χώρο της τεχνολογίας. Θα μας ξεπεράσει και θα τρέχουμε να την φτάνουμε». Όπως και έγινε! Την εποχή που το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα … αγωνιζόταν απέναντι στον «τεχνοφασισμό», οι «άλλοι» έκτιζαν στέρεες βάσεις πάνω σε έναν νέο και πρωτοπόρο κόσμο. Η Τουρκία είχε τότε μια Οικονομία που «ζήλευε» την ελληνική. Σήμερα εμείς τους κοιτάμε με το κιάλι.
Αυτά είναι τα κακά νέα. Υπάρχουν και καλά νέα! Στον κόσμο της τεχνολογίας ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος για να μπει στο παιγνίδι. Αρκεί να το θελήσει και να προσπαθήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμασε τον άλλον Κυριάκο, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, για να αναλάβει το υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης πριν καν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Και έτσι μάθαμε όλοι ότι η γραφειοκρατία μπορεί να καταπολεμηθεί. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργεί μία συμβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή από το MIT Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Είναι κάποια πρώτα και ουσιαστικά βήματα για να προλάβουμε το τραίνο των εξελίξεων. Για να μην μείνουμε έξω και από αυτή τη μεγάλη επανάσταση που συντελείται στον κόσμο μας…
Θα έχετε διαβάσει σχετικά άρθρα στο Liberal του Ειδικού Γραμματέα μακροχρόνιου σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου. Υπάρχουν άνθρωποι που το «παλεύουν» και το πιστεύουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε τον κ. Μαστρογεωργίου για συνεργάτη. Επειδή ο πρωθυπουργός πιστεύει στην τεχνολογία και στις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στην χώρα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.
Που είναι το πρόβλημα; Ότι ως κοινωνία δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο. Ή δεν θέλουμε. Στο τέλος δεν έχει σημασία από τη στιγμή που παράγεται το ίδιο κακό αποτέλεσμα. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν διαθέτουμε καλό επιστημονικό προσωπικό ή καλούς μηχανικούς. Κάθε άλλο! Οι άνθρωποί μας είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Οπότε το πρόβλημα είναι το ίδιο το γνωστό πρόβλημα που συνοδεύει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού αυτής της χώρας: Συμπεριφερόμαστε εντός των τειχών με έναν μοναδικό αυτοκαταστροφικό τρόπο, ενώ όταν είμαστε στο εξωτερικό, εμείς οι ίδιοι άνθρωποι, γινόμαστε μπροστάρηδες σε οτιδήποτε νέο. Χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας. Αλλά αυτό ως διαπίστωση δεν φτάνει. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας. Γι’ αυτό είναι σημαντική η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Επειδή σε αυτή την περίπτωση ένας κούκος φτάνει για να φέρει την άνοιξη. Μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε την εκκίνηση έστω και τώρα κι ας έχουμε χάσει όλες τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις…