Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
Έχει, τελικά, σημασία ποιος έχει τα κλειδιά στις τράπεζες, στις τέσσερεις κατασκευαστικές και σε καμιά δεκαριά ακόμη εταιρείες στην ενέργεια, στην βιομηχανία και στο εμπόριο. Μικρή χώρα η Ελλάδα. Αυτό είναι μειονέκτημα και πλεονέκτημα μαζί. Έχει σημασία από ποια πλευρά βλέπει κανείς τα πράγματα. Τα κόμματα, πάντως, ενδιαφέρονται πολύ για το ποιος έχει τα κλειδιά. Και τους επιχειρηματίες τους ενδιαφέρει ποιο είναι το γκουβέρνο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε!
Γίνεται μια αλλαγή σε μία μεγάλη εταιρεία. Αλλάζει χέρια. Αμέσως κινητοποιούνται οι δυνάμεις του σύμπαντος. Η αλλαγή αντιμετωπίζεται ως ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Κι αυτό είναι φυσικό από την ώρα που αλλάζουν οι ισορροπίες. Μετακινείται το κέντρο βάρους.
Δείτε τι έγινε τον τελευταίο καιρό στις κατασκευές. Οι κατασκευές ήταν πάντοτε το αγαπημένο πεδίο δράσης του πολιτικού κόσμου. Εδώ και σε μερικές ακόμη χώρες που έχουν χαρακτηριστικά μεσογειακού νότου. Κι ενώ για τους άλλους νότιους ξέρουμε από τις κινηματογραφικές ταινίες και από διηγήσεις τρίτων, για την ελληνική πραγματικότητα ξέρουμε λίγα περισσότερα. Από την εποχή του Μπόμπολα και του Καλογρίτσα…
Στις κατασκευές, λοιπόν, συνέβησαν δύο μεγάλα γεγονότα. Το ένα είναι η έξοδος Κόκκαλη από την Ιντρακάτ και η είσοδος Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου και το άλλο η έξοδος του Ολλανδού από την Άκτωρ. Ειδικά αυτό το τελευταίο σας το λέγαμε από παλιά, ότι η Ελλάκτωρ θα πουλιότανε κομματάκι – κομματάκι, αλλά πολλοί επέλεξαν την κουρτίνα της παραπληροφόρησης με τις αυξήσεις των δισεκατομμυρίων ευρώ. Άλλο θέμα συζήτησης αυτό. Επανερχόμαστε στις κατασκευές! Σημαντικές αυτές οι εξελίξεις. Από κάθε πλευρά. Λέγεται τώρα ότι υπάρχει μια αγωνία σε κάποιους πολιτικούς κύκλους για το που θα καταλήξει η Άκτωρ. Μεγάλη αγωνία. Μπορούμε να το πιστέψουμε, μπορούμε και να μην το πιστέψουμε. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αλλάζουν και πάλι οι ισορροπίες. Γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντικό και για τις πολιτικές εξελίξεις.
Να δείτε τι θα γίνει με τις τράπεζες. Και ναι μεν δεν είναι ίδια η σημασία τους με εκείνη του παρελθόντος, αλλά και πάλι έχει αξία ποιος θα κρατάει τα κλειδιά. Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι οι διαπλεκόμενοι είναι πάντοτε δεξιοί, καθώς η ΝΔ είναι το κόμμα των επιχειρηματιών. Τους διέψευσαν τα δεδομένα του 2015, όταν ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου «ψήφισε» αριστερά, τους διέψευσαν και τα δρώμενα της περιόδου 2015-2019. Ομοίως, θα τους διαψεύσουν και όσα συμβούν από εδώ και πέρα. Είπαμε! Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα. Οπότε και τα κεφάλαια που χρειάζονται για μια επένδυση γεωπολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι και απαγορευτικά…