Του Φρίξου Παλαιολόγου
Οι περισσότερο παρατηρητικοί διαπίστωσαν ότι, ο Άντονι Μπλίνκεν έχει αποσυρθεί διακριτικά από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις για το κάζο στο Αφγανιστάν, κάτι που από μόνο του λέει πολλά για την… ενοχοποίησή του, αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έφεραν τον Λευκό Οίκο στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής.
Ο Μπλίνκεν είχε υποστηρίξει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Καμπούλ δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη από τη Σαϊγκόν, στον επίλογο του πολέμου στο Βιετνάμ, και έκτοτε… αγνοείται. Για μια χώρα με συμπαγείς Θεσμούς, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η απουσία του επικεφαλής του State Department σε μια συγκυρία κρίσης στην εξωτερική πολιτική, ξενίζει, αιφνιδιάζει και… υποψιάζει.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί στα αμερικανικά ΜΜΕ τα ρεπορτάζ για τις ευθύνες του Άντονι Μπλίνκεν. Για το πώς υποτίμησε τον κίνδυνο των Ταλιμπάν και δεν συνεκτίμησε σωστά τις προειδοποιήσεις Αμερικανών διπλωματών από το Αφγανιστάν. Κυκλοφόρησαν ακόμη και βίντεο από το 2014, με τον Γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν να τον χαρακτηρίζει “επικίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ”, κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του ως αναπληρωτή του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ιστορία μας έχει δείξει ότι η Ουάσινγκτον δεν… θυσιάζει τόσο εύκολα τα “συστημικά” παιδιά της. Και ο Άντονι Μπλίνκεν είναι εδώ και δεκαετίες μέρος του κεντρικού συστήματος εξουσίας των Δημοκρατικών. Και μόνο που ακούγονται φωνές για την παραίτησή του ωστόσο, έχει τη σημασία του.