Θ. Παπαμιχαήλ: Το δίλημμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, να στοχεύει στα ζητούμενα του ψηφοφόρου πολίτη και να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας

Γράφει ο Θανάσης Παπαμιχαήλ

Πηγή: Εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Πέρασαν κοντά πενήντα χρόνια από τότε που διατυπώθηκε το πρώτο πολιτικό δίλημμα της Μεταπολίτευσης, η ιστορική φράση που αποδίδεται στον αείμνηστο Μίκη Θεοδωράκη, η γνωστή: «Ή ο Καραμανλής ή τα τανκς».

Μια φράση διλημματική που έμελλε να γίνει ιστορική, αλλά και να αποκτήσει διαστάσεις μύθου καθώς και πολλούς μιμητές. Ήταν μια φράση που, παρ’ όλες τις ιδεολογικές καταβολές του δημιουργού της, έφερε τους πολίτες προ των ευθυνών τους και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας παράλληλα μια συντριπτική νίκη στον τότε αρχηγό της νεοσύστατης Νέας Δημοκρατίας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη Μεταπολίτευση μέχρι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πολιτικά διλήμματα δεν έλειψαν από την επικοινωνία των πολιτικών μας κομμάτων. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι.

Διανύουμε μια χρονιά πολλαπλών εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών, και στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους και των ευρωεκλογών, και αναμένεται ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν τα πολιτικά διλήμματα, άλλοτε με αντίκρισμα στην πραγματικότητα και άλλοτε απλώς με τεχνητά ερωτήματα που θα αφορούν ελάχιστους πολίτες ή και κανέναν. Το πώς θα εισπραχθούν από τους πολίτες, αν θα γίνουν πιστευτά, αν θα διαμορφώσουν θετικό, για το πολιτικό κόμμα, κλίμα θα φανεί στις κάλπες, στο αποτέλεσμα.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο «χτίζονται» προεκλογικές καμπάνιες βασισμένες σε μια διλημματική περιγραφή της επόμενης ημέρας της κάλπης, για τους πολίτες. Τι θα τους συμβεί.

Πολλές φορές το δίλημμα είναι και το μοναδικό προεκλογικό αφήγημα ενός πολιτικού κόμματος ή αυτοδιοικητικού συνδυασμού. Για τους ειδικούς στην επικοινωνία, η επιλογή ενός ρεαλιστικού και εύπεπτου εκλογικού διλήμματος θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα και μπορεί να αποβεί το βασικό όπλο της νίκης ενός πολιτικού φορέα. Αρκεί το δίλημμα να είναι ξεκάθαρο, σαφές, να στοχεύει στα ζητούμενα του ψηφοφόρου πολίτη και να πιάνει τον σφυγμό της κοινωνίας.

Μιας πολιτικής δύναμης που βρίσκεται στην εξουσία μονόδρομη στρατηγική της είναι η θετική ατζέντα προβολής των πεπραγμένων και κάποια διλήμματα που αφορούν το αύριο των πολιτών, όπως «σταθερότητα ή αστάθεια» ή «μπροστά ή πίσω» και άλλα συναφή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σαν βάση τη στρατηγική της άρνησης απέναντι στα πεπραγμένα και διλήμματα ιδεολογικά, ηθικά, κινδυνολογία θεσμών, ακόμα και δημοκρατικού πολιτεύματος. Τα παραδείγματα πολλά, αν ανατρέξουμε σε καμπάνιες προηγούμενων εκλογικών εκστρατειών.

Τα σωστά πολιτικά διλήμματα προσδιορίζουν πάντα το μετεκλογικό μέλλον των ψηφοφόρων στη βάση των αντιθέσεων. Μαύρο ή άσπρο, ανάπτυξη ή χρεοκοπία. Ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα «λάιτ» πολιτικά διλήμματα των κομμάτων. Το παιχνίδι των νέων διλημμάτων θα ανάψει οσονούπω!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Best Of

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει τα πάντα για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...

Η Γαλλία. Πάντα η Γαλλία. Όλα ξεκινούν από τη Γαλλία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Σε αντίθεση με το έθνος μας, που...

Μήπως είναι… ρωσική τράπεζα η Deutsche Bank, και μας το έχουν κρύψει;

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η κρίση που έρχεται καλπάζοντας στο τραπεζικό...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...

Γιάννης Πρετεντέρης: Είναι πάντα ευκολότερο να υπερασπιστείς εκείνο που υπάρχει, παρά να κατανοήσεις εκείνο που πρέπει να αλλάξει

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: Το Βήμα   Από το 1789, ίσως και παλαιότερα, η Γαλλία είναι η πατρίδα των «κοινωνικών αντιδράσεων». Ενας εμβριθής αναγνώστης του «Αστερίξ» θα...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνά έναν πολιτικό για ενδεχόμενη ανάμειξη σε ποινικές υποθέσεις, αναστέλλεται η κομματική του...